[ACTUALIZARE 2] Cazul „VIA FAKE DIN ZĂBRANI” la final: Primarul Marian TOADER și oamenii de afaceri Radu-Viorel POPA, Valer POP, Jean CÂRJA – condamnați la închisoare cu EXECUTARE!

penitenciarul arad
Distribuie:

 

Primarul comunei Zăbrani, Marian Toader a fost condamnat definitiv de ultima instanță, Curtea de Apel Timișoara, la 4 ani și patru luni de închisoare. Împreună cu el, se mai duc astăzi la pușcărie oamenii de afaceri POPA Radu Viorel, pentru 6 ani de închisoare, POP Valer, condamnat la 5 ani de închisoare și  CÎRJA Jean, condamnat tot la 5 ani de închisoare.

Iată sentința așa cum apare pe Portalul Instanțelor de Judecată:

28.01.2021

Ora estimata: 09:00

Soluția pe scurt: În baza art. 421 pct.1 lit. b) C.p.p respinge ca nefondate apelurile declarate de către inculpaţii TOADER MARIAN şi FAUR SIMON PETRU împotriva sentinței penale nr. 67/09.03.2020 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul 3822/108/2015*. În baza art.421 pct.2 lit.a C.p.p. admite apelurile declarate de către PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE- DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE – SERVICIUL TERITORIAL TIMIŞOARA, inculpații POPA RADU-VIOREL, POP VALER şi CÎRJA JEAN precum şi de către părţile civile AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢII IN AGRICULTURĂ şi DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE TIMIŞOARA – ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE ARAD, împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând:

În privinţa inculpatului POPA RADU-VIOREL:

condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev de art.367 alin.1 şi 2 din Codul penal. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 181 alin. 1 și 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal; Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 8 din Legea nr. 241/2005. Aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de-a ocupa o funcţie de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C. pen., pe o durată de 3 ani, pe lângă fiecare pedeapsă principală. În baza art. 65 alin. 1 interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, pe lângă fiecare pedeapsă principală, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din totalul celorlalte pedepse). În temeiul art. 45 alin. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g Cod penal pe o perioadă de 3 ani. În temeiul art. 45 alin. 5 Cod penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa accesorie constând în exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g Cod penal.

În privinţa inculpatului POP VALER:

Condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de constituirea unui grup infracţional organizat prev de art.367 alin.1 şi 2 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare pentru infracţiunea prevăzută de art. 48 alin.1 din Codul penal raportat la art. 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal. Aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de-a ocupa o funcţie de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C. pen., pe o durată de 2 ani, pe lângă fiecare pedeapsă principală. În baza art. 65 alin. 1 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, pe lângă fiecare pedeapsă principală, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din celelalte pedepse). În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) C. pen., pe o perioadă de 2 ani. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal.

În privinţa inculpatului CÎRJA JEAN:

Condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev de art.367 alin.1 şi 2 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii prevăzute de art. 48 alin.1 din Codul penal raportat la art. 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal; Aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de-a ocupa o funcţie de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C. pen., pe o durată de 2 ani, pe lângă fiecare pedeapsă principală. În baza art. 65 alin. 1 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, pe lângă fiecare pedeapsă principală, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din celelalte pedepse). În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) C. pen., pe o perioadă de 2 ani. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) din Codul penal.

 În privinţa inculpatului TOADER MARIAN:

Condamnă inculpatul la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev de art. 367 alin.1 din Codul penal. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art.297 alin.1 C.pen. raportat la art.132 din Legea nr.78/2000. Menţine pedeapsa aplicată de prima instanţă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal. Aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de-a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen., pe o durată de 3 ani, pe lângă fiecare pedeapsă principală. În baza art. 65 alin. 1 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, pe lângă fiecare pedeapsă principală, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) din Codul penal. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 4 luni închisoare (pedeapsa cea mai grea de 3 ani + 1/3 din celelalte pedepse). În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen., pe o perioadă de 3 ani. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) din Codul penal.

 Înlătură dispoziţiile primei instanţe

privind confiscarea specială de la inculpatul Popa Radu Viorel a sumei de 933.700 lei, de la inculpatul Pop Valer a sumei de 500.000 lei şi de la inculpatul Cîrja Jean a sumei de 477.880 lei.

În temeiul art 397 cod pr penală, raportat la art 1349 şi urm cod civ admite acțiunea civilă formulată de către partea civilă Agenţia de Plăţi și Intervenţie în Agricultură și pe cale de consecinţă: – obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Faur Simon Petru şi SC Vicarforest SRL, în solidar, la plata sumei de 1.916.267 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL – măsura I din campania 2010-2011 ), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acesteia. – obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Cîrja Jean și SC Prestrobotrans SRL, în solidar, să plătească suma de 1.070.821 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL -măsura a II-a din campania 2010-2011), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. – obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Pop Valer, SC Merișor Vest SRL, Cîrja Jean, SC Jean Trans Company SRL și SC Prestrobotrans SRL, în solidar, să plătească suma de 7.092.060,68 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL -măsura I din campania 2011-2012 ), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. – obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL și SC Best New Mill SRL, în solidar, să plătească suma de 3.587.767 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL -măsura a II-a din campania 2011-2012 ), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. În temeiul art 397 cod pr penală raportat la art 1349 şi urm cod civ admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad şi în consecinţă obligă pe inculpatul Popa Radu Viorel în solidar cu SC Belle Fruct SRL, să plătească suma de 141.076,84 lei (încasată prin evaziune fiscală) la care se adaugă accesorii în condiţiile Codului de procedură fiscală, calculate de la data încasării necuvenite până la data plăţii efective a debitului.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinței penale apelate.

În temeiul art. 275 al. 2 din Codul de procedură penală obligă inculpaţii Toader Marian şi Faur Simon Petru să plătească câte 300 de lei cheltuieli judiciare către stat în apel, iar în temeiul art. 275 al. 3 din Codul de procedură penală, restul cheltuielilor judiciare rămân în sarcina statului. În temeiul art. 275 al. 6 din Codul de procedură penală, onorariile avocaţilor numiţi din oficiu pentru inculpatele persoane juridice SC Belle Fruct SRL, SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL, SC Meri?or Vest SRL, SC Vicarforest SRL și SC Best New Mill SRL, in cuantum de cate 1253 lei fiecare, şi de 400 lei (parţial) pentru inculpatul Pop Valer, vor fi plătite din fondul de cheltuieli al Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28.01.2021.

Document: Hotărâre  142/2021  28.01.2021

……………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (10 martie, 2020) Cazul „VIA FAKE DIN ZĂBRANI”: Primarul Marian TOADER și oamenii de afaceri Radu-Viorel POPA, Valer POP, Jean CÂRJA și Simion Petru FAUR – CONDAMNAȚI ani grei de prima INSTANȚĂ pentru FRAUDAREA a 3 milioane de Euro din Bani EUROPENI

Enormul text care urmează și pe care l-am copiat integral de pe Portalul Instanțelor de Judecată nu merită tradus în niciun alt fel – doar citit exact în cheia în care a fost scris. Este un document juridic care, sec și ultra-tehnic, neimplicativ în niciun fel, detașat și rece, explică o faptă de corupție cum nici un film cu buget mare și cu actori consacrați nu ar putea-o face mai bine.
Chiar dacă nu este adresat celor care… s-au născut după ultima ploaie în acest domeniu, poate fi înțeles, cu un efort, totuși, nu mic, de orice dezvoltator de inteligență personală cu un IQ de la 100 în sus, iar valențele sale jurnalistice ne scutesc de orice alte completări (numai l-am strica intervenind!).

Redăm minuta așa cum apare ea pe Portalul Instanțelor

Ora estimata: 09:00
Complet: PP3F-2020
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: În temeiul art. 5 din Codul penal, constată că legea penală mai favorabilă este Codul penal în vigoare pentru faptele pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată.

1 . În temeiul art. 16 alin 1 lit. b teza 2 cod pr penală achită pe inculpatul TOADER MARIAN de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de constituire grup infracţional organizat prev de art.367 alin.1, 2 C.pen.. 2 . În temeiul art. art.297 alin.1 C.pen. raportat la art.132 din Legea nr.78/2000 condamnă pe inculpatul TOADER MARIAN, la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit c În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În temeiul art.29 alin.1 lit. b din Legea nr.656/2002 condamnă pe inculpatul TOADER MARIAN la: 3 ani inchisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 2 ani în condiţiile art. 68 alin 1 lit. c cod penal În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În temeiul art. 38 al 1 Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani la care se adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă. Inculpatul execută pedepsa rezultantă de 4 ani inchisoare.

În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa complementară rezultantă, respectiv, în baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit c. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică condamnatului pedeapsa accesorie rezultantă, respectiv, în baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În temeiul art. 72 al. 1 din Codul penal deduce din pedeapsă, durata reţinerii şi a arestului la domiciliu a inculpatului , de la data de 26.05.2015 până la data de 25.06.2015.

* 2.În temeiul art. 16 alin 1 lit b teza 2 cod pr penală achită pe inculpatul POPA RADU-VIOREL de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii constituirea grup infracţional organizat prev de art art.367 alin.1 şi 2 C.pen. 2. În temeiul art. 181 alin. 1 și 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal condamnă pe inculpatul POPA RADU-VIOREL, la: – 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit c cod penal. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În temeiul art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal condamnă pe acelaşi inculpat la : – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată. În temeiul art 8 din Legea 241/2005 condamnă pe acelaşi inculpat la: -3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor in scopul obţinerii fără drept a rambursarii de TVA. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit c cod penal. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare la care adaugă un spor reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 2 ani. Inculpatul va executa pedeapsă rezultantă de 6 ani închisoare. În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa complementară rezultantă prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), k C. pen., pe o perioadă de 3 ani în condiţiile art 68 alin 1 lit c cod penal. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică condamnatului pedeapsa accesorie rezultantă a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b)şi k din Codul penal de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea pedepsei. În temeiul art. 72 al. 1 din Codul penal deduce din pedeapsă, durata reţinerii şi a arestului la domiciliu de la data de 26.05.2015 până la data de 29.06.2015 * 1. În temeiul art. 16 alin 1 lit b teza 2 cod pr penală achită pe inculpatul POP VALER de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii constituirea grup infracţional organizat prev de art art.367 alin.1, 2 C.pen. 2. În temeiul art 48 alin 1 cod penal raportat la art. 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal condamnă pe inculpatul POP VALER la: – 3 ani închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit c Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. 3. În temeiul art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal condamnă pe acelaşi inculpat la : – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 2 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit c cod penal. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare la care adaugă un spor reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă. Inculpatul va executa pedeapsă principală rezultantă de 4 ani închisoare. În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa complementară rezultantă prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), k C. pen., pe o perioadă de 3 ani in condiţiile art 68 alin 1 lit c cod penal. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică condamnatului pedeapsa accesorie rezultantă a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b)şi k din Codul penal, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea pedepsei. În temeiul art. 72 al. 1 din Codul penal deduce din pedeapsă, durata reţinerii de 24 ore din data de 26.05.2015.

* În temeiul art. 16 alin 1 lit b teza 2 cod pr penală achită pe Cîrja Jean de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii constituirea grup infracţional organizat prev de art art. 367 alin.1, 2 C.pen. 2. În temeiul 48 alin 1 cod penal raportat la art. 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal condamnă pe inculpatul CÎRJA JEAN,la: – 3 ani închisoare pentru complicitatea la săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit c cod penal. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. 3. În temeiul art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul penal condamnă pe acelaşi inculpat la : – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 2 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit c cod penal. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În temeiul art. 38 al 1 din Cod penal rap. la art. 39 al. 1 lit b din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare la care adaugă un spor reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă. Inculpatul va executa pedeapsa principală rezultantă de 4 ani închisoare. În baza art. 45 al. 3 lit a din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa complementară rezultantă prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), k C. pen., pe o perioadă de 3 ani in condiţiile art 68 alin 1 lit c cod penal. În baza art.45 alin.5 şi 3 lit.a) C. pen., aplică condamnatului pedeapsa accesorie rezultantă a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b)şi k din Codul penal, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea pedepsei. În temeiul art. 72 al. 1 din Codul penal deduce din pedeapsă, durata reţinerii de 24 ore din data de 26.05.2015.

* În temeiul art. 48 alin.1 din Codul penal raportat la art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, condamnă inculpatul FAUR SIMON-PETRU, la : – 2 ani închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 2 ani in condiţiile art. 68 alin 1 lit b cod penal. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C. pen. impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Consiliului Local al Oraşului Ineu sau în cadrul altei instuituţii publice aleasă de serviciul de probaţiune Arad. În baza art. 404 alin. (2) C. proc. pen. rap la art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. privind condiţiile în care se dispune revocarea executării pedepsei sub supraveghere.

* În temeiul art. 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul şi art. 136, art. 137 şi art. 143 din Codul penal -condamnă pe inculpata SC BELLE FRUCT SRL, administrator Nevcom Insolvency IPURL, reprezentat de Niţu Elisabeta Veronica, la: – pedeapsa de 30.000 de lei amendă penală (300 zile amendă X 100 de lei ziua amendă) şi la pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în formă continuată * În temeiul art. 48 cod penal şi art 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul şi art. 136, art. 137 şi art. 143 din Codul penal: – condamnă pe inculpata SC JEAN TRANS COMPANY SRL, administrator Cîrja Jean, prin lichidator Falimvest SPRL, reprezentat de practician în insolvenţă Mantegazza Oana Miriana, la: -pedeapsa de 30.000 de lei amendă penală (300 zile amendă X 100 de lei ziua amendă) şi la pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani pentru complicitatea la săvârşirea infracţiunii prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în formă continuată * În temeiul art. 48 cod penal şi art 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul şi art. 136, art. 137 şi art. 143 din Codul penal : – condamnă pe inculpata SC PRESTROBOTRANS SRL, administrator Cîrja Narcisa Ionela, prin lichidator Casa de Insolvenţă Rava SPRL, reprezentat de practician în insolvenţă Peter Andrea Emese la : – pedeapsa de 30.000 de lei amendă penală (300 zile amendă X 100 de lei ziua amendă) şi la pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani pentru complicitatea la săvârşirea infracţiunii prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în formă continuată * În temeiul art. 48 cod penal şi art 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul şi art. 136, art. 137 şi art. 143 din Codul penal: – condamnă pe inculpata SC MERIŞOR VEST SRL, administrator Pop Alin Valeriu, prin lichidator Expert SPRL, reprezentat de practiciană in insolvenţă Jurma Mariana la: – pedeapsa de 30.000 de lei amendă penală (300 zile amendă X 100 de lei ziua amendă) şi pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani pentru complicitatea la săvârşirea infracţiunii prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în formă continuată * În temeiul art. 48 cod penal şi art 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul şi art. 136, art. 137 şi art. 143 din Codul penal: -condamnă pe inculpata SC VICARFOREST SRL, administrator Faur Simon Petru, prin practician in insolvenţă Bejinar Cosmin Călin, la: – pedeapsa de 30.000 de lei amendă penală (300 zile amendă X 100 de lei ziua amendă) şi la pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani pentru complicitatea la săvârşirea infracţiunii prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în formă continuată * În temeiul art. 48 cod penal şi art 181 alin. 1 ?i 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul şi art. 136, art. 137 şi art. 143 din Codul penal : -condamnă pe inculpata SC BEST NEW MILL SRL, administrator Benea Silviu Ioan, prin practician în insolvenţă Moţ Marius, la: -pedeapsa de 30.000 de lei amendă penală (300 zile amendă X 100 de lei ziua amendă) şi la pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani pentru complicitatea la săvârşirea infracţiunii prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în formă continuată. *

In temeiul 404 alin 4 lit d cod pr pen , art.33 din Legea nr.656/2002 Dispune confiscarea specială a următoarelor sume: – de la inculpatul Popa Radu Viorel a sumei de 933 700 lei, reprezentând suma de bani spălată prin intermediul operațiunilor comerciale artificiale derulate prin SC Best New Mill SRL – de la inculpatul Pop Valer a sumei a sumei de 500 000 lei reprezentând suma de bani spălată prin intermediul operațiunilor comerciale artificiale derulate prin intermediul SC Merișor Vest SRL – de la inculpatul Cîrja Jean a sumei de 477 880 lei reprezentând suma de bani spălată prin intermediul operațiunilor comerciale artificiale derulate prin intermediul SC Petrobotrans SRL și SC Jean Trans Company. In temeiul 404 alin 4 lit. d cod pr penală raportat la art. 33 din Legea 656 /2002 dispune confiscarea specială suprafeței de 56 ha de plantație viticolă aflată în prezent în proprietatea SC Vinmar Prod&Distribution SRL de pe raza localită?ii Zăbrani, plantaţie care a făcut obiectul cererii de modificare a datelor în Registrul planta?iilor viticole nr.7516/01.11.2013. * În temeiul art 397 cod pr penală raportat la art 1349 şi urm cod civ admite acțiunea civilă formulată de către partea civilă Agenţia de Plăţi Intervenţie pentru Agricultură și pe cale de consecinţă: – obligă inculpa?ii Popa Radu Viorel ?i SC Belle Fruct SRL în solidar la plata sumei de 13 602 219,30 lei, – obligă inculpatul Pop Valer și SC Meri?or Vest SRL – în solidar cu inculpatul Popa Radu Viorel până la concuren?a sumei de 7 092 060,68 lei. – obligă inculpatul Cîrja Jean și inculpatele SC Petrobotrans SRL ?i SC Jean Trans Company SRL în solidar cu inculpatul Popa Radu Viorel până la concurența sumei de 8 162 882,54 lei, – obligă inculpatul Faur Simon Petru ?i inculpata SC Vicarforest SRL în solidar cu inculpatul Popa Radu Viorel până la concurența sumei de 1 916 267,44 lei – obligă inculpata SC Best New Mill SRL – în solidar cu inculpatul Popa Radu Viorel până la concurența sumei de 3 587 767,08 lei. În temeiul art 397 cod pr penală raportat la art 1349 şi urm cod civ admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Consiliul local al Comunei Zăbrani şi în consecinţă: -obligă inculpatul Toader Marian la plata sumei de 110 250 euro, reprezentând prejudiciul cauzat UAT Consiliul Local Zăbrani. În temeiul art 397 cod pr penală raportat la art 1349 şi urm cod civ admite acţiunea civilă formulată de partea civilă ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad şi în consecinţă: Obligă pe inculpatul Popa Radu Viorel să achite în favoarea acestei părţi civile suma de 141 076,84 lei la care se adaugă accesorii, respectiv dobânzi şi penalităţi aferente în condiţiile Codului de procedură fiscală, calculate de la data scadenţei, până la data plăţii efective a debitului. * În temeiul art. 397 alin 2 cod penal, raportat la art. 1562 -1565 cod civil constată inopozabil faţă de creditori contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr.1107/11 mai 2015, la Biroul Notarului Public Boja Emanuel Horia, încheiat între numita Pele Lucretia si inculpatul Popa Radu Viorel si, în consecinţă dispune întoarcerea imobilului reprezentând casă de locuit și teren intravilan, înscris în CF nr.300430, nr.vechi CF 1202, constând în teren intravilan în Beliu, nr.139, în suprafa?ă de 1439 mp și construcții-casă în Beliu, nr.139 în patrimoniul inculpatului Popa Radu Viorel.

In temeiul ar 249 cod pr penală dispune indisponibilizarea imobilului de mai sus până la recuperarea prejudiciului la care a fost obligat inculpatul Popa Radu Viorel fie prin plata acestuia de către inculpat, fie prin executarea silită a imobilului.

În temeiul art. 397 alin 2 -4 cod pr penală, raportat 249 cod pr penală dispune:

1. menţinerea măsurilor asigurătorii luate de procuror prin ordonanţa din 08 iunie 2015, respectiv sechestrul asigurător luat asupra următoarelor bunuri imobile : -22 imobile aparținând inculpatului Toader Marian (din care 2 construcții cu teren aferent și 20 terenuri extravilane); -23 imobile aparșinând inculpatului Cîrja Jean (din care 2 apartamente, 1 teren intravilan cu construcții, un teren intravilan ?i 19 terenuri extravilane); -2 imobile (teren extravilan) apar?inând inculpatului Pop Valer; -1 imobil (teren extravilan) aparținând inculpatului Popa Radu Viorel.

2. menţinerea măsurilor asigurătorii luate de procuror prin ordonanța din data de 30 iulie 2015 prin care s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui număr de 9 imobile (teren extravilan) apar?inând inculpatei SC Jean Trans Company SRL şi indisponibilizarea sumelor de bani (în lei ți valută) din conturile bancare ale inculpatelor SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL ?i SC Merișor Vest SRL.

3. menţinerea măsurii asigurătorii luată de procuror prin ordonanța din data de 02 decembrie 2015 prin care s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunului imobil-plantaie de viță de vie, formată din butași și sistem de susținere, de pe suprafața de 56 ha pe teritoriul administrativ al comunei Zăbrani, aflată în proprietatea SC Vinamr Prod&Distribution SRL.

În baza 397 alin 3 cod pr penală raportat la art art.25 alin.3 C.pr.pen., dispune desfiinţarea totală a înscrisurilor folosite de inculpatul Popa Radu Viorel la APIA CJ Arad pentru accesarea sprijinului financiar, respectiv:

– aferent campaniei 2010-2011 dispune desființarea totală a următoarelor înscrisuri: cele 8 borderouri de achiziție gunoi de grajd de la persoane fizice, cele 4 facturi fiscale de achiziție a complexului-îngrășăminte chimice emise de SC DLS Construct SRL, devizul de lucrări nr.1/17.05.2011, factura fiscală nr.004/17.05.2011 emisă de SC Vicarforest SRL, devizul de lucrări nr.2/07.06.2011, devizul de lucrări nr.3/07.06.2011, cele 30 file din Registrul de evidență a zilierilor aferente perioadei 19.05.2011-06.06.2011, centralizator privind costurile efectuate nr.7829/17.06.2011, devizul de lucrări nr.1/06.10.2011, factura fiscală nr.ARPF2012001/01.03.2012 emisă de SC Prestrobotrans SRL, factura proformă nr.007/17.10.2011 emisă de SC Prestrobotrans SRL, centralizator privind costurile efectuate nr.2759/05.03.2012, contract de prestări servicii nr.003/15.09.2011, deviz de lucrări în regie proprie pentru întreținerea plantației de viță de vie în suprafață de 49,43 ha nr.10078/13.09.2012, centralizator privind costurile efectuate nr.10078/13.09.2012;

-aferent campaniei 2011-2012 dispune desființarea totală a următoarelor înscrisuri: cele 29 borderouri de achiziție gunoi de grajd de la persoane fizice, cele trei devize de lucrări nr.2/12.04.2012 emise de societățile comerciale SC Prestrobotrans SRL, SC Jean Trans Company SRL și SC Merișor Vest SRL, contractul de prestări servicii nr.07/03.10.2011 încheiat de SC Belle Fruct SRL cu SC Merișor Vest SRL, contractul de prestări servicii nr.14/10.10.2011 încheiat de SC Belle Fruct SRL cu SC Jean Trans Company SRL, contractul de prestări servicii nr.06/03.10.2011 încheiat de SC Belle Fruct SRL cu SC Prestrobotrans SRL, cele trei devize de lucrări nr.1/25.05.2012 emise de societățile comerciale SC Prestrobotrans SRL, SC Jean Trans Company SRL și SC Merișor Vest SRL, cele trei devize de lucrări nr.4/15.06.2012 emise de societățile comerciale SC Prestrobotrans SRL, SC Jean Trans Company SRL și SC Merișor Vest SRL, factura proformă nr.ARJF 2012001/12.06.2012 emisă de SC Jean Trans Company SRL, factura proformă nr.ARPF2012001/14.06.2012 emisă de SC Prestrobotrans SRL, factura proformă nr.001/11.06.2012 emisă de SC Merișor Vest SRL, cele trei devize de lucrări nr.3/15.06.2012 emise de societățile comerciale SC Prestrobotrans SRL, SC Jean Trans Company SRL și SC Merișor Vest SRL, borderourile de achiziție tutori din lemn nr.83 și nr.84/01.06.2012, centralizator privind costurile efectuate nr.8448/27.07.2012, contract de prestări servicii nr.1/25.07.2012 încheiat de SC Belle Fruct SRL cu SC Best New Mill SRL, deviz de lucrări nr.1/30.07.2013, factura proformă nr.1/fără dată emisă de SC Best New Mill SRL, proces verbal de recepție privind sistemul de susținere din 30.07.2013, centralizator privind costurile efectuate nr.16690/11.09.2013).

În temeiul art. 274 cod pr penală obligă inculpaţii Popa Radu Viorel, Pop Valer, Cîrja Jean și Toader Marian să achite în favoarea statului câte 15 000 lei fiecare iar inculpaţii Faur Simon Petru, şi persoanele juridice SC Belle Fruct SRL, SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL, SC Merișor Vest SRL, SC Vicarforest SRL și SC Best New Mill SRL câte 2000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare ocazionate de judecarea prezentei cauzei.

În baza art. 4 alin. 1 şi art. 5 alin. 3 din O.G. nr. 39/2015, în termen de 5 zile de la rămânerea definitivă, o copie prezentei hotărâri se comunică Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad, în vederea înscrierii în cazierul fiscal. În baza art. 13 din Legea nr. 241/2005, la rămânerea definitivă, o copie a prezentei hotărâri se comunică ONRC. În temeiul art. 272 alin 2 cod pr penală onorariul pentru apărătorii din oficiul al inculpatelor persoane juridice SC Belle Fruct SRL, SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL, SC Merișor Vest SRL, SC Vicarforest SRL și SC Best New Mill SRL in cuantum de cate 1253 lei fiecare va fi achitat din fondul de cheltuieli al Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică de azi, 09 03 2020.
Document: Hotarâre  67/2020  09.03.2020

………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (26 decembrie,2020) Primarul de Zăbrani, Marian Toader, are dosar penal nou. ANI a documentat că și-a unificat pământul personal cu cel al comunei

Judecat pentru corupție într-un dosar de fraudă cu fonduri europene instrumentat de procurorii DNA Timișoara (cu un prejudiciu estimat la 3 milioane de euro), primarul comunei Zăbrani, Marian Toader, se va alege cu încă unul… cel mai probabil la concurență cu „vechiul”.
Marți, 20 decembrie, Agenția Națională de Integritate a publicat pe site-ul oficial al instituției comunicatul privitor la faptul că Marian Toader se află într-un nou

CONFLICT DE INTERESE PENAL

„În calitate de primar, a promovat un proiect de Hotărâre prin care a propus aprobarea unificării unei suprafețe de teren aparținând proprietății private a comunei și o proprietate privată a S.C. Oil Distribution S.R.L., societate la care acesta deține calitatea de asociat unic. Ulterior adoptării Hotărârii Consiliului local, între comuna Zăbrani și S.C. Oil Distribution S.R.L., a fost încheiat Actul de alipire” – scrie pe site-ul ANI.

Adică din seria „dacă pământu-i al Primăriei și eu sunt primar, înseamnă că-i pământul meu, nu?!”

„Astfel” – conchide ANI, „există indicii cu privire la posibila săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul penal” (Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. – n.red.)

În luna mai, 2015, Marian Toader a fost ridicat de DNA pentru că

 „în perioada 2010 – 2014, inculpații Popa Radu Viorel, Cîrja Jean, Pop Valer și Toader Marian au constituit un grup infracțional, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 3.036.197 euro.

Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 50 ha respectiv 175,86 ha.

Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean și Pop Valer, administratori ai societăților comerciale „prestatoare de servicii” sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica în fața reprezentanților instituției respective cheltuirea unor sume de bani.

Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale, l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole. Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 50 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian.

Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de instituția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafețelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit, obținerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole)”. (Comunicatul de presă de la acea dată)

Foto: pressalert.ro (crop)

Categorie: Știri
Etichete: ANI, dna, Marian Toader, primar, Zabrani
Distribuie:
Articolul anterior
Primăria Arad intenționează să instituie noi taxe speciale. Proiectul de hotărâre este afișat la transparență [VEZI TAXELE SPECIALE]
Articolul următor
Mihai Fifor: Incompetența PNL a generat un deficit istoric, cel mai mare din ultimii 30 de ani

1 comentariu. Leave new

  • avatar of justițiat de arad
    Justițiat de arad
    15 februarie 2021 20:48

    Cam multe proprietăți are d-nu-l Marian .Păcat ca tinerii din Zabrani nu au avut acces la terenuri sa se stabilească in satul lor .In sfirsit dictatura burghezo-proletara din Zabrani a luat sfirsit .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie