Moment istoric în industria arădeană: americanii de la Greenbrier au cumpărat 75% din Astra Rail. Noua companie va produce vagoane de marfă, își va suplimenta diviziile și își va mări personalul

astra 1
Distribuie:

 

Grupul american Greenbrier și compania Astra Rail care deține cunoscuta fabrică de vagoane de la Arad au anunțat o fuziune în urma căreia va rezulta o companie numită Greenbrier-Astra Rail. Americanii vor avea 75% din actiuni in noua companie și vor plăti 60 milioane euro, arată un comunicat publicat pe Nasdaq și dezvoltat de hotnews.ro.

Noua companie va avea 4.000 de angajați și șase unități de producție și reparații.

Actualmente, Astra Vagoane are afaceri anuale de peste 100 milioane euro și aproximativ 2.500 de angajați. Noua companie va produce vagoane pentru transportul de marfă, va avea și o divizie de inginerie și va face și reparații. Sediul Greenbrier-Astra Rail va fi în Olanda, iar operațiunile principale vor fi în Polonia și România. Noua companie va avea 4.000 de angajați și șase unități de producție și reparații. Operațiunile Greenbrier (cu sediul european la Swidnica – Polonia) vor fi combinate cu cele ale Astra Rail (din Arad și din Germania)

60 de milioane de euro, în două tranșe este suma cu care s-a ales Thomas Mannswill

La Greenbrier-Astra Rail americanii vor avea 75% din acțiuni, iar pentru asta vor plăti către Astra Rail 30 milioane euro după încheierea tranzacției și alte 30 milioane euro la 12 luni din acel moment. Președintele Astra Rail, Thomas Mannswill, va deține 25% din noua companie.

Astra Rail are fabrici la Arad, Caracal și Turnu Severin și a avut in 2015 afaceri de 609 milioane lei și profit net de 57 milioane lei, numărul de angajați fiind de peste 2.400. Lucrurile s-au schimbat mult față de 2012 când afacerile erau de sub 150 milioane lei, compania avea pierderi, iar numărul de angajați era de 1.700.

Scurt istoric – conform wikipedia

Precursoare a firmei Astra Vagoane a fost Fabrica de Mașini, Vagoane și Turnătorie de Fier a societății pe acțiuni „Johann Weitzer” din Arad, înființată în anul 1891, prima fabrică de locomotive cu abur, pentru ecartament normal, din Transilvania. În anul 1896, aici s-a produs prima locomotivă cu abur „seria 377”, după proiectul seriei MAV – 377 al fabricii de locomotive din Budapesta, destinată trenurilor de călători și marfă pe linii. Între anii 1896 și 1922, la Arad, s-au construit 125 de locomotive, din care astăzi nu se mai păstrează nici un exemplar, toate fiind casate în perioada interbelică[9]. Din anul 1920, fabrica s-a profilat numai pe construcția de vagoane, în 1921 preluând bunurile producătorului de automobile „Marta” din Arad, noua companie primind numele de Uzina de Vagoane Astra Arad.

Ulterior, cea mai mare uzină din Arad și, în același timp, cel mai important producător de material rulant din țară, a purtat mai multe nume, după Revoluția din decembrie ’89, ea revenind la vechea denumire. În anul 1989 Astra Arad avea peste 16.000 de salariați.

În vederea privatizării și pentru atragerea investitorilor străini, în septembrie 1998 societatea a fost divizatăDivizarea s-a făcut prin desprinderea din SC Astra Vagoane Arad SA, a patrimoniului aferent unei noi societăți înființate, sub numele de SC Astra Vagoane Călători SA. Divizia producătoare de vagoane marfă a rămas să funcționeze sub denumirea de Astra Vagoane Arad SA, societatea fiind cumpărată în anul 1999 de către producătorul american de material rulant Trinity Industries Inc.

Foto: www.astrarail.com

 

Categorie: Știri
Etichete: astra rail, companie, greenbier, vagoane arad
Distribuie:
Articolul anterior
Juniorii de la UTA au câștigat turneul Sant Vincent de la Barcelona
Articolul următor
Inspecția Judiciară este acasă la un procuror arădean și îl cercetează pentru… rele tratamente aplicate vecinilor

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie