sâmbătă, aprilie 1, 2023

[ACTUALIZARE 2] Ce moarte absurdă… la 54 de ani! Bărbatul salvat ISU la Gurahonț după o intervenție de opt ore a decedat marți seara la spital

 

Bărbatul salvat de pompieri, la Gurahonț după o intervenție de opt ore a decedat marți seara la spital, la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, deși a fost intubat încă de când a fost scos de sub pământ. Omul a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi readus la viață. Bărbatul de 54 de ani a suferit traumatism toraco-abdominal și contuzie pulmonară, fiindu-i afectate organele interne după ce a fost prins ore în șir sub malul de pământ prăbușit, în cele din urmă, corpul cedându-i în urma leziunilor suferite.

Întreg filmul evenimentelor, până la ajungerea victimei la spital, este rezumat de ofițerii de presă ai ISU Arad pe pagina oficială de facebook: 

„Apelul la 112 a fost primit la ora 15.25 minute, în prima faza a intervenție s-au deplasat forțe ale Gărzii 2 Gurahont din cadrul Detașamentului de Pompieri Sebiș, 2 autospeciale de stingere și 8 subofiteri cu unelte genistice. Distanta fata de subunitate fiind foarte mica echipajele au ajuns un aproximativ 4 minute. La sosirea la locul intervenției, peste victimă era un strat de pământ de 50 cm dar se putea comunica cu victima. După aprox 10 minute s a reușit eliberarea capului victimei, i s a administrat oxigen de la un aparat de respirat și i s a aplicat casca de protecție de la un subofițer. Din cauza instabilității solului, săpăturile au fost făcute manual de către 3 subofiteri, alternativ. Pentru ca echipajul SMURD al subunități ers la alta intervenite asigurarea medicala în prima faza a intervenit ei a fost făcută de către SAJ Sebiș. Din ordinul insp șef, s-a deplasat în sprijin de la Detașamentul Arad containerul mulți risc și SMURD TIM. La ora 15.45 comandantul Detașamentului de Pompieri Sebiș, lt.col Borteș Ionel, ajunge la fata locului și preia comanda. După aproximativ 2 ore de săpat manual timp în care au fost executate și consolidări de mal cu panouri metalice și din lemn s a reușit dezgropata victimei pana la mijlocul membrelor superioare, moment în care datorita instabilității și componentei solului malul s a prăbușit din nou. La ora 17.00 la locul intervenției a ajuns containerul mulți risc și Tim SMURD de la Detașamentul Arad. Au fost angrenate în intervenție utilajele de pe container. După mai multe încercări în jurul orei 23.10 victima a fost deblocat în totalitate și predata la SMURD.”

Transmitem, și noi, condoleanțe familiei

…………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 1] Era puțin după ora 21:00, când pompierii erau aproape de a-l scoate pe bărbat din șanțul în care a rămas blocat, însă un nou mal de pământ s-a prăvălit peste TATĂL COLEGULUI LOR, dar și peste pompierii care încercau să-l salveze! [FOTO / VIDEO]

Incredibilă… prăbușire de situație la Gurahonț: după ce au reușit să dezgroape victima peste care s-a prăbușit un mal de pământ până la nivelul coapselor, puțin după ora 21:00, când pompierii erau aproape de a-l scoate pe bărbat din șanț, un nou mal de pământ s-a prăvălit peste el și peste pompierii care încercau să-l salveze!

21.15: „S-a prăbușit din nou un mal. Este îngropat iar pana la brâu. Intervenția continuă”! – a anunțat George Pleșca, ofițerul de presă al ISU Arad.

A urmat o luptă cu viața care a durat încă aproape 4 ore, peste cele 4 care au transformat o banală seară de luni într-o seară de muncă pe cât de dificilă și imprevizibilă, pe atât de emoționantă.

La ora 23.27, salvatorii au anunțat: „Victima, bărbat, 57 ani a fost scos după 8 ore de intervenție în viață și predat echipajului SMURD Terapie Intensivă Mobilă pentru a fi transportat la UPU Arad.”

[COMUNICAT DE PRESĂ] „la cald”

„Lupta pentru viață continuă!
Am învins din nou, după mai bine de opt ore.
Opt ore în care am săpat, am tremurat, ne-am rugat, cu atât mai mult cu cât victima este tatăl unui coleg de al nostru de la Gurahonț. Am avut încredere în noi, în forțele noastre și profesionalismul nostru.
Ne-am făcut din nou datoria, datoria de salvatori!
S-a prăbușit pământul peste noi dar nu am renunțat, și până în final am învins.
Noi suntem ISU ARAD!”

 

[TITLUL INIȚIAL] (5 august, 2019) MALUL unui canal adânc de 4 metri s-a prăbușit peste un om, la Gurahonț. ISU Arad a reușit să-l salveze după trei ore de intervenție

Inspectoratul pentru Situații de Urgență  Arad a anunțat la ora 16.00 că un echipaj  „se deplaseaza cu 2 autospeciale de stingere, 1 apic, 1 ofițer și 7 subofițeri, 1 SMURD TIM și 1 SAJ, sprijinit de containerul multirisc al Detașamentului Arad cu 3 subofițeri” fiind solicitat să acționeaze în comuna Gurahonț, pe strada Horia, unde se efectuează lucrări, iar o persoană surpinsă de malul de pamant este acoperită complet, la aproximativ la 3 metri adâncime, în stare conștientă. „Canalul în care a căzut omul are aproximativ 4 m adâncime și 60 cm lățime” – au informat purtătorii de cuvânt.

În scurt timp, pompierii au reușit să-i descopere capul și și-au dat seama că respiră, i-au pus masca de la aparatul lor de oxigen și au început să sape manual, din lopeți.

După două ore de muncă, s-a anunțat că victima a fost dezgropata pana sub nivelul pieptului, iar peste o altă jumătate de oră a „victima era dezgropată până la nivelul coapselor.”

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.