Despre oameni și CÂINI, cu Adi de la Școala de Dresaj Canin NIKARAD [FOTO]

nickarad principala
Distribuie:

 

„ Câinii sunt la fel ca oamenii. Sunt ca niște copii” este una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat în ultima vreme. După ce vorbești cu Adi de la NIKARAD, dacă ai deja un câine înveți să îl cunoști mai bine iar, dacă nu ai, îți cumperi sau adopți unul. Și asta pentru că Adi nu dresează câini ci vorbește cu pasiune despre o pasiune și te învață să iubești câinii. Îți educă un sentiment…

Este greu să lucrezi cu câinii?

Nu este greu când pasiunea te motivează. Este pentru mine situația ideală: când pasiunea îți devine job. Câinii  sunt ca niște copii… Dacă ai copii, știi cum stă treaba. E important să-i educi, să-i faci să înțeleagă lucrurile bune pe care dorești să le facă și cele rele pe care nu le dorești și îi înveți să nu le facă.

Ce este cel mai greu? Să lucrezi cu câinii sau cu oamenii?

Hmmm… De cele mai multe ori prefer câinii. Ai observat că una din formele de dresaj pe care am adoptat-o și pe care o promovez pentru că am încredere în reușita acestui sistem este „Câinele și stăpânul” .  E importantă relația aceasta care se crează prin educarea atât a câinelui cât și a omului. Este important ca stăpânul să-și cunoască câinele, să învețe ce și cum să-i ceară acestuia, iar câinele învață să i se subordoneze stăpânului și să colaboreze în crearea unei relații armoniase. Rolul meu în acest sistem de dresaj este mai mult de mentor decât de instructor dresaj canin. Învăț câinele ce să facă, dar și stăpânul cum să interpreteze și cum să reacționeze la anumite atitudini ale câinelui.

 De când faci asta?

La început a fost doar pasiune.. A început cândva prin 1975 când am avut șansa să cunosc mai multe persoane unite de această pasiune. Ne întâlneam în fiecare dupamiază  pe malul Mureșului și încercam să învățăm câinii diverse exerciții.

In 1989  am fost atestat Instructor dresaj canin de către Clubul Câinilor Utilitari din cadrul Asociației Chinologice Române.

Din 2001 am transformat această pasiunea în job. O fac cu mare  plăcere și mă bucură  fiecare reușită. În general posesorii de câini ajung la mine atunci când încep să fie nemulțumiți de cățel că nu îi ascultă, distruge tot în casă sau curte, unii chiar devin agresivi și greu de controlat. Este o mare satisfacție când, după o perioadă, îi văd că se înțeleg și că relația lor devine armonioasă.

 Care sunt cei mai deștepți câini? Sau e doar un mit?

Toți sunt deștepți în sensul că sunt capabili să înțeleagă ceea ce le cerem și să colaboreze cu omul în funcție de scopul pentru care o anumită rasă a fost selecționată și creată: câinii de vânătoare care își ajută stăpânul la această activitate, câinii ciobănești care sunt foarte importanți pentru ciobani, dar  în timp și-au dovedit  calitățile devenind câini de pază sau câini folosiți de forțele de poliție sau armată. Atunci când vorbim despre cât de deștept este un câine ar trebui mai mult să ne punem întrebarea: cât de capabili suntem noi, cei care lucrăm cu acești câini  să relaționăm cu ei și să ajungem să folosim acele părți în care un anumit exemplar excelează.

 Care sunt cei mai răi sau greu de stăpânit câini?

Sunt anumite rase de câini caracterizate printr-un nivel nativ de agresivitate mai ridicat decât la alte rase. Aceasta nu îi transformă în câini răi. Doar educația greșită sau intenționat îndreptată  în dezvoltarea unei agresivități necontrolate crează un câine periculos. Câinii nu sunt periculoși doar dacă sunt astfel formați de către un om inconștient. Întotdeauna am spus că pentru tot ceea ce face un câine greșit este responsabil stăpânul care nu este preocupat de educarea câinelui.

E adevărat că un câine ne simte frica? Sau că le transmitem emoțiile noastre?

Câinii sunt capabili să „citească” și să interpreteze gesturi, atitudini, expresii faciale, intonații ale vocii omului.

Dacă vrem să punem această capacitate a lor în balanță cu posibilitatea omului de a interpreta atitudinea unui câine , este clar că ei își dau mult mai mult interes și au posibilitatea să intre mult mai mult în universul nostru decât suntem noi capabili să intrăm și să înțelegem universul lor.

 Lucrezi cu multe rase de câini. Ai una preferată?

Lucrez cu orice rasă de câini sau cu orice câine metis adus la mine la terenul de antrenament.

Din punct de vedere al jobului nu pot să am preferințe și fiecare exemplar trebuie tratat în funcție de ceea ce oferă el pentru a obține la sfârșit rezultatul cel mai bun pentru câine și pentru omul care îl aduce la teren.

 Ai un câine preferat? De ce?

Dacă te referi la o rasă, pot spune că în prezent rasa pe care o prefer este Ciobănescul belgian malinois. Aceasta se datorează faptului că sunt implicat în sportul canin MONDIORING și această rasă este considerată ca având  cele mai bune calități pentru a fi pregătită și pentru a participa la competiții de acest gen.

Dacă dorești,  putem discuta despre Mondioring și despre cât de frumos și spectaculos este acest sport, cu altă ocazie.

Personalitatea unui câine este greu de descifrat și modelat?

Fiecare câine este o nouă experiență pentru că exact ca și în cazul oamenilor, unde nu există două persoane identice, nici la câini nu există două exemplare identice.

 Fiecare exemplar are o personalitate aparte și trebuie să găsești varianta cea mai bună pentru a ajunge să lucrezi cu el, să îl educi, să-l transformi într-un bun companion.

Ce le spui cel mai des stăpânilor de câini? Deși sună rău „ stăpâni”… ar fi mai corect prietenilor?

Educarea persoanelor care aduc cățeii la teren este cel puțin la fel de importantă ca și educarea cățelului.

Încerc să-i fac să înțeleagă câinele și să interpreteze corect ceea ce câinele face sau ceea ce câinele dorește.

Este foarte important ca omul să se plaseze în relația pe care o are cu câinele în poziția de lider (de șef de haită) dar totodată să fie oricând gata să recompenseze câinele pentru eforturile acestuia de a face ceea ce i se cere. Încerc să învăț omul să aibă o relație firească și armonioasă cu câinele.

Ce presupune un concurs canin? Ce înseamnă pentru tine participarea la asemenea evenimente?

Eu am participat și particip  la competiții de dresaj canin (Mondioring) de diverse niveluri, începând de la examene, selecții și culminând cu participarea la campionate mondiale.

Participarea la astfel de competiții înseamnă de fiecare dată o evaluare obiectivă a nivelului la care am ajuns după o perioadă de antrenament specific.

Participarea la astfel de evenimente înseamnă inclusiv  posibilitatea de a întâlni și petrece câteva zile împreună cu alte persoane unite de pasiunea pentru dresajul canin.

Ce este NIKARAD și ce ți-ai propus să fie?

Școala dresaj canin NIKARAD este prima școală de acest gen deschisă în Arad și îmi doresc ca, prin rezultatele obținute, prin dragostea pentru câini, responsabilitate și profesionalism să fie un nume de referință în domeniul dresajului canin.

 

 

Categorie: Reportaje
Etichete: Adrian Nicolaita, caini, dresaj canin, NiKarad
Distribuie:
Articolul anterior
Subcomisarul George Lucian PESCAR este noul șef al „Mascaților” de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale al IPJ Arad
Articolul următor
Suntem cu un pas mai aproape de finalizarea PASAJULUI RUTIER de la CET. Vezi anunțul CNADNR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie