N-CAZURI

Pornind de la CAZUL JIVA. GRUPUL INFRACȚIONAL ORGANIZAT care jefuiește pădurile Gurahonțului își are vârful piramidei în Direcția Silvică Arad, este protejat de polițiștii din zonă și acoperit de magistrați

 

Pădurile Gurahonțului sunt frumoase și bogate – iar dacă sunt încă acolo, acest fapt se datorează în primul rând unor oameni ca și pădurarul Sorin Jiva, omul care, fără voia sa, a devenit eroul ultimei perioade, după ce în noaptea de 9 martie a fost împușcat de braconierii Tămaș Valentin și  Călin Surda în timp ce patrula, în misiune și cu mașina de serviciu, în arealul pe care îl are sub supraveghere, pe raza comunei Brazii.
Încă și mai gravă decât fapta în sine a celor doi răufăcători notorii – spaima pădurilor, a vânatului și, iată, a oamenilor care se încăpățânează să păstreze peisajul așa cum l-a lăsat Dumnezeu și să aibă grijă de el – este corupția autorităților polițienenești, judecătorești și silvice din zonă, care nu doar că „acoperă” faptele de tăieri ilegale de arbori, braconajul , dar chiar participă la activitatea infracțională a acestora, mijlocind-o! În spatele clanurilor Surda și Tămaș se află polițiști de la posturile din Gurahonț, Sebiș, comunele și satele arondate, magistrați de la Pachetul și Judecătoria Gurahonț, iar în vârful acestei piramide penale tronează, faraonic, Teodor Țigan – directorul Direcției Silvice Arad.

Avem de a face, deci, cu un grup infracțional organizat – după părerea noastră, faptele ce se petrec acolo fiind de competența DIICOT

iar dacă un procuror cinstit din parchetul respectiv ar fi curios să verifice afirmația asta (fie și pornidu-și demersul de la prezumția de nevinovăție a acestora și de la premisa că noi exagerăm), ar trebui să pornească pur și simplu de la lecturarea dosarelor de urmărire penală a braconierilor și tăietorilor de arbori care zac în praful corupției generalizate din fișetele Parchetului / Judecătoriei Gurahonț.

Sau, pur și simplu, să meargă să stea de vorbă, așa cum am făcut-o noi, cu cei trei-patru oameni care mai păstrează, cine știe prin ce miracol, perene valori precum cinstea, dragostea față de pădure, de animale și de legile care protejează aceasta. Ei le protejează cu prețul vieții – într-o opoziție necinstită, dezonorantă și oribilă cu cei care îi protejează pe cei care le încalcă.

Mărturia pădurarului Sorin Jiva

„În ziua de 9 martie s-a întâmplat. Eram pe Valea Iacobini, la locul de hrănire pentru animale. Era deja întunecat și am coborât la mașină. Cum eram pe jos, mă bucuram să văd ghiocei… știam în acea zonă nu prea cresc… am și cules câțiva pentru soție. Gândiți-vă că au tras în mine 2 focuri  în mers, până să ajung la mașină. Apoi am plecat cu mașina dar m-am oprit crezând că am explozie la roți… dar erau împușcăturile… Am coborât din mașină și am văzut că erau două persoane. Am observat că încărcau armele. L-am recunoscut pe Tămaș și nu a durat mai mult de un minut și au tras din nou spre mine. Am urcat iar în mașină, am condus aproape 150 de metri și am derapat… Am încărcat și eu amândouă puștile, crezând că mă atacă. Am plecat pe jos vreun kilometru jumate și nu știu cât a durat până am ajuns la canton. Așa rănit am făcut drumul ăla prin întuneric. Mă gândeam la copilul meu. Acolo am stat vreo 45 de minute până a venit SMURD-ul. Am rămas conștient până am intrat în operație. 7 alice am avut în mine. 2 încă le mai am… Medicii au spus că e riscant să le scoată, având în vedere că sunt în zona arterelor principale. Puteam să mor…la nici 7 cm de inimă mi-a trecut o alică… Vă spun că am avut noroc și Dumnezeu m-a ajutat să scap…

Acest everniment a fost numai rezultatul unor amenințări continuue… Sunt convins că ei sunt în relații bune cu procuroarea de la Gurahonț. Sunt dosare care-l privesc pe Tămaș și care nu sunt băgate în seamă. Am găsit un gorun care valorează vreo 200 de milioane vândut de ei. Știu că mai sunt vreo 3 dosare în care sunt implicați și care sunt ignorate de autorități. Dar sunt convins că Bodea Neluțu și Surda Călin sunt responsabili de ce mi s-a întâmplat… nu-l ducea pe Tămaș capul să facă asta.

Altădată, celălalt frate al său a tras în cabana mea 30 de focuri de carabină și nu a pățit nimic pentru că… „nu reprezintă pericol social”. Ce aș mai putea crede? Sunt oameni din zonă, de la Secaș, care mi-au spus că îmi amenință copilul… dar oamenii se tem să vorbească.

Am mai avut o livadă pe care mi-au distrus-o. Acolo mi-au împușcat și câinele. Am aflat că au plătit pe cineva cu 1500 de lei să mi-o distrugă.

Am situațiile astea prin care am trecut, în atâtea rânduri și iar spun că procuroarea e singura vinovată și din cauza ei zona asta a Honțului a devenit așa penală… Numai ea e responsabilă de ce se întâmplă pentru că nu face nimic și nu ia măsuri.

Am doi martori aici cu mine, puteți vorbi și cu ei…”

Protejăm identitățile martorilor din rațiuni ce țin de evidența criminală a situației –

dar oricând aceștia sunt dispuși să stea de vorbă cu orice organ de urmărire penală, din moment ce au stat de vorbă cu noi…

Martor 1: „Să știți că aici e o mafie a pădurilor în adevăratul sens. Distruge tot. Ca lașii au tras în Sorin Jiva. Și să știți că nu atât copiii ăia sunt de vină… autorii morali sunt alții. Anul trecut erau 5 sau 6 căpriori, acum nu mai e niciunul. Asta a fost o răzbunare pentru că Sorin a vrut să cheme poliția. Și să știți că cel care  a tras nu e nebun, cum se spune. Și, mai mult, în poliție au ei o cârtiță. Altfel nu se poate. Aici la noi pădurarii sunt dați afară și rămân hoții. Asta-i marea problemă.”

„Bine că pe ăștia doi pădurari i-au dat afară că au luptat la propriu să oprească furtul de lemne și braconajul. Și iar spun: până nu dispare cârtița din poliție și procuroarea, tot așa va fi. Și nu se va termina povestea asta. Eu tot am insistat să chemăm chiar o comisie parlamentară care se ocupă de abuzuri pentru că, ce se întâmplă aici, e un abuz în formă continuată.”

„Directorul Țigan îi ține în spate pe incompetenți și pe răufăcători, dându-i afară pe cei care fac ceva”…

Martor 2: „Și inspecțiile Direcției Silvice  sunt făcute pe pretexte. Mie mi-au imputat cioate tăiate, de exemplu, dar tot ei au tăiat lemnul… Ce inspecție e asta? Vin 2 zile, apoi pleacă și le lasă hoților timp să acționeze… Asta-i metoda, să pună marcă pe cioate. Nu o dată mi s-a spus că «asta e bucătăria lui Țigan». Chiar Teodor Țigan mi-a spus «asta e bucătăria mea, nu te băga».”

„Asta se întâmplă de 6 ani cel puțin. Nu a reușit niciun pădurar să supraviețuiască aici pe 2 cantoane. Inspecțiile alea de care vă spun, să fie întrerupte, au costat 1000 de euro. Nu am dovezi dar am și eu sursele mele…”

„Pe unul dintre cantoanele aparținând Regiei Naționale a Pădurilor s-au făcut exploatări la greu, fără APV-uri (Acte de Punere în Valoare) – dar de la Arad s-a primit ordin să nu se facă nicio inspecție. Ei fac dosare penale la bătrâni îi cârje și capacitează martori mincinoși să semneze! Considerăm că zecile de dosare întocmite, iar apoi, pur și simplu, dispărute fără urmă, sunt menite să arunce în derizoriu atât munca noastră cât și activitatea organelor de cercetare și urmărire penală – pentru că atunci când se adună metri de acte care nu au niciun efect juridic, înseamnă că nu există nici cauze, nici vinovați” – este opinia paznicilor pădurilor din jurul Gurahonțului.

Un exemplu în acest sens este numitul Blajovan – care are 5 dosare penale nesoluționate… fiind rudă „cu cine trebuie”. Dacă unul ca acesta „calcă pe bec” la modul foarte grav… este mutat la alt ocol – asta fiindu-i singura „pedeapsă”.

Metode de furat, practici criminale și denunțuri… întocmite de bețivul locului, pe 100 de votcă

Un pădurar la 1200 de hectare este „batista” pe care aparatul criminal al statului strâmb a pus-o pe „țambalul” la care se cântă exclusiv infracțiuni. Cum să reziști sub un asemenea asalt și să faci față unor asemenea metode?

„Metoda prin care se fură patrimoniul pădurii este greu de pedepsit, dacă nu-i prinzi în flagrant pe hoți. Ei vin peste zi cu mașini mici sau pe jos, taie copacul aproape total și îi pun o pană – după care pleacă, așteptând noaptea, când vin după buștean, îl trag cu mașina și îl duc direct la gater, unde în câteva minute îl fac scânduri. Umblă înarmați până-n dinți – de unde au arme și muniție interzisă?! A fost cineva, de la Arad, de la Arme și Muniții curios să facă o investigație în acest sens? Niciodată!”

„Rulotei șefului de ocol i-au scos butucii și i-au dat drumul în vale. Barierele care se montează sunt tăiate în chiar ziua montării lor. Mașinilor pădurarilor le sunt tăiate cauciucurile metodic. Presiunea pe omul cinstit este enormă, zilnică și nu exclude nicio tactică, indiferent cât de criminală.”

„Am fost denunțați pentru fapte inventate. Plângerile penale le face boschetarul bețiv al locului, Mircea Dinică pe numele lui, care doarme prin benzinării și scrie plângeri la comanda ăstora. A fost magistrat și l-au dat afară pentru corupție… Pentru asta ne cheamă la Poliție!” – sunt destăinuirile incredibile ale celor câțiva oameni care se încăpățânează să rămână curați.

Composesoratele, ocoalele silvice și cantoanele din jurul Gurahonțului reprezintă un areal imens și extrem de periculos, să-l iei la pas. „Numai ca să înconjori Secașul îți trebuie o zi de vară” – ne explică unul dintre oamenii din zonă. Locurile sunt minunate din punct de vederea natural… au un potențial turistic enorm, un fond de vânătoare și pescuit bogate ca niciunde altundeva în județ… dar cum să te gândești, măcar, că le-ai putea vizita în postură de turist, când nici măcar siguranța că mai ieși viu din sălbăticia aia umană nu ți-o poate oferi nimeni?!

 

ARTICOLE ASOCIATE:

[ACTUALIZARE 4] CAZUL SORIN JIVA este doar vârful unui aisberg infracțional. Iată LANȚUL SLĂBICIUNILOR SISTEMULUI! Trei sferturi de DENUNȚ

 

[ACTUALIZARE 7] Cum se fac „epurările” la Ocolul Silvic Gurahonț? Pădurarii cu dosare penale devin șefi de district

Lucian Valeriu, 9 aprilie 2017 8:43

jiva-3jiva-2jiva-1-1