Transportul în comun ca sală de lectură – utopia unora care nici nu citesc, nici nu merg cu tramvaiul [RECOMANDĂRI EDITORIALE]

biblioteca scaled
Distribuie:

 

N-ai tu neuroni câte idei tâmpite pot scoate ei pe piață!…

Fac pariu pe cât vrei tu că, dac-o duci pe Claudia Boghicevici cu 3-ul de la Făt Frumos la Gara Aradul Nou și-napoi, într-o zi toridă în care-i full de prunci care ies de la școală, plânge și suspină cel puțin o lună după… își schimbă viața total! Sub acoperire s-o duci… să nu se prindă nimeni… îi dai o pereche de blugi bufanți second și un hanorac negru, în mână „Fenomenologia spiritului” de Hegel și, la sfârșit, o întrebi ce-o-nțeles din călătorie… 7 ani în Tibet o să i se pară pauză de-o țigară! Sau să-l duci pe Sinaci pe un Podgoria – Ghioroc – să-l plantezi în mijlocul unui grup de navetiști care joacă cruce împreună de 30 de ani cu „celularu” la picior… el să fie mâna moartă și să le vorbească ălora despre istoria Aradului de la Zăvoianu la Falcă… pariu că și-o ia în freză până s-ajungă la Mândruloc!
No, fii atent tu aici comunicat (bănuiesc că l-ai citit ieri, pe toate site-urile, la modul serios:)

Tramvaiele și autobuzele arădene devin săli de lectură!

Un moment important a avut loc ieri, la Consiliul Județean. Vicepreşedintele Claudia Boghicevici s-a întâlnit cu directorul Bibliotecii A. D. Xenopol, dl. Florin Didilescu, directorul Centrului de Cultură al Județului Arad, dl. Doru Sinaci, directorul Companiei de Transport Public, d-na Mariana Birău, în vederea inițierii unui proiect de lectură publică. În foarte scurt timp, pe mijloacele de transport în comun din Arad vor apărea cărți puse la dispoziție de Bibliotecă și Centrul de Cultură al Județului, beletristică, istorie și istorie locală.

„Facem un pas important. Mi-am dorit de mult să ducem Aradul printre județele unde lectura este facilitată pe mijloacele de transport în comun. Am cerut doamnei Birău să includem în proiect și autobuzele CTP care circulă în județ. Din această vară Aradul face pasul înspre orașele, județele unde Consiliul Județean se implică în această direcție, extrem de necesară” – a declarat vicepreședintele Claudia Boghicevici.

În proiect se implică și asociațiile de tineret, cu donații de carte și suport logistic.

Bă, fraților… trecând peste faptul că mi-s unul dintre „ăia 10 arădeni, care se cunosc pe nume, prenume, adresă, care citesc în tramvai” în ultimii 40 de ani… cum am auzit că s-o exprimat chiar Papa Didi „domnilor, credeți-mă că-i cunosc pe toți!”… încercând să-i convingă pe cei doi să nu se facă de râs (și neavând cu cine: că așa-s ideile blonde când vin ele pe om – până n-o comiți, nu simți cât ești de prost)… cum dreaq vă imaginați voi reușita unui asemenea proiect într-un oraș care nu citește nici în „intimitatea gândirii sale, găsindu-și acolo fericirea” (ca să cităm din părintele filosofiei clasice de-l recomandam mai sus)?… Hîî?! Adică te urci tu la Fortuna, cu treabă, să-ți duci dosarul a 14-a oară la șomaj… sau să ajungi la gară să-l prinzi pe ăla de 12.31 să mergi la ceva chef la Sântana… sau să te întâlnești cu fata în față la German… și găsești „Frații Karamazov” de Dostoievski, plină de urechi și sublinieri de la bunica de dinaintea ta sau de la juniorul de la „Sabin Drăgoi”. Există trei  variante: 1. te apuci și-o citești; 2. te așezi sictirit pe ea fără s-o bagi în seamă și 3. scrii pe spate cu carioca roșie „muie poli”. În cazul 1. – dacă te apuci s-o citești, mai ajungi tu pe naiba la șomaj, la Sântana sau să te vezi cu fata! O să te-nvârți cu tramvaiul de o să ajungi în depou la Micălaca și o să pleci de acolo pe jos, în noapte, vorbind singur… Deci NU bibliotecă pe roți… că omul are treabă când ia tramvaiul! 2. – păi dacă te pui pe ea, ce fras` de rost mai are?! și 3. scrie si tu „muie poli” pe garduri, frate!

Acuma, sigur, nu mă opun musai cultivării ăsteia cu japca, într-un Arad încă în doliu după pierderea identității de „capitală culturală” încă din primul meci de  precalificare… Și, atât ca să-mi dovedesc buna credință în criticarea constructivă a proiectelor administrației publice locale, cât și ca să demonstrez că idei tâmpite putem avea cu toții… ni, am și făcut un TOP 10 al cărților care ar putea fi împărțite pe tramvaie și autobuze întru cultivarea contribuabilului-alegător arădean, care, cum să nu?, trebuie să-și cunoască aleșii așa cum sunt… cu viața și opera lor cu tot!
Vorbesc foarte serios: multă lume ar avea de câștigat dacă aceste cărți s-ar găsi nu pe unul dintre – ci pe toate scaunele de pe toate tramvaiele și autobuzele din Arad – istorie am face!
Deci, cărți:

  • Societatea vie, de Gheorghe Falcă
  • Managementul producției,  plagiator Ramona Lile
  • Șocul prezentului. Avatarul administrației arădene de tranziție, de Andrei Ando
  • În zodia puterii, de Antoniu Martin
  • Managementul proiectelor în asistenţa socială : note de curs, de Claudia Boghicevici
  • Discursul politic în perioada tribunismului arădean, de Doru Sinaci
  • Cartea neagră a guvernării USL, de Adrian Țolea
  • Partajul bunurilor comune ale soților, de Iustin Arghir Cionca
  • Pas cu pas, de  Klaus Iohanis

Ca să fie „așa cum trebuie” – vorba lui Adrian Barbeș!:)

Categorie: Pamflete
Etichete: autobuze, carti, Claudia Boghicevici, Doru Sinaci, tramvaie
Distribuie:
Articolul anterior
Elevi români și maghiari, colegi la distracție în Tabăra de Tradiții și Limbă Română de la Macău
Articolul următor
Se întrerupe furnizarea apei potabile în Cuvin şi Covăsânţ

8 comentarii. Leave new

  • pariu că și-o ia în freză până s-ajungă la Mândruloc!”, buna asta, foarte buna! :))

    Răspunde
  • Din start pica variantele 1, 2 si poli!

    Răspunde
  • Domnule,va propun o tura de dezintoxicare psihica….asa ca sa mai vedeti si binele si frumosul din aceasta lume….Si eu circul cu tramvaiul si descrierea dvs chiar nu mi se pare reala.Va asigur ca sunt cititori in Arad si inca mai multi decat puteti dvs probail numara…Deci lasati ideile bune sa functioneze !!!,pastrati-va criticismul si patosul pentru faptele urate si imorale.Se pare ca momentan va lipseste inspiratia, luati o carte buna in mana !!!!

    Răspunde
    • Nu îmi vine să spun ceva mai plastic decât: hai sictir.
      Nu am citit articolul atunci când a fost scris, dar l-am savurat acum, cuvânt cu cuvânt.
      Fac parte dintre persoanele care atunci când călătoresc, chiar şi până la Timişoara, nu pleacă de acasă fără o carte. Citesc în maşină, pe distanţe lungi (că nu conduc), citeam în tren când eram studentă, chiar şi atunci când stăteam la cozile interminabile de la casa de bilete.
      Cu toate astea, ideea mi se pare la fel ca şi iniţiatoarea (nu vreau să folosesc invective).
      Aţi „pictat-o” admirabil. Exact aşa se comportă şi se crede, ca o creatură cu sânge albastru, scăpată printre plebei. Sau ca Ana Pauker, cum bine a spus Papa Didi, propovăduind cooperativizarea.

      Răspunde
  • Pacat ca cel care a scris acest „pamflet” își bate joc de arădeni , considerându-i oameni inculți. Aradenii sunt oameni culți si dornici de lectură,nu putem lasă ca un astfel de om sa scrie articole defăimătoare la adresa oamenilor care vor sa faca lucruri bune pentru județul nostru. Cu siguranța aceasta acțiune o sa fie un real succes in Arad .
    Acest tip de acțiune a avut loc si in Cluj si a fost foarte bine primita de cetățenii orașului si cu siguranța si arădenii vor participa in număr mare la acțiune.
    http://m.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/lecturi-urbane-cluj-impart-150-carti-autobuz-gratis-1_50bd46d17c42d5a663c9beaf/index.html

    Răspunde
    • Cine nu poate gusta un pamflet, nu are nimic în comun nici cu tramvaiul, nici cu cărțile și nici cu oamenii din Arad. Primul semn al inteligenței unui om e rezistența la ironie/pamflet…

      Răspunde
  • avatar of cr. i. ticu
    Cr. I. Ticu
    9 august 2016 11:42

    Ca să nu mai fie gâlceavă pe commenturi, ce-ar fi să se facă un sondaj pe tramvaie, să vedem dacă arădenii călători cu tramvaiul au şi patima cititului. Să îi întrebe cineva, brusc şi tranşant: Ce-ai citit aseară? Pun pariu, vorba lui Valeriu, că sondatorii n-ar rezista de la Gară la Podgoria. Ar fi dileme: Măruţă e autor sau erou de roman? De fapt, Capatos nu se scrie corect cabanos? Hamlet e ceva sortiment de şuncă sau de brânză? ş.a.m.d. S-o mai lăsăm cu cultura de masă a arădenilor. Pamflet, nepamflet, în tramvai n-ai timp să citeşti nici de câte ori scrie „de vânzare” sau „de închiriat” pe vitrinele magazinelor, de la Podgoria în Centru, ce să mai citeşti din Hegel, Gogol, Hassel sau Hugo (ca să fiu scurt).

    Răspunde
  • avatar of cati au bilet?
    cati au bilet?
    11 august 2016 17:05

    mai faceti-va cate un bilet pe tramvai sau autobuz,nu va uiatati asa urat la vatman sau sofer daca va intreaba de bilet.ei au drept de control.cati calatori isi fac bilete?unde e controlul?cum sa faci incasari cand jumate merg pe gratis,in aradul nou,in kecheci-confectii-orologerie,in gai nu isi fac mai nimeni bilet.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie