Nivelul scăzut de zăpadă pe Himalaya amenință securitatea apei, potrivit unui studiu

nivelul scăzut de zăpadă pe himalaya amenință securitatea apei, potrivit unui studiu
Distribuie:
Milioane de oameni care depind de apa provenită din topirea zăpezilor din Himalaya se confruntă cu un risc „foarte serios” de penurie de apă în acest an, după una dintre cele mai scăzute rate de ninsori, au avertizat luni oamenii de știință.

Topirea zăpezii este sursa a aproximativ un sfert din debitul total de apă din 12 bazine hidrografice majore care își au originea în partea înaltă a regiunii, se arată în raport.

,,Acesta este un semnal de alarmă pentru cercetători, factorii de decizie politică și comunitățile din aval, a declarat autorul raportului, Sher Muhammad, de la Centrul Internațional pentru Dezvoltare Integrată a Munților (ICIMOD), cu sediul în Nepal.

,,Acumularea mai mică de zăpadă și nivelurile fluctuante de zăpadă reprezintă un risc crescut foarte serios de penurie de apă, în special în acest an„.

Zăpada și gheața de pe Himalaya reprezintă o sursă crucială de apă pentru aproximativ 240 de milioane de persoane din regiunile muntoase, precum și pentru alte 1,65 miliarde de persoane din văile râurilor de mai jos, potrivit ICIMOD.

În timp ce nivelul zăpezii fluctuează în fiecare an, oamenii de știință spun că schimbările climatice determină precipitații neregulate și schimbarea tiparelor meteorologice.

Raportul a măsurat ,,persistența zăpezii” – timpul în care zăpada rămâne la sol – cu aproape o cincime mai puțin decât în mod normal în acest an, în întreaga regiune Hindu Kush și Himalaya.

,,Persistența zăpezii din acest an (18,5% sub nivelul normal) este a doua cea mai mică din ultimii 22 de ani, la mică distanță de recordul de 19% stabilit în 2018„, a declarat Muhammad pentru AFP.

În afară de Nepal, organizația interguvernamentală ICIMOD include ca țări membre Afganistan, Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar și Pakistan.

Raportul a avertizat că ,,observațiile și proiecțiile indică schimbări semnificative în ceea ce privește calendarul și intensitatea fluxurilor de apă„.

,,Zăpada joacă un rol deosebit de important în asigurarea disponibilității sezoniere a apei„, a adăugat raportul.

Organizația monitorizează zăpada în regiune de peste două decenii, observând că anul 2024 a marcat o „anomalie semnificativă”.

Bazinul fluviului Gange, care traversează India, a avut ,,cea mai scăzută persistență a zăpezii” pe care ICIMOD a înregistrat-o, cu 17% sub medie, mai rău decât cele 15% din 2018.

Bazinul râului Helmand din Afganistan a înregistrat al doilea cel mai scăzut nivel de persistență a zăpezii, cu 32% sub nivelul normal.

Bazinul râului Indus a scăzut cu 23 la sută sub nivelurile normale, în timp ce bazinul râului Brahmaputra, care se termină în Bangladesh, a avut o persistență a zăpezii „cu mult sub nivelul normal”, de 15 la sută.

Miriam Jackson, specialist principal în criosferă la ICIMOD, a îndemnat autoritățile să ,,ia măsuri proactive pentru a face față unor posibile situații de secetă„.


Sursa: Phys.org

 

Categorie: Științe
Etichete: apa, Climat, Himalaya, Nepal
Distribuie:
Articolul anterior
Ne-a părăsit Sorin Arcereanu, fost ofițer SPP și „prieten al tuturor”…
Articolul următor
Parchetul European și DNA anchetează achiziția celor 100 de tramvaie de la Astra Arad de către Primăria București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

viitorul arad large

VIITORUL ARAD A PROMOVAT ÎN LIGA 3

Baraj promovare Liga 3, meci retur: Minerul Lupeni – Viitorul Arad 0-3 (0-1) 23.06.2024, ora: 17.30, stadion: Minerul, spectatori: 3000. Lupeni (antrenor Dan Voicu): Raț – Mazilu, Ciocîrlan, Matei, Arcuși…
romania belgia large

BELGIA – ROMÂNIA | Un eșec oarecum programat

BELGIA – ROMÂNIA 2-0 (1-0) 22.06.2024, ora: 22,00, stadion: „RheinEnergie” Köln, spectatori: 50.000. Au marcat: Tielemans (2), De Bruyne (80). România (selecționer Edward Iordănescu): Niţă – Raţiu (90 Sorescu), Drăguşin, Burcă,…