REPORTAJE

Părerile împărtășite ale unei arădence despre o convenție cu tematică japoneză de la Viena

 

Ironia sorții a făcut ca o non-împătimită a jocurilor electronice, ca mine, să ajungă la a 13-a ediție a AniNite din Viena. Un festival dedicat iubitorilor de anime-uri, jocuri video, filme SF și cultură japoneză și coreană deopotrivă.

Nu mare mi-a fost mirarea să văd atât de mulți tineri și mai puțini tineri îmbrăcați excentric, funky, blănos, inspirat sau vulgar, adunați laolaltă și  împărtășind aceleași pasiuni. AniNite e genul de convenție care a reușit,totuși, să mă surprindă. Ținutele au fost similare cu cele purtate de  Halloween de către occidentali, prin concursuri de cosplay (costume), evenimente caritabile, concerte îndeosebi de muzică japoneză, Anime Quiz- concurs de cultură generală privind jocurile video sau desene animate japoneze, jocuri în rețea (o sală întreagă dedicată împătimiților de Pokemon Go – că tot e la modă, dar nu numai), Merchandise, săli de film, spectacole de arte marțiale și lista poate continua.

Oamenii, în general, au fost deschiși și prietenoși, iar cei costumați au intrat veritabil în pielea personajelor. Nu m-am putut abține și mi-am făcut și eu poze cu câțiva dintre ei.

Pentru că mi-am dorit să aflu mai multe lucruri despre convenție, am luat o broșură și am început s-o răsfoiesc. Scheisse! Nimic în engleză, doar în germană. Așa că m-am dus încrezătoare la standul de Info Point unde m-a întâmpinat zâmbind o gagică musulmană. Am întrebat-o dacă are chef și timp să îmi răspundă la câteva întrebări, a acceptat entuziasmată (asta da atitudine!).

Despre ce este această convenție? Mi-a răspuns că se dorește consolidarea unui eveniment, în primul rând social, prin care oameni aparent diferiți se strâng să își împărtăsească pasiunea pentru filme și jocuri. În plus, este o bună oportunitate de a intra în posesia unor jocuri/anime-uri/filme  în ediție limitată pe care în mod normal nu le găsești prin magazine sau pe internet (it’s all business,honey).

Ce este special privind această convenție? Posibilitatea de a testa un demo al unor jocuri în curs de apariție, de a viziona filme care încă nu au apărut în cinema, de a juca în rețea cu alte zeci de persoane (yeee, LAN Party) și premii pentru cel mai iscusit jucător.

Care sunt atracțiile principale? AnimeQuiz-ul, aparent, este suficient de celebru. Am văzut participanți îmbrâncindu-se pentru a participa la acest concurs de cultură generală privind Anime-urile (Anime -din cuvântul japonez アニメ anime, la rândul lui o abreviere a cuvântului englez animation, însemnând animație, pluralul corect fiind anime-uri și  reprezintă orice film de animație produs în Japonia sau originar din această țară. La originea acestui gen stau benzile desenate japoneze numite manga – sursă deloc inspirată Wikipedia).

Cine sunt invitații speciali? TAKESHI MIYAGAWA – un artist japonez specializat în benzi desenate și sculpturi în miniatură a personajelor din anime-uri și jocuri video și JENNIFER WEISS – artista germană din spatele multor voci devenite iconice în această branșă.

La ce număr de vizitatori vă așteptați în cele 3 zile de eveniment? Deloc surprinzător pentru noi, la 20.000 – 25.000 de vizitatori. (Wow!)

După ce mi-am satisfăcut curiozitățile, i-am mulțumit  și am dat să plec când am auzit Heyy!!! , m-am întors să văd ce vrea de la mine…acum era rândul ei să pună întrebări.

De ce ai vrut să știi lucrurile astea? Mmm,hmm… vreau să scriu un articol. Seeerios?

Pentru ce țară? Aici deja am avut puține emoții. România, am răspuns zâmbind. Am constatat că nu s-a arătat stupefiată și nici nu și-a schimbat atitudinea. În schimb, m-a întreabat: Există pasionați de anime-uri și acolo?  M-am blocat. În sinea mea știam că un eveniment de asemenea amploare, pe această temă, nu ar putea exista niciodată în România, cel puțin nu în următorii 20 de ani, așa că i-am răspuns DAA! Absolut!. M-a felicitat pentru inițiativă și am plecat repede de acolo.

Câteva gânduri,însă, m-au năpădit în timp ce mă plimbam prin Multiversum-ul austriecilor (aka sălile polivalente,expo ale românilor) precum: ce influență exacerbată este reprezentată de către asiatici asupra Europei încât au organizat un eveniment dedicat (aproape) în exclusivitate lor(?). Când mă gândeam la marile puteri ale lumii eram tentată să vorbesc, în primul rând, despre America și Rusia, și cumva din naivitate omiteam Asia – dar, după această experiență, mi-am regândit concepțiile. Ce cultură, ce popor, câtă tehnologie și ce influență…

Probabil că nu se mulează perfect pe situație, însă un citat mi-a venit în minte, mai mult pentru mine:  „Când doi se ceartă, al treilea câștigă”.

Patricia Hodăjeu, 30 august 2016 12:26

anime5-1anime4anime2anime3anime1