„Canalizarea din Livada racordată la Grădiște” a primit flit de la cetățenii din Grădiște în urma consultării publice

hqdefault
Distribuie:

Miercuri seara, în cartierul Grădiște, a avut loc dezbaterea publică la care au fost invitați arădenii care locuiesc în zona de case de pe străzile Ioan Slavici și Vișinului. Dezbaterea publică a fost organizată de viceprimarul Aradului Lazăr Faur și de primarul comunei Livada Iosif Bimbo, în scopul de a clarifica unele aspecte cu privire la proiectul racordării sistemului de canalizare al comunei Livada la cel existent în Grădiște, într-un punct aflat la intersecția celor două străzi pentru ca apoi să fie direcționat către stația de epurare din municipiul Arad.

La această întâlnire au participat și cetățeni și consilieri locali ai comunei Livada, dar și consilieri locali municipali, cei care ar trebui să-și dea girul pentru această lucrare pe raza municipiului prin adoptarea unei hotărâri în CLM pe această temă.

Reamintim că proiectul de hotărâre a fost deja introdus pe ordinea de zi în CLM Arad și dezbătut fără a se ajunge însă la vot, întrucât consilierii locali municipali nu au fost convinși că această variantă este una viabilă.

Revenind la consultarea publică din Grădiște, se pot sintetiza următoarele:
  1. Viceprimarul Lazăr Faur a fost mai implicat în rezolvarea problemei decât însuși primarul comunei Livada, Iosif Bimbo.

    De ce s-o fi agitat atât vicele „nostru”, habar nu avem. Nu doar că s-a agitat dar a și găsit prilej (ca un fost jurnalist ce este), să-i convingă pe cei prezenți (și care au întrebat de ce în presă se spune cu totul altceva decât în ceea ce prezintă Bimbo) de faptul că „presa minte”. Numai că, o mare parte din afirmațiile „specialiștilor” participanți îl contrazic. Referitor la cele afirmate în presă (adică chiar de noi – vezi articolul asociat) și anume că „sistemul de canalizare din Grădiște nu permite o astfel de racordare”, un inginer prezent la întâlnire, cel care se ocupă de această problemă din partea primăriei Livada, a explicat traseul conductei astfel: „Conform studiului de fezabilitate, punctul de racordare va fi pe strada Vișinului. Pe strada Ioan Slavici se va merge cu lucrarea pe carosabil, până la strada Voievod Moga unde se va face stânga către strada Orient. Pe strada Voievod Moga se merge pe partea dreaptă, pe spațiul verde, pe Orient, se va sparge carosabilul – o porțiune de aproximativ 100 de metri – și apoi iar pe spațiul verde, pe partea stângă. Strada Ioan Slavici va fi spartă și Grădina Poștei.”
    Cetățenii au întrebat „de ce s-a ales această variantă” și au primit următorul răspuns: „Din câte am înțeles de la Compania de Apă, de aici pornește conducta de 500, care face față debitului” – adică, nu e chiar un neadevăr afirmația că „sistemul de canalizare din Grădiște nu permite o astfel de racordare”, din moment ce afirmația făcea referire la tot sistemul de canalizare din Grădiște, în ansamblul lui, nu la o bucată din sistem (cea de pe strada Vișinului). Așa că, domnul Faur ar trebui să fie mai atent în declarații și aprecieri la adresa presei și să se abțină de la a induce ideea că „presa minte”.

  2. Primarul Iosif Bimbo a venit la întâlnirea cu cetățenii fără ca măcar să aibă habar ce să le spună astfel încât să-i convingă și astfel să-și rezolve problema.Le-a promis ferm că dacă se va face lucrarea, aceasta va fi gata în 3 luni. Or, nimeni în țara asta nu poate face asemenea promisiuni când e vorba de lucrări publice și să mai aibă și pretenția să fie crezut și luat în serios. Mai mult, ce nu a spus Bimbo este faptul că încă nu are toți banii pentru finalizarea lucrării astfel încât tot acest deranj și haos ce se va crea în Grădiște să și merite. Și asta pentru că, într-adevăr există cei 800.000 de euro (cel puțin așa susține primarul Bimbo) pentru lucrările din Grădiște, și în plus ar mai exista și încă 15 milioane de lei pentru o altă bucată din lucrare, doar că suma necesară pentru întregul proiect este de 33 milioane de lei, adică îi lipsesc 18 milioane de lei și nu are nicio garanție că-i va putea obține. Or, asta înseamnă că nu se poate garanta finalizarea lucrărilor, nici dacă s-ar crea deranjul în Grădiște. În acest context, cetățenii din Grădiște sunt îndreptățiți să fie sceptici. În stilul caracteristic, primarul Bimbo a reușit chiar să irite și mai mult audiența, reluând argumente penibile și care nu au nicio bază, cum că  „apa din Livada dă cancer oamenilor din Arad, pentru că nu există canalizare acolo” (o afirmație nu numai imbecilă, dar și total nefondată, pentru care a mai fost taxat de consilierii locali arădeni la dezbaterile din CLM). În plus, a insistat că investiția sa „e chiar o favoare arădenilor, care vor putea să se folosească în viitor de conducta construită de el pentru a trimite pe sens invers canalizarea și apa pluvială din Grădiște către centură, când va fi ulterior implementat proiectul cu inelul ocolitor.” Cât despre explicații concrete, bazate pe calcule concrete, acesta nu a prezentat nimic, promițând doar că va „face niște calcule și atunci vom vedea”. Adică locuitorii din Grădiște să-l creadă pe cuvânt cum ar veni…
  3. Nu poate trece neobservat un alt aspect care nu este neimportant pentru rezolvarea sistemului de canalizare din Livada: S-ar putea rezolva cu o stație de epurare proprie, doar că aici o mare parte din problemă este pasată către Compania de Apă care refuză vehement să preia o asemenea stație. Varianta racordării la sistemul din Grădiște a fost impusă de Compania de Apă.Pare absurd, dar, când e vorba de Compania de Apă, orice absurditate e bine primită. Motivele invocate, dincolo de faptul că sunt iraționale, sunt de-a dreptul penale. Adică, reprezentatul Companiei de Apă spune că „nu le preluăm stația de epurare pentru că nu ne permitem… Sunt prea mari costurile operaționale, mentenanță și de întreținere pentru Compania de Apă”. Minunat, ce să zicem. Doar că ne-am amintit în acest context și de proiectele din fonduri europene (sute de milioane de euro, dacă nu miliarde) prin care s-au tot construit Stații de Epurare în tot județul, stații care stau închise de când s-au tăiat panglicile la inaugurare și care sunt într-o stare de degradare de neimaginat.
    Adică s-au sifonat acele fonduri europene și atât!

    Dar asta nu e treaba noastră să investigăm, sunt alte entități abilitate să o facă și care, probabil, vor invoca faptul că s-au prescris acele fapte. Revenind la faptul că sunt „ prea mari costurile operaționale, mentenanță și de întreținere pentru Compania de Apă”, înseamnă că sunt probleme în activitatea Companiei de Apă. Cum adică, cea mai căpușată entitate, în care sunt angajate persoane exclusiv pe linie de partid, cu o șefă genială, angajată pentru competențele ei în domeniu, nu este performantă? Nu se face nimic pentru „operaționalizare și mentenanță”, adică fix pentru domeniul de activitate? Atunci ce face Compania de Apă, înafară de angajări pe bandă rulantă pentru onorarea obligațiilor pe linie de partid? Cum adică să refuzi vehement să preiei stații de epurare pentru că nu-ți permiți? Dar ce-ți permiți? Angajări de nespecialiști pentru birouri dar ingineri și personal care să întrețină rețeaua, nu?…

    Mai mult, reprezentantul Companiei de Apă susținea că nu a fost emisă nicio adresă de către această entitate cu privire la imposibilitatea racordării.

    Reatașăm o adresă din anul 2020, emisă de Compania de Apă în care, chiar dacă se face referire la varianta racordării în zona Grădina Poștei, mai precizează ceva important, care rămâne valabil și care confirmă că nu a „mințit presa” din moment ce s-a scris despre situația existentă la acel moment, fără referiri la modificările survenite între timp. La cel moment: „ Această stație de pompare nu are capacitate de preluare debite ape menajere din localitățile Sânleani și Livada, pe lângă aceasta nici colectoarele din zona unde se descarcă această stație de pompare nu pot prelua aportul de debit suplimentar din localitățile de mai sus” . Acum, varianta racordării presupune că stația care preia debitul suplimentar este cea de pe Ardealului și nu Cometei.

banatean2

4. Nu în ultimul rând, această întâlnire a confirmat încă o dată faptul că documentațiile făcute în birou nu au nicio tangență cu realitatea și, consultările cu cetățenii ar trebui făcute înainte de elaborarea lor și direct la fața locului.

Cei care locuiesc în cartierul Grădiște au indicat o altă soluție, pentru un alt traseu al conductei din Livada prin Grădiște și care ar afecta extrem de puțin străzile din zonă. Aceștia au propus folosirea unei rute prin canalele deja existente, situate pe terenurile din spatele zonelor de case și care ar presupune o intervenție minimă, doar în zonele de racordare. Luând în calcul și această propunere, viceprimarul Lazăr Faur, primarul Iosif Bimbo și un inginer au mers (împreună cu cetățeanul care a indicat această variantă) pe teren, în zona canalelor respective. Bineînțeles că pentru această variantă au apărut și posibile probleme suplimentare de genul distanței prea mici față de calea ferată și obținerea unor avize de la CFR, ale cui sunt terenurile respective și dacă se vor primi acorduri pentru lucrări etc.

consultare publica gradiste

Concluziile vizitei în teren,

pentru varianta prin canale, probabil se vor face cunoscute la următoarea întâlnire pe acest subiect, propusă de viceprimarul Lazăr Faur, care va avea loc în Sala Ferdinand, tot într-o zi de miercuri (27 iulie), la ora 18.00.

Niciun vot „pentru” din partea cetățenilor

Înainte de încheierea dezbaterii publice, viceprimarul Faur i-a rugat pe cei prezenți să ridice mâna dacă sunt de acord cu proiectul. Nicio mâna nu a fost ridicată. Apoi i-a rugat să ridice mâna dacă se opun proiectului și majoritatea mâinilor au fost ridicate. Cetățenii au fost îndemnați să întocmească o listă cu semnături care să fie depusă la Primăria Arad și care ar urma să fie atașată la viitorul proiect de hotărâre care va fi supus la vot într-o viitoare ședință de Consiliu Local Municipal.

Așadar, va urma…

Articole asociate:

[ACTUALIZARE] „Combinația” cu dejecții a lui Bimbo din Livada a fost retrasă de pe ordinea de zi a C.L.M. Arad

Bimbo, Borha și cu Faur vă așteaptă miercuri seara, în Grădiște, să vă consulte cu privire la transformarea cartierului în conducta de epurare a comunei Livada

Categorie: Investigații
Etichete: canalizare Grădiște, Canalizarea din Livada, compania de apa, consultare publică Grădiște, primar Iosif Bimbo, strada Ioan Slavici, strada Vișinului, viceprimar Lazar Faur, „Stație de Epurare
Distribuie:
Articolul anterior
UTA sub MAFIA Falcă-Meszar. De ce vor arădenii să scape de acest flagel, care sunt afacerile murdare ce cangrenează clubul și de ce merită credit total proiectul asumat de grupul de INVESTITORI constituit în jurul lui Simion Apreutese (II)
Articolul următor
ISU Arad: Analiza situației operative pe semestrul I al anului 2022: 7438 de intervenții în situații de urgență (asistență medicală SMURD – 5400; incendii – 344; alte intervenții – 1694)
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie