ACORDUL dintre BOR și MAI – o problemă de conștiință creștină și de autoritate a statului

cruce
Distribuie:

 

 
M-a indignat decizia Bisericii Ortodoxe Române și acordul cu Ministerul Afacerilor Interne. Abordarea mea nu vreau să fie interpretată nepotrivit și nici să nască alte conflicte inutile și dezbateri despre credință. Nu despre credință scriu acum. Nici despre religie. Nici despre biserica lui Dumnezeu. Scriu despre o decizie administrativă și atât. Clericii o pot interpreta ca pe o spovedanie și o eliberare a sufletului meu păcătos de ceva ce mi-l încarcă de când a fost anunțată public decizia. Polițiștii o pot interpreta ca pe o opinie și atât. Laicii o pot interpreta cum vor, pe măsura discernământului fiecăruia.
Acordul dintre cele două instituții ale statului a creat un precedent extrem de periculos care nu face altceva decât să șubrezească și mai mult statul în ansamblul său de responsabilități.
Pentru Biserica Ortodoxă Română aceasta nu este o problemă de „dorință și nevoie creștină” – pe care pot s-o înțeleg și o împărtășesc la fel cu ceilalți creștini ortodocși care ne-am dori o participare la slujba Învierii Domnului așa cum se cuvine. Nu este nici o problemă de „prigonire a creștinilor” de către stat prin măsurile impuse temporar și extrem de justificate până la un punct. Și nici o problemă „politică” care să-i profite vreunui partid sau altuia: este o problemă de conștiință creștină și de autoritate a statului.
Patriarhul Daniel, NU Biserica Ortodoxă, a încălcat cea mai importantă dintre virtuțile morale și anume smerenia. A acționat din orgoliu, din superioritate, de pe o poziție de forță în scopul de a dovedi că biserica este puternică în România. Or, smerenia este o virtute morală care constă în ajutarea, slujirea, punerea mai presus a celorlalți. Ea este opusă mândriei și egoismului și asta înseamnă că însuși Patriarhul Daniel trebuia să fie primul dintre noi care să-și asume smerit rigorile actuale. Și asta numai din dragoste pentru biserica pe care o păstorește și pentru credincioșii săi. Starea de urgență și recomandările speciale nu abuzează și nu persecută credința nimănui. Pentru orice creștin asta ar trebui să fie un motiv de consolidare a propriei credințe și a relației sale intime cu Dumnezeu.
Patriarhul Daniel, prin acest demers, nu a făcut decât să spulbere încrederea în Biserica Ortodoxă. O încredere care oricum în ultimii ani a fost bombardată sistematic și atâta câtă mai există se datorează exclusiv muncii pastorale oneste a preoților. Acest gest al patriarhului nu a făcut decât să lanseze noi teme de dezbateri, un nou motiv de vrajbă între ortodocși și celelalte culte din România care, la rigoare, au aceleași drepturi în relația cu statul ca și noi, aceleași drepturi ca și cetățeni, fără discriminare. Este deja estimată creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire în perioada sărbătorilor pascale și asta din cu totul alte cauze decât participarea la slujba de Înviere. În contextul acordului, își asumă Patriarhul Daniel anatema ce se va pune la nivel social pe întreaga Biserică Ortodoxă Română și anume aceea de a fi principala cauză a creșterii numărului de îmbolnăviri în perioada următoare? Pentru că asta va urma. Toți contestatarii bisericii asta vor lansa și promova pe orice cale de comunicare. Este moral ca întreaga biserică să sufere iremediabil din cauza conducătorului său pământean? Este o dovadă de dragoste pentru Dumnezeu, pentru biserica sa, pentru preoții săi și pentru semeni? Nu, nu este. Credincioșii ortodocși ai acestei țări ar fi fost mulțumiți cu un mesaj din partea patriarhului, unul simplu, de îndemn la rugăciune și gânduri bune și de o asigurare că se va ruga pentru poporul său, fără discriminare. Și, chiar dacă acest acord se va aplica sau nu, biserica a fost târâtă inutil într-un scandal de imagine.
Ministerul Afacerilor Interne, la fel ca și BOR, este o instituție care în ultimii ani stă la fel de prost la capitolul încredere din partea populației. O încredere care oricum în ultimii ani a fost bombardată sistematic chiar din interiorul sistemului corupt și atâta câtă mai există se datorează exclusiv muncii unor excepții de polițiști. Decizia luată de conducătorul acestei instituții a fost una politică. MAI nu trebuia să dovedească nimic în contextul actual decât faptul că este o instituție de forță, una care aplică legea la rigoare și este fermă. În relația cu noi, cetățenii, așteptăm să ne inspire siguranță nu sentimentalism pentru că ei cu răul trebuie să lupte pentru binele nostru. Or, decizia luată și efectele sale imediate chiar dacă la nivel declarativ, nu pot inspira nici siguranță nici încredere. Este o dovadă a faptului că a acționat din slăbiciune, în interes politic și electoral folosindu-se de angajații săi. Și, chiar dacă acest acord se va aplica sau nu, este o dovadă de slăbiciune a unei instituții de forță.
STATUL: S-a dovedit încă o dată incapabil să-și înțeleagă rolul și rostul pentru toți cetățenii săi, fără discriminare.
 
Dumnezeu să ne dea înțelepciune să putem gestiona această criză de identitate națională și să ne întărească pe fiecare în credința noastră indiferent de încercările prin care trecem. Să primim simbolic Lumina Sfântă spre tămăduirea sufletelor în primul rând și s-o dăm celor din jurul nostru prin iubirea și prin grija pe care le purtăm fiecăruia.
 
Articol asociat:
https://criticarad.ro/veniti-de-luati-lumina-de-la-politie-acord-privind-stabilirea-unor-masuri-cu-ocazia-sarbatorilor-pascale-in-anul-2020/
FOTO: Google
Categorie: Opinii
Etichete: biserica ortodoxă, BOR, credinciosi, MAI, ortodoxie, Slujba de Înviere
Distribuie:
Articolul anterior
ANCHETĂ PENALĂ pentru ORORILE petrecute la Spitalul COVID din Grădiște: Procurorii de la Judecătoria Arad au deschis un dosar pentru ABUZ ÎN SERVICIU
Articolul următor
PANICĂ și FAKE-NEWS-uri printre taximetriștii din Arad, după ce un coleg de al lor, de la ALFA TAXI, a murit astăzi de COVID!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…