Cei mai iuți ardei din lume

ardeius
Distribuie:

 

Ardeiul, originar din America de Sud şi Centrală, necunoscut in Europa până în 1492, a fost adus de catre Cristofor Columb, care se afla în cautarea piperului în Lumea Noua. El a descoperit ardeii iuţi şi a observat ca sunt “chiar mai iuţi decât piperul”.
Aceştia au fost numiţi „peppers” (in engleză), pornind de la faptul ca aveau gust picant precum piperul; un gust aparte, iute, care nu se asemăna cu al altor alimente.

Ardeiul iute are un „gust” înţepător, dulce sau picant, în funcţie de soi. „Gustul iute” al unor specii de ardei nu reprezintă pentru planta în sine, decât o modalitate de a se apăra de paraziţi; iuţeala ardeiului este o „armă chimică” dezvoltată de plantă pentru a ucide o ciupercă ce îi afectează seminţele. Ciuperca face parte din specia Fusarium, pătrunde în ardei prin găurile făcute de insecte şi îi distruge seminţele înainte ca acestea sa fie mâncate de păsări şi împrastiate pe sol.
Culoarea şi iuţeala sunt date de prezenţa pigmentului numit capsaicina. Iuţeala ardeilor, nu provine, cum s-ar crede, numai din seminţe, ci, mai ales din pieliţa interioară de care sunt prinse acestea. Unele soiuri sunt lipsite total de iuţeală, altele fiind în schimb extrem de iuţi putând provoca alergii şi leziuni la nivelul ţesutului conjunctiv.

Capsaicina se găseşte în cantităţi foarte mici la ardeiul dulce şi în cantităţi de zeci sau sute de ori mai mari la ardeiul iute. În afară de capsaicina, gustul ardeilor iuţi se datorează şi uleiurilor esenţiale pe care le conţin.
Iuţeala ardeilor se masoară in unităţi pe scara Scoville (SHU). Pentru evaluare, se mai utilizează cromatografia (HPLC), ca şi o scară relativă a iuţelii, marcată de la 0 la 10.

Iată mai jos topul celor mai iuţi 10 ardei din lume, măsuraţi ca iuţeală pe scara Scoville:

10.Red Savina Habanero – Red Savina a fost măsurat la peste 577.000 unităţi Scoville şi a fost pana de curand, cel mai iute ardei din lume. Are o aroma fantastică şi se poate servi crud sau gătit.

9. Bhut Jolokia (Ghost Pepper). Bhut Jolokia este originar din India şi a fost măsurat la 1.041.427 unităţi Scoville. Este extrem de iute şi vă sfatuim să il folosiţi în cantităţi mici.

8. Alte 7 soiuri de ardei (7 Pod Red (gigant), Barrackpore, SR Strain, Primo, Jonah, Brain Strain, Yellow) cu o iuţeală între 1.000.000 – 1.300.000 SHU

7. Naga Viper (1.349.000 SHU). Acest gen extrem de rar este cultivat in Marea Britanie. O combinatie de diferite soiuri de ardei si ani de polenizare incrucisata au creat acest soi ardei super iute..

6. Trinidad Scorpion Butch T. Un test de laborator efectuat în martie 2015 a măsurat acest ardei la 1.463.700 unităţi Scoville şi a fost clasat oficial la acea vreme, ca fiind cel mai iute ardei din lume, detronând astfel recordul deţinut până atunci de Naga Bhut Jolokia.

5. 7 Pot Douglah este renumit în comunitatea ardeilor iuţi ca unul cu cea mai buna aromă (1.853.936 SHU).

4. 7 Pot Primo cu 1.900.000 SHU este uşor de deosebit, datorită cozii sale lungi şi subţiri. Numai datorită cozii, unii cultivatori de ardei au incercat să-l reproducă.

3. 7 Strain Brain se caracterizează prin aspectul său distinctiv, cu o piele ondulată sau cu un aspect care seamănă mult cu un creier uman. Iuţeala sa a fost stabilită la aprox. 1.900.000 SHU.

2. Trinidat Scorpion Moruga Blend (Moruga Scorpion) – Direct din adâncurile iadului, Moruga Scorpion este o specie rară de ardei, care a fost recent descoperită. Iuţeala sa de 2.006.231 SHU îl duce direct pe locul doi în lume.

1. Carolina Reaper. Cu o iuţime de 2.200.000 SHU confirmată de Guinness World Records la data de 19 Noiembrie 2015, ardeiul Carolina Reaper, descoperit de The PuckerButt Pepper Company (USA) devine astfel cel mai iute ardei din lume, devansând Moruga Scorpion, având un gust fructat, dulce, cu o uşoară aroma de ciocolată şi de scorţişoară.

 

 

 

Categorie: Lifestyle
Etichete: alimentație, ardei iute, culinar, picant, remedii, soiuri de ardei iute
Distribuie:
Articolul anterior
Tabără de călărie pentru copiii arădeni, la Köröstarcsa, Ungaria
Articolul următor
[CULINAR – PREPARATE DIN CARNE DE VITĂ] Scaloppine al limone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie