„MÂINE” – un documentar care-ți deschide ochii [TRAILER]

demainaffiche
Distribuie:

 

Un film care ar trebui să ruleze în școlile din România. Pe care ar trebui să-l vadă pe repeat politicienii, părinții, oamenii simpli sau corporatiștii. Un film la care ar trebui să ne invite primarii localităților să-l vizionăm împreună în aer liber. Un film despre cum ar fi mai concrete campaniile electorale, despre cum numai de noi depinde schimbarea. Dacă nu azi, măcar Mâine…

SINOPIS

Un documentar concentrat mai mult pe soluții decât pe probleme care oferă o privire completă asupra modurilor în care activiști, organizatori și cetățeni încearcă să transforme lumea într-un loc mai bun și mai verde.

Arătând soluții, spunând o poveste pozitivă, acestea ar putea reprezenta cele mai bune moduri de a rezolva crizele economice și sociale prin care trec țările noastre. După ce a fost anunțată o posibilă dispariție a unei părți a omenirii înainte de finalul secolului 21, Cyril Dion și Mélanie Laurent, alături de o echipă de patru oameni, au pornit o investigație în 10 țări diferite ca să afle ce ar putea duce la acest dezastru și, mai ales, cum ar putea fi împiedicat. În călătoria lor, îi întâlnesc pe pionierii care reinventează agricultura, energia, economia, democrația și educația. Alăturându-se acțiunilor clare și pozitive care funcționează deja, ei încep să-și dea seama care ar putea fi soarta lumii de mâine.

REFERINȚE

Filmul documentar „Demain” a fost desemnat Cel mai bun film documentar la Premiile Cesar  din 2016.

„Demain” nu este un documentar ecologic, este o privire asupra societăţii, aşa cum ar putea fi mâine. Filmul începe de la un studiu ştiinţific publicat în revista Nature, în 2012. Acesta, destul de devastator, anunță o prăbușire generală a ecosistemelor noastre, deci şi sfârșitul condițiilor de viață stabile pe Pământ. Ca răspuns, Cyril Dion și Mélanie Laurent împreună cu o echipă de alte patru persoane Alexandre, Laurent, Raphäel şi Antoine, toţi în jur de 30 de ani, pleacă în 10 țări (Franţa şi Insula Réunion, Elveţia, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Finlanda, Norvegia, Islanda, India) să ancheteze ce ar putea provoca această catastrofă, cum ar putea fi ea evitată şi să exploreze lumea în căutarea de soluţii capabile să salveze generaţiile viitoare. În timpul călătoriei, ei întâlnesc pionierii ce reinventează agricultura, energia, economia, democrația și educația.

Niciodată un studiu n-a avut un astfel de efect asupra mea. Propriul meu colaps întâlnea prăbușirea planificată a societății. Mi-am spus că era timpul să fac ceea ce a contat cel mai mult pentru mine și să pun acest film pe picioare.” – a spus Cyril Dion, regizor şi producător.

Am citit studiul în timp ce eram însărcinată, eram în stare de șoc, mi-am petrecut ziua plângând și l-am blestemat pe Cyril că m-a aruncat într-o astfel de disperare. Până la descoperirea acestui studiu, era vorba „doar” să facem un film pozitiv. Dintr-odată, a devenit un film necesar, iar acest lucru a fost un motor formidabil. În viața mea ca actriță, am avut multe de făcut şi am anulat multe dintre ele, să mă pot implica pe deplin.” – a spus  Mélanie Laurent, în cadrul unui interviu.

În prezent, economia generează inegalităţi și e responsabilă în mare măsură pentru distrugerea planetei, fiind necesar să se reglementeze în mod democratic. Dar ca o democrație să funcționeze, trebuie să se bazeze pe cetățeni informați, care au fost educaţi să fie liberi și responsabili. Imagini precum cartiere ecologice, centrale solare, eoliene, reciclare, o altă manieră de a face agricultură, economie, alte forme de educaţie, de democraţie, se nasc din întrebări ce primesc răspunsuri născând alte întrebări, în sensul evoluţiei.

Puse cap la cap, inițiativele precum permacultura, monedele locale, energia din surse regenerabile, desenează o lume posibilă. Există deja o lume coerentă, care există unde totul este posibil. Soluții sunt deja disponibile în toate domeniile. La toate acestea se adaugă o coloană sonoră impecabilă, semnată de artista suedeză Fredrika Stahl.

În România, filmul este prezentat în premieră de Media Image Factory, în cadrul caravanei educaționale Guerilla Verde, cu sprijinul ECOTIC, Institutului Francez din România, IBM şi Every Can Counts România. Spectacolul de avanpremiera este programat pentru 28 septembrie 2016, începând cu orele 20.30, la Cinema Elvira Popescu, din Bucureşti. Evenimentul de lansare va fi urmat de proiecții pentru public, cu intrarea liberă, în București, Iași, Cluj, Timișoara și Brașov. Programul proiecțiilor este disponibil pe: www.guerillaverde.ro şi pe Facebook.com/GuerillaVerde.

Filmul este disponibil în perioada 22.09.2016- 31.07.2017 și pe HBO România.

 

Categorie: Cultură
Etichete: comunitate, documentar, ecologie, economie, educatie, politica, schimbare, soluții
Distribuie:
Articolul anterior
Festivalul Vânătorilor de la Bata… pentru cei cu „pușca și cureaua lată”
Articolul următor
S-au dat Premiile Anti-Nobel, 2016. Cele mai trăznite cercetări înșiră biologi care au trăit în pielea unei capre, filosofi care au scris despre ,,Detecţia prostiei pseudo-profunde” și… compania Volkswagen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

balcea 1

Domnul Bovary

Motto: „…domnul Charles-Denis-Bartholomé Bovary, fost subchirurg militar, compromis, prin anul 1812, în nişte afaceri cu recrutarea şi silit în acea vreme să-şi dea demisia, profitase atunci de farmecele sale personale…