Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: De ce ar trebui să consumăm mămăligă?

mamaliga
Distribuie:

Mămăliga are un conţinut bogat de vitamine şi minerale precum vitaminele din complexul B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu şi zinc.


Mămăliga prezintă o serie de beneficii pentru sănătate:

  • este utilă celor care doresc să slăbească, conferind o senzaţie rapidă de saţietate datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa
  • reglează nivelul glicemiei, stimulează secreţia endocrină a pancreasului, fiind benefică pacienţilor cu diabet zaharat
  • scade nivelul colesterolului, diminuând incidenţa afecţiunilor cardiovasculare
  • reglează tranzitul intestinal datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare
  • poate fi consumată şi de către cei care suferă de intoleranţă la gluten
  • are efect diuretic şi, consumată cu regularitate, previne retenția de apă în organism
  • întăreşte sistemul imunitar datorită conţinutului ridicat de zinc, fier, calciu şi proteine
  • ameliorează gastrita hiperacidă și ulcerul: reduce aciditatea gastrică şi are efect calmant, sedativ
  • îmbunătăţeşte capacităţile cognitive şi încetineşte procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10% şi este indicată în perioadele de stres datorită conţinutului de vitamina B1
  • protejează vederea datorită zeaxantinei
  • ajută la detoxifiere prin neutralizarea substanțelor toxice
  • diminuează durerile menstruale
  • reduce incidenţa afecţiunilor hepatice
  • protejează împotriva artritei
  • are proprietăți antiinflamatoare, tonice

Mămăliga reprezintă un bun înlocuitor pentru pâine, 100 g pâine fiind echivalentă cu aproximativ 400 g de mămăligă. Mămăliga fiartă tare conţine 25% glucide, iar mămăliga moale sau pripită are un conţinut glucidic de 10-15%.

Se recomandă consumul de mămăligă preparată din făină de porumb nemodificat genetic, de provenienţă organică, în amestec cu tărâţe de grâu, orz şi ovăz fiartă timp de 15-20 de minute.

Mămăliga poate fi servită în orice moment al zilei atât caldă, cât şi rece alături de legume sotate, pastă de avocado sau ca şi blat de pizza.


Alina Ciceu

Calificarea: Nutriționist

Domeniile de competență: Nutriție și dietetică

Serviciile oferite: Evaluarea compoziției corporale. Monitorizarea pe termen lung a statusului nutrițional. Managementul greutăţii. Consiliere nutriţională personalizată atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu diverse patologii: obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni hepatice, renale, intestinale etc.


 

Categorie: Sănătate
Etichete: alimentație, Alina Ciceu, beneficii, mamaliga, nutriție, nutritionist Alina Ciceu, sănătate
Distribuie:
Articolul anterior
Nu mai plânge, Jane… Coldea se transformă: i-a fost înființată „Direcția Generală Operațiuni Speciale Clandestine a SRI”, care știe tot ce faci pe net, la job și în timpul liber
Articolul următor
Deputatul Florin Tripa asigură că Guvernul a inclus în Bugetul pe 2017 Pasajele de pe Centura Aradului, Palatul Copiilor, Clubul „Gloria” și Calea ferată „Arad-Simeria”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie