Suntem în Săptămâna Patimilor. ȘOCHEAZĂ-I: FII BUN!

lucian valeriu
Distribuie:

 

Mi-am scris deunăzi, ca status pe Facebook, că Lumea de azi nu mai poate fi șocată decât prin bunătate și am bifat cu bucurie consecința că  demult nu am avut parte de un feedback atât de exclusiv-pozitiv emițând o cugetare publică. Asta vrea să însemne nimic altceva în afară de când ești pozitiv, până și succesul, altfel zgârcit în daruri, ți-e aproape – nicidecum vreo laudă de sine. Sau o dovadă că lumea de azi e șocată de bunătate… Totuna. Păi să șocăm, atunci!

Trăim într-o lume de hateri: toată lumea urăște pe toată lumea, iar orașul nostru nu face diferența – dimpotrivă: o desfide. „Aradul e un oraș de hateri” – e o afirmație pe care o aud des, pe care o simt de uneori mă doare și în fața căreia n-am argumente opozitorii. În orice domeniu ai excela în satul ăsta cu blocuri și ruine, dacă te ridici, ai pus-o: te trezești cu inamici despre care habar n-aveai că există iar relațiile sociale îți „decad în grad” – de la prieteni la „doar amici”, de la amici la „simple cunoștințe”, de la simple cunoștințe la „doar ne salutăm”, de la doar ne salutăm la „nici nu-l cunosc bine”, de acolo la „nici nu l-am văzut în viața mea” și, ușor dar rapid ca un fâlfâit de aripi de bufniță în cimitir, la suprema apoftegmă a tatălui lui Anonymus „dă-ți-l dreaq de corupt, mânjit și fraier!” Aa, da: și cu o grămadă de „prieteni noi”… dar nu cred că cineva, cât de cât inteligent, e curios de asocierile post-succes altfel decât în sensul strict-pragmatic.  Nimic nu rănește mai mult aproapele, în universul ăsta cinic, decât succesul tău.

Intrăm azi în Săptămâna Patimilor, comemorând, care după puterile lui sentimental-metafizice, perioada din istorie când ne-am purtat cel mai urât cu cel mai bun dintre noi. În presă – cel puțin în cea care m-a educat pe mine – există o cutumă care recomandă: în zilele astea, nu scrie nimic „de rău”. În ceea ce mă privește, o s-o respect, neimpunând-o, însă, colegilor și colaboratorilor… n-am și și nici nu-mi doresc să am puterea asta asupra lor… nici măcar „la mine-n casă”… Se practică la „casele mari” și sigur că e un fel de generozitate ipocrită în spatele ei – dar e cam singura la-ndemâna cuiva care, în restul perioadei anului, are ca sarcini de serviciu  principale demascarea, investigarea informațiilor și pamfletul… pentru că „pentru asta l-a lăsat Dumnezeu să facă ce face”…

Pe cale de consecință, indiferent cu ce te-ai ocupa „la tine la job” – și cu atât mai mult dacă te ocupi cu bad things… you mean „everything” -, fă și tu un efort și, așa cum până și un alcoolic cronic își mai șochează din când în când ficatul bând apă, șochează-ți conștiința și fă bine. Să faci bine e „noua boemă”. Să fii bun – iată maximum-ul comportamentului anti-sistem. Bunătatea fie noua golănie. Bagă-ți un pic de anarhie în sufletu-ți pervertit: iubește-ți aproapele! Mergi până la capăt: insistă pe ceea ce nu înțelegi din contemporanul tău! Iar dacă nu poți să faci bine – vorba regelui – măcar nu fă rău: e suficient. E suficient, de exemplu, să stai acasă, la laptop, și să bagi comentarii cu inimioare la „dujmani”: o să-i „rupi” cu asta și… poate, cine știe?… exercițiul o să-ți priască într-atât încât o să vrei să-l repeți chiar și după ce ieși din Săptămâna Patimilor.

Categorie: Opinii
Etichete: fii bun, hateri, lucian valeriu, pledoarii, saptamana patimilor
Distribuie:
Articolul anterior
Feedback pozitiv: Școala văzută altfel
Articolul următor
[ACTUALIZARE] „Bomba Adelei Cristea”: Dan Cancel și-a dat „cancel” la candidatură în favoarea lui Sebastian Bulumac

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…