Front 7 INVESTIGATII

A murit Sorina – tânăra mamă care a fost salvată din apele Mureșului de jandarmii-eroi Andrei Scorțar și Cristian Năstase. A lăsat în urmă un îngeraș, o poveste tristă, un sistem păcătos și o identitate furată

 

Astăzi, 20 martie, la ora 13.00, în cimitirul din comuna Apateu se va fi săvârșit slujba de înmormântare a celei care a fost Sorina Horne – tânăra mamă care, la sfârșitul lui noiembrie anul trecut, traversând o depresie postnatală în cea mai cruntă formă a ei, a uitat (sau n-a mai înțeles) pe unde se traversează viața în general și râul Mureș în particular, a luat-o prin apa rece ca gheața de pe pontonul de la „Rațio” ca să ajungă la „Belvedere”… sau cine știe unde? – și a plecat înspre o altă lume.
Alaltă-seară, mama ei, care i-a fost asistentă, înger păzitor, mediator și restul lucrurilor care contează când te lupți, în cel mai propriu sens al termenului, cu MOARTEA, ne-a anunțat că Sorina și-a dat ultima suflare pe patul Secției clinice de Îngrijiri paleative de la Ghioroc (o mizerie-anexă a unei mari mizerii), unde a ajuns după 3 luni de coșmar urlate pe Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Județean Arad.

Acum patru luni, știrea înfățișând cazul jandarmilor arădeni care s-au aruncat în apele reci și adânci ale Mureșului pentru a salva o femeie a făcut ocolul internetului 

„Un jandarm în vârstă de 32 de ani din Arad a salvat de la moarte o tânără mămică care s-a aruncat în râul Mureș. Andrei Scorțar se afla într-o patrulă de jandarmi pe pasarela dintre ștrandul Neptun și Clubul de canotaj „Voința” când a văzut-o pe femeie. Fără să stea pe gânduri, jandarmul a sărit în apa rece și a adus-o pe femeie la mal. De asemenea, a resusucitat-o  pe femeie până la venirea ambulanței” a fost informația luată cu copy&paste de toate site-urile din România. Cei doi jandarmi au fost avansaţi în grad, în mod excepţional, pentru fapte de eroism; autoritățile publice și-au făcut fotografii aducătoare de like-uri cu ei și le-au dat diplome (ca să-și crească lor cota!).

…așa că hai să vorbim puțin și despre LAȘITATEA NOASTRĂ

S-a insistat foarte mult mediatic (și bine s-a făcut!) asupra gestului jandarmilor-eroi  Andrei Scorţar şi Cristian Năstase din 28 noiembrie, anul trecut… s-au făcut reportaje și postări ce o dădeau în telenovelă – însă nu s-a spus nimic despre… restul lucrurilor – cel puțin la fel de importante: DESPRE LAȘITATEA și „durerea-n bască” a – în primul rând! – oamenilor care stăteau la terasa restaurantului Rațio, la acea oră fatidică și eroică deopotrivă, și… îi făceau poze femeii cum se îneacă; în loc să sară să o ajute, „bărbații de ei” sau măcar să dea un apel la 112!
Unul n-a fost „să se sesizeze și el”… să n-apuce femeia să ajungă la jumătatea Mureșului: NICIUNUL!
A sărit jandarmul Andrei Scorțar – care, la ce om e, putea să nici nu fie jandarm, că tot sărea de pe orice pasarelă să salveze orice femeie, bărbat sau copil din ape înghețate – și a salvat, astfel, inclusiv onoarea masculină a acestui oraș de (nu-i așa?) „ciumegi moraliști de facebook”.
Nu s-a vorbit nici despre neputința sistemului medical de a înțelege măcar – darămite de a soluționa – un asemenea caz: Sorina n-a fost tratată cu nimic altceva în Spitalul Județean Arad în afară de indiferență. Andrei s-a mai dus pe la ea… a ajutat-o pe mama fete, Mariana Horne (o eroină și ea: un devotament sfâșietor… un suflet incredibil!).
S-o spunem pe șleau: JANDARMII au avut mai multă grijă de acea pacientă decât cadrele medicale… aceasta fiind în primul rând vina celor precum domnul de mai sus, care se pozează cu Andrei Scorțar.

Ne-am implicat – puțin (și ne reproșăm asta!) – în transferul Sorinei de la ATI-ul  „Județeanului” undeva unde măcar să se ocupe cineva calificat de ea. Nu s-a gpsit o „soluție” ma bună decât  la Ghioroc – eveniment petrecut acum vreo lună și care n-a făcut decât să-i grăbească sfârșitul.
Și printre toate nenorocirile care s-au abătut asupra femeii, care făcea naveta Apateu – Arad și apoi Ghioroc zilnic… dormea pe scaun, între timp, lângă fiica sa agonizând, i s-a mai întâmplat și „o arădeană de tip nou”: i s-a furat poșeta cu acte, bani… tot ce-i mai rămăsese pe lumea asta din punct de vedere al identității recognoscibile ca atare de către stat!
Actele originale nu au mai fost găsite…
Și chiar dacă ar fi găsite – acum la ce-ar mai folosi?!

Notă: Fotografia de copertă a articolului a apărut pe mai multe grupuri de facebook și alte rețele, fiind făcută publică în speranța că cineva a găsit Cartea de Identitate a femeii – așa încât respectă G.D.P.R.

Articol asociat:

„Vorbea la telefon în timp ce s-a aruncat în Mureș”. Aflată în DEPRESIE POSTNATALĂ, o tânără mamă a fost scoasă fără puls din râul rece de o patrulă de JANDARMI și se află în STARE CRITICĂ, intubată și ventilată mecanic la „Urgențe”

Lucian Valeriu, 20 martie 2020 11:29

BILCEA-SCORTARsorina_horne