Cel mai frumos traseu din România- „Transalpina Drumul Regelui” este marcă înregistrată la OSIM

10 poze care iti vor declansa cheful de o f43fa2a156280491ee 0 0 0 0 0
Distribuie:

 

„Transalpina Drumul Regelui” este, de acum, marcă înregistrată. Cabanierii din Rânca au făcut toate demersurile la OSIM. Astfel, cei care vor să folosească această denumire au nevoie de acordul lor.

S-a înregistrat această marcă pentru o promovare mult mai bună a zonei. Transalpina este cea mai înaltă șosea din țară și principalul punct de atracție de la Rânca.

Perioada de protecție a mărcii este de 10 ani, termenul curgând însă din 18 iunie 2015, asta cu toate că certificatul a fost emis de abia zilele trecute. Legea îi dă voie solicitantului ca după cei zece ani să solicite o reînnoire a perioadei.

Din data de 11 iunie 2016, s-a redeschis circulația rutieră pe DN 67C, pe sectorul de drum cuprins între km 34+500 – km 59+800, adică Transalpina. Accesul pe acest tronson este permis doar între orele 7-20, iar viteza maximă permisă este de doar 30 km/oră.

Transalpina a intrat recent în clasamentul internațional Opentravel, dedicat celor mai frumoase destinații de iarnă pentru turism. Punctele sale forte sunt peisajele montane uimitoare care pot fi admirate.

Jurnaliştii emisiunii Top Gear s-au declarat cuceriţi de şoseaua de mare altitudine, Transalpina, care leagă Oltenia de Ardeal. „Acesta este cel mai bun drum de condus din România. Există ceva la Transalpina, poate sălbăticia, care îţi taie răsuflarea, o dată în plus. Este literalmente un drum care, odată văzut, nu poate fi uitat nicicând”, a mărturisit Henry Catchpole (publicația EVO, Marea Britanie).

Legende despre Transalpina 

Conform site-ului oficial sibiuturism.ro, aflăm că „pe seama Transalpinei, circulă mai multe legende. Se spune că ar fi fost construită pentru prima dată chiar de armatele romane în drum spre Sarmisegetuza (culoarul IV strategic).

Drum pastoral, Transalpina a fost străbătută de-a lungul secolelor de ciobanii care plecau în transhumanţă dincolo de munţi, în şesurile Dunării. În anii ’30, în urma unei vizite în regiune şi la insistenţele localnicilor, Regele Carol al II-lea a pavat drumul cu piatră. De atunci, drumul ce leagă Săliştea Sibiului de Novaci (jud.Gorj) este numit „Drumul Regelui”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armatele germane au reabilitat drumul, o cale de acces strategică în şi dinspre Transilvania. În ultimii doi ani, şoseaua Transalpina (DN 67C, drumul ce leagă oraşul Sebeş (Alba) de comuna Novaci (jud.Gorj) pe o distanţă de aproximativ 130 km) a fost parţial asfaltată şi deschisă accesului turistic. Astfel, drumul care străbate 6 masive muntoase, Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei, Căpăţânii, a devenit cel mai înalt drum rutier din întregul lanţ al Carpaţilor.

Drumul regelui începe la Sălişte, trece prin satele de păstori Tilişca, Poiana Sibiului, Jina şi coboară 7 km până la Dobra (comuna Şugag) unde întâlneşte DN 67C.  De aici şoseaua urcă uşor, trece pe lângă barajele Tău şi Oaşa pentru a ajunge la Obârşia Lotrului. Porţiunea dintre Obârşia Lotrului şi staţiunea Rânca este cea mai impresionantă: serpentine înguste şerpuiesc alene într-un peisaj ce te copleşeşte prin spectaculozitate; stâne te însoţesc răsfirate de-o parte şi de alta a versanţilor.

Altitudinea maximă la care urcă şoseaua este de 2145 m în Pasul Urdele. Este punctul în care vezi cum cerul se împreunează cu pământul. Drumul continuă pe creasta munţilor şi coboară uşor spre comuna Novaci.”

 

Sursa FOTO: 4Tuning.ro

Categorie: Știri
Etichete: Drumul Regelui, marcă înregistrată, OSSIM, România, Transalpina
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 3] Mircea Vintilă, despre festivalul de la Bulci: „E unic în România”
Articolul următor
„Beciurile domnești” din România – reminiscențe ale sistemului judiciar stalinist

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie