Consultarea publică pe tema „canalizarea din Livada racordată la Grădiște” s-a încheiat. Concluzia: cetățenii refuză să-și dea acordul pentru că „nu mai au încredere în nimeni”. Decizia rămâne în sarcina consilierilor locali municipali

dezbatere canalizare livada
Distribuie:
Consultarea publică pe tema „canalizarea din Livada racordată la Grădiște” s-a încheiat, miercuri, 27 iulie, odată cu întâlnirea din Sala Ferdinand.

La această consultare au participat câțiva locuitori din cartierul Grădiște, puțini și din Livada, și consilieri locali atât municipali cât și din comuna vecină.

Marii absenți ai ultimei consultări cu cetățenii au fost primarul Iosif Bimbo (cel care a generat această poveste) și viceprimarul Lazăr Faur (cel care a inițiat acest proiect în CLM Arad).

Consultarea din Sala Ferdinand a fost „moderată” de consilierul local municipal Cosmin Buruc, cu suport din partea Lilioarei Stepănescu. Primăria Livada a fost și ea reprezentată de mandatari ai lui Bimbo și, binențeles, Compania de Apă Arad cu un reprezentant.

dezbatere canalizare livada1

Dezbaterea a început cu prezentarea concluziilor vizitei în teren, pentru varianta prin canalele din spatele caselor din Grădiște: „această variantă nu este viabilă”

Reprezentantul Companiei de Apă a precizat că: „S-a mers în teren dar această variantă nu este viabilă, după mai multe criterii. Nu există conducte spre strada Ardealului, nu există racordare la curent, celelalte conducte sunt subdimensionate. Așadar, traseul ar fi Livada- ieșire din Livada – stația de pompare. Adică, se va intra în Grădiște prin Grădina Poștei și se merge cu o conductă sub presiune până pe str. Ioan Slavici, apoi pe str. Vișinului până la Stația de Pompare (SP9)”.

Reprezentantul primăriei Livada a explicat și el traseul conductei: „ Se va face săpătură deschisă pe o lungime de 640 de metri. 217 m pe strada Ioan Slavici, 225 m pe strada Orient, diferența în Grădina Poștei. Pe o porțiune se va merge pe spațiul verde, iar subtraversări se vor face la intersecții”.

Adică, totul rămâne cum era…

Cetățenii din Grădiște s-au conformat solicitării lui Lazăr Faur lansată la întâlnirea de săptămâna trecută

și au depus lista cu semnături ale locuitorilor de pe străzile afectate din cartier. La unison, cetățenii s-au exprimat împotriva acestui demers, explicând încă o dată motivele.

Principalul motiv este lipsa de încredere pe care o au cu privire la aceste lucrări, că vor dura la nesfârșit creând disconfort, că vor fi distruse amenajările făcute pe cheltuiala lor în fața caselor și că vor fi nevoiți s-o ia de la capăt, tot pe cheltuiala lor.

Niciun „oficial” sau „specialist” prezent nu a avut niciun argument pentru a-i convinge că aceste motive nu sunt întemeiate și că va fi altfel.

Principala problemă este că nu se poate garanta nimic 

Promisiunile lansate de primarul din Livada nu au nicio valoare și nu țin loc de garanție.

Mai mult, nu se poate estima nici durata lucrărilor, nici dacă există vreo posibilitate de constrângere în caz de lucrări defectuoase, nici cine va suporta costurile unor cheltuieli neprevăzute (gen avarii la conductele de utilități de pe traseu etc).

Intervenția secretarului Lilioara Stepănescu a întărit ideea că e dificil, din punct de vedere juridic, să se stabilească în mod cert garanții pentru lucrările din municipiu.
Lilioara Stepănescu: „ Primăria Livada va încheia contractul pentru lucrări. Simpla obligare a firmei respective prin contractul cu primăria Livada, nu este o garanție pentru Arad. Primăria Arad trebuie să solicite, separat, obligarea primăriei Livada la plata unor daune compensatorii pentru municipiu, dar și pentru locuitorii cu lucrări compromise în fața caselor. Însăși comuna Livada trebuie să se oblige față de municipiul Arad.”
Celelalte aspecte discutate

nu fac decât să tulbure și mai mult apele și să pună sub semnul întrebării această variantă și anume:

  • ce se întâmplă dacă se impun lucrări suplimentare, neprevăzute în bugetul alocat de comuna Livada pentru zona Grădiște – nimeni nu a fost în stare să dea un răspuns concret
  • cine suportă aceste cheltuieli – reprezentantul comunei a asigurat că „nu-și fac griji pentru lucrări suplimentare, ajung banii” 
  • ce control are primăria Arad asupra lucrărilor – reprezentantul Direcției Tehnice a PMA a precizat că „singurul control este cel rezultat din avizul de săpătură”
  • ce garanții există că această lucrare va fi finalizată și în Livada, având în vedere că fondurile existente acoperă doar lucrările din municipiu – NU există astfel de garanții, obținerea diferenței de bani pentru proiect de către primăria Livada este incertă și nu se poate estima un orizont de timp
  • canalizarea în Livada se poate realiza printr-un proiect P.O.I.M, este un proiect viabil doar că nu se poate estima un orizont de timp. Conform reprezentantului Companiei de Apă, „există deja un SF în stare de analiză. Probabil că anul viitor (2023) va fi avizat, și abia apoi restul procedurilor. Este un proiect viabil dar nu se poate estima un orizont de timp”.
  • PUZ-ul despre care se tot pomenește, care cuprinde și Grădina Poștei, este doar la faza de proiect
  • casele ce se construiesc în cartierele private din Livada sunt prevăzute în aceste lucrări și se vor putea racorda în viitor – s-au dat asigurări verbale că „da”. Comuna Livada având în prezent aproximativ 4300 de locuitori, iar numărul nu poate crește foarte mult în următorii ani. Mai mult, se mizează pe o scădere a numărului de locuitori din Grădiște din moment ce și numărul de locuitori din întreg municipiul a scăzut simțitor – având acces la datele Recensământului încă în derulare, Lilioara Stepănescu a declarat că „din păcate, conform Recensământului, Aradul mai are 125.000 de locuitori” ( n.red. Recensământul nu este încă finalizat și datele nu sunt centralizate, dar oricum populația Aradului este în descreștere)
  • ca să fie totul și mai în ceață, un consilier local din Livada a spus că „nici ei nu sunt convinși că soluția prin racordarea la Grădiște este cea mai bună, iar varianta cu inelul ocolitor și master-planul ar fi mai de dorit.”
În concluzie,

fără nicio garanție, fără un orizont de timp pentru finalizarea lucrărilor, fără certitudinea că primăria Livada va avea fondurile necesare pentru întreaga lucrare astfel încât această „zbatere” și dezbatere să nu fi fost degeaba, consilierii locali municipali vor fi nevoiți să tranșeze această problemă, asumându-și-o prin vot într-o viitoare ședință a CLM Arad.

***

[ACTUALIZARE] (ora 17.00): COMUNICAT DE PRESĂ
O ultimă consultare publică pe marginea proiectului de hotărâre cu privire la „Construire rețea de canalizare în comuna Livada, județul Arad”

Primăria Municipiului Arad a organizat miercuri, 27 iulie 2022, începând cu ora 18:00, în sala Regele Ferdinand din cadrul Palatului Administrativ o nouă consultare publică pe marginea proiectului de hotărâre cu privire la „Construire rețea de canalizare în comuna Livada, județul Arad”, în vederea concluzionării discuțiilor avute până acum în cadrul celorlalte două întâlniri.

La consultarea publică au participat reprezentanți ai Primăriei Arad, ai Primăriei Livada, ai Companiei de Apă Arad și cetățeni din cartierul Grădiște, mai exact locatari ai străzilor care ar fi afectate de lucrările aferente obiectivului de investiție al administrației din comuna Livada.

Cu această ocazie toate părțile implicate și-au expus punctele de vedere vizavi de acest subiect, iar reprezentanții Companiei de Apă Arad au explicat motivul pentru care soluția tehnică propusă este cea optimă.

Principala temere a locuitorilor din zonă

este aceea a neaducerii la starea inițială a străzilor în urma executării lucrărilor, cu toate că acest aspect este reglementat la nivel local de HCLM nr. 136/2020 privind stabilirea modului de eliberare a Acordului/autorizației privind racordul la rețelele tehnico-edilitare și a Avizului de săpătură realizate pe proprietăți aparținând domeniului public al Municipiului Arad și care afectează structura căilor de comunicații rutiere, străzilor, podurilor, parcărilor, pistelor de biciclete, trotuarelor/aleilor etc. terenurilor de sport precum si spațiilor verzi.

Consilierii locali vor analiza atât informațiile prezentate cât și propunerile făcute de toți cei prezenți și abia apoi vor lua o decizie cu privire la votul pe care îl vor acorda proiectului de hotărâre în momentul în care va fi introdus pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe a CLM.

Biroul de presă al Primăriei Arad

 

Articole asociate:

O ultimă consultare a cetățenilor cu privire la „canalizarea din Livada racordată la Grădiște” va avea loc miercuri, în Sala Ferdinand

„Canalizarea din Livada racordată la Grădiște” a primit flit de la cetățenii din Grădiște în urma consultării publice

[ACTUALIZARE] „Combinația” cu dejecții a lui Bimbo din Livada a fost retrasă de pe ordinea de zi a C.L.M. Arad

Categorie: Administrație
Etichete: canalizare Grădiște, canalizare Livada, Compania de Apa Arad, consultare publică, Iosif Bimbo, Lazăr Faur
Distribuie:
Articolul anterior
Meszar e mirat de interesul spectatorilor față de situația financiară a UTA-ei! Suporterii îi cer explicații OFICIALE legate de incidentele de la meciul cu Petrolul
Articolul următor
Fostul Hotel Parc va fi istorie: o clădire multifuncțională, o parcare subterană cu 400 de locuri și un hotel al lanțului Marriott vor fi realizate până în 2024 de un investitor privat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie