ȘTIRI

[ACTUALIZARE 2] „A intrat apa pe crac!” – iar Insula Mureș este tot mai izolată și ignorată de autorități

 

 

Râul Mureș și-a mărit în continuare debitul, așa încât, cum anticipam de aseară, Insula Mureș riscă să rămână ruptă de lume. râul a intrat în insulă prin așa-numitul „crac”, un braț mort al râului care, pentru a se păstra cota dce normalitate, trebuie să fie sec.

Consilierul local Marin Lupaș este singurul care a intervenit – măcar la nivel de „discuții” – trimițând un COMUNICAT DE PRESĂ despre această, deja, disperană situație:

Ruperea podului de pontoane de la Trei Insule l-a făcut pe Marin Lupaș să răbufnească la adresa administrației. Consilierul PRO România se luptă de ani de zile să convingă pe cei din PNL de necesitatea construcției unui pod pietonal sigur pentru arădenii din acea zonă. Lupaș a reușit să convingă, însă Primăria trenează licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate de aproape un an.

„Administrația PNL nu a reușit în 15 ani de zile să asigure condiții de siguranță pentru arădenii care locuiesc pe Insula Mureș. Dar continuă să prezinte tot felul de „proiecte” mărețe de zeci de milioane de euro în prag de alegeri.

Primăria nu a reușit în aproape 9 luni de zile să organizeze o licitație pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru pasarela pietonală promovată încă din 2016. Dar când e vorba de o lucrare de 10 MILIOANE de lei pentru achiziția și montarea pavajelor de tartan în locurile de joacă, totul se mișcă repede, studiul este făcut și imediat se și așterne materialul mai moale decât betonul”, a declarat Marin Lupaş.

În ultima ședință a Consiliului Local Municipal, Lupaș a solicitat lămuriri de la Direcția Tehnică privind licitația eșuată. Răspunsurile nu l-au convins pe consilier care crede că nu se dorește de fapt construcția podului pietonal, recurgându-se la tot felul tertipuri pentru a amâna demararea proiectului.

„Am întrebat în ședința CLM de ieri, pentru a 3-a oară, pe directoarea Direcției Tehnice dacă au reușit ceva cu licitația acelui S.F. pentru pasarelă? Răspunsul acesteia  a fost evaziv și fără justificări concludente pentru întreaga perioadă scursă din toamna anului trecut. Domnul primar-interimar a ridicat din umeri, PNL-ul decide până la urmă, nu dânsul, nu-i așa? P NĂ C ND mai suportă arădenii așa o batjocură la adresa lor?”, a declarat Marin Lupaş.

 

……………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (25 iunie, 2020) Insula MUREȘ – în pericol de IZOLARE, după ce aluviunile aduse de puhoi au rupt podul de pontoane… LATER EDIT: „Insularii s-au descurcat, ca de obicei, singuri” [FOTO / VIDEO]

„E ca la un carnaval isteric aici”ne-a descris, pe scurt, situația un localnic al Insulei Mureș, asta după ce râul umflat a rupt (încă o dată, doar în ultimul an!) podul de pontoane ce face legătura cu Pădurea Ceala. Impactul cu aluviunile a rupt podul în jurul orei 21.00

Ceea ce e și mai îngrijorător pentru localnici este, însă, așteptat să urmeze: fostul pod de pontoane de la ștrandul „Neptun”, depozitat… aiurea în amontele Mureșului, a luat-o și el la vale, așa că pericolul de a a lovi ce a mai rămas din bătrâna improvizație este aproape iminent.

Autoritățile au răpuns cu întârziere apelurilor localnicilor și nu au găsit o soluție de a remedia problema, așa că „insularii”… se descurcă cum pot în condițiile date.

Insula Mureș este locuită de aproximativ 500 de arădeni.

………………………………………………………..

ACTUALIZARE 1 – 26 iunie, 2020

După câteva ore de așteptat aiurea organele abilitate să repare poduri rupte, „insularii” au pus mână de la mână și și-au „cusut” singuri podul de pontoane – pe care la ora aceasta se poate circula… pe riscul fiecăuia, dar se poate.

 

Publicată de Insula Mures pe Joi, 25 iunie 2020

 

Critic Arad, 26 iunie 2020 7:30

trei-insule1pontoane3insule33insule13insule3insule.2jpg