17 Noiembrie – o zi mondială dedicată copiilor născuți prematur

prematuri foto
Distribuie:

 

 

Unul din zece copii la nivel mondial se naște prematur. Copilul prematur este un copil cu risc. În România, la fiecare 5 ore, moare  un copil cu vârsta sub un an.

Ziua mondială a prematurității este marcată, anual, la 17 noiembrie. Inițiată de Fundația Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuților în 2010 și marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenția asupra riscurilor pe care le presupune nașterea prematură.

Medicii specialiști în ortopedie pediatrică și terapeuții specializați în recuperare neuro-motorie sunt solidari și se alătură cauzei de sprijin pentru copiii prematuri, mai ales că evaluarea, tratamentul diverselor afecțiuni asociate prematurității și recuperarea acestora face parte din specializarea principală a clinicii.

În cazul copiilor prematuri, medicii neonatologi sunt cei care identifică principalele aspecte patologice ce țin de riscuri ale dezvoltării neuro-motorii. Aceștia, împreună cu părinții, medicii și terapeuții specialiști în tratamentul și recuperarea copiilor prematuri trebuie să formeze o echipă pe termen mediu și lung până la rezultate stabile în recuperarea copiilor.

Medicul ortoped pediatru și neurolog, alături de celelalte specializări pediatrice, este, sau ar trebui să fie, în toate cazurile, unul dintre oamenii cei ai apropiați de familia pacienților săi, nu doar un om al științelor medicale, dar mai ales un atent sfătuitor și un fin psiholog, cunoscător al naturii umane. Lucrul cu copiii este din start unul dificil și complex sub toate aspectele, dar părinții sunt cei care, la un moment dat, au puterea să decidă asupra sănătății și dezvoltării normale a copilului. Copilul prematur trebuie tratat, cu atât mai mult, cu atenție sporită, din cauza factorilor de risc cu care se poate confrunta de-alungul primilor ani de viață.

Este importantă educarea mamelor cu privire la anumite stiluri de viață ce ridică probabilitatea unei nașteri premature, cât și perfecționarea actului medical și găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităților cu aparatura necesară acestor copii speciali.

Printre factorii de risc ce pot duce la o naștere prematură dar care pot fi evitați de viitoarele mame se numără fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani. Pe de altă parte, aparatura menționată include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina și funcțiile vitale ale nou-născuților prematur.

Conform site-ului organizației Salvați Copiii, www.salvaticopiii.ro, nașterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalității bebelușilor, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual. Peste o jumătate dintre aceștia ar putea fi totuși salvați cu ajutorul echipamentelor medicale performante. Mai mult de un milion de bebeluși mor anual din cauza complicațiilor care apar la nașterea prematură. Mulți dintre cei care supraviețuiesc suferă de dizabilități, inclusiv dizabilități de învățare, dar și de probleme vizuale și auditive.

La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de nașteri premature, 85% dintre acestea având loc între săptămâna 32 și 37 de sarcină, pe când o naștere normală are loc după 40 de săptămâni. Mai mult de o jumătate dintre nașterile premature se înregistrează în Africa și Asia de Sud. În Europa se înregistrează aproximativ 500.000 de nașteri premature.

În 2014, peste 200 de țări au marcat Ziua mondială a prematurității, 60 dintre acestea organizând evenimente speciale. Fundația Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuților estimează că mesajul acestei zile a fost auzit de aproximativ un miliard și jumătate de oameni.

În  2014, 15 maternități din România au fost dotate cu echipamente de specialitate necesare îngrijirii medicale a copiilor născuți prematur, în cadrul campaniei „Grijă pentru copii”. Trei dintre acestea se află în București, restul în țară.

Fiecare dintre noi poate contribui la efortul comun de salvare a vieţilor bebeluşilor noştri!

15 milioane de copii se nasc prea devreme în fiecare an  și, mai  mult de 1 din 10 bebeluşi se naşte înainte de termen, iar această situaţie afectează familiile din întreaga lume.

Peste 1 milion de copii mor în fiecare an din cauza complicaţiilor naşterii înainte de termen. Mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi, inclusiv dizabilităţi de învăţare, dar şi de probleme vizuale şi auditive.

Incidenţa naşterilor premature este în creştere în aproape toate ţările, lucru dovedit de date concrete. Prematuritatea este principala cauză a decesului la nou-născuţi (bebeluşi în primele 4 săptămâni de viaţă) şi a doua cauză de deces după pneumonie la copii sub 5 ani.
Progresul la nivel global în ceea ce priveşte supravieţuirea şi sănătatea copiilor până în 2015 şi după această dată nu poate fi realizat fără abordarea problemei naşterii înainte de termen.
Investiţiile în sănătatea maternă şi îngrijirile neonatale vor reduce rata naşterilor de feţi morţi şi va îmbunătăţi prognosticul pentru femei şi nou-născuţi, mai ales pentru cei prematuri.

Prevenirea naşterii premature trebuie accelerată. Planning-ul familial şi emanciparea femeilor, în special a adolescentelor, alături de o calitate mai bună a îngrijirilor înaintea, în timpul şi în urma sarcinii pot contribui la reducerea ratelor de naşteri premature. Pentru a accelera progresul este nevoie de investiţii strategice în inovaţie şi cercetare.

Datele istorice şi noile analize arată că decesele provocate de complicaţiile generare de naşterea prematură pot fi reduse cu peste trei sferturi chiar şi în absenţa unor îngrijiri intensive neonatale.
Inegalităţile în ceea ce priveşte ratele de supravieţuire la nivel mondial sunt foarte mari: jumătate dintre bebeluşii născuţi la 24 de săptămâni (cu 4 luni înainte de termen) supravieţuiesc în ţările cu venituri ridicate, însă în ţările cu venituri reduse, jumătate dintre bebeluşii născuţi la 32 de săptămâni (cu două luni înainte de termen) mor din cauza lipsei unor îngrijiri minime, precum căldură, suport pentru alăptat şi îngrijiri de bază pentru infecţii şi probleme respiratorii.

În ultimul deceniu, în unele ţări, rata deceselor din cauza prematurităţii s-a înjumătăţit datorită unei formări adecvate a lucrătorilor din prima linie în îngrijirea bebeluşilor prematuri, precum şi datorită îmbunătăţirii accesului la bunuri şi echipamente necesare pentru salvarea de vieţi.

FOTO: Google

Sursa: ComunicateMedicale.ro

Categorie: Știri
Etichete: bebeluși, nou-născtui, prematuri, prematuritate, riscuri
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 3] «BUNGALOU 6» – Antologia de la Săvârșin – va fi lansată la Târgul de carte GAUDEAMUS. Citește un splendid poem-reportaj scris de arădeanul Eugen Rogojan având ca subiect tabăra…
Articolul următor
Parcare pe malul Mureșului?! Consilierul municipal Marin Lupaș: „Am aflat de la un ONG de mediu că Primăria are în plan reducerea spațiului verde pentru construcția unei parcări etajate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie