N-CAZURI

Angela Borteș – „Doamna vrajbei noastre” din Arhiepiscopia Aradului

 

Pe profilul de facebook al contabilei-șef a Arhiepiscopiei Aradului, Angela Borteș (despre ceea ce este și afișează dumneaei public vorbim – o accentuăm din prima ca să n-avem discuții inutile în cazul că ne vedem în Instanță), în afară de poze cu dânsa, cu Audi-ul dânsei și cu Mănăstirea din Gai (a dânsei și aceasta), cu flori (florile dânsei) și cu preoții care conduc destinele Bisericii Ortodoxe din acest județ, (nu în ultimul rând, considerați la nivel comportamental și chiar declarativ ca fiind ai dânsei) găsești definiția incompatibilității… dacă știi să citești un profil. Respectiv, pe cel al dânsei.

Dacă n-ai fost curios până acum, să-l citim împreună

Angela Borteș a terminat UAV Arad, Facultatea de Știinte Economice – Promoţia 2004, Contabilitate/finanțe, Arad, iar din 2005 până în prezent este angajata Ministerul Justiției – Expert contabil judiciar/Expert fiscal judiciar (adică o cheamă, periodic, Poliția să facă expertize pe cazuri de criminalitate economică). Din 2008 are o firmă care nu merge deloc rău. Conform localbiz-arad.ro societatea cu un singur angajat, „PERSEVIDENTA SRL a fost infiintata in anul 2008. Conform datelor oferite de Registrul Comertului, firma are ca domeniu de activitate principal Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a., cod CAEN 8299, fiind inscrisa in LocalBiz in sectiunea Administratie, Servicii administrative, Activitati de servicii suport, Management.”
La Arhiepiscopia Aradului a ajuns în 2013, succedându-i, la puțin timp după „descindere” părintelui Brândușe în funcția de contabil-șef pe fondul înlăturării infamului personaj Iacob Bupte, fostul vicar încheindu-și cariera cu un proces penal de toată jena, în cârdășie cu cămătari, polițiști corupți și alți oameni nuli din punct de vedere etic… doar clemența procurorilor scutind Biserica de o inculpare și mai rușinoasă.
Pe vicarul numit în locul lui Bupte, Consilierul administrativ-bisericesc, Protosinghel Teodor Vid a reușit să-l înlăture în toamna anului trecut, prin manevre de culise rușinoase, care implică nume mari din conducerea B.O.R., aruncând în noroi însăși credibilitatea ÎPS Timotei și subminându-i autoritatea. Este, de asemenea, singura femeie care face parte din Consiliul Eparhial (un fel de organism-omolog cu Consiliul Local Municipal plus cel Județean)… după cunoștințele noastre, singura din țară.
„De când e doamna Angela în frunte, am ajuns să-l regretăm pe Bupte!” –  este „refrenul” indignării cvasicolective pe care îl auzi… numai să ai urechi și creier pentru așa subiect.

I se spune „Episcopița” – dar numai în șoaptă și fără s-audă Înaltul!

Concomitent și… interșanjabil, deci, doamna Angela conduce destinele economico-finaciar-contabile ale Arhiepiscopiei Aradului – adică banii celor 264 de parohii  de pe cuprinsul celor 4 protopopiate ale județului. Adică un post care implică rularea a foarte mulți bani (la rigoare, bani sfinți, nu-i așa?), o enormă responsabilitate, o delicată diplomație, o impecabilă rigoare morală plus abilități de… pilot de navă cosmică. Probabil din cauza faptului că o asemenea matrice de responsabilități ar necesita o fișă a postului impresionantă… contabila-șefă nici nu are una… și probabil că tot de aia și-a și cumpărat un bolid-limuzină. Cine mai lucrează pentru două ministere deodată, învârte bani cu lopata, manevrează destine de preoți și își ține și firma privată pe profit? Puțini pe lumea asta… doar marii dictatori și geniile.
Ți-ar trebui o fișă a postului cât Divina Comedie... cu tot cu prefață, colofon și note explicative.
De aia a și fost poreclită „Episcopița”… Așa i se spune pe holurile sediului Episcopiei, prin curțile bisericilor… „numai să n-audă Înaltul, că se supără”.

„Un personaj nociv pentru Arhiepiscopia Aradului”

„Este un personaj nociv pentru Arhiepiscopia Aradului, atât prin atmosfera de teamă, șantaj și tensiune continuă pe care o răspândește, cât și prin ceea ce face, propriu-zis, cu fondurile Arhiepiscopiei. Preoții nu au CAS-urile plătite… de când a venit ea! Vă dați seama ce înseamnă asta?! 32.000 de Euro pe lună intră în „Contul Filantropia” – iar dacă cineva dintre… colegii de la Poliție ai doamnei ar căuta prin acest cont, ar avea supriza să vadă că aproape toți se varsă… în diferite găuri negre. A desființat fabrica de lumânări a Arhiepiscopiei, în condițiile în care aceasta funcționa impecabil, ca să aducă lumânări mai scumpe de la București! Profitând de faptul că ea este cea care duce donațiile la Patriarhie, nu admite niciun fel de întrebare despre felul în care împarte banii credincioșilor – nimeni neavând nicio putere să o controleze în ceea ce face. A reușit să-și achite leasingul de la limizina Audi în doar trei luni – în condițiile în care acea mașină costă cât salariul (mare) al dumneaei pe mai bine de cinci ani de zile ” – este doar o parte din năduful pornit de la „partea economico-financiară” pe care și-l varsă colegii săi de serviciu… care au o identitate clară și o fișă a postului bine definită și care sunt dispuși să le repete atât în fața instanței bisericești, cât și a celei judecătorești – nu va mai trece multă vreme până ce acest fapt se va petrece, la cum merg lucrurile.

Cine îl sapă pe Părintele Cleopa Jurj de la Mănăstirea Gai și de ce?

Interesul major al Angelei Borteș se focusează, conform tuturor evidențelor pe care contabila-șef nici măcar nu intenționează să le ascundă, pe bogata și frumoasa  Mănăstire Gai – unde sora de sânge a domniei-sale este stareță la maici (o persoană, altfel, cu o conduită impecabilă și o cultură enormă) și unde intenționează să-l impună pe un anume domn, călugăr la o mănăstire de lângă Meheninți, în locul iubitului de enoriași stareț Cleopa Jurj (controversatului părinte putându-i-se imputa doar tonul fundamentalist-ortodox al predicilor sale… dar cum să reproșezi asta unui călugăr ortodox?!).

„De ce vreti să îl dezbrăcați pe Părintele Cleopa? Adevărat vă spun că diavolul râde și se bucură de ce se întamplă. Înainte să judecăm, mai bine ne-am vedea bârna din ochii noștri. Acuzați pe Părintele că bea?! Ce fel de oameni sunteți? Cei care îl acuzati pe Părintele Cleopa vă spun că sunteti niște fățarnici . Vă întreb fățarnicilor, sunteți vrednici de Rai? ÎL iubiți pe Iisus? Da? Cum? Bătându-vă joc de Biserica Lui și de slujitorul Lui? Asa tineti post?!” – întreabă un credincios (pe data de 20 martie, a.c.) chiar pe pagina de facebook a Mănăstirii Gai. N-are nimeni curajul să dea măcar un like la postare, darămite să scrie un comentariu… iar asta spune multe despre atmosfera de „teamă de putere” pe care Angela Borteș o emană.
Nu-i nimic, o spunem noi: doamna Angela Borteș îl „sapă” pe părintele Cleopa ca să-și aducă prietenul (nu îndrăznim să detaliem acum informația potrivit căreia cei doi sunt… mai mult decât prieteni, dar dacă e cazul, o vom proba) în înalta funcție – astfel asigurându-și… întru eternitate „spatele” și cimentându-și influența… cel puțin pentru această viață.

Episodul „Cutia milei să vină la doamna!” – picătura care a umplut paharul răbdării preoților

Nu există față bisericească în Arhiepiscopia Aradului care să o „vorbească de bine” pe Angela Borteș (exceptând persoanele din stricta sa intimitate sau aflate în cârdășie cu dânsa – asupra câtorva dintre acestea vom reveni, probabil, într-un episod următor, în caz că lucrurile nu se reașează în matca lor normală). Revolta e mocnită, iar vorbele grele mai mult se scrâșnesc printre dinți decât se articulează… Episodul „Cutia milei să vină la mine”, de la începutul acestei primăveri, însă, a rupt bariera tăcerii în Arhiepiscopie. Într-un moment de proastă inspirație strategică, combinat cu vocația sa de dictator, a făcut greșeala de a bate cu pumnul în masă și a cere ca însăși CUTIA MILEI de la Catedrală să fie adusă (plină, desigur) pe biroul dânsei! Apoi a plusat: „Toate cutiile milei de la toate parohiile din județ să vină aici!”
Revolta a izbucnit instantaneu, reverberațiile sale au ajuns la Î.P.S. Timotei, iar acesta, cu blândețea ironică și severă care-l definește, i-ar fi transmis, personal, să înceapă cu cea din Gai…

Nu dorim să-l târâm pe ÎPS Timotei în povestea asta prea meschină pentru un părinte atât de blând

pentru că, în ceea ce ne privește capacitatea de a pricepe acest subiect cel puțin, înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe arădene este absolut complet în afara acestor probleme urâte, infernal de dificil de gestionat pentru un om sfânt.
Pentru cei care nu cunosc din interior problema, ÎPS Timotei conduce… mai mult cu Sufletul decât cu Sceptrul destinele bisericii și ale preoților din acest județ. Nu are calități de „manager resurse umane”… și la ce i-ar trebui aceste prerogative, când are – nu el, ci ! – consilieri numiți și plătiți pentru asta?! Nu e nici contabil-șef (din fericire pentru Angela Borteș și din nefericire pentru Bilanțuri), nici director de marketing (ar fi și culmea!…)
Sarcina unui episcop – sunt convins că nu vrea nimeni să mă contrazică – este să țină sus credința, eticheta, prestanța bisericii sale și, deloc în ultimul rând, să participe activ și metafizic la Mântuirea sa. Să construiască biserici noi – aceasta este suprema îndatorire administrativă a unui episcop. Peste toate, să se roage. Să țină post. În cele peste trei decenii de când conduce Biserica arădeană, ÎPS Timotei Seviciu a reușit să construiască o catedrală, două mănăstiri și zeci de biserici pe tot întinsul orașului și județului Arad. Restul sunt povești cu diavoli, ispite, foame de putere, corupție și alte mărunțișuri lumești ce trec… așa cum trec în coșul de gunoi al amintirilor toate tarele noastre, sfârșind la doi metri sub pământ.

Am avut plăcerea de a sta la masă cu probabil cel mai inteligent om cu suflet pe care l-am avut față-n față și am avut neplăcerea de discuta vreme de două ore cu ÎPS despre subiectul „Angela Borteș” – un subiect neplăcut în Postul Paștilor. Nu voi relata nimic din acea discuție, în afară de concluzie, pentru că nu e nici locul, nici momentul și, maxim de sincer, nu vreau. A fost o experiență mult prea profundă ca să o etalez în cadrul unei anchete despre „urâtul în biserica mea”.

„Nu am nimic împotrivă să publicați acest articol… nu stă în puterea mea să interzic subiecte presei. Un singur lucru vă rog: să lăsați să treacă Sfintele Paști… să nu publicați așa ceva în post”… sunt cuvintele cu care capul Bisericii Orotodoxe ne-a fixat eticul și religiosul într-un punct mult mai înalt decât teama sau voluptatea de a scrie despre „Episcopița”.

Iar cu „Episcopița-sa” am vorbit prin emisari… ca-n filmele cu tătari

[Notă eminamente subiectivă a autorului: Sunt pe subiectul ăsta de vreo jumătate de an aproape. Mărturisesc că, inițial, am evitat să-l „fac” din rațiuni ce țin de protecția personală a persoanelor cu care am grade de rudenie sau alianță, prietenie, amiciție sau, pur și simplu, respect reciproc, din Biserica Ortodoxă arădeană. M-am simțit copleșit de subiectivismul pe care-l implică (de aici și repetiția obsesivă a termenului – scuze).]

După ce am publicat articolul despre renunțarea la funcție a vicarului Teodor Vid – limitându-mă la o știre neutră și neimplicativă… am aflat, prin emisari, că doamna intenționează să mă acționeze în judectată… dar un „cineva” drag ambelor tabere a intervenit și vrea pace. L-am rugat pe dragul de emisar să-i transmită doamnei că nicio problemă n-am cu datul în judecată și că doresc să îmi răspundă la câteva probleme punctuale – dar nu mi-o doresc atâta de tare încât să mă tai cu lama și nici să comit păcatul vânzării-cumpărării omului de către om n-am chef… așa că dacă nu răspunde, pentru mine e „bless” să nici n-o-ntreb…
Mi-a transmis că „pentru ea nu-i nicio problemă – dacă e să fie război, să fie război!”, iar eu l-am asigurat pe emisar că nu voi publica nimic până ce n-o să primesc încuviințarea Înaltului.

HRISTOS A ÎNVIAT!

 

Articol asociat:

Consilierul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Aradului, Teodor Vid, a renunțat la funcție. „Mă simt copleșit… M-am îmbolnăvit”

Lucian Valeriu, 18 aprilie 2017 11:00