Foștii parlamentari își încasează pensiile „nesimțite” începând cu luna august

parlamentari
Distribuie:

 

Peste 600 de foşti parlamentari vor primi, începând din luna august, pensii speciale. Un singur mandat le va aduce  1.500 de lei, iar cine are peste 12 ani vechime în Senat sau în  Camera Deputaţilor câştigă aproape 5.000 de lei în plus faţă de pensia calculată în funcţie de vârstă şi contribuţia socială.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost reglementate prin Legea 357/2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, promulgată prin decret preșidențial, nr. 1071/23.12.2015 și publicat în Monitorul Oficial nr.975/2015. Această  lege a introdus un capitol separat pentru “Indemnizaţia pentru limită de vârstă”.

În Monitorul Oficial nr. 125 din 17 februarie 2016  a fost publicată Hotărârea Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea indemnizației pentru limită de vârstă prevăzute de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată.

Astfel, potrivit noii legi, deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de noua lege, şi în aceleaşi condiţii, beneficiază şi deputaţii şi senatorii care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de parlamentar.

În România, de spensii speciale mai beneficiază și judecătorii Curții Constituționale.

Parlamentarii au încercat să instituie acelaşi tip de pensii speciale şi pentru aleşii locali, dar proiectul a fost respins de două ori de Curtea Constituţională.

Categorie: Știri
Etichete: Camera Deputaților, parlamentari, pensii, pensii speciale, Senat
Distribuie:
Articolul anterior
România (prin) obiectiv – Despre frig, sănii și câini în miezul verii
Articolul următor
[PROZĂ SCURTĂ] Nici moartea n-are copii. De ce să-i trebuiască?

2 comentarii. Leave new

  • avatar of gica contra
    Gica Contra
    9 august 2016 18:53

    In Romania mai beneficiaza inca 250000 de pensionari de PENSII SPECIALE si anume : judecatorii ,procurorii ,militarii ,politistii , jandarmii ,SRI-stii ,aviatorii ,diplomatii ,grefierii si alti functionari de la instante , functionarii din Parlament si functionarii de la Curtea de Conturi !!!

    Răspunde
  • avatar of todoran emil
    Todoran Emil
    26 martie 2017 11:37

    In calitate de fost primar, ma bucur foarte mult ca cineva se gandeste la indemnizatia primarilor si a viceprimarilor. Am vazut intentia dv. doamna ministru Olguta Vasilescu exprimata la intalnirea cu primarii din Asociatia Comunelor, intentie de a marii indemnizatia primarilor. Lucru foarte bun, care ii va ajuta si la pensie. Doamna ministru trebuie sa stie ca si noi cei care am fost primari, suntem tot cetateni ai Romaniei si ca ea este ministru si al nostru. Eu in 1992 la primul mandat am avut o indemnizatie sub 100 marci germane pe luna. Dat fiind faptul ca indemnizatia pe parcursul celor trei mandate 1992-2004 a fost asa de mica, ma afectat foarte mult la pensie. Dupa 45 de ani de contributivitate am primit decizia de pensionare de la Casa Judeteana de Pensii Mures, nr. 304027 la data de 19.12.2013 de 873 lei pe luna. De ce oare fostul prim ministru Dacian Ciolos a atacat de doua ori la Curtea Constitutionala acea lege prin care sa vrut a se acorda primarilor la iesirea la pensie o indemnizatie, care adaugata la pensia la limita de varsta nu face decat 800-1000 euro pe luna. E chiar asa de mult ? El ar putea traii cu 873 lei pe luna ? Pun aceasta intrebare pentru ca cei care sunt plini de bani si satui nu-i inteleg pe cei fara bani si flamanzi, lucruri dovedite de-a lungul istoriei.
    Nu reprosez nimanui faptul ca fosti parlamentarii se prezinta lunar la posta sa ridice indemnizatia care si-au acordato printr-un act normativ, care spre fericirea lor nu l-a atacat nimenea. Tinand cont ca si ei ca si noi sunt alesi locali, cred ca nu trebuia facuta discriminare intre noi si ei. Mentiona, fostul prim ministru Dacian Ciolos (precum si Curtea Constitutionala in motivarea respectiva) ca acordarea acelei indemnizatii primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene ar fi facut discriminare intre acestia si consilierii locali, dar nu a avut in vedere ca regimul acestora este foarte diferit prin faptul ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, sunt angajati permanenti cu carte de munca, care platesc o serie de obligatii fata de stat, si care au o serie de raspunderi, pe cand consilierii locali se intrunesc o data, de doua sau trei ori pe luna in sedinte si primesc o indeminizatie de participare la sedinte, ei nefiind angajati cu carte de munca, deci regimul este foarte diferit. Va rog nu ne neglijati, facetiva mila si de noi. Mancarea e scumpa, curentul electric e scump, lemnele sunt scumpe, toate sunt scumpe si la 65 de ani e greu sa mai desfasori cine stie ce activitati care sa-ti aduca venituri in familie.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie