HALLOWEEN – între legendă și realitate horror

halloweenfoto
Distribuie:

 

Într-o lume în care informația circulă asemenea sângelui prin vene, nu mai este o surpriză efectul de globalizare privind culturile și tradițiile, acesta este și cazul sărbătorii Halloween.

Pentru că este acea perioadă a anului în care se vorbește intens, îndeosebi în rândul tinerilor, despre bostani, petreceri, magie bomboane și vrăjitoare, am decis să fac câteva cercetări despre ce reprezintă Halloween, de unde a pornit  și care sunt tradițiile și obiceiurile care caracterizează această sărbătoare păgână.

Noțiunea de „Halloween” de mult nu mai este un mister pentru poporul român. De câțiva ani există chiar și evenimente tematice desfășurate în această perioadă și încet, dar sigur, o să devină o sărbătoare puternic asimilată și de către români.

Conform surselor accesate totul a pornit de la sărbătoarea celtică din timpul Britanniei și  Irlandei antice care era echivalentul  creștinescului „an nou”.

Festivalul Samhain (pronunțat „sauin”) era sărbătorit în 31 octombrie – 1 noiembrie reprezentând începerea lunilor întunecate a anului, zilele în care superstițioșii din acea vreme aduceau ofrande zeilor în semn de recunoștință pentru roadelor pământului și se închinau în fața morții, recunoscut drept momentul din an în care natura intră iremediabil în declin până anul următor.

Credințele populare și legendele relatează că, în aceasta zi din an morții se pot plimba nestingheriți în lumea și în dimensiunea noastră, drept pentru care oamenii lăsau dovleci și hrană în fața ușilor pentru ca spiritele care nu și-au găsit pacea sa nu le perturbe liniștea.Tot de la ei a pornit și obiceiul costumelor, cunoscut drept Cosplay, care avea rolul să sperie acești demoni și să îi țină departe de casele lor în aceste aproximativ 3 zile.

În plan simbolic, Festivalul Samhain este un festival al toamnei, fiind celebrat la sfârșit de vară, când natura se ofilește și frigul pune stăpânire pe Pământ. Pe de altă parte, conform superstițioșilor este un festival al morții și al spiritelor, când se crede că puterea și influența  Diavolului pe Pământ ar fi cea mai intensă din an, fiind adesea invocat prin tot felul de ritualuri care implică sacrificiul animalelor pentru a servi dorințelor telurice ale adepților, precum puterea, ademenirea unui om pentru căsătorie, sănătatea sau boala, ghinionul sau norocul și răzbunarea.

Aceste ritualuri se săvârșeau inițial acum 2000 de ani, însă unii oameni mai declară că ele s-ar mai săvârși și în zilele noastre, la miez de noapte în încăperi obscure.

Unele voci spun că ținuta de carnaval a Halloween-ului ar fi fost unul dintre motivele principale pentru care acesta s-a extins atât de masiv în ultimii ani oriunde în lume.  Precum spunea Oscar Wilde „ Omul este cel mai puțin el însuși atunci când vorbește în numele său. Dă-i o mască și îți va spune adevărul” tot așa, costumele de Halloween permit omului să-și exteriorizeze partea excentrică și haotică a personalității sale (vezi Mardi Gras).

În plus, moartea este un subiect controversat și a făcut deliciul filosofilor dintodeauna. Nu e de mirare că odată cu timpul au apărut sărbători care să o celebreze. În România avem Ziua Morților sărbătorită pe 1 noiembrie, similară cu zilele aferente sărbătorii Halloween.

Părerile pe care le-am auzit despre această sărbătoare sunt contradictorii. Unii naționaliști o renegă profund, invocând pierderea identității naționale odată cu asimilarea acestei tradiții relativ străine.

Pe de altă parte, în rândul tinerilor devine tot mai populară cu fiecare an. Nu știu dacă acest aspect ar trebui totuși să mă bucure sau să mă facă să ma îndoiesc de generația mea. Drept punct de referință am „Valentine’s Day” despre care până și bunica a auzit.

Fără a face previziuni despre viitorul României, instinctul îmi zice că în viitorul nu foarte îndepărtat ziua de Halloween va face parte din repertoriul de sărbători naționale- nu atât acceptată oficial, cât modalitate de marketing.

Amploarea fenomenului în școlile românești a determinat conturarea unor forme de protest. O asemenea inițiativă a aparținut Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România. Într-un memoriu adresat Ministerului Educației în anul 2012, semnatarii sesizau că „în România, Halloweenul este sărbătorit în toate unităţile şcolare, unde se desfăşoară petreceri, baluri, serbări etc., toate promovând teroarea, cruzimea, violenţa, moartea, într-un cuvânt, satanismul”. Un alt aspect menționat prin care se încerca să se exprime gravitatea situației constă în faptul că „elevii sunt învăţaţi chiar de către profesori cum să îşi confecţioneze costumele şi decorurile adecvate”. În consecință se solicita „anularea tuturor activităţilor de acest tip în şcolile din România”. (paragraf preluat de pe site-ul revistei creștine „Semnele Timpului”).

Un asemenea demers de interzicere a fost pus în aplicare în Rusia încă din 2003. Ministerul Educaţiei din Rusia a declarat că decizia este motivată de faptul că această sărbătoare este „în contradicţie cu natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor”, concluziile sale fiind împărtăşite de o serie de psihologi şi psihiatri consultaţi pe această temă, menționează Revista Rost.

Tradițiile de Halloween au deja un fundament de câteva sute de ani, drept urmare, nu mă mir deloc că semnificația lor a fost distorsionată de la popor la popor și preluate în funcție de cultura și superstițiile fiecăruia.

Extrase de pe tradiții – supersiții.ro :

-Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloween, sub pernă, o floare de rozmarin și un bănuț de argint își visa sortitul;

-Dacă se întâmplă ca, în noaptea de Halloween, să auzi pași sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;

-În noaptea de Halloween se foloseau alune pentru vrăji, fiindcă diavolul era considerat culegător al acestor fructe;

-Dacă în noaptea de Halloween se întâmpla să-și zboare vreun liliac prin casă se spunea că în aceea casă sunt spirite rele;

-Celebra lumânare aprinsă în dovleac, din noaptea de Halloween,  avea menirea de a ține spiritele rele la distanță;

-Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;

-Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbești în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe și ele la masă;

-Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele și fantomele s-ar fi speriat;

-Persoanele care erau născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea și de a comunica cu spiritele, etc.

 

 

Sursă foto: Google

 

Categorie: Lifestyle
Etichete: evenimente, Halloween, party, sua
Distribuie:
Articolul anterior
Cum poți fi competitiv dacă ești proprietar de imobile
Articolul următor
Domnul Goe a ajuns primar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie