POLITICE

[ACTUALIZARE 2] PNL ar bate palma cu USR pentru TOATE PROIECTELE… dar până la BÎLCEA! „Deoarece nu s-a putut realiza un acord, consultările au fost întrerupte”

 

[ACTUALIZARE 2] S-au înțeles la toate proiectele… dar până la BÂLCEA! Vezi care sunt (contra)argumentele celor două formațiuni

Mai departe, comunicatele celor două partide principale care se „duelează” pentru conducerea Aradului:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

A avut loc a doua întâlnire pentru formarea majorității în CLM Arad

Conform celor agreate cu ocazia întâlnirii precedente, astăzi a avut loc a doua întâlnire la care au participat,de data aceasta, patru dintre partidele cu reprezentare în consiliul local arădean: USR PLUS, PNL, PMP și UDMR.

În deschiderea discuțiilor, USR PLUS a cerut un acord asupra unui set de principii care să fie respectate în viitoarea guvernare locală:

– „Nu se poate” trebuie înlocuit cu „găsim o soluție”. Atitudinea administrației locale trebuie să evolueze, trebuie să dăm cetățenilor soluții, nu scuze.

–  Profesionalizare – trebuie să creștem randamentul în executiv, în aparatul de specialitate al primarului. Marile proiecte de care Aradul are nevoie trebuie gestionate de oameni capabili, buni profesioniști.

– Transparență – este important să asigurăm publicarea tuturor contractelor, actelor adiționale, achizițiilor, etc., în format accesibil și ușor de înțeles.

– Trebuie să mutăm accentului de pe achizițiile simple pe cele complexe. Avem nevoie de mijloace de transport în comun, însă banii arădenilor trebuie să fie direcționați pentru proiecte de infrastructură, care să asigure dezvoltarea orașului.

–  CLM trebuie să poate superviza departamentul responsabil cu procesul de achiziții din Primăria Arad.

Acestea au fost agreate de participanți și s-a trecut la prezentarea proiectelor. USR PLUS a adus în discuție noul spital municipal, realizarea subtraversării din zona Podgoria, modernizarea ștrandului arădean, cu revitalizarea zonei comerciale și desființarea gardurilor, reabilitarea termică a tuturor blocurilor, dublarea finanțării școlilor. Și aceste proiecte au primit acordul participanților.

Ulterior, consultările s-au concentrat pe distribuția celor doi viceprimari. USR PLUS au solicitat din nou ca aceștia să fie dați de alte formațiuni decât PNL. Considerăm că distribuția voturilor în municipiu trebuie să fie respectată atât la nivelul CLM cât și la cel al executivului. Atâta timp cât PNL deține postul de primar și întregul aparat executiv din subordinea acestuia, cedarea celor doi viceprimari ar asigura o partajare a efortului de guvernare, a responsabilității, cu formațiunile politice care au primit și ele un procent semnificativ din voturile arădenilor.

Deoarece nu s-a putut realiza un acord, consultările au fost întrerupte.

Biroul de presă al USR Arad

***

[COMUNICAT DE PRESĂ]

O delegație a Partidului Național Liberal a participat ieri și astăzi 04.10 la o întâlnire cu reprezentanții UDMR, PMP și USR-Plus în vederea constituirii unei largi majorități în viitorul consiliu local municipal, o majoritate care să ofere certitudinea unei susțineri solide pentru principalele proiecte ale orașului, în următorii 4 ani.

Animați de acest obiectiv asumat de toate cele patru partide, am stabilit pentru discuțiile de astăzi o ordine de zi compusă din trei puncte:

– Agrearea creării unei coaliții largi și solide cu participarea celor 4 partide deținătoare a 20 din cele 23 de mandate ale CLM Arad

– Asumarea de către această coaliție a unei liste de parcurs cuprinzând principalele proiecte ce vor contura dezvoltarea și modernizarea orașului pentru următorii 4 ani

– Desemnarea și susținerea de către această coaliție a celor doi viceprimari

În cadrul discuțiilor de azi toate cele 4 partide participante și-au manifestat acordul de a participa la această coaliție. Totodată a fost agreată de principiu susținerea comună pentru câteva proiecte majore, unele aflate deja în curs de implementare, între care amintim doar câteva

– Preluarea și convertirea Cetății Aradului

– Construirea podului de pe strada A. Șaguna și dotarea acelei căi de comunicație cu cele 10 autobuze electrice

– Achiziția a încă 17 tramvaie

– Inchiderea inelului de centură între Vladimirescu și Aradul Nou cu construirea unui pod peste Mureș

– Construirea unui pasaj de subtraversare rutieră în zona Podgoria

– Reamenajarea pieții Avram Iancu și construirea în zonă a unui pasaj de subtraversare rutieră

– Finalizarea reabilitării exterioare și interioare a Teatrului

– Identificarea de soluții pentru construirea unui nou Spital Municipal

– Dezvoltarea ștrandului Neptun

Partidul Național Liberal și-a manifestat angajamentul de a susține, în folosul Aradului și al cetățenilor săi, proiectele propuse de către USR-Plus, în număr de cinci, dar și de către celelalte formațiuni partenere.

În ce privește cel de al treilea punct de pe ordinea de zi, PNL Arad arătat că propune pentru una dintre pozițiile de viceprimar pe domnul Sergiu Bâlcea, pe care îl va susține cu cele 9 voturi pe care le deține în cadrul CLM Arad – voturi ce reprezintă, practic, jumătate din voturile deținute de această viitoare largă coaliție.

Totodată, în respect pentru votul Arădenilor, PNL a invitat USR-Plus, în calitatea ei de a doua formațiune ca pondere în viitorul CLM și în viitoarea coaliție, să desemneze la rândul său o persoană pentru poziția de viceprimar. PNL s-a angajat că va susține la rândul său această propunere a USR-Plus.

Față de cele de mai sus, reprezentanții USR Plus au arătat, în cele două zile de discuții, că își doresc la rândul lor una dintre cele două funcții de viceprimar, fără a nominaliza deocamdată o persoană, dar și că doresc să desemneze reprezentanți în diversele Consilii de Administrație și Adunări Generale ale Acționarilor ale societăților unde CLM Arad e acționar. Și, în fine, că doresc să aibă un cuvânt de spus în ce privește persoana care va deține în continuare funcția de city manager al Aradului.

Pe lângă toate acestea însă USR-Plus a încercat să impună PNL să renunțe la a desemna la rândul său un viceprimar, condiționând, participarea formațiunii lor în viitoarea coaliție de această solicitare.

Ne manifestăm regretul pentru această poziție a USR-Plus, pe care o considerăm neloială, în principal în raport cu rezultatul votului Arădenilor, care au așezat PNL Arad ca primă forță în CLM cu cele nouă mandate obținute. Este o conduită nerezonabilă și de neînțeles. Ea vine în totală contradicție cu atitudinea noastră a liberalilor, care am întins o mână USR-Plus dorindu-i partenerii noștri în această viitoare coaliție. Suntem surprinși de faptul că, după ce USR-Plus au susținut că nu vor negocia pentru funcții ci pentru proiecte, acum o fac nu doar pentru ale lor dar încearcă să impună și viitorilor parteneri ce funcții să ocupe sau nu, condiționând viitoarea coaliție tocmai de funcții.

Consider că nu aceasta ar trebui să fie atitudinea noastră de politicieni ai unei noi genereații, din care și colegii de la USR-Plus fac parte, ci ar trebui să rămânem focalizați pe ceea ce aduce un plus în viața arădenilor, adică proiectele, investițiile și nu orgoliile și ambițiile ieftine și sterile. Este momentul ca USR-Plus Arad și liderii săi să respecte rezultatul votului și așteptările arădenilor și dacă înțeleg să accepte mâna întinsă de liberali, să o facă onest și având în minte binele celor care le-au dat votul.

Mihai Pașca – vicepreședinte PNL Arad

…………………………………………………………….

[ACTUALIZARE] (4 octombrie, 2020, ora 8.00) ECUAȚIA ZILEI: PNL PLUS USR + PMP&UDMR – PSD = Falcă&Botoș – Wiener, Bibarț&Bîlcea

…în traducere mai pentru antimatematicieni: c-așa-i la USR PLUS PNL – Wiener a dat LOVITURA cu mutarea de ieri și, după câteva ore, Vlad Botoș a dat-o în LAMBADA cu Falcă – practic anulându-i o splendoare de atac… „gândită în cine știe câte «nopți de gardă, în lupta cu inamicul nevăzut-necunoscut de pe Netflix» dezamăgit că n-o murit de COVID decât unul pe tură”... cum ar cârcoti o cârtiță.

A ieșit un tămbălău minunat după apariția în spațiul public a comunicatului asumat și semnat de Adrian Wiener (Locul 2 în preferințele electoratului la alegerile de duminică respectate de  29,82 % dintre cei 151.436 de arădeni înscriși pe listele Autorității Electorale Permanente: 26,22% dintre aceștia votându-l: 11.242 de oameni) – o mutare, s-o recunoaștem, foarte inspirată și greu de contracarat de către PNL-iști, în primul rând… că doar lor, și NUMAI LOR le-a fost adresată: în 2000 de semne grafice, l-a sărit Wiener pe Bîlcea din schemă!
Și asta într-o amiază de sâmbătă… „când toată lumea doarme” – vorba unui strateg.

Practic, prin comunicatul de ieri Adrian Wiener și-a atras mai multă simpatie și respect d.p.d.v. electoral de câte ordine de budoar pot da cuplurile Bîlcea&Geani – Falcă&Botoș pe cap de familie furajată cu Compania de Apă și Spitalul Județean cu tot.

Pe Jana&Seghei i-a prins „luneta lui Wiener” pe-o plajă-n Turcia, la o diferență de fus orar și de durere-n șlapi direct proporțională cu durerea de coloană tratată la băi (la „băi, fraierilor!”) de Bibi… tot facebookul vibra de emoție, speranță și respect la adresa celor scrise de Wiener într-un moment magic de inspirație (50.000 de euro am înțeles că costă să-ți cumperi un moment de ăsta)… numa` Bibi cu Serghei habar n-aveau ce i-o lovit, unde și de ce.

A trebuit să întervină, DIN NOU – ACUM ÎNTR-UN NOU EPISOD – aceiași Ghiță & Botoș, să pună maneaua la maxim peste Chopin și să-i transforme Valsul lui Wiener într-o Lambadă de „Polivalentă”… cum am mai tot văzut de 20 de ani încoace… de când s-au născut ăștia adică.

Fii atent ce bullshit a ieșit din „Proclamația lui Wiener-cel-de-gardă”… care ar fi trebuit să reprezinte „Actul de Naștere al Renașterii Aradului”:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

„A avut loc prima întâlnire pentru formarea majorității în CLM Arad

Ca răspuns la propunerea avansată de dimineață de USR PLUS, astăzi a avut loc o primă întâlnire în sala Regina Maria a Palatului Administrativ, la care au participat trei dintre partidele cu reprezentare în consiliul local arădean: PNL, USR PLUS și UDMR.

Reprezentanții acestor formațiuni au enunțat propriile condiții referitoare la viitoarea formulă executivă și legislativă locală și au convenit asupra mai multor puncte.

Pentru început, s-a agreat că Aradul are nevoie de formarea unei majorități cât mai largi, cu participarea celor trei partide prezente. Orașul nostru are o bogată istorie, în care s-a dovedit că atât diversitatea, cât mai ales implicarea comunităților, etnice sau de altă natură, a fost calea spre progres.

Toate partidele și-au afirmat disponibilitatea de a prelua responsabilități în guvernarea locală și în același timp nu vor face o alianță cu PSD în Arad. S-a convenit că este important ca la aceste întâlniri să participe și reprezentanții PMP, care au fost invitați.

Următoarea întâlnire va avea loc duminică, 04.10.2020, în clădirea Palatului Administrativ, de la 15:00.

Biroul de presă al USR Arad”

(adică Vlad Botoș cu Gheorghe Falcă – n.red. – tovarăși de avioane)

„Deci o să se întâlnească pentru a semna ce au stabilit Falcă cu Botoș” – a avut dreptate un „rechin bătrân” cu care am discutat despre chestia asta.

***

Mihai Fifor a ieșit, la rându-i, „la bătaie” cu următorul mesaj… dar în ecuația asta e „a cincea roată de la căruța”… și aia în curs de (re)construcție: 

„USR a decis să intre la guvernarea locală și să pună viceprimar.

Poate acum înțeleg, în sfârșit, arădenii cam ce s-a petrecut pe 27 septembrie și cam care a fost dimensiunea blatului USR-PNL, adică Falcă-Wiener. Când spuneam că un vot pentru Wiener e un vot pentru Falcă, știam bine ce afirm. Acum aveți dovada, în toată splendoarea ei. Când accepți să pui viceprimar de la USR, nu faci decât să il legitimezi pe Falcă, împotriva căruia cică ai luptat. Și veți avea doar încă 4 ani de Falcă, garnisiți cu USR.

Poate acum înțelegeți și de ce nu s-a putut forma o coaliție împotriva lui Falcă înainte de alegeri, deși am încercat negocieri cu toate partidele. Blatul era deja bătut în cuie.

Până la urmă, am fost singurii care am luptat pe bune cu sistemul mafiot al lui Falcă, Bibarț și Cionca. Cu toată lumea împotrivă.

Nu ne sperie lupta. Vom continua să ne batem. Cu forță, profesionalism, integritate și transparență, pentru Arad și pentru arădeni. Pentru că Aradul merită mai mult decât să fie sufocat de grupuri de interese ascunse sub diverse denumiri politice. Aradul merită un alt viitor. Și pentru asta vom lupta în continuare.”

USR a decis sa intre la guvernarea locala si sa puna viceprimar.Poate acum inteleg, in sfarsit, aradenii cam ce s-a…

Publicată de Fifor Mihai pe Sâmbătă, 3 octombrie 2020

…la care Vlad Botoș, pe facebook:

„Întotdeauna calea spre progres începe cu un pas mic, unul pe care nimeni nu-l crede posibil.

Un astfel de pas mic a fost făcut astăzi, la Arad.

În toată istoria politicii arădene negocierile între partide nu s-au făcut clar, asumat, anunțate publicului larg. Au fost tot felul de învârteli în spatele scenei, de parcă oamenii care au votat nu ar avea dreptul să știe ce se întâmplă.

Astăzi a fost un mic pas, un prim pas în transparentizarea politicii arădene, iar USR PLUS intenționează să-i facă și pe următorii.

Arădenii trebuie să-și recâștige interesul în cei care le conduc destinele, iar pentru aceasta trebuie să schimbăm radical abordarea politică.

Sunt încă oameni cărora nu le vine să creadă că negocierile se pot face așa, că binele orașului vine din discuții și nu din lupte de culise. Am spus foarte clar că vrem să schimbăm modul de a face politică. Am spus foarte clar că începem prin a face administrația transparentă.

Nu am câștigat primăria, dar un număr suficient de mare de alegători ne-au acordat încrederea astfel încât ne simțim obligați să începem să ne respectăm promisiunile încă dinainte de a fi preluate mandatele de către consilierii USR PLUS.

Un lucru este sigur, suntem onești și avem specialiști care pot schimba destinele orașului nostru. Arădenii merită să aibă o clasă politică dedicată intereselor Aradului.

Am început. Facem Aradul bine!”

Întotdeauna calea spre progres începe cu un pas mic, unul pe care nimeni nu-l crede posibil.Un astfel de pas mic a…

Publicată de Vlad Botos pe Sâmbătă, 3 octombrie 2020

…adică „mai lambada decât atât, n-ai cum!” – conform oricărui ascultător de gălăgie politică din orașul ăsta.

……………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (3 octombrie, 2020) USR PLUS pune presiune pe PNL: cere ca AMBII VICEPRIMARI să fie aleși DIN AFARA partidului majoritar și își condiționează colaborarea de realizarea comună a unui set de PROIECTE-GIGANT

[COMUNICAT DE PRESĂ]

USR PLUS propune consultări transparente

Unica soluție pentru a alcătui o formulă eficientă, bazată pe cooperarea cât mai multora dintre viitorii membri ai CLM Arad, este demararea unor consultări transparente, la nivel instituțional, între partidele cu reprezentare în consiliu.

În municipiul Arad, USR PLUS a obținut un sfert din voturile celor care au luat parte la scrutinul din 27 septembrie. Aceasta face ca formațiunea noastră să aibă o pondere semnificativă în viitorul Consiliu Local, ocupând locul doi, cu 7 din cei 23 de consilieri.

În același timp, înțelegem să avem o răspundere față de toți cetățenii Aradului, indiferent că ne-au votat ori nu. Din acest motiv, considerăm că activitatea forului deliberativ și a executivului local din următorii patru ani trebuie să fie bazate pe dialog, pe negociere și pe conturarea unui consens referitor la binele comunității.

În această cheie, invităm toate partidele care vor alcătui viitorul consiliu local, prin reprezentanții aleși ai acestora, să participe la negocieri deschise și transparente, în cursul săptămânii viitoare.

Dorim să definim următoarele principii, care vor sta la baza negocierilor pe care le lansăm acum:

– Un echilibru la nivel executiv, în consens cu votul dat de arădeni. Astfel, considerăm că ambii viceprimari trebuie să fie aleși din afara PNL, partidul care are deja principala funcție în administrație, cea de primar;

– Transparentizarea și desemnarea pe criterii de competență a principalilor responsabili de buna funcționare a aparatului administrativ local.

Susținerea comună a anumitor proiecte esențiale pentru orașul nostru. Acordul trebuie să prevadă atât caracteristicile principale ale proiectelor, cât și un calendar clar de implementare, asumat de toate formațiunile politice;

USR PLUS va propune un acord pentru următoarele proiecte:

– Construirea unui nou spital Municipal;

– Dublarea finanțării complementare a școlilor și construirea a șase noi creșe;

– Construcția pasajului subteran în zona Podgoria;

– Plantarea unui milion de copaci în perdele forestiere, parcuri noi, micro-parcuri și aliniamente stradale, din intravilanul municipiului Arad.

– Soluționarea problemei termoficării, prin montarea cu ajutorul autorităților de centrale individuale/ de scară sau de bloc și renunțarea la CET-uri;

– Reabilitarea termică a tuturor blocurilor de locuințe din Arad.

Considerăm că responsabilitatea pentru organizarea acestor negocieri revine primarului ales, cel care ocupă în prezent funcția de primar interimar. Ne așteptăm ca acesta să ofere cadrul necesar acestor discuții, prin punerea la dispoziție a sălii Ferdinand din Palatul Administrativ, unde să fie facilitat accesul presei.

Biroul de presă al USR Arad

………………………

Articol asociat:

Bîlcea va fi „secundul” lui Bibarț iar USR va fi „căruța” PNL-ului în CLM Arad. UDMR rămâne fără viceprimar [VIDEO]

Critic Arad, 3 octombrie 2020 7:00

pns-usr-arad-1pns-usr-arad20201003-Întâlnireusr-arad