Primăria Arad și-a prezentat bilanțul investițiilor din anul 2022 și obiectivele din acest an

bilant_2022_pma
Distribuie:
[COMUNICAT DE PRESĂ]

Luni, 16 ianuarie 2023, primarul Călin Bibarț a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a trecut în revistă principalele proiecte demarate, derulate sau finalizate în 2022, dar cu aceeași ocazie a prezentat și obiectivele pentru anul în curs.

Anul 2022 înseamnă nu mai puțin de 73 de obiective îndeplinite, valoarea însumată a acestora depășind 500 de milioane de lei.

De departe unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalității, demarat anul trecut, este cel care presupune construirea noului pod peste râul Mureș, investiție de aproape 230 milioane de lei.

Investițiile în modernizarea transportului public local au continuat și ele prin achiziția a 14 tramvaie noi (28.788.480 lei) și 10 autobuze electrice (24.353.350 lei). În plus a fost finalizat primului tronson de linie de tramvai de pe Strada Pădurii (117.661.387 lei). Și pentru că tot vorbim de modernizarea transportului public local, 2022 a însemnat și implementarea în municipiu a celui mai modern sistem de E-ticketing din România (8.809.255 lei).

Municipalitatea arădeană a continuat în cursul anului trecut și investițiile în modernizarea rețelelor termice în municipiul Arad (30.384.300 lei).

Investiții finalizate în 2022

În timp ce lucrările de revitalizare a zonei strada Mărului au continuat anul trecut într-un ritm susținut, cele de pe malul Mureșului, din zona 300, s-au încheiat, la fel și cele  de amenajare a unui teren de sport și loc de joacă în cartierul GAI (692.527 lei), de modernizare a terenului de sport de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad (4.258.750 lei), colegiu care, de la finele anului trecut, are și o nouă bibliotecă, municipalitatea contribuind la amenajarea acesteia cu aproape 300.000 de lei.

Răspunzând nevoilor cetățenilor, municipalitatea arădeană a amplasat 250 de module pentru colectarea selectivă a deșeurilor în 41 de locații din cartierele Alfa și Confecții (1.904.000 lei), a dotat locurile de joacă cu pardoseli din tartan (8.813.542 lei) și a continuat lucrările de regenerare urbană în mai multe zone din municipiu (strada Minerva, strada Bihorului, strada Alba Iulia, strada Neculce cvartalul Aristide Dragomir, strada Udrea, strada Voinicilor, Faleza Mureșului).

În ceea ce privește evenimentele găzduite în premieră de Arad în 2022 punctăm:

Festivalul Symphonic Experience, Rally the Globe, Supercupa României ediția 2022, Gala Clădirilor Istorice; evenimente care au întregit într-un mod fericit agenda manifestărilor organizate anual de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură.

În ceea ce privește anul 2023,

administrația locală și-a propus să realizeze cât mai multe investiții, având ca sursă de finanțare alta decât bugetul local.

Astfel proiectele propuse a se realiza din fonduri europene însumate se ridică la peste 1 miliard de lei.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență se dorește:

extinderea și modernizarea sistemului de colectare separată a deșeurilor în Municipiul Arad prin achiziția și amplasarea de insule ecologice digitalizate, reabilitarea termică a zeci de blocuri de locuințe și a mai multor unități de învățământ, reabilitarea termică a Teatrului de Marionete, implementarea unor soluții de parcare inteligentă la nivelul Municipiului Arad, achiziționarea de tramvaie noi și autobuze electrice.

Unul dintre cele mai importante proiecte depuse de Municipiul Arad,

este cel pentru realizarea unei investiții în producții combinate (cogenerare) de energie termică și energie electrică pe gaz flexibile și de înaltă eficiență la CET H (500.000.000 lei).

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare

se dorește realizarea unui parc fotovoltaic (6.372.053 lei), iar modernizarea sistemului de iluminat public va fi posibilă grație programelor Administrației Fondului de Mediu.

Pentru 2023, municipalitatea arădeană și-a mai propus:

amenajarea podului pietonal care va permite accesul spre Insula Mureș, reabilitarea străzilor de pământ, amenajarea pasajului subteran din Piața Drapelului și a unui drum de acces spre Zona Industrială Vest.

În funcție de complexitatea lor, unele dintre aceste proiecte vor fi demarate anul acesta și vor continua și anii următori. Cert este că se vor realiza prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Valoarea estimată a proiectelor ce vor avea ca sursă de finanțare bugetul local este de aproape 55 milioane de lei.

Racordarea la Sistemul Energetic Național a Stadionului Francisc Neuman, continuarea lucrărilor de amenajare a pardoselilor de cauciuc de la locurile de joacă, regenerarea urbană a Pieței Catedralei, modernizarea Parcului Mihai Eminescu, continuarea reabilitării fațadei clădirii ORL, Oftalmologie, Oncologie și Dermatologie, amenajarea de stații de autobuz, lucrări de înierbare a liniilor de tramvai, realizarea de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, amenajarea și modernizarea Aleii Borsec și amenajarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Miron Costin și Corneliu Coposu sunt doar câteva dintre obiectivele municipalității pentru anul în curs.

Din fonduri locale și PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) se propun următoarele investiții:

extinderea și modernizarea Grădiniței PP Prichindel, continuarea reabilitării clădirii Colegiului CSIKY GERGELY și a Colegiului Național Elena Ghiba Birta (Finanțare PNDL), amenajarea de
toalete publice, achiziția de containere modulare pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Tot anul acesta, municipalitatea își propune reparații la nivelul a 20 de străzi din municipiu, modernizarea a 10 cvartale și schimbarea pavajului de-a lungul Bulevardului Revoluției.

„ O scurtă prezentare a ceea ce a fost 2022 și ceea ce ne propunem pe 2023 și în continuare, pentru că unele vor fi doar finanțări câștigate în 2023.

Important este că avem proiecte depuse pe fonduri europene în valoare de peste 260 de milioane de euro, important este că suntem pe ultima sută de metri cu semnarea contractului de finanțare a unui CET nou, important este că avem în licitație tramvaie noi și autobuze electrice noi, că se lucrează la noul pod peste râul Mureș.

În vremuri complicate, cu criză economică, prețuri foarte mari, continuăm investițiile. Ne propunem ca anul acesta să înlocuim pavajul de pe întreg Bulevardul Revoluției, care arată groaznic. Profit de această ocazie pentru a le transmite celor care sunt în această zonă, indiferent că vorbim despre asociații de proprietari sau agenți economici, că în următoarele două luni, dacă intenționează să mai facă lucrări care implică intervenții la nivelul pavajului, să le facă acum, întrucât de la momentul în care vom pune noul pavaj, vom interzice orice fel de lucrări.

Cred că vom avea mult de lucru, dar trebuie să le facem pentru un oraș mai frumos, mai civilizat, așa cum merită Aradul și arădenii.”, a declarat primarul Călin Bibarț, la finele conferinței de presă.

conf de presa primar

Biroul de presă al Primăriei Arad

Categorie: Administrație
Etichete: bilanț 2022 primăria Arad, fonduri europene, investiții din bugetul local, Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul Operaţional Infrastructură Mare
Distribuie:
Articolul anterior
Nădlăcan de 63 de ani – găsit cu banii și bunurile vecinului în casă
Articolul următor
Transformă-ți bucătăria cu ajutorul fronturilor MDF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie