Nostalgiile „Pădurencei” la Pecica [FOTO]

 

 

Actrița Manuela Hărăbor, cea care a interpretat în urmă cu mai bine de 30 de ani personajul principal feminin al filmului „Pădureanca”, a fost prezentă, vineri, la Pecica, localitate în care s-a filmat jumătate din scenele capodoperei semnate de regizorul Nicolae Mărgineanu.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a zeci de pecicani care au umplut până la refuz Sala Festivă a orașului, printre aceștia numărându-se vedetele locale, figuranții care au fost selectați să filmeze alături de starurile cinematografiei: Manuela Hărăbor, Adrian Pintea, Dorel Vișan, Șerban Ionescu, Victor Rebengiuc etc.

„Filmul a fost lansat oficial, în premieră, la Cinematograful Dacia, din Pecica, pe data de 24 martie 1987, filmările având loc în vara anului 1986. Eu, personal, am vizionat filmul de mai multe ori și vă mărturisesc că am un singur regret: că numele localității noastre nu a fost pomenit, nici măcar în treacăt, de către scenarist (…). Suntem extrem de onorați de prezența în rândurile noastre a marii actrițe Manuela Hărăbor”, mărturisea, vizibil emoționat, primarul orașului Pecica, Petru Antal.

Din partea figuranților pecicani a luat cuvântul prof. Felicia Chevereșan, pe atunci director al Casei Pionierilor Pecica, loc unde s-au filmat scene din film.

În partea a doua a evenimentului, organizatorii au pregătit un montaj cu toate sceenele din „Pădureanca” filmate în Pecica sau în împrejurimi, montaj care s-a bucurat de un real interes în rândul pecicanilor, care și-au amintit de locuri din copilărie care acum sunt doar o… amintire, ori sunt total schimbate după 30 de ani: pivnița Parohiei Romano-Catolice Pecica, ogorul de pe lângă drumul județean spre Peregu Mic, câmpul din apropierea orașului, strada 311, Grădinița PN 1 (vis- a- vis de Fântâna Momac).

Dincolo de amintirile din timpul filmărilor, Manuela Hărăbor a primit acum, dupa 30 de ani, și alte amintiri pecicane, pe lângă celebra Pită de Pecica, artista plastic Blazena Karkus oferindu-i actriței o ie și un tablou.

Finalul întâlnirii i-a aparținut în întregime actriței Manuela Hărăbor, care a prezentat un recital emoționant din scrierile părintelui Savatie Baștovoi, intitulat „Viața e ceva mai mult”. Cităm: „Aș vrea să-ți spun ce nu se poate spune/Și-aș vrea să-ți dau ce nu se poate da./Este stare-a inimii anume/Ce-aș vrea s-o-mpărtășesc cu dumneata.”

A fost un eveniment care a îmbucurat sufletele tuturor celor prezenți; un spectacol care va rămâne mult timp de acum încolo în memoria pecicanilor și nu numai. Și încheiem întocmai cum a terminat și marea actriță Manuela Hărăbor microrecitalul, citându-l pe părintele Savatie Baștovoi: „Păziți-vă bucuria – e ceea ce face viața importantă.”

Loading

Facebook Comments Box

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy