[UTIL] Din 28 iulie s-a dat startul depunerilor de proiecte pentru finanțări cu fonduri europene nerambursabile

programul national de dezvoltare rurala pndr
Distribuie:

 

Românii care doresc să dezvolte, în mediul rural, afaceri non-agricole, de la cabinete medicale și pensiuni, până la ateliere de confecții sau alte unități de producție și servicii, vor putea depune, în perioada 28 iulie, ora 9.00 – 30 noiembrie, ora 16.00, cererile de finanțare pentru submăsura 6.2 „Sprijin pentru inființarea de activități neagricole în zone rurale” (sM6.2) și submăsura 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” din cadrul PNDR 2016.

Cererile de finanțare și celelalte documente necesare se depun online, pe site-ul Agenției pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Pragul minim de selecție a proiectelor este de 15 de puncte pentru sM6.2 și 10 puncte pentru sM6.4.

Pragurile de caliate lunare sunt: 60 de puncte pentru sM6.2 și 6.4 (în perioada 28.07 – 31.08.2016); 45 de puncte pentru sM6.2 si sM6.4 (în perioada 01.09 – 30.09.2016); 30 de puncte pentru sM6.2 si sM6.4 (în perioada 01.10 – 31.10.2016); 15 puncte pentru sM6.2 și 10 puncte pentru sM6.4 (în perioada 01.11 – 30.11.2016).

Depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii anuale aferente submăsurilor 6.2 si 6.4 se oprește înainte de termenul limită atunci când, valoarea publică totală a proiectelor depuse având un punctaj estimat (autoevaluare/ prescoring) mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective, excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase, ajunge la 200% din nivelul alocării sesiunii anuale a submăsurii 6.2 și a submăsurii 6.4, cu excepția primelor 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiționată de atingerea plafonului de 200% din nivelul alocării sesiunii anuale.

Pentru proiectele depuse cu punctajul mai mare sau egal decât pragul de calitate corespunzător lunii respective se va întocmi un raport de selecție lunar, cu excepția proiectelor pentru care punctajul (autoevaluare/ prescoring) a scăzut sub pragul de calitate corespunzător lunii respective și/ sau au fost încadrate greșit din punct de vedere al alocărilor financiare aferente submăsurii 6.2 și submăsurii 6.4, când acestea vor fi declarate neconforme.

Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” are un buget total de 73 milioane Euro.

Avantajul acestei linii de finanțare constă în fapul că, sprijinul nerambursabil este de 100% din valoarea investiției, nefiind solicitată contribuție proprie din partea antreprenorului.

Sprijinul nerambursabil va fi de:

70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism.

50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități.

Banii vor fi acordați sub formă de primă,  în două tranșe astfel:

70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;

30% din cuantumul sprijinului se va acorda sub condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăși 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.

Cine poate accesa submăsura 6.2

Fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spațiul rural, care își diversifica activitatea prin inființarea unei activități non-agricole pentru prima dată (autorizați cu statut minim de PFA).

Persoanele fizice neautorizate NU sunt eligibile.

Micro-intreprinderi și intreprinderile mici din spațiul rural, care își propun activități non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului.

Micro-intreprinderi și intreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii Cererii de Finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii proiectului (start-up).

Solicitanții trebie să îndeplinească anumite condiții printre care și aceea de a avea sediul social și punctul/punctele de lucru  situate în zona rurală  iar activitatea propusă prin proiect să fie desfășurată în zona  rurală.

Investițiile pot fi făcute în următoarele domenii:

Activități de producție ca: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase, producție de combustibil din biomasă, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice, producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfășurarea propriei activități, ca parte integrantă a proiectului etc.

Activitîți meșteșugărești: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole (olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pieilor etc.).

Activități turistice: servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement dependente sau independente de o structură de primire agroturistică cu funcțiuni de cazare și servicii de alimentație publică.

Servicii: cabinete medicale, sanitar-veterinare, service auto, unelte, obiecte casnice, consultanță, contabilitate, birou avocatură, audit, servicii în tehnologia informației și servicii informatice, servicii tehnice etc.

Citiți cu atenție și respectați Ghidul solicitantului pentru sumbăsura 6.2, înainte de a aplica.

 

Până la 200.000 Euro pentru dezvolarea de afaceri non-agricole la sate în cadrul Submăsurii 6.4 – „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” are un buget total alocat de 85 milioane Euro.

În  această schemă, antreprenorii pot obține sprijin nerambursabil de până la 200.000 de Euro pe 3 ani fiscali, pentru dezvoltarea unor mici afaceri nonagricole, în mediul rural.

Sprijinului neramburabil este de maxim 90% din valoarea proiectului, ceea ce înseamnă că  solicitantul trebuie să contribuie din surse proprii cu minim  10% din valoarea investițiilor.

Cine poate accesa submăsura 6.4

-Micro-intreprinderile și intreprinderile mici existente, din spațiul rural;

-Micro-intreprinderile și intreprinderile mici nou-înființate (start-up), din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării. O micro-intreprindere este considerată start-up dacă este înființată în anul depunerii Cererii de Finanțare sau dacă nu a înregistrat activitate până în momentul depunerii acesteia, dar nu mai mult de 3 ani fiscali consecutivi.

-Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul intreprinderii deja existente încadrabile în microintreprinderi și intreprinderi mici.

În funcție de forma de organizare, agentul economic poate fi:

-Persoana fizică autorizată – PFA (înființată în baza OUG nr. 44/ 16 aprilie 2008) cu modificările și completările ulterioare;

-Intreprinderi individuale (înființate în baza OUG nr. 44/ 16 aprilie 2008) cu modificările și completările ulterioare;

-Intreprinderi familiale (înființate în baza OUG nr. 44/ 16 aprilie 2008) cu modificările și completările ulterioare;

-Societate în nume colectiv – SNC (înființată în baza Legii nr. 31/1990, cu modificările și completările ulterioare);

-Societate în comandită simplă – SCS (înființată în baza Legii nr. 31/ 1990, cu modificările și completările ulterioare);

-Societate pe acțiuni- SA (înființată în baza Legii nr. 31/ 1990, cu modificările și completările ulterioare);

-Societate în comandită pe acșiuni – SCA (înființată în baza Legii nr. 31/ 1990, cu modificările și completările ulterioare);

-Societate cu răspundere limitată – SRL (înființată în baza Legii nr. 31/ 1990, cu modificările și completările ulterioare);

-Societate comercială cu capital privat (înființată în baza Legii nr. 15/ 1990, cu modificările și completările ulterioare);

-Societate agricolă (înființată în baza Legii nr. 36/1991) cu modificările și completările ulterioare);

-Societate cooperativă agricolă de gradul 1 și societăți cooperative meșteșugărești și de consum de gradul 1 (înființate în baza Legii nr. 1/ 2005), care au prevăzute în actul constitutiv ca obiectiv desfășurarea de activități neagricole;

-Cooperativa agricolă de grad 1 (înființată în baza Legii nr. 566/ 2004) de exploatare și gestionare a terenurilor agricole și a efectivelor de animale.

Cu fondurile nerambursabile din submăsura 6.4 pot fi finanțate activități non-agricole din mediul rural cum ar fi:

Investiții pentru producerea și comercializarea produselor neagricole (fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare de construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice).

Investiții pentru activități meșteșugărești (activități de artizanat și alte activități tradiționale neagricole (olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pieilor, etc).

Investiții legate de furnizarea de servicii (servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare; servicii de reparații mașini, unelte, obiecte casnice; servicii de consultanță, contabilitate, juridice, audit; activități de servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative etc.).

Investiții pentru infrastructura în unitățile de primire turistică de  tip agroturistic, proiecte de activități de agrement (dependente sau independente de o structură de primire agroturistica cu funțiuni de cazare).

Investiții pentru producția de combustibil din biomasă (ex: fabricare de peleți și brichete) în vederea comercializării.

Cititi cu atentie Ghidul solicitantului pentru sumbăsura 6.4 pentru a putea cere banii europeni. 

 

Pentru detalii accesați următoarele linkuri utile:

Ghidul solicitantului pentru sumbasura 6.2

Lista Codurilor CAEN eligibile pentru submasura 6.2

Model de plan de afaceri pentru submasura 6.2

Descarca de AICI toate documentele necesare la submasura 6.2

Ghidul solicitantului pentru sumbasura 6.4

Lista Codurilor CAEN eligibile pentru submasura 6.4

Descarca de AICI toate documentele necesare la submasura 6.4

 

Sursa FOTO: axwarted.com

Categorie: Știri
Etichete: antreprenori, fonduri nerambursabile, submăaura 6.2, submăsura 6.4, zone rurale
Distribuie:
Articolul anterior
Medi’s Craft: Pasiune pentru hand-made
Articolul următor
Beniamin Vărcuş : Dezbaterea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, o nouă farsă marca Falcă [GALERIE ACTE]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie