10 lucruri pe care le-am învățat în 2016

lucian valeriu
Distribuie:

 

– Că nu contează absolut deloc cum îți începi (să zicem) anul… cu ce planuri… nu contează nici dacă „gânduri frumoase, pozitive la adresa tuturor celor din jur”. Atât celor din jur, cât și destinului, le pasă puțin spre deloc de planurile tale și de gândurile pozitive la adresa lor.
– Că traversăm o vreme în care contezi doar dacă ești rău. Nimeni nu-i curios de tine dacă nu vrei sau nu poți să faci rău. Am învățat că nu poți să scapi de coșmarul ăsta decât mimând răutatea… folosind-o ca pretext estetic, ca joc și ca glumă. Adică să faci mișto de răutate. Altfel, chiar devii rău. Iar dacă e obligatoriu să fii rău – alege-ți victimele dintre cei mai răi.
– Că nu există nici obligație morală și nici provocare mai mare decât să o iei de la capăt cu totul – și să faci asta de unul singur. „Nu lua numele Domnului în deșert – du-te singur!” – zice o pastișă. Fix așa! Cu cât e mai arid și mai neprimitor deșertul, mai ocolit de oameni, cu atât mai multe șanse ai să reușești în ce-ți propui. Ai avantajul că nimeni nu marchează teritorii agresive încă din topografie.
– Că dacă e să critici, fă-o cu drag.
– Că nu există acoperire mai bună decât să fii complet descoperit. Să faci totul la vedere. Să fii mereu online și fiecare reacție a ta să frizeze originalul – iar originalitatea ta să ajungă să-i plictisească și, astfel, să devină banală, cotidiană, clasică.
– Că toate instituțiile care contează pe lumea asta – de la presă până la Înalta Curte – sunt patronate și conduse de cele mai mari zdrențe ale societății… de oameni a căror simplă prezență ar trebui interzisă peste tot. Cei mai mari răufăcători ai acestei lumi sunt tocmai cei care decid și publică cine e răufăcător și cine nu.
– Că nimeni, niciodată, nu te va ține minte pentru ce ai făcut pentru tine (ca să devii mai bun, de exemplu) – ci pentru ce ai făcut pentru el, sau, mai ales, împotriva sa.
– Că nu ai voie să faci niciun act public din răzbunare la adresa cuiva sau frustrare față de o stare de fapt – fie ea și nedreaptă. Gesturile de revoltă se fac în undeground, răzbunările adevărate se operează față-n față, în beznă, iar marile victorii ignoră publicul… altfel căzând într-un prost gust. (OK… asta n-am învățat-o chiar cum trebuie… dar mai lucrez la ea.)
– Că cea mai mare prostie este să „adopți” dușmanii altuia (cu atât mai mare cu cât nici nu-i cunoști), cea mai mare dezonoare e să nu respecți un contract și cea mai tristă impostură, să faci contracte cu toată lumea.
– Că aproape nicio alegere nu depinde exclusiv de tine – pentru niciuna inspirată nefiind cazul să te dai mare; pentru niciuna neinspirată nefiind cazul să suferi.

Sigur… le știam pe astea și înainte de 2016: în fond, toți cunoaștem sinteza încă dinainte de a ne confrunta cu teza și cu antiteza. Doar că anul ăsta a fost mai darnic în evenimente unice, mai generos cu redarea adevărurilor la modul cinic… risipitor, chiar.
La mulți ani frumoși tuturor!

Categorie: Opinii
Etichete: 2016, ce am invatat, lucian valeriu, presa
Distribuie:
Articolul anterior
REVELIONUL POPULAR 2017 se desfășoară pe platoul Palatului Administrativ, începe la ora 22.30, are muzică live și un spectaculos show de artificii
Articolul următor
S-a stins Mama Lina… și a rămas „Boul Roșu” mai sărac

1 comentariu. Leave new

  • avatar of dorina avramut(chirila)
    Dorina Avramut(Chirila)
    6 ianuarie 2017 12:06

    „E posibil să încapă într-un apartament de bloc ceaușistoid Turnurile Gemene, adulterul, alzheimerul, a doua venire a lui Iisus, felația, Charlie Hebdo, Bush, Obama, Putin, Iliescu, regele Mihai, comunismul, terorismul, antisemitismul, conspiraționismul, sarmalele cu mămăligă, fără să crape zidurile sub presiunea acestui kivetsch?”- Cristian Tudor Popescu, „Parastasul logicii ”

    DA,este posibil să încapă, ba inca si mai mult …Masivul Bucegi dimpreuna cu Sfinxul ! Si asta , atunci cand arhitectul este Dumnezeul lui Iahve , Proprietarul Galaxiei, si nu Cristi Puiu.

    Lucian Valeriu ,

    raspunsul pe care l-am formulat la intrebarea de mai sus , te va ajuta sa intelegi ce nu ai invatat in anul 2016 !? Vezi si „Proiect de epitaf ” (semnat de tine in 2012) si, ai sa -ti amintesti si despre berea pe care ai baut-o in blocul „ceaușistoid” despre care se face vorbire !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…