Cum să îți dai cu tesla în partid. Exercițiu liberal de analiză politică

cristian titca
Distribuie:

 

Dacă aș fi membru PNL acum, acest articol l-aș scrie cu lacrimi în ochi, printre suspine și sughițuri. Dar cum nu sunt membru de partid, îmi permit să observ cu calm și detașare ceea ce se petrece în interiorul acestei formațiuni aflate, la propriu, în pragul disoluției. Nu că până ieri toți liberalii ar fi fost uniți în cuget și simțire, dar după rezultatul dezastruos al alegerilor de duminică, prognoza în lumea liberală arată furtuni și descărcări electrice la orizont.

Cum a ajuns PNL să aibă acest scor la nivel national? Habar nu am, dar știu căror persoane trebuie să le ,,mulțumească” urmașii lui Brătianu. Nici nu mă obosesc să le nominalizez. Le știți și voi la fel de bine ca și mine. Ceea ce mă interesează în momentul de față este cum au reușit aceștia să piardă războiul în județul Arad, fief cu tradiție de dreapta? Pe sub ce scară au trecut ei? Ce pisică neagră le-a tăiat calea? Cine i-a deocheat de i-a adus în halul ăsta, demni de milă și pierduți în spațiu?

Ajutat și de niște informații din interiorul partidului, am să încerc câteva explicații pentru dumneavoastră.

Oricât am încerca să găsim conspirații sau trădări la nivel înalt, un lucru este clar: județul Arad a votat cu stânga. De ce? În primul rând tind să cred că votul popular dat de arădeni social-democraților nu este neapărat un vot acordat stângii, cât este un vot negativ acordat dreptei. E de ajuns să te plimbi prin municipiu sau prin județ și vei observa că de ani de zile nu s-a mai făcut nimic pe acolo. Iar lucrările care au fost făcute sunt de o calitate atât de slabă încât se diluează după prima ploaie. Dacă cineva consideră că mulțimea e proastă, se înșeală amarnic. Aproximativ 12 ani de conducere liberală în Arad nu a adus mai nimic locuitorilor acestui județ, iar răbdarea lor a ajuns la capăt.

Mă întreb, de asemenea, de ce nu au reușit liberalii să își scoată la vot propri susținători, adică bazinul lor electoral tradițional. Iar aici explicația este foarte simplă. Mulți, foarte mulți, primari din județ au refuzat efectiv să se implice în campania electorală. Motivul este cât se poate de simplu: aceștia s-au săturat de stilul arogant de conducere al partidului. Încă dinaintea alegerilor locale, primarii au fost făcuți varză și puși la murat de șeful tuturor celor ce sunt, au fost și vor mai fi, pe numele său Gheorghe Falcă. Puțini știu că PNL a comandat un sondaj de opinie înaintea alegerilor locale, pentru a vedea cum stă fiecare candidat în parte pe felia lui. Gurile rele spun că, odată ce a intrat sondajul în posesia președintelui de partid, acolo a rămas și nimeni nu a avut acces la el. Acesta este doar un exemplu de umilire a primarilor liberali din județ. Mai există, de asemenea, informații conform cărora, banii care urmau să li se întoarcă din campania electorală candidaților, cel mai probabil sumele decontate de stat prin mandatarul financiar al organizației județene, au fost împărțiți preferențial. Iar unii primari nu și-au primit acei bani nici până în ziua de azi. Toate acestea cumulate au făcut ca electoratul captiv de dreapta să rămână acasă, nefiind presat de către primari să iasă la vot.

O altă mare problemă a liberalilor arădeni ține de comunicare. Timp de ani de zile, PD-L și mai apoi PNL au dominat de departe Aradul la acest capitol. De comunicare și PR s-au ocupat oameni capabili, specialiști în domeniu. Toți au fost înlăturați pe rând, pentru ca acum PNL să se comporte absolut amatoricește pe acest câmp sensibil. Nu vă ascund faptul că uneori le citesc comunicatele de presă și mă sparg de râs. Copii de clasa a patra cunosc mai bine limba română decât telectualii ăia de la PNL. Din toată precampania și campania electorală eu am înțeles doar două lucruri, pentru că doar două mesaje mari au fost trimise spre public: că Fifor nu e arădean și că trebuie să votăm pentru Aradul puternic! WTF?! Câtă minte îți trebuie să marșezi pe așa ceva? Campania de imagine împotriva lui Fifor a fost un fâs de zile mari, pentru că nu poți acuza pe cineva de neapartenență la statutul sacru de arădean, atâta vreme cât șeful tău de partid e din Brad! De asemenea, în mentalul public s-a creat impresia că PNL Arad nu luptă împotriva PSD Arad, ci doar împotriva lui Fifor. Sunt convins că efectul acestui mesaj tâmpit repetat obsesiv pe siteurile liberale nu a făcut altceva decât să îi aducă voturi în plus lui Fifor și implicit partidului său. Cât despre mesajul care punea o legătură între vot și Aradul puternic, vă rog frumos să mă scuzați. Este un concept atât de avansat, superior, genial de-a dreptul, încât eu mă simt mic și nu înțeleg nimic. Și că tot veni vorba de comunicare, vreau să îl felicit public pe Gheorghe Falcă pentru flerul său politic. Credeți sau nu, Falcă a profețit demult această înfrângere, semn al genialității sale strategice. ,,Partidul care îl va avea pe Andrei Ando director de campanie, va pierde alegerile” – spunea Gheorghe Falcă acum zece ani. Maestre, ești tare!

Despre importanța în propoziție a lui Falcă nu mai are rost să pomenesc. Știu doar că prin partid au apărut deja câteva grupuri care au ca unic scop în viață scoaterea strategului din viața politică. Eu cred că e doar o chestiune de timp (scurt) până când despre liberalul Falcă vom vorbi la trecut.

Categorie: Opinii
Etichete: alegeri 2016, analiza electorala, Cristian Titca, pledoarii, PNL
Distribuie:
Articolul anterior
Suporter Club UTA își convoacă fanii deseară, la Old Lady`s Pub
Articolul următor
[CRONICĂ DE TEATRU] Iubirea la oameni (Din viața în pragul iernii și în așteptarea verii) – un spectacol elaborat cu profesionalism dar lipsit de inventivitate și de emoție

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

pandelea

Fă-te ziarist!

Cum naiba să te cobori la nivelul de a fi de acord când ești taxat drept „al patrulea” la… orice… adică primul fraier de după podium. Adică cel mai prost…