A tăiat un nuc „cu de la el putere” și a fost sancționat de jandarmi. Vezi ce trebuie să știi când ai de gând să tai un copac!

nuc
Distribuie:

 

Contravenție silvică sancționată de jandarmi – Comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad (IJJA)

Marți, 21 iunie a.c., în jurul orei 12.00, un echipaj al Detașamentului de Jandarmi Sebiș din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, a depistat o persoană în timp ce tăia un copac, fără a îndeplini condițiile legale în acest sens.
Persoana a fost observată de către jandarmi în apropierea localității Rădești din județul Arad, în timp ce tăia, cu o drujbă, un nuc aflat pe marginea unui drum, fără a avea aprobare legală în acest sens. Jandarmii au procedat la stabilirea identității persoanei, aceasta fiind un bărbat cu vârsta de 47 de ani, din comuna Almaș, județul Arad.
Având în vedere că fapta constatată reprezintă contravenție silvică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, jandarmii au aplicat persoanei în cauză o sancțiune contravențională în valoare de 800 lei.

Compartimentul Informare, relaţii publice şi cu publicul al IJJA

 

CE TREBUIE SĂ ȘTII CÂND AI DE GÂND SĂ TAI UN NUC

Indiferent că ești persoană fizică sau juridică (art.14, alin (1)) tăierea nucilor este reglementată de Legea nr 348/2003 modificată și ai de RESPECTAT următorii pași :

Serviciul tehnic si protectia mediului

Avizul de taiere

Cerere de solicitare a avizului de taiere adresata Primariei „X”.

Dupa obtinerea avizului de la Primarie, va veti adresa la Directia Agricola X pentru obtinerea autorizatiei de taiere a nucului (o copie xerox a acestuia se va aduce si la Primarie).

Inainte de taiere se va efectua marcarea arborilor de catre R.A. ROMSILVA.

ART. 7

(1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Internelor si Reformei Administrative organizeaza inventarierea patrimoniului pomicol o data la 5 ani.

(2) Procedurile pentru desfasurarea inventarierii si modelul formularelor pentru inventarierea plantatiilor pomicole se stabilesc prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului internelor si reformei administrative.

ART. 11

Proprietarii si detinatorii legali de terenuri, care doresc sa infiinteze plantatii pomicole, beneficiaza de ajutoare financiare din partea statului in conformitate cu legislatia in vigoare.

ART. 15

(1) Materialul lemnos rezultat din defrisarea plantatiilor pomicole si a nucilor este proprietatea fiecarui detinator legal al plantatiei si al pomilor razleti, care il poate comercializa sau utiliza in mod liber.

(2) In cazul comercializarii, materialul lemnos trebuie sa fie insotit de autorizatia de defrisare eliberata in conformitate cu prevederile prezentei legi, precum si de avizul de insotire al materialului lemnos.

Sancțiuni

ART. 28

Defrisarea fara autorizatie a plantatiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafata mai mare de 0,5 ha, sau a plantatiilor de arbusti fructiferi cu o suprafata mai mare de 0,2 ha, precum si a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de cultura, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

ART. 29

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei urmatoarele fapte:

  1. a) infiintarea plantatiilor cu suprafete mai mari de 0,5 ha de pomi fructiferi si a suprafetelor mai mari de 0,2 ha de arbusti fructiferi de fiecare operator economic sau de familie ori extinderea peste aceasta limita a celor existente, fara autorizatie de plantare, cu nerespectarea dispozitiilor art. 13;
  2. b) nerespectarea prevederilor art. 23 privind obligativitatea consemnarii in documentele fiscale si/sau in avizele de expeditie emise de producator ori comerciant a calitatii si conformitatii cu standardele de comercializare, reglementate in legislatia comunitara, in cazul comercializarii fructelor proaspete destinate consumului uman, precum si a destinatiei industriale, in cazul celor destinate prelucrarii industriale;
  3. c) nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (1) privind analiza continutului de reziduuri, contaminanti si alte substante, precum si a celor privind evidenta tratamentelor si a substantelor utilizate;
  4. d) nerespectarea prevederilor art. 25 privind folosirea neautorizata a denumirii de origine geografica sau de produs traditional.

ART. 30

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.500 lei obstructionarea inspectorilor I.S.C.T.P.V.L.F. in exercitarea atributiilor lor privind controlul respectarii reglementarilor in vigoare de catre importatorii, exportatorii, comerciantii, producatorii, depozitele si responsabilii centrelor de expediere sau de oricare alta persoana implicata in producerea sau comercializarea fructelor.

ART. 31

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute in prezenta lege se fac prin proces-verbal incheiat de organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Economiei si Finantelor si Ministerului Internelor si Reformei Administrative, potrivit atributiilor ce le revin conform legii.

SURSA: www.informatiiprofesionale.ro/juridic
FOTO: www.casa-gradina.ro

Categorie: Știri
Etichete: IJJ Arad, jandarmi, legislație, nuc taiat, radesti
Distribuie:
Articolul anterior
Moneasa Mountainbike Maraton a ajuns la Ediția cu numărul 5 și se desfășoară în acest weekend. Vezi programul complet
Articolul următor
Sebastian Bulumac propune despăgubirea celor care au suferit de pe urma inundațiilor și constituirea unei comisii speciale în CLM

2 comentarii. Leave new

  • Nucul asta a devenit la noi atît de protejat că vaca in INDIA,Nu contează dacă vecinul are un nuc care îți strică ție acoperișul casei,isi întinde rădăcinile sub casa ta cumpărată cu greu,mai trebuie să suporți acești nervi.Deci un nuc în oraș nu poate fi tăiat dar o pădure da!! Ciudate legi mai avem!!

    Răspunde
  • In timp ce populatia tarii trebuie sa plateasca diverse taxe de pluare sub te miri ce forme si pretexte, taxe care nu se transforma in ABSOLUT NIMIC constructiv pentru remedierea mediului, romanul trebuie sa ceara aprobare ca sa poata sa impadureasca terenul propriu.
    La fel si cu taierea nucului din gradina proprie, pe principiul esti un fraier daca tai un nuc dar esti un smecher daca tai o padure, aparenta prostie si neglijenta voita a organelor de decizie si control este strigatoare la cer.
    Fara sa mai avem paduri, totusi, la noi se aplica o varianta locala a legii junglei. Legea asta spune ca trebuie sa te lupti sa intri in politica, ca apoi sa poti sa faci legi si ordonante de urgenta care sa iti permita tie, sau prietenilor (sponsorilor) tai sa faca ce vor cu tara asta in interes propriu direct si personal. Restul… who cares? Apropo de legea asta minunata, in sfarsit avem si noi tornade in Romania, visul oricarui roman. Noroc cu baietii astia destepti care au muncit cu atata ardoare ca sa defriseze tara asta incat sa ajunge sa avem si noi casele devastate de cate o tornada din cand in cand. Astept cu nerabdare instalarea celorlalte efecte secundare la fel de benefice.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie