DE CARTIER

[RUBRICI] HATER DE BUCALE – Scenete de prost gust… inclusiv de Înviere

 

Nu-s cea mai religioasă persoană pe care o cunosc. Am fost crescut într-un mediu relativ religios. Mă spovedeam de Paști și mă duceam la Înviere. Am citit Biblia și Viețile Sfinților. Apoi s-a produs o ruptură. Am început să văd Biserica separat de credință, ca pe o instituție. Încă există excepții de parohii care nu s-au depărtat de la misiunea lor primordială, însă, per total, Biserica este o instituție, un aparat de făcut bani.

Din câte îmi amintesc, România este stat laic, condus pe principiul separării puterilor. De aia mi s-a părut de prost gust parada din noaptea de Înviere. Nu înțeleg ce caută Președintele la slujba de Înviere. Nu înțeleg de ce el trebuie să fie cel care îi dă lumina Patriarhului. E o abatere de la tradiție-unul din ultimele bastioane care mai validează existența acestei instituții, în afară de furtul constant. Spiritualitatea bisericii nu e în construcții colosale și spectacole magnifice pentru sărbători care au la bază umilința și pioșenia. Spiritualitatea e undeva, departe, la dracu-n praznic, unde un popă sărman se chinuie să strângă bani ca să crească 40 de orfani. Faptul că Patriarhul decide să încalce tradiția ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru ultimii oameni care încă mai cred în bunele intenții ale Bisericii. E o încălcare a tradiției cu atât mai jegoasă cu cât Președintele este protestant. Conform regulamentelor, oricine este binevenit la biserică, însă persoanele nebotezate au obligația de a respecta ortodoxia stând în pronaos până în momentul în care sunt botezate și primesc astfel dreptul de a intra în naos.

Mi se pare o arogantă atât de mare spectacolul grotesc de la Patriarhia Română încât nici nu simt nevoia să înjur. În același timp văd un semn că se pregătesc mișcări pe care nici nu le mirosim. Poate o donație către BOR, că tot i-a supărat Dan Teodorescu. Sau o donație din partea BOR către Diyanet. Dracu știe!

Tot în noaptea de Înviere, pușcăriașul Gigi Becali a ieșit din biserică înaintea preoților și a dat lumina către enoriași spunând că a primit har de la Dumnezeu. PUNCT.

Transformarea religiei în show-biz și instrument de manipulare nu face cinste celor pe care instituția susține că îi reprezintă. Credința nu e spectacol. Degeaba ne batem cu pumnii în piept că suntem creștini-ortodocși, că am fost/vom fi un scut împotriva islamizării Europei. Suntem slabi și lași și ne lăsăm dirijați după cum vrea mușchiul vreunui penal.

Dan Suhai, 3 mai 2016 8:20