[ACTUALIZARE 1] Sonda Juno a captat imagini cu polul nord al planetei Jupiter

jupiter
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]:

În 27 august 2016, conform calendarului misiunii NASA, Juno a amplasat cu succes instrumentarul științific de observare a giganticei planete Jupiter. Începând de acum și până la finalul misiunii ( comunicat de NASA ca fiind în februarie 2018) vor fi adunate cât mai multe date și imagini care să-I ajute pe cercetători să „descopere” secretele acestei planete.

Imaginea a fost captată în 27 august 2016 când Juno se afla la 703.000 km distanță de polul nord al planetei Jupiter.

„Suntem pe o orbită unde nimeni nu a fost niciodată până acum iar aceste imagini ne vor da o complet nouă perspectivă asupra acestei gigantice lumi din gaz. Vor dura zile întregi până când toate datele adunate vor putea fi descărcate și mult mai multe zile până când vom începe să înțelegem tot ceea ce sonda Juno și planeta Jupiter încearcă să ne spună”- a fost mesajul transmis de Scott Bolton coordonatorul misiunii sondei Juno.


[TITLUL PRINCIPAL]: NASA a făcut publică prima fotografie color a planetei Jupiter captată de sonda Juno

NASA a dat publicității primele imagini captate de sonda Juno aflată la o distanţă de 2,7 miliarde de km de Pământ.  Filmulețul trimis de sondă a fost recepționat la 17 zile de la plasarea acesteia pe orbita planetei. Prima imagine a fost suprinsă pe 10 iulie, atunci când sonda spaţială se afla la o distanţă de 4,3 milioane de kilometri de Jupiter, la începutul unei curse de 53,5 zile în jurul planetei-gigant.

Imaginea color înfăţişează trăsăturile atmosferei de pe Jupiter, inclusiv faimosul Mare Punct Roşu şi trei dintre cele patru luni imense – Io, Europa şi Ganymede.

Potrivit cercetătorilor, sonda va petrece următoarele trei luni pregătindu-se pentru a începe explorarea planetei. După ce totul va fi gata, misiunea sondei va fi să capteze cât mai multe detalii care să-i ajute pe cercetători să înțeleagă din ce este alcătuită această planetă precum și să afle cât mai multe lucruri despre câmpurile magnetice.

Juno este a doua sondă după Galileo care ajunge pe această planetă, cercetătorii susținând că ea are o capacitate mult mai mare decât predecesorul său. Sonda spațială Juno a fost lansată de NASA în 2011, și s-a plasat luni, 4 iulie 2016, pe orbita planetei Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Aceasta va colecta timp de 20 de luni date despre planeta gazoasă. Juno se va roti în jurul planetei de 33 de ori, trecând o dată la 14 zile, prin norii care acoperă planeta, potrivit space.com.

Juno este prima sondă spațială care funcționează pe bază de energie solară și care a fost realizată pentru a opera la o distanță atât de mare de Soare. Nava este dotată cu panouri solare de mari dimensiuni, cu o lățime de nouă metri, cu 18.698 de celule solare individuale și cântărește patru tone.

Sonda poartă numele soției zeului Jupiter în mitologia antică și a fost lansată cu pasageri la bord. Sunt trei figurine LEGO pline de curaj. Au fost construite pentru a semăna cu Galileo, cel care a dat numele sondei spaţiale care a descoperit cele patru mari luni ale planetei, şi sunt din aluminiu. Au fost puse la bord pentru „a-i inspira pe copii să îndrăgească ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica”, conform NASA.

Prima imagine cu o rezoluţie mare va fi luată pe data de 27 august 2016, atunci când Juno se va afla la o distanţă mai apropiată de Jupiter.

Filmul inserat articolului publicat de NASA  începe cu imagini din data de 12 iunie 2016  și se termină pe data de 29 iunie 2016 când Juno se afla la 3 milioane de km distanță de Jupiter.


Sursa: space.com și NASA


 

 

Categorie: Științe
Etichete: foto, Jupiter, NASA, planete, sonda spațială Juno
Distribuie:
Articolul anterior
O pasiune tăioasă pe muchia unui brand: Cristian Șoimoșan
Articolul următor
[ACTUALIZARE 3] Șeful Depoului CFR Arad, Ilie Virgil, și-a dat demisia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie