Primăria solicită aprobarea consilierilor locali pentru reabilitarea fațadelor. Primăria Oradea, evident… La Arad, de 12 ani, Falcă ia la mișto subiectul…

cladiri arad
Distribuie:

 

Știrea pozitivă din orașul vecin și european, Oradea

„Primăria Oradea, prin Direcţia de Patrimoniu Imobiliar, solicită aprobarea consilierilor locali privind reabilitarea fațadelor pentru trei imobile din municipiu, respectiv pe str. Vasile Alecsandri nr. 3 (Casa Roth) și 7 și în Piața Regele Ferdinand nr. 3, valoarea totală a investiției apropiindu-se de 1 milion de lei. Imobilele care urmează să fie reabilitate sunt valoroase din punct de vedere arhitectural, fiind reprezentative pentru stilul secession și stilul eclectic.

Anul acesta, municipalitatea are ca țintă reabilitarea tuturor clădirilor de pe str. Vasile Alecsandri, strada urmând să devină pietonală și să lege Piața Unirii, recent reabilitată și Parcul 1 Decembrie, Piața Emanuil Gojdu și Cetatea Oradea.

Pe viitoarea arteră pietonală turistică a municipiului Oradea sunt reparate alte 10 clădiri de patrimoniu arhitectonic, inclusiv Palatul Vulturul Negru.

La alte două clădiri situate pe pietonalul străzii Republicii, la numerele 4 și 31, vor începe lucrările de reparații capitale încă în primavara aceasta.” (Radio Cluj)

Starea de fapt deplorabilă și estetica de toată jena din Arad: peste 200 de clădiri din Arad sunt degradate, iar un sfert dintre ele sunt considerate periculoase.

Primăria Arad s-a rezumat la a trimite adrese ( în anul 2015) către asociațiile de proprietari, la a lansa amenințări și la a ne aburi că sunt fonduri alocate…  Presa lui pune botul, degradarea #rezistă… Sinteză din articole de presă

6 aprilie 2016 „Eu sunt sigur că în următoarele şase luni de zile o să vedeţi o solicitare mult mai mare a acestor proprietari în momentul în care vor primi de la Primărie Legea Codului Fiscal care arată că în momentul în care clădirea este degradată impozitul va fi de 500%”, a precizat  Gheorghe Falcă pentru Digi24. 

14 februarie 2014 – Calcule de ziua-ndrăgostiților. Fragment din interviul cu Gheorghe Falcă realizat de Andrei Ando ( vezi aici integral)

Putem face un calcul. Luăm o clădire, în 60 de zile proprietarul ne notifică faptul că nu poate face această investiţie. Cred că în următoarele 30 – 45 de zile ne asumăm noi reabilitarea şi luăm banii din rezerva bugetară pentru a declanşa realizarea proiectului. Urmează o licitaţie care are nevoie de 45 – 60 de zile, dacă nu sunt contestaţii, iar în primăvara anului viitor putem avea toată documentaţia. Şi urmează să vedem cum vom proceda, dacă vom lua banii din buget sau dacă vom licita, proiectare, execuţie şi finanţare de la bancă, pentru a fi mai uşor pentru bugetul local. Iar atunci când cetăţenii vor trebui să plătească lunar nu vor da banii Primăriei, ci băncii. În acel moment putem mări ritmul de reabilitare a clădirilor. Dacă în primăvara anulu viitor se va finaliza licitaţia de constructor putem spune că în vară, spre toamnă, avem gata prima clădire.
 Posibil să nu fie acelaşi ritm pentru toate, pentru că unele clădiri sunt mai mari, studiile de fezabilitate mai ample, contestaţiile îşi spun şi ele cuvântul. Nu putem face un studiu de fezabilitate pentru toate, trebuie să fie individual, pentru că atunci când cetăţeanul va plăti, el va plăti valoarea proiectării şi a execuţiei. Acea valoare se împarte pentru fiecare clădire. Deci vor fi 57 de studii, 57 de licitaţii de constructor şi din acest motiv va fi un decalaj. Eu cred că toate aceste 57 de clădiri sau marea majoritate a lor pot fi finalizate în 2016.”

13 februarie 2014„Primele 57 de imobile

În urma activităţii de identificare şi inventariere a clădirilor au fost propuse pentru includerea în zona de  acţiune prioritară I, 56 imobile din centrul oraşului, aflate în stare avansată de degradare şi care pun în pericol siguranţa populaţiei şi pentru care este necesar a se  executa cu prioritate lucrările de intervenţie. La aceste imobile se adaugă un imobil situat pe Calea Aurel Vlaicu nr.43.

Pentru etapa I de implementare au fost selectate mai multe zone de acţiune prioritară din cadrul Ansamblului Urban Arad:  fronturile construite ale B-dului Revoluţiei,  Piaţa Avram Iancu, str. Ghe. Lazăr, str. N. Bălcescu, str. Unirii , B-dului Decebal, B-dului Vasile Milea, B-dului Dragalina, str. Blajului, str. N. Grigorescu, str. Meţianu, P-ţa Catedralei, str. I.R. Sirianu, Piaţa Reconcilierii Româno-Maghiare,  str. Eminescu,  str. Cicio Pop, str. V. Goldiş, str. Lucian Blaga, str. V. Alecsandri, str. Episcopiei, str. Horia, str. Cloşca, str. Crişan, Piaţa M. Viteazul, str. Mircea Stănescu.” ( Glasul Aradului)

În 6 octombrie 2015 – același Gheorghe Falcă declara pentru Mediafax și preluat de B1 ( vezi AICI)  că „își dorește ca orașul să fie Capitala Europeană a Culturii 2021, astfel că în proiectul de buget a adăugat și acest scop, mai precis 17 milioane de euro pentru cumpărarea şi amenajarea unor imobile de valoare istorică din oraş. Municipalitatea ar dori să cumpere Teatrul Vechi, Casa Hirschl, Turnul de Apă, fosta fabrică Teba, fostul Cazino (pavilionul Seccesion Parc) şi, nu în ultimul rând, Casa Marta. Nu ştim încă cât va trebui să plătim pentru aceste clădiri, dar sper că în urma negocierilor vom obţine nişte preţuri decente pentru ele”.

7 octombrie 2015-  ( Ziarul Financiar)„Proiectul, care a fost aprobat cu 16 voturi ”pentru” şi două abţineri, prevede că până în 2026 municipalitatea va cheltui peste 130 de milioane de euro în acest scop, cea mai mare parte a finanţărilor urmând să meargă în infrastructura culturală. Conform hotărârii adoptate, pentru implementarea proiectului de candidatură se estimează că vor fi cheltuiţi 16 milioane de euro până în 2022. Între alte cheltuieli, proiectul prevede şi achiziţia unor imobile de importanţă locală, care sunt în proprietatea unor persoane sau firme. Astfel, este vorba despre Teatrul Vechi, Casa Hirschl, Turnul de Apă, Casa Marta, Fabrica Teba şi Cazinoul, toate fiind declarate monumente istorice. Pentru achiziţia şi reabilitarea acestor imobile ar urma să se plătească aproximativ 17 milioane de euro.”

Concluzii

  1. Dacă sunt fonduri alocate ( adică au fost de când visam la Arad Capitală Culturală 2021) ce s-a făcut cu ele? Fie nu au fost și s-a mințit, fie s-au volatilizat… Dacă au fost alocate exclusiv pentru proiectul Arad Capitală Culturală 2021 și a acest proiect a fost un fâs, de ce banii alocați pentru reabilitare clădiri nu au fost distribuiți, legal, în buget pentru același scop?
  2. Prezumând că au fost alocați banii, de ce nu s-a făcut nimic pentru clădiri? Sau reabilitarea nu se impune oricum?
  3. Există cele 57 de studii pentru cele 57 de clădiri? Cine le-a întocmit și cât au costat bugetul local? Cele  57 de licitaţii de constructor au fost demarate? Câte din cele  57 de clădiri au fost finalizate în 2016?

 

Informații conexe – „S-a promulgat „Legea fațadelor”. Vezi ce obligații are Primăria față de clădirile istorice!”

Categorie: Știri
Etichete: clădiri istorice, fațade, Oradea, Prim[ria Arad, reabilitare
Distribuie:
Articolul anterior
Din seria „mai bine prea târziu decât niciodată” polițiștii-problemă Dărăbuț și Maleș au fost trimiși în judecată pentru o bătaie de acum 7 ani
Articolul următor
Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Când ar trebui să apelăm la o cură de detoxifiere?

2 comentarii. Leave new

  • avatar of fanii lui fifor
    Fanii lui Fifor
    24 februarie 2017 12:22

    Daca aproba, sunt buni de plata, dar voi care pupati PSD-ul la dorsal, scormoniti mijerii ca niste tonomate fidele. Legea nu-ti permite sa investesti bani publici in proprietati private, chiar daca ele sunt monumente istorice, dar pentru unii e greu sa priceapa chiar atunci cand se cred mari ziaristi.

    Răspunde
    • 1. In 2016 fost promulgată legea referitoare la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale. În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari. De asemenea, autorităţile publice locale pot prelua parţial sau integral aceste cheltuieli dacă respectivele clădiri sunt în „zone protejate şi în zone de protecţie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial”
      2. Nu a spus nimeni ca primaria să nu recupereze banii de la proprietari, în condițiile legii.
      3 Cred că ți-s tocite buzele de curul lui Falcă deci nu veni cu ipocrizii d-astea.
      4. Să-l bagi pe Fifor în discuția asta e ca și cum ai înjura patriarhul și ai arăta poză cu Papa. Falcă e de 12 ani primarul Aradului, estetica orașului este fix și exclusiv în sarcina sa cu atât mai mult că e patronul unei firme de arhitectură cu care face bani deci prezumăm că e o firmă bună, care vine cu soluții și idei pentru clienți. Deci, am putea pretinde ca, un primar – patron de firmă de arhitectură să poată rezolva această problemă.
      5. App, îți place cum arată centrul Aradului?
      6. Când e vorba despre Falcă, nu trebuie să scormonești. Trebuie doar să ai răbdare să-l urmărești. Spune același lucru de 100 de ori, și dă impresia că e pentru prima dată. Acesta e și motivul pentru care mai e în peisaj…

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie