[ACTUALIZARE 2] ALPINISTUL Zsolt Torok a fost decorat cu Ordinul Național PENTRU MERIT în grad de Cavaler și înmormântat cu onoruri militare

cover zsolt
Distribuie:

 

Alpinistul arădean Zsolt Torok a fost condus pe ultimul drum în cadrul unei ceremonii solemne, cu onoruri militare care a început puţin după ora 14,00, de la Teatrul de Stat „Ioan Slavici” la cimitirul „Eternitatea”. Sute de arădeni, care l-au cunoscut mai mult sau mai puțin, oameni din conducerea administrativ politică a acestui județ de toate „coloraturile” au ținut să ia parte (sau să fie văzuți) la acest moment trist pentru comunitatea noastră.

Zsolt Torok a fost decorat post-mortem de preşedintele Klaus Iohannis, printr-un Decret semnat în chiar ziua înmormântării sale, iar generalul Gelaledin Nezir  (cel care s-a ocupat și de organizarea funeraliilor MSR  Mihai I) a organizat serviciile funebre ce țin de latura militară.

„Parcul Copiilor” din Arad va purta numele marelui alpinist – decizia fiind luată de Consiliul Local Municipal la ca urmare a propunerii primarului interimar, Călin Bibarț.

……………………………………………………

 

[ACTUALIZARE 1] Trupul neînsuflețit al „Micului Prinț” al alpinismului, Zsolt Torok, este depus în holul mare al Teatrului de Stat Arad. Înmormântarea va avea loc marți, la ora 14, în cimitirul „Eternitatea”

„Cei care l-au iubit, admirat și respectat pe dragul nostru Zsolt Torok pot să își ia un ultim rămas bun, duminică și luni la Teatrul de Stat Arad. Înmormântarea va avea loc marți, la orele 14.00, la cimitirul Eternitatea (UTA). Micul Prinț a plecat în ultima lui călătorie, așa dintr-o dată, prea devreme, prea dureros, prea straniu…” – este anunţul postat duminică de către Laura Nădăban, soţia alpinistului arădean, , pe pagina sa de socializare.

***

Trupul alpinismului a fost recuperat sâmbătă, 17 august, însă cel mai probabil accidentul a avut miercuri sau joi. Zsolt Torok a plecat pe munte luni, 12 august.

Conform datelor culese de presa centrală, una dintre ultimele persoane cu care a vorbit a fost Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş. L-a întrebat dacă-şi poate lăsa maşina, în siguranţă, la refugiul de la Cota 2000 pentru a lua la piept Făgăraşul. „A zis că o să stea vreo săptămână pe munte. Mi-a spus că se duce în zona Călţun-Negoiu. Sâmbătă dimineaţă (n.r. – 17 august), m-a sunat soţia lui şi mi-a spus că nu răspunde la telefon de două-trei zile. În Călţun, chiar în refugiu, nu prea este semnal, dar poţi să ieşi din refugiu ca să suni“, povesteşte, pentru „Adevărul“, Ion Sănduloiu.

Echipele de căutare, formate din salvamontişti sibieni şi argeşeni, l-au găsit într-o râpă, la peste 2.000 de metri altitudine, în apropiere de Muchia Fierăstrău. „A urcat pe poteca de creastă a Făgăraşului cam o oră, dupa care a părăsit-o, ca să urce spre muchia Fierăstrăului. Aici a intrat în traseul de alpinism, grad 3A (uşor). Noi bănuim că accidentul s-ar fi întâmplat undeva miercuri după-amiază sau joi dimineaţa. A fost văzut în primele zile, s-a întâlnit cu turişti, era în alergare, a fost şi la căţărat, dar de miercuri seara n-a mai răspuns. Aştepta nişte prieteni cu care urma să se caţere acolo şi probabil că a plecat să facă recunoaşterea traseului şi l-a luat valul, ca să zic aşa. Nu trebuia să facă ceea ce a făcut. S-a căţărat neasigurat. Zilele astea, când a fost el acolo, a plouat, încă era foarte ud şi este foarte posibil să fi alunecat. Este foarte păcătos traseul când se udă. Sunt acolo nişte licheni galbeni şi gri, care devin foarte alunecoşi şi atunci toată stânca devine foarte alunecoasă. E suficient, probabil, să-ţi scape un picior şi dacă l-a prins într-o poziţie instabilă, s-a dus cel puţin 20 de metri“, mai spune şeful Salvamont Argeş.

În lipsa unui coechipier şi fără asigurare, restul echipamentului nu l-a mai ajutat. „Avea echipament de munte, geacă şi pantaloni de protecţie, cască, dar nu s-a asigurat pentru a escalda acea muchie. Nu avea ham de escaladă, nu folosea sisteme de autoasigurare. A escaladat «la liber»“, explică salvamontistul argeşean Cristian Toma. Nici faptul că era unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti tehnici din România şi din lume, şi nici cunoaşterea foarte bună a zonei n-au mai contat în lipsa asigurării. „A făcut şi iarna peretele Călţunului, care este o zonă foarte dificilă, chiar dacă este vorba doar despre Făgăraş, care nu e un munte uşor, mai ales iarna, dar asta este; se întâmplă. Alpinismul este un sport de echipă. Unul dintre alpinişti este cap de coardă, începe să urce primul, coarda aia curge până la celălalt alpinist, care are un dispozitiv de frânare. Pe măsură ce urci, îţi montezi nişte asigurări. În cazul în care pici, rămân în ultimul piton de sub tine prin care ai băgat coarda şi nu te duci până jos. Asta înseamnă asigurare, ori el n-a avut nimic şi era singur. Poţi să te asiguri şi când eşti singur. Există un sistem în Z, dar e complicat de făcut, îţi ia timp. Prostii din astea mai facem toţi, recunoaştem că nu ne asigurăm tot timpul“, mărturiseşte Ion Sănduloiu.

Despre activitatea și performanțele inegalabile ale alpinistului arădean vorbesc propriile sale însemnări mai bine decât poate orcine să o facă – este suficient să îi accesați blogul.

zsolt torok

[TITLUL INIȚAL] (17 august, 2019) Ce destin TRAGIC! Zsolt Torok, cel mai cunoscut și iubit alpinist din Arad a fost găsit fără suflare în Munții Făgăraș!

Alpinistul, unul dintre cei mai iubiți arădeni, a fost dat dispărut de sâmbătă dimineața de către soția sa, după ce timp de trei zile familia lui Torok nu a mai reușit să îl contacteze.

Salvamontiștii atât din Argeș și din Sibiu au pornit în misiunea de căutare a alpinistului iar descoperirea lor a fost groaznica.  Zsolt a fost găsit mort la peste 2000 de metri altitudine, fiind transportat apoi cu elicopterul MAI.

Trgicul eveniment a fost confirmat de soția marelui alpinist: „Cel mai pur și frumos suflet a plecat dintre noi”.

Zsolt  Torok avea 45 de ani împliniți.

Condoleanțe familiei îndoliate.

Categorie: Știri
Etichete: a murit, alpinist, Făgăraș, stiri arad, Zsolt Torok
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Bărbatul de 30 de ani care s-a aruncat în LACUL PĂDURICE a murit
Articolul următor
Nicio surpriză în runda inaugurală a LIGII a IV-a [REZULTATE / MARCATORI]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie