Statutul elevului – izbânda democrației agresive asupra conservatorismului încuiat

statutul elevului
Distribuie:

 

„VICTORIE ! 10.08.2016, o zi care va rămâne în istoria reprezentării elevilor din România și a învățământului preuniversitar românesc! Aceasta este ziua în care a fost emis Ordinul de Ministru 4742/10.08.2016 prin care se aprobă Statutul Elevului” – este fraza de început a unui comunicat – iată – oficial, trimis de Răzvan Bâte, președintele Consiliului Județean al Elevilor Arad – un organism care s-a implicat energic în elaborarea acului cu putere de lege. „Într-un final, după zeci de ore de muncă din partea Consiliului Național al Elevilor pentru elaborarea Statutului, după lupte duse cu cei care nu conștientizează poziția elevului în sistemul de învățământ și care neagă în continuare faptul că elevul este cel pe care se focalizează educația și beneficiarul primar al sistemului, avem un Statut, un Statut care să ne contureze foarte bine drepturile, dar și obligațiile” – scriu tinerii victorioși.

 

 

Dreptul la „sacrul” telefon, la non-uniformizare, la proteste și la a-și evalua profesorii – victorie pe linie…

Potrivit Statutului , din toamnă, elevii vor putea intra la clasă cu telefoanele mobile și le vor putea utiliza cu acordul profesorilor sau în caz de urgență, vor putea veni fără uniformă fără să fie puşi absenţi, dar şi să-şi conteste notele atunci când se simt nedreptăţiţi. Tot în premieră, elevii vor evalua, semestrial, în mod anonim, profesorii. Elevii vor avea inclusiv dreptul să protesteze în şcoală.

Documentul, semnat şi de ministrul Educaţiei Mircea Dumitru, a stat timp de șapte luni în dezbatere publică. Statutul elevului este un document de sine stătător, cu reguli valabile în orice şcoală din această toamnă. Documentul reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România.

EXTRAS:

Statutul prevede drepturi noi, stipulate concret și fără a lăsa loc de interpretări abuzive, cum ar fi :

-dreptul de a nu le fi confiscate obiectele personale

-dreptul la protest in școală

-manuale gratuite pentru toți elevii

-dreptul de a nu fi sancționați pentru fapte din afara școlii

-dreptul de a alege opționale de la alte clase

-dreptul de a da feedback anonim profesorilor, semestrial

-dreptul de a nu le fi consemnate notele in catalog fără informare prealabilă înainte de încheierea situației

-dreptul de a primi rezultatele la teste/teze in maximum 3 săptămâni

-dreptul de a nu fi puși absenți daca ei sunt prezenți la oră ca o sancțiune

-dreptul de acces în școală fără limitări, precum uniforme sau altele asemenea

-dreptul de a putea fi ales reprezentant al elevilor fără implicarea profesorilor/directorilor

-dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor scrise

„E extrem de important pentru elevi să citească Statutul și să fie informați de drepturile lor, deoarece mai mult ca sigur vor exista profesori/directori care vor încerca să ignore prevederile acestuia. Important acum este să ne asigurăm de respectarea drepturilor pe care elevii le au in momentul de față, un țel dificil de îndeplinit, din nefericire, deoarece o mare parte din școli încă stagnează în umbra nepăsării și se bazează pe principiul „profesorul suveran in ora sa”, școli în care abuzurile sunt la ordinea zilei” , mai spune liderul elevilor arădeni, Răzvan Bâte.

Citiți aici:  Ordinul de Ministru 4742/10.08.2016

Citiți aici proiectul integral

Categorie: Știri
Etichete: elevi, invatamant, Razvan Bate, Statutul Elevilor
Distribuie:
Articolul anterior
[ROMAN FOILETON] Metamorfoza (18)
Articolul următor
România (prin) obiectiv: Muzeul Etnografic și de Artă Populară din Baia Mare

2 comentarii. Leave new

  • Nu vad obligatiile elevului!Sau ele nu exista?Lipsa uniformelor este cea mai mare prostie. Aceasta le da dreptul elevilor sa vina indecent imbracati la scoala.Scoala nu este un podium de moda,si nu toti parintii isi permit sa cumpere haine de fite pentru odraslele lor.Prea multa libertate strica.Mai bine ar introduce in scoli lectii de civism,reguli de bune maniere,lectii de primajutor.Degradarea elevilor se invata acum in scoala.E tragic!

    Răspunde
  • Vedeți ca aceste drepturi vor fi percepute de cei fără 7 ani de acasă în mod exagerat .trebuie s-a fii și un om simțit chiar de ai telefon la tine ,nu trebuie sa deranjezi ora stand pe fboock.mulți și -o iau în cap .la aceste reguli trebuiesc și obligații .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie