Acasă ȘTIRI DOSAR PENAL vizând firma DD CHIM Deva – cea care a băgat...

[ACTUALIZARE 2] DOSAR PENAL vizând firma DD CHIM Deva – cea care a băgat în spital 40 de copii după ce a efectuat dezinsecția/dezinfecția sălilor de clasă ale Liceului German de pe strada Posada! 

2
[COMUNICAT DE PRESĂ]
Cu privire la evenimentul de aseară, Inspectoratul de Politie Județean Arad face următoarele precizări:

Aseară, în jurul orelor 18:30, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substanțe Periculoase au fost sesizati despre faptul că la Spitalul Clinic Județean Arad – UPU s-au prezentat mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Adam Muller Guttenbrunn care prezentau prurit și edeme la nivelul fetei si al ochilor, greață si vărsături.

Conform celor declarate, acestea ar fi survenit în urma unor activități de dezinsecție si dezinfectie, care au avut loc la unitatea de învățământ.

În urma primelor verificări s-a stabilit o legătură directă între starea elevilor si dezinsecția/dezinfecția efectuată în incinta liceului, la data de 10 ianuarie 2020, de către o societate comercială cu sediul în Deva, județul Hunedoara.

În urma cercetărilor efectuate și a mijloacelor de probă administrate din acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– Vătămare corporală din culpă, prev. și ped. de art. 196 din Codul Penal;

– Fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. și ped. de art. 322 din Codul Penal;

– Uz de fals, prev. și ped. de art. 323 din Codul Penal;

– Trafic de produse sau substanțe toxice, prev. și ped. de art. 359 din Codul Penal.

La fața locului s-a deplasat și echipa de cercetare din cadrul Serviciului Criminalistic Arad, care a prelevat probe care urmează a fi analizate toxicologic.

Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.

Biroul de presă al IPJ Arad

……………………………………………..

[ACTUALIZARE 1] 40 de ELEVI au ajuns aseară la UPU, iar 14 au rămas internați în spital! Cine e vinovat de PENAL-PENIBILA situație de la Liceul German? [FOTO / VIDEO]

32 de copii au ajuns aseară la UPU a Spitalului Județean Arad, iar 10 dintre ei au rămas internați pe timpul nopții. Actualizarea de la ora 06.00, transmisă presei prin directorul ISU Arad, dr. Monica Puticiu, confirmă că „40 de copii au fost aduși la spital, iar 14 au rămas internați”!

Conform reprezentanților ISU Arad,

după măsurarea toxicității din aer cu aparatura CBRN (detector de substanțe chimice), „probele aeriene nu au arătat nimic pe aparate. Au fost prelevate și probe de pe bănci și diferite obiecte. Aceste probe trebuie verificate în laborator.”

Urmare a ședinței Comitetului Județean pentru Situații Urgență, organizată din dispoziția prefectului azi-noapte, la ora 22.30 în sala de ședințe a Spitalului Județean Arad s-au decis următoarele:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

În urma ședinței CJSU prefectul județului Arad în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență a dispus:

1.  Suspendarea cursurilor de la liceul teoretic Adam Muller Gutenbrun, in corpurile de clădire afectate pentru data de 14.01.2020
2. Direcția de Sănătate Publica va dispune mâine dimineață măsurile pentru curățenia spatiilor.
3. Se vor face verificări atât la firma care a executat lucrarea cât și la unitatea de învățământ de către instituțiile abilitate.

La ora 23.00 situația elevilor la UPU Arad este următoarea:

10 internați, 13 au refuzat internarea 8 in curs de evaluare, 1 a părăsit spitalul fara a fi investigat pentru că nu prezenta simptome.

Biroul de presă al Instituției Prefectului

***

„Alexandra şi Vlad sunt bine, la fel ca şi ceilalţi copii de la Liceul German afectaţi de inconştienţa unei firme de dezinsecţie. Copiii sunt la spital şi primesc îngrijirea de care au nevoie. Mulţumesc tuturor celor care mi-au adresat mesaje private de susţinere în ultimele ore. Rămâne ca autorităţile să investigheze şi să tragă la răspundere vinovaţii pentru că astfel de fapte cu consecinţe grave sunt inacceptabile.” – este postarea de pe Facebook a lui Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, ai cărui copii au căzut victime acestui… act de corupție, în fond – parte a unui sistem de achiziții publice din mafia căruia face parte el însuși.

„La 7.15 min mi am lăsat copiii la școală, un loc sigur, așa ar trebui să fie, iar acum, asta este starea lor. Uitați-vă la ei nenorociților! Ce faceți incompetenților, ne omorâți copiii?! Promit ca toți cei implicați de la mic la mare o să plătiți. Mulțumesc cadrelor medicale.” – a scris și Laura Crișan pe Facebook.

Ministerul Sănătății a avut REACȚII DURE … care sperăm să nu-i treacă!

[COMUNICAT DE PRESĂ]

„Se suspicionează faptul că în sălile de curs unde aceștia învață, vineri, 10 ianuarie 2020 au fost efectuate proceduri de Dezinfecție, Desinsecție și Deratizare (DDD) și este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanțe chimice, care să le fi produs această simptomatologie.

O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea școlară și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs.

O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii.

De asemenea, reprezentanți ai DSP Arad și Poliția caută firma care a efectuat operațiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara

La acest moment, starea de sănătate a copiilor este bună. Aceștia au rămas sub supraveghere, fără a necesita internare.“

Biroul de presă al Ministerului Sănătății

***

Ministrul Sănătății: „Se pare că la Arad, nimeni nu și-a făcut treaba!”

„Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timișoara o astfel de situație să se repete la numai două luni.

Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operațiuni de deratizare, dezinfecție și desinsecție, dar se pare că la Arad, nimeni nu și-a făcut treaba.

Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritații faciale și oculare pentru că, în continuare, operațiunile DDD se fac după ureche.

Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar și a Inspecției Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate.

Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovați care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiți să schimbăm radical legislația”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

***

Este puțin prea devreme să vorbim despre VINOVAȚII-EFECTIV și NOMINALI a ceea ce s-a întâmplat în unitatea de învățământ de pe „Posada”, dar după primele discuții cu autorități și surse,

aflăm că lucrarea de dezinfecție efectuată vineri de firma aleasă – cea RECOMANDATĂ de Primăria Arad fiind, cum spuneam, DD CHIM Deva – presupunea o curățare a spațiului (ștergerea băncilor, pupitrelor, toaletelor etc.) și aerisirea tuturor încăperilor cel târziu sâmbătă, la 24 de ore după împrăștierea soluției chimice (a cărei componență pare să nu o cunoască nimeni EXACT… deși am discutat cu profesori și medici!).

Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat, așa încât sutele de copii care au început școala luni, au intrat luni în niște săli de clasă NICI MĂCAR AERISITE după ce fuseseră supuse procesului deratizării/dezinfecției/dezinsecției – aceasta fiind probabil cauza principală care a condus la de nimeni doritul „breaking” de aseară.

Vom încerca să facem rost de nota de fundamentare și factura prin care i s-a plătit firmei această lucrare – de acolo reieșind, practic, totul.

De ancheta „științific-medicală” se ocupă Direcția de Sănătate Publică – de partea penală… încă nepunându-se problema!
***
Veres Csaba, patronul DD CHIM Deva,
firma care a efectuat lucrări de dezinsecţie şi deratizare la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn“, acolo unde peste 30 de copii au ajuns la spital, susţine că este şocat de cele întâmplate.
„Școala a fost cea care a comandat lucrarea. Substanțele, dar și dozele cu care am efectuat lucrările sunt trecute în procesele-verbale. Niciodată nu mi s-a mai întâmplat așa ceva. Nici nu credem că din cauza efectuării lucrărilor pe care le-am efectuat noi s-a întâmplat așa ceva“, a declarat Veres Csaba.

 

ULTIMA ORĂ:

Ministerul Sănătății s-a sesizat din presă și a dispus un control mixt de urgență.

……………………………………….
[TITLUL INIȚIAL]  (13 ianuarie, 2020) ALERTĂ MAXIMĂ! Copiii din clasele V – VIII care și-au început astăzi cursurile în clădirea de pe strada Posada au fost INTOXICAȚI cu o substanță folosită la DERATIZARE.
Directorul Spitalului Județean: „Toți copiii care acuză stări de rău să se prezinte la URGENȚE!”

La ora 17.15, în compartimentul de Pediatrie al Unității de Primiri Urgențe se aflau sub controlul medicilor 8 copii, dar salvările continuau să vină, astfel încât la această oră e o stare de alertă greu de gestionat și, mai ales, cu urmări foarte greu anticipabile.

De vină pentru acest eveniment incredibil pare a fi firma din Deva care a câștigat licitația pentru deratizarea școlilor din municipiu – DD CHIM pe numele său – care vineri a procedat la operațiunea de dezinfectare a Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” – vorbim despre clasele V-VIII care află în sediul școlii de pe strada Posada, din Aradul Nou.

Nu se cunoaște încă substanța cu care s-a dat pe parchet și bănci „care erau lipicioase și aveau un miros suspect” – conform celor relatate de copii părinților, după ce au venit de la școală acuzând dureri de cap. Nici măcar directorul școlii, Mario Stoica, nu știe mai nimic, declarându-ne că „vineri, când s-a făcut operațiunea, eu eram în concediu, iar de asta s-a ocupat administratorul școlii.”

Direcția de Sănătate Publică a fost, de asemenea, alertată și a demarat de urgență un control atât la Liceul German cât și la Spitalul Județean.

Mircea Onel, directorul medical al S.J.A. ia foarte în serios acest eveniment și invită „toți părinții ai căror copii prezintă simptome specifice unei intoxicări să îi aducă la UPU!

Niciun copil nu a fost externat până acum, dar sunt câțiva părinți care și-au dus copiii înapoi acasă… „pe riscul lor” (conform cadrelor medicale).

ACTUALIZARE 1 – ora 18.00

„Sunt 13 copii ajunşi la spital. Au erupţii cutanate, au dureri abdominale, dar sunt conştienţi și cooperanți. Deocamdată, cadrele medicale sunt la  faza analizelor”, a declarat Simina Roz, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Arad.

ACTUALIZARE 2 – ora 19.00

La Liceul German de pe strada Posada se deplasează grupa operativă formată din inspectorul-șef, primul adjunct și purtător de cuvânt.

ACTUALIZARE 3 – ORA 21

Numărul copiilor internați la UPU a Spitalului Județean Arad a crescut la 24! 9 dintre aceștia au fost externați, 6 sunt internați, unul refuză internarea și 8 se află în consultații.

ISU intervine, în continuare, la sediul de pe Posada al Liceului German, pentru a depista cu detectorul chimic substanțele care au infectat copiii.

„Se va face o verificare suplimentară și cu aparatura CBRN Bihor pentru o nouă confirmare, pentru a se confirma de la ambele detectoare, iar la ora 22.30 se va organiza o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, din dispoziția prefectului” – a anunțat Gheorghe Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.

2 COMENTARII

  1. Zic si eu: Vinovat e furnizorul insecticidului dar si administrația, care avea obligația să pună la treabă personalul îndrituit cu curățenia. directorul nu poate fi peste tot. Nu cunosc situația de la AMG, dar în alte instituții publice sunt păstrate persoane pensionare cu normă întreagă sau care refuză să plece fiindcă pot să stea pînă la 65, în curând 70!!! la cerere, iar directorul nu are ce să facă (mă rog, ar putea să revizuiască fișa postului și să verifice zilnic dacă se respectă,nu să permită șederea pe scaun, așa cum o cere vârsta, sau să externalizeze curățenia)

  2. Dar de ce nu s-a facut deratizarea cu o saptamana mai devreme?Sa aibe timp sa se aeriseasca scoala !

Comentariile sunt închise.

Exit mobile version