joi, martie 30, 2023

[ACTUALIZARE 2] Lecție de diplomație, bun gust și istorie predată arădenilor de tinerii de la Academia de Dans din Beijing. Prin folclor. De Ziua „Micii Uniri” [GALERIE FOTO]

 

[ACTUALIZARE 2]

40 de tineri chinezi (studenți în anul IV la Academia de Dans din Beijing) au rupt, pur și simplu, prejudecățile, dialectica, istoria, cunoștințele despre folclorul internațional și… Sala mare a Teatrului de Stat din Arad în bucăți-bucățele.  Au fost exact atâția spectatori în seara „Micii Uniri” să vadă și să asculte folclor chinezesc de 5 stele, câți au încăput (ISU a limitat accesul la 400 de oameni cu personal cu tot – altfel clădirea ar fi devenit o conservă) și… câți au meritat! Nota bene: turneul pe care trupa mixtă de dans îl efectuează – gratuit – în Europa de Est și centrală (de la București și Sibiu au venit la Arad, iar de aici au plecat la Budapesta și Viena) este un salut din partea Republicii Populare Chineze pentru confrații lor din această zonă cu prilejul intrării în noul an, care la chinezi începe în 28 ianuarie și se află sub semnul Cocoșului de foc  – o zodie care îți dă, în simbolistica ei, „exact ceea ce meriți!”

13 dansuri folclorice din 9 regiuni ale vechii Chine au interpretat tinerii artiști… iar dacă ți s-a părut că știi câte ceva despre muzica, tradițiile și folclorul chinez… ei bine… ai luat reset total.  Arădenii au aplaudat (absolut spontan) tot, au pozat și filmat tot… ca japonezii (n-a fost device cu memorie să nu fie umplut). Au intrat maimuțe (2016 a fost Anul Maimuței de foc) și au ieșit cocoși.

Adică a fost exact ce trebuie… cât să ne dea o reîmprospătare a cunoștințelor despre… lume și viață în general.

În video – unul dintre cele 13 dansuri (care s-a înregistrat mai bine pe telefonul nostru) – iar în galerie, 15o de instantanee ale spectacolului, așa cum s-a văzut el din penultima lojă penultima și un dus-întors de la poartă și înapoi.

Se cade să mai mulțumim încă o dată profesoarei Lizica Mihuț, președintele Casei Româno-Chineze, pentru că, fără diligențele sale, acest eveniment nu ar fi existat în Arad… și ar fi fost păcat.

………………………………………………………

[ACTUALIZARE] (24 ianuarie, 2017) Spectacolul Academiei de Dans din Beijing pe scena Teatrului de Stat Arad – un eveniment pe care n-ai nicio scuză să-l ratezi

În prima conferință de presă din acest an, susținută miercuri de Filiala arădeană a Casei Româno – Chineze (foto – galerie), preşedintele filialei, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, a reînnoit invitația adresată tuturor iubitorilor artei dansului și muzicii de a participa la spectacolul (rarisim în domeniu enertainmenului național) susținut de BEIJING DANCE ACADEMY în seara zilei de marți, 24 ianuarie.

„Este un spectacol gratuit, susţinut de către BEIJING DANCE ACADEMY la Bucureşti, la Sibiu şi la Arad pe data de 24 ianuarie, la Teatrul Clasic Ioan Slavici. Vorbim despre un ansamblu mare, format din 40 de membri – un spectacol prilejuit de Anul Nou Chinezesc, Anul Cocoşului de Foc şi care iată, în afară de capitală, se mai joacă doar la Sibiu şi la Arad” – a spus prof. Lizica Mihuț.

Președintele CRC, filiala Arad, nu a omis să transmită mulțumiri din partea Ambasadei Româno-Chineze presei  locale pentru „corecta promovare a evenimentelor propuse și produse în anul 2016”, informând că Excelența-Sa  Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, a transmis prefața la cartea care va apărea în curând despre Cultura și Civilizația Chineză, sub egida CRC.

Asociaţia Con Brio, implicată în reuşita evenimentului, a tramis, prin vocea Anei Maria Dragoş, mulțumirea „că putem să ajutăm la promovarea acestui eveniment, pentru că vă garantez că spectacolul Academiei de Dans din Beijing este unul deosebit. E o șansă unică de a vedea așa ceva pe o scenă locală! De altfel, acest celebru ansamblu, n-a mai fost niciodată în România.”

La spectacol vor fi prezenți și înalți oficiali din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze.

……………………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (10 ianuarie, 2017) Spectacol de CINCI STELE pe scena Teatrului de Stat: Beijing Dance Academy vine la Arad!

Casa  Româno-chineză, filiala Arad, sărbătoreşte Anul Nou cu un spectacol de 5 stele: Beijing Dance Academy – pe scena Teatrului de Stat „Ioan Slavici”  din  Arad

Cu ocazia intrării în Noul An Chinezesc, Anul Cocoşului de Foc, arădenii sunt invitaţi la un eveniment cu totul special, un spectacol oferit de către Beijing Dance Academy, una dintre cele mai mari şi prestigioase şcoli de dans din lume. Spectacolul va avea loc la Arad în data de 24 ianuarie 2017, ora 19,  la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad .

Invitaţia este făcută de către Ambasada Republicii Populare Chineze în România şi de doamna prof. dr. Lizica Mihuţ, preşedinta Casei Româno-Chineze Filiala Arad. Artiştii chinezi vor susţine doar trei spectacole în ţara noastră: la Bucureşti, Sibiu şi Arad, iar organizatorii promit că arădenii vor avea parte de momente de neuitat.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

Beijing Dance Academy

Academia de Dans din Beijing, singura instituţie de învăţământ superior de dans din China, a fost fondată la data de 6 septembrie 1954 şi este, actualmente, una dintre cele mai mari şi prestigioase şcoli de dans din lume. Aceasta include Departamentul de dans clasic chinezesc, Departamentul de dansuri etnice şi populare chinezeşti, Departamentul de Balet, Departamentul de Coregrafie, Educaţie şi Centrul de Cercetare pentru Dans modern, Departamentul de Studii de Dans, Departamentul de dansuri de societate, Departamentul de teatru muzical, Departamentul de artă şi comunicare, Departamentul de artă şi design şi altele. Toate acestea acoperă cinci specializări şi 18 domenii academice, inclusiv spectacol de dans, coregrafie, istoria şi teoria dansului, design de artă pentru teatru, film şi televiziune şi administraţie publică. Academia are 600 de cadre didactice full-time care lucrează cu peste 3.500 de studenţi şi aproape 2.000 de elevi. Motto-ul şcolii este „Morală şi armonie, natura şi omul, cultură şi dans, virtute şi artă”.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru modul in care a fost reflectat spectacolul. Astfel de evenimente merita toata admiratia pe de o parte , pe de alta parte trebuie remarcata si rasplatita implicarea celor care au facut posibil accesul aradenilor la o intilnire live cu artistii din China. Poate cu ocazia aceasta aradenii isi vor da seama de pozitia privilegiata in care s-au aflat, insa doar 400 din cei peste 100 000 de locuitori ai municipiului caruia i s-a dat sansa sa ofere cetatenilor sai GRATUIT un astfel de festin audio-video. Este momentul ca sa nu intrebam daca orasul acesta nu merita un spatiu de spectacole in care sa poata avea acces o mai mare parte din cei dornici. De mai multi ani s-a recurs la organizari de evenimente in fata cladirii administrative. Bine si asa…… Dar sala palatului cultural e intr-o renovare a carui sfirsit inca nu se intrevede, in schimb sunt zvonuri ca si sala teatrului va intra in renovare. Slava conducatorilor ! Dar atunci populatia cit de cit dornica de spectacole, indiferent de ce natura (chiar politice) va migra catre Ceala sau alte spatii generoase (asta inainte de a merge la Timisoara, Oradea sau Szeged (desi sali spatioase si proprii pentru spectacole sunt si mai aproape, dar din pacate in tara vecina.(vezi Gyula Mako, Bekescsaba)

Comentariile sunt închise.