Sfântul Dumitru. Semnificație, obiceiuri și superstiții la români

sfantul dumitru 24102015
Distribuie:
SEMNIFICAȚIE CREȘTINĂ

 Sfântul Dumitru se sărbătorește pe 26 octombrie și este unul dintre cei mai respectați martiri de către creştin-ortodocşi. Acesta a fost ucis cu suliţele pentru că nu voia să se închine la zeităţi.

 Sfântul Dumitru a fost diacon la Tessalonic, martirizat cu lancea, în timpul prigoanei anticreștine sub conducerea împăratului Dioclețian, sau poate în timpul împăratului Galerius.

Alte izvoare ne spun că Sfântul Dumitru era un nobil, ofițer, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului că l-a mărturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic. Cruciații din Evul Mediu l-au adoptat, ca și pe Sfântul Gheorghe, drept patron al lor.


Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari,

atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și ce cea rit roman. În bisericile ortodoxe și catolice de rit bizantin, precum și în cea de rit roman, se sărbătorește la data de 26 octombrie. Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru la 8 noiembrie.

Puțin timp după moartea sa, la Salonic, o bazilică a fost ridicată pe mormântul său. Bazilica Sfântul Dumitru din Salonic a devenit mare centru de pelerinaj. După cucerirea otomană (1430), bazilica a fost transformată în moschee. A redevenit biserică după recucerirea orașului de către greci (1912), în timpul Primului Război Balcanic. Edificiul paleocreștin original există și astăzi. Este principalul sanctuar dedicat Sfântului Dumitru.

Moaștele sale sunt așezate în Biserica Sfântul Dumitru din Salonic.


Viața Sfântului Dumitru

A trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Din viața sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Ținând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat.

În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: „ Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Il vei mărturisi”.

Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximilian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413.

Biserica actuală în care se află moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912.

Când vine vorba de Sfântul Dimitrie, grecii afirmă că trebuie să vorbim de doi sfinți distincți:

Sfântul Dimitrie de la Tesalonic, fiul guvernatorului, cinstit pe 26 octombrie și Sfântul Dimitrie de la Sirmiumdiacon care și-a dat viața pentru Hristos și este pomenit pe 9 aprilie. Nu știm dacă această ipoteză a grecilor este adevărată. Nu avem un răspuns final din partea cercetătorilor pentru această problemă.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – ocrotitorul orașului Tesalonic

Comunitatea creștină de aici a fost înființată de Sfântul Apostol Pavel, în timpul celei de-a doua călătorii misionare. În ziua de 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni la sfintele sale moaște.

Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie.

Racla este așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură și împodobit cu fresce din viața sfântului. Episcopul care participă la această sărbătoare, se roagă înaintea raclei, apoi sfințește untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele sale moaște. Acest ulei sfințit unit cu mirul izvorât în chip minunat este dăruit credincioșilor spre dobândirea sănătății sufletești și trupești.


Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în iconografie

În primele reprezentări, Sfantul Mucenic Dimitrie nu apare ca fiind militar, ci într-un costum civil care aparținea clasei senatoriale. Amintim ca în anul 2000, David Woods a lansat o ipoteză legată de cultul Sfântului Dimitrie, în care susține că acest cult s-a dezvoltat prin mutarea moaștelor mucenicilor militari Chelidonius și Emeterius, din Spania la Tesalonic.

Guvernatorul Leontie va primi vindecare în urma sărutării acestor moaște, în anul 413. Dorind să afle cui aparțin moaștele, David Woods precizează că „s-a interpretat greșit inscripția de la locul moaștelor. S-a citit Demeterius în loc de Emeterius.” Această ipoteză, ar putea fi un răspuns la reprezentarea iconografica a Sfântului Dimitrie în chip de militar.

Pe o gravură în fildeș din secolul al X-lea întâlnită în Constantinopol,  Sfântul Dimitrie este reprezentat ca soldat de infanterie. Însă, o icoană din secolul al XI-lea din Sinai îl arată ca fiind civil.

O altă icoană din Sinai, datând din perioada cruciadelor, pictată în a doua jumătate a secolului al XII-lea, îl înfățișează pe Sfântul Dimitrie alături de Sfântul Gheorghe.

Cei doi  sunt reprezentați călare, Sfântul Dimitrie pe un cal negru, iar Sfântul Gheorghe pe un cal alb. În timp ce Sfântul Gheorghe este reprezentat împungând cu sulița un balaur, Sfântul Dimitrie este înfățișat învingându-l pe gladiatorul Lie. Având în vedere că Sfântul Dimitrie l-a învins pe Lie prin rugăciune, nu direct în luptă, această reprezentare face trimitere la războiul nevăzut.  În icoanele recente, mai ales din Grecia, în spatele Sfântului Dimitrie apare în fundal, Turnul Alb din Salonic.


Troparul Sfântului Dimitrie

„Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț pe Nestor l-ai făcut, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeul roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.”


SUPERSTIȚII ȘI OBICEIURI LA ROMÂNI

FEMEILE NU AU VOIE SĂ SE DICHISEASCĂ:  În ziua acestui mare sfânt, femeile nu au voie să se machieze, pieptene ori să facă parada modei, avertizează tradiţia. Cele care fac asta vor primi pedeapsa un an dificil din punct de vedere gospodăresc, iar relaţia cu soţul nu va fi una uşoară.

NU SE LASĂ MIZERIE ÎN CURTEA CASEIÎnainte cu două zile de Sfântul Dumitru trebuie strânse toate deşeurile, crengile uscate şi frunzele pline de noroi din curte.

NU SE SPALĂ HAINE ŞI NICI NU SE COACE:O altă lege ce trebuie respectată în ziua Sfântului Dumitru are legătură cu treburile casnice. Nu ai voie să speli haine şi nici să prepari mâncare la cuptor.

STĂPÂNII OILOR ŞI CIOBANII NU MAI AU VOIE SĂ FACĂ ÎNVOIELI: Orice înţelegere între ciobani şi stăpânii de drept ai oilor trebuie să înceteze până pe 26 octombrie.

ANIMALELE NU TREBUIE NEGLIJATE: Țăranii nu au voie să lase caii cu coama netunsa în această zi mare, celebrata de romani. Se spune că cei care nu îşi îngrijesc animalele în ziua sfântă vor primi copite din partea acestora (evident, în sens metaforic. Superstiţia se referă la faptul că animalele nu vor mai fi la fel de utile pentru treburile ţăranilor).

NU SE SEAMĂNĂ USTUROI: O tradiţie din Bucovina spune că cine seamănă usturoi de Sfântul Dumitru va avea un an plin de ghinioane.

OAMENII NU SE CULCĂ DUPĂ MIEZUL NOPŢII: Cei care nu dorm până după ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culcă mai devreme de 12 vor fi norocoşi şi energici în următoarele 12 luni.

Sfântul Dimitru este protectorul iernii pastorale, iar în funcţie de hărnicia oamenilor, acesta le va da o iarnă blândă sau una năprasnică.


Sunt peste 300.000 de români care își serbează onomastica de Sfântul Dumitru, conform datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI.


SINAXAR 26 octombrie

Surse: Crestin.ortodox.ro


 

Categorie: Religie
Etichete: creștinism, ortodoxie, sarbatoare, Sfîntul Dumitru
Distribuie:
Articolul anterior
Scene de groază la o terasă din municipiu, din cauza unui Amstaff fugit de acasă…
Articolul următor
Trei spectacole, în această săptămână, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie