[UTIL] Fonduri nerambursabile de la stat în valoare de maxim 50.000 de lei, pentru activități de internaționalizare a afacerii. Proiectul de hotărâre de guvern a fost lansat în dezbatere publică

imm internationalizare
Distribuie:

 

Firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea primi fonduri nerambursabile de la stat în valoare de maxim 50.000 de lei (11.000 euro), pentru activități de internaționalizare a afacerii, prin participare la târguri în străinătate și achiziționare de site-uri și aplicații de promovare, prin noul program Internaționalizare.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern lansat joi în dezbatere de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Programul național multianual de susținere a internaționalizării operatorilor economici români ar urma să se desfășoare în perioada 2017-2020, cu un buget total de 71 milioane lei, de la stat, din care:

Anul 2017 – 5 milioane lei; anul 2018 – 20 milioane lei; anul 2019 – 22 milioane lei și anul 2020 – maxim 24 milioane lei.

Firmele beneficiare vor putea primi maxim 50.000 RON, ajutor nerambursabil de la stat, într-un an. Intensitatea sprijinului este de 90%, fără TVA, ceea ce înseamnă că firma va suporta 10% din cheltuieli, plus TVA.

Cine va putea beneficia de programul Internaționalizare

Această schemă de ajutor de minimis va putea fi accesată de microintreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care au ca obiect de activitate producția de bunuri și/sau prestări de servicii (codurile CAEN principal și/sau secundar autorizat conform Legii)

Acestea NU folosesc ajutorul pentru achiziționarea de vehicule de transport rutier de mărfuri în folosul terților sau contra cost.

De asemenea, vor fi exceptate de la ajutor firmele din sectoarele de pescuit, acvacultură,  agricultură, prelucrare agricolă și altele.

Cheltuielile eligibile în programul Internaționalizare

În limita celor 50.000 RON se vor putea face cheltuieli pentru activități specifice internaționalizării, însă vor fi și plafoane pe categorii de cheltuieli:

30.000 RON – Participări individuale la târguri și expoziții internaționale, organizate în străinătate, cu stand propriu. Se vor deconta taxe obligatorii, cum sunt taxele de participare, de înscriere în catalog, de asigurare fără a se limita la acestea, închiriere spațiu expozițional, amenajare stand, utilități necesare desfășurării funcționalității standului în perioada expoziției (internet, curent, fără a se limita la acestea).

15.000 RON – Taxe de participare la misiuni economice organizate în străinătate.

10.000 RON – Realizarea unui site pe Internet/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității firmei solicitante și a produselor promovate, în limba română și limba engleză cu obligativitatea menținerii paginii active cel putin 1 an de la data creării.

10.000 RON – Documentare și studii de piață.

10.000 RON – Cheltuieli pentru realizarea următoarelor activități: materiale promoționale, panouri publicitare, video publicitar, precum și alte activități de promovare și susținere a internaționalizării cu obligativitatea participării la un târg internațional sau la o misiune economică în străinătate.

5.000 RON – Crearea identității vizuale a unui operator economic român (marca, sigla, slogan).

5.000 RON – Participări la cursuri de pregătire, în țară și/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piețe. Se acoperă doar taxa de participare.

Scopul Programului:

Promovarea produselor și serviciilor intreprinderilor mici și mijlocii pe noi piețe externe;

Stimularea comunicării și a parteneriatului în afaceri;

Pregătirea intreprinzatorilor în domeniul tehnicilor de promovare a produselor și serviciilor pe noi piețe.

Proiectul de hotărâre de guvern are nevoie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, pentru a putea intra în vigoare.

Părțile interesate sunt invitate să transmită observații pe conținutul documentelor aferente propunerii de hotărâre de guvern la următoarele adrese de e-mail:

[email protected] și [email protected], până la data de 29 mai 2017.

 

DESCARCĂ ANEXA CHELTUIELI ELIGIBILE

 

Categorie: Știri
Etichete: ajutor de minimis, dezbatere publică, fonduri nerambursabile, microintreprinderi, programul Internaționalizare
Distribuie:
Articolul anterior
Anunț important de la „Evidența Persoanelor” privitor la alegerile de la Almaș și Covăsînț
Articolul următor
[PORTRET DE FOTBALIST] Nicolae Mitu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie