Donald Trump, perspectiva şi Serviciile de Intelligence

trump putin
Distribuie:

 

Ştiţi câte like-uri a primit Donald Trump pe Twitter, pentru afirmaţia făcută în 7 ianuarie a.c. că: „Numai proştii cred că a avea o relaţie buna cu Rusia este un lucru rău”? Nu ştiţi? Vă spun eu: 101.413.101! Asta ar fi cam o treime din locuitorii Statelor Unite. Desigur nu toţi sunt americani, mulţi au fost din alte state, precum sunt eu, care pentru această afirmaţie i-am am dat un likes.

Care era contextul acestor afirmaţii? Ce situaţii le-a generat ?

Explicit sau abscons, Administraţia Barack Obama, care este „alungată” prin vot, de la Casa Albă de noul Preşedinte, face tot posibilul ca între SUA şi Rusia, mai exact între Donald Trump şi Vladimir Putin să creeze şi să lase o stare cât mai belicoasă. O pace între cei doi rivali principali ai lumii, ar reduce cheltuielile pentru înarmare, a scădea bugetul NATO şi desigur, industria de armament ar decădea dacă e pace, plus că SUA şi-ar diminua din rolul de Jandarm mondial.

De aceea Administraţia Obama a încercat, fără succes, până în prezent să amplifice rivalitatea şi disensiunile dintre SUA şi Rusia. Cum poate fi catalogată expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi din SUA, suspecţi de spionaj. Acuzaţiile fiind şi de imixtiune cibernetică în alegerile prezidenţiale din SUA. Care în final au fost un eşec. Putin nu a reacţionat conform legii de „Retorsiune” echivalentă, nu a expulzat nici un diplomat american. A zâmbit şi a raţionat: din cei 826 de diplomaţi ruşi, câţi au numărat nişte interesaţi în 2015, tot mai rămân 791, care îşi vor face treaba şi în locul celor declaraţi persona non grata.

Preşedintele Donald Trump nu reacţionează, dimpotrivă, îşi menţine declaraţia că: „Fără Rusia nu putem vorbi despre o arhitectură de securitate în Europa.”

Serviciile de Intelligence ale SUA, Agenția Centrală de Informații (CIA), Biroul Federal de Investigații (FBI) şi Agenția pentru Siguranța Națională (NSA) unite, întocmesc un raport comun unde „înfierează cu mânie capitalistă” amestecul FSB-ului rusesc în alegerile din SUA în defavoarea lui Hillary Clinton; printre altele, spargerea contului de e-mail, din care au apărut public date secrete din timpul când aceasta era Secretat de Stat al SUA, în scopul compromiterii în campania electorală. (Au uitat că arădeanul nostru Marcel Lazăr Lehel zis Guccifer i-a spart contul de e-mail doamnei Clinton, pentru care a fost extrădat în SUA şi condamnat!)

Printre altele să vă citez un pasaj din raport: „Abordarea Moscovei a evoluat pe parcursul campaniei electorale din SUA, după analizarea șanselor electorale ale celor doi candidați principali. Atunci când Rusiei a început să i se pară că Hillary Clinton probabil va câștiga alegerile, campania rusă de influențare a început să se concentreze mai mult pe subminarea viitorului său mandat prezidențial”, adaugă Raportul serviciilor de informații. Spuneţi dumneavoastră, nu este o concluzie de Gâgă? Asemenea formulări ca, „atunci …. a început să i se pară” sau „să se concentreze pe subminarea viitorului său” – nişte ambiguităţi penibile, fără precizie, concreteţe, la nivelul cel mai jos al cunoaşterii. Orice decident ar fi, nu poate lua măsuri de ripostă pe o asemenea „ambiguitate incertă”! Şi Trump are minte!

Preşedintele Donald Trump a respins concluziile celor 3 Agenţii de informaţii,  considerându-le nereale sau exagerate, provocatoare şi chiar de încercare a fi indus în eroare, cu privire la acţiunile ostile ale Rusiei şi implicarea în alegeri.

În sprijinul Serviciilor a apărut şi NATO, care prin Jens Stoltenberg susţine că : ”Orice tentativă de a interveni sau de a influența alegeri naționale din exterior este inacceptabilă, și acesta este încă un motiv pentru care NATO depune eforturi de a-și întări securitatea cibernetică” – confirmând într-un fel, că Rusia a acţionat în SUA.

Să-şi fi adus aminte Donald Trump de dezinformările CIA din afacerea „Iran – Contras” sau minciuna armelor de nimicire în masă în Irak, când SUA a invadat Irakul şi când numai la început şi-au pierdut viaţa 4.421 americani, apoi alţi 3.492 de soldaţi, cheltuind din munca americanilor 2000 miliarde de dolari ? Posibil!

Serviciile de Intelligence, pentru a fi mai convingătoare, i-au confiat lui Trump că Putin deţine un film compromiţător la adresa sa, şi oricând prin difuzarea lui, poate produce efecte dezastruoase asupra credibilităţii SUA.

Donald Trump a respins şi acest gen de stimul, mai ales după declaraţiile presupusului deţinător al filmului. „Kremlinul nu deţine materiale compromiţătoare despre preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump sau despre fosta sa rivală, Hillary Clinton, (…) Nu, Kremlinul nu are materiale compromiţătoare despre Trump (…) Aceasta este o informaţie întru totul falsă, o invenţie şi un nonsens total.” – a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În final, şeful de cabinet al Preşedintelui Donald Trump, Reinice Priebus anunţă că acesta: „acceptă concluziile serviciilor americane de informaţii conform cărora Rusia a lansat atacuri cibernetice menite să perturbe alegerile prezidenţiale americane şi ar putea lua măsuri drept răspuns” – a declarat la „Fox News Sunday”.

Deşi zilele lui Obama şi ale administraţiei sale sunt pe sfârşite, totuşi nu se dau bătuţi, mai bagă băţul prin gardul de la graniţa Rusiei, o mai provoacă. Până mai poate, doar, doar vor crea disensiuni între cele două ţări şi liderii lor de necontestat.

Aşa că Statele Unite, de câteva zile, desfăşoară trupe şi armament în Polonia nu departe de Rusia. La operaţiunea declanşată joi, sub denumirea de Atlantic Resolve, vor participa cca 4000 de militari americani şi 2500 vehicule de luptă. Scopul exerciţiului este de a întări flancul estic al NATO, din zona nordică – Polonia şi Ţările Baltice, urmând să se desfăşoare şi pe latura sudică în România şi Bulgaria.

Firesc, Rusia a reacţionat. Kremlinul s-a arătat îngrijorat de ceea ce a numit o „consolidare militară a SUA” în Polonia, apreciind că măsura reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei – relatează Agerpress.

Dar, cu toate aceste gesturi neprietenoase ale rămăşiţelor vechii administraţii SUA, diplomaţiile celor doi lideri mondiali, anunţă o întâlnire bilaterală. Intuiţi ţara, locaţia, unde? Bănuiţi, ştiu, ca şi mine. Nu putea fi decât o ţară care a avut o poziţie, dacă nu loială, cel puţin corectă faţă de fiecare personalitate. Această ţară, deşi sunt invidios, este Ungaria. Victor Orban a oferit bunele oficii iar cei doi le-au acceptat. Abia aşteptăm această întâlnire.

Barack Obama se retrage. Soţia s-a Michelle Obama, altfel una dintre cele mai inteligente Prime Doamne ale SUA, în discursul de adio, reacţionând la multe critici aduse soţului său, acuzat de proastă administrare a SUA, la un moment al speech-ului său a spus: „Barack, în ochii mei nu eşti un ratat, eşti soţul meu albit” ! În mod sigur, cineva i-a pus această etichetă iar ea, soţia lui devotată, dorea să-şi exprime iubirea necondiţionată. Ea a iubit omul nu Preşedintele. Frumos, uman, firesc!

Mai sunt câteva zile şi Donald John Trump va intra în Casa Albă, va păşi în Biroul Oval, ca noul Preşedinte al Statelor Unite ale Americii, cel mai puternic stat al lumii, care influenţează, de multe ori, evoluţia lumii, protejează pacea sau instigă la război, care poate fi determinant şi pentru România.

Analişti reputaţi, oameni politici, diplomaţi, chiar lideri ai Europei, aşteaptă de la Trump să-şi respecte promisiunile. „Dacă devin preşedinte am să schimb complet modul de a face politică, pe care o face USA de peste 150 de ani”.

Şi noi suntem curioşi, în ce constă schimbarea? E benefică sau defavorabilă?

Putem să credem, că poziţia lui Trump faţă de Servicii este resimţită şi la noi?

Doamne dă să fie bine! Că afară e frig de crapă oule de corb.

Categorie: Știri
Etichete: comentarii, donald trump, FSB. CIA, Vladimir Putin
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Cei mai iubiți cavaleri ai fluierului din Arad au impresionat publicul și la Biblioteca Județeană [FOTO]
Articolul următor
ELPHIE, cel mai frumos dar făcut de om muzicii, s-a deschis oficial. Ascultă și vezi concertul inaugural al Filarmonicii din Hamburg – o lecție de supremație estetică germană… [GALERIE FOTO]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie