CULTURĂ

[ACTUALIZARE 2] Festivalul „Iubiți Muzica Românească” propune în weekend evenimente culturale de excepție, care nu trebuie pierdute

 

Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Românească” propune pentru serile sfârșitului de săptămână concerte și audiții pline de originalitate, întalniri și experiente care nu trebuie pierdute.

În seara de 13 Octombrie,Vineri, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, un dublu recital al unor ansambluri cu renume – Percutissimo din Timișoara si Cvartetul de clarinete Academic din Brașov – un concert orientat în special spre auditorii tineri, plin de influențe jazz, etno sau sonorități destinate parcă unor filme horror sau SF, din care nu lipsesc momentele de umor muzical, de teatru instrumental și interacțiune cu publicul. Este o seară deschisă surprizelor și întâlnirilor sonore, o seară cu autografe Richard Oschanitzky, Aurel Stroe, Adrian Iorgulescu, Laura Manolache ș.a.

Întâlnirea de Sâmbătă,14 Octombrie, de la aceeași ora (19.00), din Sala Cercului Militar este o seară de operă, o întâlnire cu una dintre cele mai mari reușite ale creației contemporane, Eumenidele de Aurel Stroe, o transpunere în contextul muzicii noi a finalului trilogiei Orestia de Eschil și a principiilor teatrului antic.

Rod al colaborării dintre Filarmonica „Banatul” din Timișoara și faimosul saxofonist francez Daniel Kientzy, spectacolul „Eumenidele” a fost aplaudat de-a lungul anilor în trei distribuții la Roma, Paris și Basel, iar în cea actuală (care propune o regie colectivă, muzicienii manevrând în timpul spectacolului scenografia și luminile) la Milano.

Nu în ultimul rând, este o ocazie excepțională de a asista la o adevărată demonstrație de virtuozitate a artistului francez care oferă, pe toată durata operei (o oră) momente unice, cum sunt cântatul la două saxofoane simultan sau folosirea enormului (și rarisimului) saxofon contrabas. Toate argumentele unui spectacol EVENIMENT!

Iar pentru cei care iubesc deopotriva filmul mut și muzica, Sala Regele Ferdinand din Primaria Arad devine gazda spectacolului de Duminică, 15 Octombrie 2017, de la ora 19.00, o proiecție a filmului Tabu din 1931, creație a regizorului Friedrich Wilhelm Murnau , însoțită sonor de muzica Violetei Dinescu și de interpreții ei dedicați – pianistul Sorin Petrescu, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, percuționistul Doru Roman și clarinetistul Dorin Cuibariu.

Capodoperă cinematografică, pe cât de emoționantă pe atât de temerară, o poveste de dragoste din Mările Sudului,TABU este filmat pe o insulă paradisiacă din arhipelagul Bora-Bora, care se inspiră dintr-un subiect real, autohton, o istorie complexă și vibrantă despre iubire și sacralitate. Imaginea de o frumusețe pură, folosirea în cea mai mare măsură a băștinașilor ca actori, prima filmare subacvatică din istoria cinematografiei, sunt doar câteva detalii ale unei opere geniale. Muzica Violetei Dinescu reușește să ilustreze imaginea, să sugereze sentimente, să dialogheze cu discursul vizual, folosind un filon etnomuzicologic vast, de la polinezian la… românesc. Pe lângă acest folclor „antebabelian”, compozitoarea stabilită în Germania și apreciată în întreaga lume, integrează într-o scriitură luxuriantă, adeseori heterofonică, ecouri modale enesciene și chiar în acord cu actiunea, un… rag-time!

Cei patru instrumentiști virtuozi au prezentat cu mare succes acest spectacol în zeci de săli de concerte din Germania, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Elveția și Serbia, iar acum sunt prezenti în Arad!

Evenimentele organizate in cadrul Festivalului International Iubiti Muzica Romaneasca! – proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National permit accesul liber, in limita locurilor existente in salile de concert.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

AGENDA 13 – 15 octombrie 2017:

Vineri, 13 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar
Ansamblul de percuţie “Percutissimo” al Facultăţii de Muzică din Timişoara

Coordonator: Doru Roman

Membri: Patricia Popescu, Amelia Trifu, Tiberiu Szalma, Daniel Cuibariu-Jumuga, Patrick Cojerean
Invitaţi: Lucia şi Mario Florescu

Laura Manolache: Himera apelor

Aurel Stroe: Il giardino delle strutture

Doina Rotaru: Noesis

Darie Nemeș Bota: Fight And Light

Adrian Iorgulescu: Ipostaze IV

Cvartetul de clarinete”Academic”al Filarmonicii “Gheorghe Dima” Braşov
Iulian Rusu – clarinet I, Izsak Jenö – clarinet II, Ionel Pârlea – clarinet III, Ilie Carp – clarinet bas.

Béla Bartók ar. Ioan Dobrinescu: Sonatina

Sabin Păutza: Suita

Ioan Dobrinescu: De treci codrii de abanos

Ciprian Porumbescu ar. Ioan Dobrinescu: Hora Braşovului

Ion Scărlătescu ar. Ioan Dobrinescu: Bagatella

Richard Oschanitsky: Cearta

Ioan Dobrinescu: Ciocârlia

Romeo Cozma: Fantezie pentru cvartet de clarinete

Sâmbătă,14 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar

Eumenidele (Orestia III) de Aurel Stroe

Spectacol de operă realizat în colaborare cu Centrul Cultural „Aurel Stroe”

Buşteni

Cu participarea extraordinară a saxofonistului Daniel Kientzy (Franţa)

Dirijor Cezar Verlan

Distribuţie

Atena – Cosmina Ivan

Oreste – Cristian Ardelean

Apollo – Nicolae Haţegan

Corul Eriniilor/Eumenidelor

Ana Maria Stănoia, Cosmina Şerban, Corina Chietrean, Ovidiu Cozma,

Alexandru Șuca, Bogdan Sărăcin

Constantin Spurcaciu – asistent regie și figuraţie

Grigore Golubeanu – lumini şi figuratie

Alexandru Voinea – scenografie şi figuraţie

Regia colectivă

Duminică, 15 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Regele Ferdinand

Spectacol de film mut şi muzică
TABU (1931)

regia Friedrich Wilhelm Murnau, muzica Violeta Dinescu
„Trio Contraste“
– Ion Bogdan Ştefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – percuţie, în colaborare cu Dorin Cuibariu- clarinet, saxofon

…………………………………………………

[ACTUALIZARE] (9 octombrie 2017 )Festivalul „Iubiți Muzica Românească!” debutează joi, 12 octombrie, ora 16.00, cu un colocviu dedicat muzicii contemporane românești

Joi, 12 Octombrie 2017, este ziua de debut a Festivalului Internațional „Iubiți Muzica Românească!”, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în agenda Filarmonicii fiind cuprinse două dintre manifestările planificate și  dedicate spațiului cultural românesc: colocviul de muzicologie,  cu tema „Evolutia muzicii contemporane românești în context mondial”  (ora 16.00 – Sala Cercului Militar), o întâlnire cu cercetători reputați, buni cunoscători ai fenomenului, și concertul simfonic dedicat Banatului de ieri și de azi (ora 19.00 – Sala Cercului Militar).

[COMUNICAT DE PRESĂ – FILARMONICA DE STAT ARAD]

Pe un suport de zece expuneri dintre cele mai relevante pentru tematica aleasă, colocviul se bucură de participarea unor compozitori și muzicologi de la Universitățile de Muzică din București (Adrian Iorgulescu), Cluj Napoca (Elena Maria Șorban) și Timișoara (Veronica Laura Demenescu, Mihaela Silvia Roșca, Rafaela Carabenciov,  Dana Sorina Chifu, Ion Alexandru Ardereanu s.a.), dar și de prezența muzicologului german Heidemarie T. Ambros (Berlin), președinte al societății Musica suprimata, cunoscută propagatoare a unor compozitori persecutați în trecut, fie de regimul nazist, fie de contextul perioadei comuniste și al unei ideologii schimbate. Pentru specialiști, dar și pentru publicul larg, colocviul este un pas binevenit, un demers care prezintă puncte de vedere autorizate despre contribuția românească la cultura europeană.

Banatul multicultural este tema concertului simfonic inaugural al Festivalului Internațional „Iubiți Muzica Românească!”, care reunește creații de Sabin Drăgoi  (Divertisment rustic), Gabriel Almasi (The Mysterious Journey Of Life p.a.a.), Remus Georgescu (Toccata pentru pian și orchestră), Walter Michael Klepper (Divertisment pentru orchestră de coarde și timpani), Petru Stoianov (Hiperboreeana), Gabriel Mălăncioiu (Zamolxis pentru trompetă și orchestră).

Adresându-se tuturor  iubitorilor și curioşilor fenomenului, programul reprezintă un adevărat documentar sonor al spațiului bănățean, zona de creație ale cărei virtuți inovatoare își așteaptă încă deplina recunoaștere și valorificare.

Relevantă însă pentru amploarea și ineditul evenimentul este parcurgerea punctuală a întregii agende de festival, precum și informația legată de accesul gratuit al publicului, în limita locurilor existente în sălile de concert.

 Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Invitații orchestrei simfonice sunt în această prima săptămână de festival dirijorul Huba Hollokoi (Ungaria/Finlanda), soliștii Andreea Dumitrescu (pian) și Sergiu Cârstea (trompeta), dar și actorul timișorean Adrian Korek.

Născut în Ungaria, Huba Hollókői şi-a început studiile muzicale ca violonist. Cântând de la vârsta de patru ani, a fost distins cu numeroase premii la importante concursuri naţionale şi internaţionale.

Ca dirijor, a lucrat cu orchestre olandeze de top, inclusiv cu ResidentieOrkest, Noord Netherland Orchestra, Holland Ballet Orchestra şi a fost dirijor asistent a lui Semyon Bychkov la Orchestra Concertgebouw. Recent, a debutat la pupitrul orchestrelor Slovak Sinfonietta, MAV din Budapesta, Sonderjollands Symfoniorkester (Danemarca), Orkest van het Osten din Enschede şi Orchestra Simfonică din Lahti. A dirijat cu mult succes operele Flautul fermecat şi Don Giovanni (alături de Joensuu City Orchestra, Finlanda şi Dutch National Opera Academy). A condus producţiile pentru De Dutch Don’t Dance Division (Haga) timp de două sezoane. Alte proiecte ale sale includ opera Anne enZef (o nouă lucrare compusă de Monique Krüs), alături de Orchestra Simfonică a Olandei, punerea în scenă ca dirijor asistent a lui Markus Stenz a operei Wozzeck de Alban Berg (Radio Symphony Orchestra) şi dirijarea operei Rigoletto de Giuseppe Verdi în Finlanda.

Huba Hollókői a primit diplomele pentru dirijat operă şi orchestră de la Academia Sibelius (Helsinki, Finlanda), unde a studiat cu prof. Leif Segerstam şi Jorma Panula. De asemenea, a terminat cursurile de Masterat din cadrul National Master Orchestral Conducting Program din Olanda, sub îndrumarea lui Jac van Steen, Kenneth Montgomery şi Ed Spanjaard. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Kurt Masur, Johannes Schläefli, Zoltán Peskó, Atso Almila şi Yuri Simonov.

A început să dirijeze din timpul facultăţii, fiind asistent al unor importanţi dirijori de talie internaţională Christoph Poppen (Het Gelders Orkest), Stefan Asbury, Xian Zhang şi Clark Rundell (Orchestra Naţională de Tineret a Olandei – NJO), Kenneth Montgomery (Orchestra Naţională a Irlandei) şi Ed Spanjaard (Maastricht).

Ca solist, Huba Hollókői a concertat în Ungaria, Anglia, Germania, Italia, Finlanda, Austria, Olanda şi Japonia. În 2010, a avut onoarea de a împărti podiumul cu Eiji Oue în cadrul NDR Musikrag – Hanovra (Antonio Vivaldi: Anotimpurile). A fost invitat la numeroase festivaluri internaţionale, precum the Young Hungarian Talents in Focus în Londra, Herbstliche Musiktage, Bad Urach şi Musica Nova (Helsinki). A fost concert-maestru al orchestrelor din Joensuu şi Vaasa (Finlanda).

Huba Hollókői a fost unul dintre cei trei finalişti ai celei de-a LIII-a ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat de la Besançon (2013). Este dirijor asistent la Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda.

Andreea Dumitrescu a urmat cursurile Şcolii de Muzică din Reşiţa şi ale Liceului de Muzică din Timişoara, studiind  apoi în paralel matematica (specializarea Informatică) şi pianul (clasa lect. Sorin Petrescu) la Universitatea de Vest. Printre muzicienii care au contribuit la formarea sa muzicală se numără Jean-François Antonioli, Gabriel Amiraș şi John Lill. Cursurile masterale le-a urmat la aceeași Universitate, sub îndrumarea conf. univ. Manuela Mihăilescu.

Între lunile septembrie-decembrie ale anului 1998, a participat la cursuri de perfecţionare muzicală la Iyshe Royal Music Conservatory din Aarhus, Danemarca.

Andreea Dumitrescu a concertat cu Orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara în concerte dirijate de Gheorghe Costin,  Robert Houlihann, Philipp Pointner. A fost invitata orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor din Cluj Napoca, Craiova, Pitesti, Târgoviște și a colaborat cu dirijorii Theo Wolters, Paul Mann, Daniel Cohen, Tiberiu Oprea, Constantin Grigore, Matei Pop. A concertat alături de Orchestra Facultăţii de Muzică din Timişoara dirijată de Mircea Holiartoc şi de Orchestra Liceului de Muzică din Craiova, dirijor Florian Zamfir.

Andreea Dumitrescu are o bogată activitate interpretativă, care cuprinde multe recitaluri solo în ţară şi peste hotare (Italia, Danemarca şi Germania) şi concerte camerale în formaţii de duo alături de flautista Edith van der Burg în Olanda, de violonista Marta Teglas, de pianista Andreea Csibi, de violonista Cristina Sânmărtinean, de naistul Mădălin Luca, de violonistul Eugen Morăriţa şi de clarinetistul Dorin Cuibariu.

Andreea Dumitrescu face parte din Trio-ul “Charisma”(împreună cu Dorin Cuibariu la clarinet şi saxofon, şi Eugen Morăriţa la vioară), care din anul 2004 susţine recitaluri în România, Ungaria, Serbia şi Germania. A mai cântat şi în formaţii camerale alături de Ioana Gîrz (flaut), Anca Lăzărescu (violoncel), Marta Teglas (vioară), Rodica Roşian (violă) şi Alexandru Pătraşcu (vioară).

Pianista a fost invitată la festivaluri cunoscute din România – Zilele Omagiale Remus Georgescu (2002), Festivalul Camerata Blăjeană (2003),  Zilele Muzicale George Enescu (2007 -2012), Festivalul Timișoara Muzicală (2015,2016),Festivalul Internațional de Muzică Nouă Intrada (2014, 2015), Festivalul Meridiane (București 2015)

Andreea Dumitrescu este profesor corepetitor la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timişoara și pianist instrumentist colaborator al Filarmonicii “Banatul”.

Sergiu Cârstea a absolvit Institutul de Stat al Artelor „Gavril Musicescu” din Chişinău şi s-a specializat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris cu profesorii Pierre Tibaud, Jean Douay şi Antoine Curé. Şi-a început cariera în anul 1980 la Chişinău, ca membru al   ansamblului simfonic al Filarmonicii, iar din 1997 a ocupat  primele poziţii în partidele de trompetă ale Filarmonicii Banatul şi Operei Naţionale Române din Timişoara.

În stagiunea 1992 -1993, a fost director artistic al Filarmonicii din Chişinău, iar din 1977 este cadru didactic în instituţii de învăţământ mediu şi superior din Republica Moldova şi România. Începând din anul 2000 îndrumă clasa de trompetă a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, iar din 2014 predă instrumentul şi la Universitatea Naţională de  Muzică din Bucuresti.  În anul 2006 publică o metodă de studii tehnice moderne pentru trompetă, iar în 2007 pune bazele Asociaţiei „ROMANIAN BRASS SOCIETY şi ale Concursului   internaţional de alămuri din Timişoara.

A colaborat cu ansambluri importante precum Opera Naţională a Republicii Moldova, Orchestra de Stat a Radiodifuziunii Republicii Moldova, orchestra simfonică din Plovdiv, orchestra simfonică Piotr Ilici Ceaikovski (Rusia), Filarmonicile din Arad, Oradea, Iaşi, Cluj Napoca, Satu Mare, Sibiu, Bacau, Râmnicu Vâlcea şi Craiova.

Sergiu Cârstea a concertat în Biserica Americană din Paris, în Biserica Catolică din Champagne, în Sala Universităţii Sorbona, Sala cu orgă  şi sala Filarmonicii din Chişinău şi în numeroase catedrale din Italia.

Artistul se distinge printr-o uluitoare calitate timbrală, iar abordarea sa repertorială este în acest sens una cu totul privilegiată. Interpretează  deopotrivă partituri concertante  de  Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Telemann, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Torelli, Joseph Haydn, Jiri Neruda,  Henri Tomasi, Alexander Arutiunian.

Ca o confirmare a extraordinarelor sale calităţi de interpret, în anul 2014, Sergiu Cârstea a devenit membru al International Trumpet Guild.

……………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (4 OCTOMBRIE 2017) Festivalul „Iubiţi Muzica Românească!” – un regal al muzicii culte  și contemporane românești

Relevantă pentru amploarea și ineditul evenimentul este parcurgerea punctuală a agendei de festival, precum și informația legată de accesul gratuit al publicului, în limita locurilor existente în sălile de concert.

[COMUNICAT DE PRESA – FILARMONICA DE STAT ARAD]

Festivalul „Iubiţi Muzica Românească!”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, va avea loc în perioada 12 -19 Octombrie 2017, marcând unul dintre vârfurile anului muzical arădean.

Organizat în săli emblematice precum Cercul Militar, Colegiul de arte Sabin Drăgoi sau Sala Ferdinand a Primăriei Arad, festivalul propune o panoramare a creaţiei culte româneşti, în special a celei aparţinând generaţiilor postenesciene („generaţia de aur a muzicii româneşti”) şi contemporane, cu dublul scop al promovării sale în rândul unui public cât mai larg şi al familiarizării interpreţilor români şi străini cu opusuri de referinţă, rar sau deloc întâlnite altfel pe afişul stagiunilor de concerte.

Structura acestui festival-pilot include un colocviu de muzicologie şi opt manifestări muzicale concepute ca evenimente culturale în genuri distincte: simfonic, vocal-simfonic, cameral, operă, spectacol multimedia. Momente în care muzica se aliază cu poezia, cu teatrul, cu filmul, întâlniri fascinante ale sonorităților instrumentale cu cele electronice, piese în primă audiție mondială, oferă auditorilor posibilitatea de a se familiariza cu diversitatea de soluţii propuse de arta sunetelor în derularea contemporană.

“Banatul multicultural”, „Viața în doi”, “Muzica românească în mâinile tinerilor interpreţi”, fascinația unui spectacol de operă contemporană (Orestia III de Aurel Stroe) sau aceea a unui spectacol multimedia – film mut și muzică – și reîntâlnirea cu senzaționala capodoperă cinematografică TABU (1931) de Friedrich Wilhelm Murnau, cu muzica compusă special pentru această peliculă de Violeta Dinescu, sunt câteva dintre tematicile și provocările lansate de această primă ediție a evenimentului.

Invitaţi sunt muzicieni consacraţi din Bucureşti (Diana Moş, Ion Bogdan Ştefănescu, Bianca Manoleanu, Remus Manoleanu, Cezar Verlan), Bacău (Trio Syrinx), Craiova (Mihai Ungureanu), Braşov (Cvartetul Academic), Timişoara (Sorin Petrescu, Doru Roman, Dorin Cuibariu, Sergiu Cârstea, Adriana Dogariu, Sorin Dogariu, Cosmina Ivan, Cristian Ardelean, Nicolae Hațegan ș.a.), Arad (Dorin Frandeş, Mario Florescu, Lucia Florescu, orchestra şi corul Filarmonicii), dar și oaspeți de peste hotare, cu o preocupare constantă pentru cunoaşterea şi promovarea muzicii româneşti: saxofonistul Daniel Kientzy (Franţa), dirijorul Huba Holloköi (Ungaria-Finlanda), acordeonistul Marko Ristic (Serbia), muzicologul Heidemarie T. Ambros.

În conţinutul serilor de festival sunt cuprinse creaţii de Ioan Căianu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Sabin Drăgoi, Emil Monţia, Mihai Brediceanu, Ion Scărlătescu, Paul Jelescu, Philipp Herschkowitsch, Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Aurel Stroe, Pascal Bentoiu, Corneliu Cezar, Teodor Grigoriu, Walter Michael Klepper, Remus Georgescu, Adrian Iorgulescu, Ulpiu Vlad, Adrian Pop, Dan Dediu, George Balint, Petru Stoianov, Dan Voiculescu, Sabin Păutza, Dan Buciu, Cornelia Tăutu, Violeta Dinescu, Corneliu Dan Georgescu, Richard Oschanitzky, Viorel Munteanu, Doina Rotaru, Mihai Măniceanu, Laura Mânzat, Andrei Tănăsescu, Laura Manolache, Lucian Beschiu, Roman U. Vlad, Ana Szilagyi, Romeo Cozma, Gabriel Almasi, Gabriel Mălăncioiu, Ionică Pop, Darie Nemeș Bota, Ioan Dobrine

PRECIZARE:

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului său, de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

AGENDA FESTIVALULUI:

Joi, 12 Octombrie 2017 ora 16.00

Colocviu de muzicologie

Evoluția muzicii contemporane românești în context mondial

Joi, 12 Octombrie 2017 ora 19. 00 Sala Cercului Militar

Compozitori bănăţeni – Concert simfonic inaugural
Dirijor Huba Holloköi – Ungaria/Finlanda

Solişti Andreea Dumitrescu – pian, Sergiu Cârstea – trompetă

Invitat actorul Adrian Korek (Facultatea de Muzică și Teatru a U.V.T.)

Sabin Drăgoi: Divertisment rustic

Gabriel Almasi: The Mysterious Journey Of Life (p.a.a.)

Remus Georgescu: Toccata pentru pian și orchestră

Walter Michael Klepper: Divertisment pentru orchestră de coarde și timpani

Petru Stoianov: Hiperboreeana

Gabriel Mălăncioiu: Zamolxis pentru trompetă și orchestră

Vineri, 13 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar
Ansamblul de percuţie “Percutissimo” al Facultăţii de Muzică din Timişoara

Coordonator: Doru Roman

Membri: Patricia Popescu, Amelia Trifu, Tiberiu Szalma, Daniel Cuibariu-Jumuga, Patrick Cojerean
Invitaţi: Lucia şi Mario Florescu

Laura Manolache: Himera apelor

Aurel Stroe: Il giardino delle strutture

Doina Rotaru: Noesis

Darie Nemeș Bota: Fight And Light

Adrian Iorgulescu: Ipostaze IV

Cvartetul de clarinete”Academic”al Filarmonicii “Gheorghe Dima” Braşov
Iulian Rusu – clarinet I, Izsak Jenö – clarinet II, Ionel Pârlea – clarinet III, Ilie Carp – clarinet bas.

Béla Bartók ar. Ioan Dobrinescu: Sonatina

Sabin Păutza: Suita

Ioan Dobrinescu: De treci codrii de abanos

Ciprian Porumbescu ar. Ioan Dobrinescu: Hora Braşovului

Ion Scărlătescu ar. Ioan Dobrinescu: Bagatella

Richard Oschanitsky: Cearta

Ioan Dobrinescu: Ciocârlia

Romeo Cozma: Fantezie pentru cvartet de clarinete

Sâmbătă,14 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar

Eumenidele (Orestia III) de Aurel Stroe

Spectacol de operă realizat în colaborare cu Centrul Cultural „Aurel Stroe”

Buşteni

Cu participarea extraordinară a saxofonistului Daniel Kientzy (Franţa)

Dirijor Cezar Verlan

Distribuţie

Atena – Cosmina Ivan

Oreste – Cristian Ardelean

Apollo – Nicolae Haţegan

Corul Eriniilor/Eumenidelor

Ana Maria Stănoia, Cosmina Şerban, Corina Chietrean, Ovidiu Cozma,

Alexandru Șuca, Bogdan Sărăcin

Constantin Spurcaciu – asistent regie și figuraţie

Grigore Golubeanu – lumini şi figuratie

Alexandru Voinea – scenografie şi figuraţie

Regia colectivă

Duminică, 15 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Regele Ferdinand

Spectacol de film mut şi muzică
TABU (1931)

regia Friedrich Wilhelm Murnau, muzica Violeta Dinescu
„Trio Contraste“ – Ion Bogdan Ştefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian,

Doru Roman – percuţie

în colaborare cu

Dorin Cuibariu- clarinet, saxofon

Luni, 16 Octombrie 2017 ora 19.00 Colegiul de arte Sabin Drăgoi

„Viaţa în doi” – Recital de familii

Bianca Luigia Manoleanu (soprana) – Remus Manoleanu (pian)

Adriana Dogariu (pian) – Sorin Dogariu (pian)

Mihaela Faur (harpă) -Vlad Faur (trombon)

Carmen Iuga (vioară) – Dorel Iuga (flaut)

Bianca Luigia Manoleanu / Remus Manoleanu

Mihai Brediceanu: Trei cântece pe versuri de Lucian Blaga

Theodor Grigoriu: La Steaua (Eminescu)

Numai Poetul … (Eminescu)

Dan Voiculescu: Laudă omului (Nichita Stănescu)

Muzica (Nichita Stănescu)

Adrian Iorgulescu Cântecele stihuitorului (Lucian Blaga)

1 Cântec înainte de a adormi

2 Cântecul așteptării

3 Cântecul obârșiei

4 Cântecul șoimului

5 Cântecul vârstelor

6 Sub stele

George Balint: Un nod, un semn și un mic poem (Nichita Stănescu)

Ulpiu Vlad: Lumină (din ciclul Mozaic)

Darie Nemeș Bota: lieduri pe versuri de Răzvan Popotan

Imagini de Luni

Poema de Miercuri

Visul de Duminică

Philipp Herschkowitsch: Margini de seară (Ion Barbu)

Ana Szilagyi: Patru lieduri pe versuri de Antonio Mazzo

Mihai Măniceanu: Două lieduri pe versuri de Ilie Comăniță

De toate

Iele

Dan Buciu: Înțeleptul și poezia (Omar Khayyam)

Adriana Dogariu /Sorin Dogariu

Anatol Vieru: Nașterea unui limbaj

Mihaela Faur /Vlad Faur

Cornelia Tăutu: Ad astra

Carmen Iuga / Dorel Iuga

Ioan Căianu: Suită de dansuri româneşti

Doina Rotaru: Mesto pentru flaut alto şi vioară

Marţi, 17 Octombrie 2017 ora 19.00 Colegiul de arte Sabin Drăgoi

Muzica românească în mâinile tinerilor interpreţi”

Duo Vivo” – Radu Ţaga/fagot, Marko Ristic(Serbia)/acordeon

Ansamblul “Volte” – Ramona Morăriţa (soprană), Laura Roman (vioară),

Iuliana Ambăruş(violă), Andreea Olariu(pian)

Duo Vivo

Corneliu Dan Georgescu: Transsilvanische Motive

Laura Mânzat: Arbor – Cavatina pentru fagot și acordeon

Paul Jelescu: Rapsodia dobrogeană

Ansamblul Volte

Lucian Beschiu: Văz duhul (p. a. a.) pe versuri de Nicolae Coman

George Balint: Zî (p. a. a.)

Roman U. Vlad: Domnișoara Pogany

Ionică Pop: Zbor prin rostul clipei (pe versuri de Grigore Golubeanu)

Andrei Tănăsescu: La vie en dose

Miercuri, 18 Octombrie 2017ora 19.00 Colegiul de arte Sabin Drăgoi

Recital

Diana Moş – vioară Mihai Ungureanu – pian
Trio Syrinx Dorel Baicu/flaut, Dorin Gliga/oboi, Pavel Ionescu/fagot

Trio Syrinx

Corneliu Cezar: Ziua fără sfârșit 
Duo Diana Moș (vioară) – Mihai Ungureanu (pian)

Tiberiu Olah: Sonatina pentru vioară și pian

Pascal Bentoiu: Sonata pentru vioară și pian

George Enescu: Sonata a III-a pentru vioară și pian în caracter popular românesc

Joi, 19 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar

Concert vocal simfonic
Corul şi orchestra Filarmonicii
Dirijor Dorin Frandeş

Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş

Solişti Dorel Baicu/flaut, Dorin Gliga/oboi, Pavel Ionescu/fagot

Program

Adrian Pop: Triptic

Ulpiu Vlad: Sonorități și Anemone IV

Concert pentru flaut, oboi, fagot și orchestră (p. a. a.)

Adrian Iorgulescu: Divertisment pentru orchestră de coarde

Dan Dediu: Unda lucis – cantata pentru mezzosoprană, cor și orchestră (p. a. a.)

Critic Arad, 12 octombrie 2017 12:05

afis-festival-ROfilarmonica-2