Cum a completat viceprimarul Călin Bibarț declarația de avere eludând legea

14249949 661818537314298 448055046789320305 o
Distribuie:

 

 

Cel mai activ viceprimar al Aradului din ultimii 20 de ani, însărcinatul cu verificările în teren și portavocea administrației care e în grafic la orice, fost prefect al Aradului și fost director în Regia Națională a Pădurilor, plus fost în alte funcții publice deloc de neglijat și soțul directorului general al Zonei Libere Curtici… da, el este, Călin Bibarț. Nu despre el însuși, persoană fizică, totuși, este subiectul acestui material. Nici măcar despre titulatura sa de rege al despăduririlor din județul Arad… Ci despre viceprimarul municipiului, o calitate publică. După un tir de clickuri pe site-ul primăriei Arad am descoperit declarațiile de avere pe care, conform legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, este obligată să le completeze orice persoană care exercită o funcție și demnitate publică, deci inclusiv viceprimarul.

Conform legii, declarația de avere se completează cu exactitate, fiind o declarație pe proprie răspundere. În declarația de avere asumată de Călin Bibarț, la punctul VII Venituri ale declarantului/membrilor săi de familie (soției în acest caz), rubrica venitul anual încasat este necompletată deși, conform Ghidului de completare a declarațiilor de avere și de interese al ANI, este obligatorie furnizarea acestor informații. Da, într-adevăr legea stipulează că anumite date din declarația titularului vor fi anonimate în momentul publicării acesteia pe site-ul instituției dar aceste date se referă strict la CNP-ul persoanei și la adresa completă precizată la rubrica activelor deținute în proprietate, fie că este vorba de imobile de locuit sau spații comerciale, fie că este vorba despre terenuri ( agricole, intravilane, forestiere etc), iar conform legii se va publica doar localitatea/zona în care acestea sunt deținute. Nicidecum anonimarea datelor nu face referire la veniturile salariale. Atunci care ar fi scopul acestei declarații? Pornind de la acest aspect sesizat, am încercat să compar această ultimă declarație de avere a viceprimarului , datată 20.07.2016 (click aici) , cu altele pe care a fost obligat să le completeze în diversele funcții publice pe care le-a avut. Una dintre cele mai recente este datată 07.06.2016 și este afișată pe site-ul RNP- ROMSILVA (click aici). Nu chiar o surpriză… nici această declarație nu are completată rubrica destinată veniturilor salariale cu valoarea venitului realizat ci, sec, conform Declarație finanțe pe 2015 și asta în condițiile în care, regula este că NU se va face trimitere la fișa fiscală ci se va preciza exact valoarea venitului realizat. Probabil a fost nevoie de o rectificare a acestei declarații întrucât ultima afișată pe site-ul RNP-ROMSILVA ( click aici), datată 29.06.2016 este completată… în sfârșit, corect.

Să ducem ideea până la capăt și să verificăm consecvența și chiar dacă datele declarate sunt reale, am corelat declarația lui cu cea a soției, Bibarț Cristina Elena, director general al Zonei Libere Curtici. Ultima declarație datată 07.06.2016 ( click aici) este un SF hilar… Ori doamna nu știe că această declarație o completează personal, având calitatea de titular, ori își iubește atât de mult soțul încât n-o lasă inima să nu-l pună mereu pe primul plan… Trecând peste detaliul penibil, având în vedere funcția pe care o are, că și-a trecut soțul la titular în propria declarație și pe ea s-a trecut la soț/soție deși în acest caz trebuia să fie invers, aceeași regulă încălcată… Nu este precizată expres valoarea veniturilor salariale realizate ci se face din nou trimitere la Declarație finanțe 2015.

Cele două declarații de avere (soț-soție) teoretic ar fi trebuit să fie în oglindă. Cu toate acestea sunt inadvertențe. Unele banale, care pot avea scuza festelor pe care ți le joacă memoria mai ales când vine vorba de sume de bani… Poți uita câțiva lei, euro sau dolari că, dacă ai mulți, ți se rupe de mărunțiș… Poți uita, de exemplu, dacă ești doamna Bibarț, să treci în declarația de avere armele de vânătoare ale soțului în valoare de 14.000 euro și chiar contractul de imprumut al soacrei în sumă de 15.000 euro…

Chiar… putem înțelege că viceprimarul nu știe cum se completează corect și în concordanță cu legea o declarație de avere. Pentru asta există comisia specializată și ANI care să-i instruiască și să le solicite rectificarea declarației. Ce ne este mai greu să înțelegem este cutuma și acceptarea acelor contracte de împrumut de la părinți sau alți membri de familie, rude apropiate și prieteni, care miros de la o poștă a făcătură. Adică, ce om care are  lunar veniturile salariale împreună cu soția de aproximativ 10.000 lei, venituri din închirierea imobilelor, venituri de 10.112 lei din întrăinarea participațiilor în luna iunie 2016, 3 fonduri consistente de investiții în trei monede diferite la bancă, nu are copii etc… Ce om, zic, mai are nevoie de 15.000 euro împrumutați de la mamă, pe 20 de ani, în luna iulie? Poate unul care nu are cum justifica proveniența a 15.000 euro imediat după alegeri… Sau poate unul pe care funcția de viceprimar l-ar fi costat 15.000 de euro… Evident, realitatea poate bate oricând retorica și, la următoarea declarație de avere completată, va fi precizat și scopul împrumutului… Asta e o propunere mai mult pentru ANI care ar trebui să ia mai în serios completarea declarațiilor de avere și a celor de interese ale persoanelor din mediul administrativ-public și să gândească un formular care să conțină exact informațiile și exact în scopul pentru care acestea trebuie furnizate.

Cu siguranță viceprimarul Călin Bibarț nu este singurul din România care uzează de această permisiune a legii… nu el a inventat-o ci doar îi profită.

 

Sursa foto: pagina de facebook Călin Bibarț

Categorie: Investigații
Etichete: administratie, Calin Bibart, declarație de avere, viceprimar
Distribuie:
Articolul anterior
Cică se-mpacă…
Articolul următor
PNL: Bogdan Boca este noul Andrei Fuliaș
Bagă un „16”

3 comentarii. Leave new

  • avatar of un fost padurar
    un fost padurar
    14 septembrie 2016 13:32

    Tocmai in aceste zile are loc un control (care vrea sa para) de proportii, la OS Gurahont si OS Lipova unde se doreste albirea lui „Calinut” si a altor personaje „importante” di DS Arad.
    Parerea mea este ca nu s-a schimbat nimic nici dupa debarcarea lui Craciunescu, „gargara” mai marilor din RNP si minister, includerea „jafului” din paduri in categoria amenintarilor la siguranta tarii, campaniei declansate de (o parte) din mass-media, etc. Si va dau cateva exemple:
    – in echipa de control de la Lipova se afla un personaj pe nume ing Banatan, trimis in judecata in dosarul furtului de la OS Valea Mare. Si el verifica lucruri pe care este acuzat ca le-a facut „in vecini” (lupul paznic la oi)!!!!
    – la OS Lipova s-au facut achizitii enorme de porumb pe baza de borderou de achizitii de la persoane fizice decedate!!!
    – la acelasi OS s-au cumparat zeci de tone de fructe pt hrana vanatului, care se transforma in tuica, de fap, la un cazan de la Slatina de Mures (dl comisar Neag stie mai bine)!!!
    – la Gurahont exista vreo 13 dosare de furt de lemn, unde sunt „bagate in fata” persoane in varsta (care nici macar nu stiu de ele), semnate in fals (padurarul Deme stie de ce)!!!
    Persoanele implicate in „spalarea” imaginii sunt Bibart (care „crede” in Nasul), Tigan, inginerii din RNP Georgescu si Vulpe, comisarul Neag de la IPJ Arad si multi altii!
    In cateva zile va aparea un document amplu despre jaful din padurile Aradului, fratiile penale dintre silvici, politisti, magistrati, oameni din administratie si nu in ultimul rand, politicieni, cu POZE, DOCUMENTE tinute in sertarele unor institutii si multe alte DOVEZI!
    Acest document (stufos) va fi transmis institutiilor de presa locale si centrale, institutiilor ablitate ale statului, Guvernului si Presendentiei Romaniei.
    Si, cu voia d-voastra sunt in negocieri cu un post TV national pt a prezenta si sustine cu dovezi toate acestea, la o ora de maxima audienta!
    S-auzim de bine!

    Răspunde
  • 2500 de euro are salar dna cristina elena bibart

    Răspunde
    • Mulțumim pentru precizare. Sper să se înțeleagă în mod clar că nu atât cât au salariile contează ( în fond fiecare om are dreptul la salar dacă muncește), ci faptul că nu declară aceste venituri conform legii. Este un comportament care nu trebuie tolerat.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

le commissariat d'aulnay-sous-bois. photo afp

O rețea de cerșetori romi din APATEU, formată din femei și copii, a fost destructurată de Brigada pentru Protecţia Familiei și procurorii din Bobigny (Franța). Femeile cerșeau deghizate în port musulman, iar în perioada Ramadanului făceau 500 de euro pe zi

O reţea de cerşetori din România, majoritatea emigrați din comuna Apateu, județul Arad, a fost destructurată în Franţa, de Brigada pentru Protecţia Familiei, Procuratură și Poliţie. Gruparea era formată din…
contrabanda tigari

[ACTUALIZARE 4] Soluție DEFINITIVĂ pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în cazul „celor 21 de contrabandiști de țigări” cu care DIICOT Arad „aburește justiția” de 4 ani încoace. ACHITĂRI, pedepse cu suspendare și bani dați înapoi inculpaților!

Sentințele, destul de „blânde”, chiar dacă nu sunt definitive, răspund la probabil cea mai importantă întrebare pentru „omul de rând”: MERITĂ SĂ TE BAGI ÎNTR-O COMBINAȚIE CU ȚIGĂRI? Citite în…