joi, iulie 7, 2022

[ACTUALIZARE 2] Avem DREPT LA REPLICĂ de la Biserica HARVEST despre casa trăsnită din Via Carmina…

 

[ACTUALZARE 2]

Cerere drept la replică

Către autorul articolului „[ACTUALIZARE] Casa din Via Carmina care a fost distrusă de trăsnet a fost reconstruită într-o lună. Gestul Bisericii HARVEST – între culpă, generozitate, zeciuială și… PARATRĂSNET”, postat pe site-ul www.criticarad.ro.

În virtutea dreptului la replică şi pentru o corectă informare a cititorilor dvs., vă adresăm rugămintea de a ne permite să facem următoarele precizări cu privire la articolul publicat online, fiindcă acesta conţine informaţii eronate cu privire la ajutorarea familiei Iga şi unele tendenţioase cu privire la Biserica Harvest Arad (BHA). Prin urmare:

 • BHA într-adevăr s-a mobilizat din primele momente de după tragedie şi a continuat să susţină atât moral şi spiritual familia Iga, cât şi material, prin a organiza echipe de voluntari, a contribui cu materiale, obiecte şi sume de bani, ajutându-i astfel să refacă imobilul distrus. BHA nu a strâns niciodată suma de 50000 de euro pentru ajutorarea familiei Iga. Suma strânsă a fost mult mai mică şi poate fi verificată contactând familia Iga.
 • BHA nu a fost singura organizaţie implicată în ajutorarea familiei Iga, ci Dumnezeu a mişcat inimile multor persoane fizice şi juridice, atât din cartier, cât şi din oraş. Spre exemplu, Via Carmina a fost un exemplu prin intermedierea de parteneriate cu diverse companii pentru oferirea materialelor de construcţii necesare reconstrucţiei.
 • S-a menţionat în articol „lipsa unui paratrăsnet serios”. Conform prevederilor legale în vigoare şi după un studiu bine determinat, Compania SC Energo Proiect SRL din Arad, (atestată de către ANRE) ne-a sugerat şi vândut un paratrăsnet profesional care are capacitatea de a acoperi întreaga suprafaţă a clădirii construite. În acest caz, cu tot respectul pentru domnul inginer proiectant cu care aţi discutat, considerăm că profesionalismul inginerilor din domeniu cântăreşte mai mult decât părerea dânsului şi căutările pe Google. Pentru orice informaţii în acest sens, puteţi contacta compania respectivă care vă poate da toate explicaţiile tehnice necesare.
 • În privinţa zonei de acoperire a paratrăsnetului, chiar dacă noi ca biserică ne bucurăm de vecinii noştri din Via Carmina, nu ne vom putea permite, şi nici nu e responsabilitatea noastră, să instalăm un paratrăsnet care să ofere protecţie locuinţelor din cartier sau din vecinătatea clădirii Bisericii Harvest Arad.
 • „Amenda divină”. Gestul nostru de a ajuta familia Iga nu a pornit din culpă, ci din ceea ce ne animă ca şi comunitate, învăţătura Domnului Isus – “cheia donaţiei”: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi cu toată puterea ta”. Iată porunca dintâi. Iar a doua este următoarea: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Nu este altă poruncă mai mare decât acestea.” (Evanghelia după Marcu 12:30-31). Nu credem că vreun creştin sau vreo biserică, ştiind că aproapele (în cazul acesta, membrii şi vecinii noştri) a fost lovit de o asemenea tragedie, să nu intervină şi să încerce să ajute cu tot ce se poate. Nu am făcut nimic deosebit, decât ceea ce Scripturile ne învaţă. De ce oare a trebuit răstălmăcită „facerea de bine” şi tratată cu suspiciune? Oare chiar nu mai credem în bine şi în ajutor necondiţionat?
 • S-a mai făcut o menţiune cu privire la “verificarea ISU”. Vă asigurăm că noi ca biserică am respectat normele ISU, iar familia Iga beneficiază deja de un certificat emis de ISU în care nu există nicio referire la vreo vină a vecinilor, fie persoane fizice, fie Biserica Harvest Arad.

Am fi apreciat dacă am fi fost contactați înainte de publicarea acesti articol pentru a putea oferi detalii. Sperăm să fie doar o eroare şi nu o intenţie, mai ales în lumina acestei tragedii care poate fi transformată într-o binecuvântare cu ajutorul lui Dumnezeu şi a spiritului civic al multitudinii de arădeni care au sărit în ajutor. Pe această cale, le mulţumim tuturor celor care au făcut-o şi domnului ziarist pentru dreptul la replică, luând în considerare clarificările primite.

În speranţa unei rectificări a articolului sau chiar a retragerii lui după publicarea dreptului la replică,

Biserica Harvest Arad

…………………………………………………………….

[ACTUALZARE 1] (2 iulie, 2017) Casa din Via Carmina care a fost distrusă de trăsnet a fost reconstruită într-o lună. Gestul Bisericii HARVEST – între culpă, generozitate, zeciuială și… PARATRĂSNET

Casa din cartierul Via Carmina care a fost distrusă în urmă cu patru săptămâni de efectele unui trăsnet produs în jurul orei 6.30 a fost reconstruită total, urmare a unei donații făcute ad hoc de componenții Bisericii Harvest Arad. Aceștia au pus „mână de la mână” și, dintr-o singură strigare, în chiar seara cde după dezastru, au adunat suma de 50.000 de euro – necesară și suficientă reconstrucției casei familiei lovite (care, de asemenea, face parte din gruparea religioasă „Harvest Metanoia”).

Care e explicația acestui gest în fond creștin, uman și firesc? Mult mai prozaică decât pare: LIPSA UNUI PARATRĂSNET SERIOS!

Gestul Bisericii HARVEST, care în nicio lună a reușit să șteargă urmele nefericitului incident reconstruind casa distrusă din spatele enormei construcții se poate situa, din punct de vedere juridic, uman, financiar și… mistic între culpă, generozitate, zeciuială și… PARATRĂSNET. Paratrăsnetul merită majuscule în acestă ecuație, pentru că acesta – mai precis, lipsa acestuia! – reprezintă „cheia donației”.

Există, ce-i drept, unul, în chiar aripa de clădire care se învecinează cu casa trăsnită… dar e mic și ridicol… abia-l vezi!… trăsnetul din dimineața de 2 iulie, de exemplu, nu l-a observat.

Din informațiile noatre adunate de la un inginer proiectant,

cu vechime și practică lungă în domeniul construcțiilor de acest gen, plus niște  căutări pe Google privitoare la legislație – (cităm: „Captatorul se montează la cel puţin 2 m deasupra celui mai înalt punct al zonei pe care o protejează; montarea acestuia se realizează în general pe un catarg”), imensa clădire ar fi trebuit să aibă cel puțin unul… care să se vadă din orice unghi. Ei bine… nu are așa ceva,  deși acolo se țin întruniri cu sute… mii de oameni… sunt săli și holuri imense etc. – iar asta, probabil, fără autorizație emisă în acest sens (dacă are, e la fel de grav).
Cine-i de vină în situația asta… să verifice ISU… sau să-și facă „mea culpa” dacă nu s-a sesizat legat de acest aspect. (Prin comparație, clădirea vecină, a notarului Fărcuțiu, prezintă un paratrăsnet cel puțin onorabil.) Să n-ai tu bani de un paratrăsnet ca lumea… un 1000 de euro cât am văzut că face (uite aici, de exemplu paratrasnete – 37 oferte de la 27 firme) …ei bine, putem considera cei 50.000 de euro drept o „amendă divină”, dat fiind contextul.

 

…………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (5 iunie, 2017) O casă din Via Carmina a fost distrusă de TRĂSNET în timpul furtunii de azi-dimineață

O casă situată vizavi de Biserica neoprotestantă Harvest, din Via Carmina, a fost lovită de trăsnet în timpul furtinii de azi-dimineață, în jurul orei 6.30. Trăsnetul a lovit podul casei, care în scurt timp a ars aproape complet, compromițând întreaga construcție.

„A trăsnit în acoperiș și a luat foc aproape tot ce era în interior. Am mers până în pod să văd dacă pot să fac ceva, dar era deja fum și flăcări, așa că nu am mai putut să fac nimic. Mi-am luat familia și am ieșit afară și am chemat pompierii. Am reușit să salvez doar televizorul și ceva haine, căci focul s-a extins rapid, acoperișul fiind din lemn uscat” – a descris situația propriatarul imobilului.

De remarcat că hidrantul din apropierea casei nu funcționa, așa încât pompierii au au pierdut timp prețios până s-au conectat la cel funcțional, de pe arealul Bisericii „Harvest”. Câteva obiecte din casă au fost salvate de pompieri „pe ultimele secunde”.

 

Ultimele Știri

Related news

5 COMENTARII

 1. Cred că articolul e puțin tendențios. În încercarea de a evidenția o scăpare din partea celor care au condus lucrările de construcție la Biserica Harvest și a-i culpabiliza totodată se trece ușor peste un gest care nu are legătură cu vreo presupusă despăgubire, ci chiar cu unul care este învățat de către Cel căruia BIserica îi aparține. Adică de Christos Domnul.

  • „USOR”?! Dar nu am trecut deloc usor! Intentionam sa scriu un articol eminamente pozitiv despre acest veritrabil FENOMEN (n-am mai vazut asemenea mobilizare, asa de rapida, la un incendiu)… dar mi-a temperat un inginer proiectant entuzaismul… dupa cum am povestit.

 2. Deontologic, era bine totusi sa fi intrebat vreun reprezentant al comunitatii Harvest daca cladirea are paratraznet sau nu. Ati fi aflat ca are (de dinainte de incendiul casei vecine) si ramaneati cu un „articol eminamente pozitiv”.
  Asa insa, ridicati indoieli nefondate… Cred ca puteti mai bine!

  • Nu cred ca era nevoie… paratrasnetul se vede… exista… l-am vazut… doar ca ala nu e un paratrasnet pentru acea cladire! In orice caz, sper sa se rezolve cat de curand… ca toata povestea sa ramana eminamente pozitiva. Inclusiv trasnetul.

 3. Am citit articolul și comentariile la articol. Părerea mea? Dacă era un articol pozitiv, era trecut cu vederea. Așa, tendențios fiind și chiar amuzant pe alocuri(ca sa nu zic ridicol ) se citește mai cu spor! Deci, audiența bate tot! Și de când ii lumea știrile negative se „vând ” mai bine! Deci, din acest și doar din acest punct de vedere îl înțeleg pe autorul articolului.
  Reducând toată povestea: avem o casa distrusă, o comunitate implicată, o casa refăcută in timp record! Și noi alegem sa scriem negativ, căutând motive pentru asta.
  Oamenilor cu casa distrusă care au beneficiat de ajutorul bisericii le doresc mult bine

Comentariile sunt închise.