Front 7 INVESTIGATII

[ACTUALIZARE 2] Un capitol POZITIV din „Miniapocalipsa” unui SISTEM PUTRED: Casa VERA din Sântana – DESFIINȚATĂ! Copiii, „martori supraviețuitori” ai ororilor de acolo, se mută la Zăbrani sub tutela D.G.A.S.P.C.

 

TOATE „Casele de Tip Familial” merită un sfârșit urât ca și cel al CASEI VERA: DESFIINȚAREA! – o răsplată binemeritată a faptelor oribile petrecute acolo de-a lungul a mulți ani. Generațiile întregi de copii distruse de însăși PUTREZICIUNEA SISTEMULUI au, astfel, parte măcar de șocul pozitiv al finalității pușcăriei care le-a distrus copilăria, și-a bătut joc de  educația lor și i-a aruncat, la majorat, în stradă… fără nicio vină în afară de cea că s-au născut într-un sistem putred. 
Niciun copil nu iese normal dintr-o asemenea casă… N-ARE CUM: nici măcar statisticile nu înregistrează vreun „caz reușit” în demersul statului de a-și proteja copiii rezultați de pe urma „ratei natalității necontrolate”… excepțiile apar o dată la trei decenii și sunt inexplicabile, deci nici nu trebuie discutat despre ele. 

Bucuria pe care au trăit-o prizonierii din lagărele de concentrare naziste când au văzut tancurile rusești la porți o trăiesc copiii cazați în Casa VERA – 15 iulie 

fiind data oficială a decesului văgăunii penale de pe Strada Bistriței, nr. 65, din Sântana. Informația ne-a fost confirmată de directorul general al D.G.A.S.P.C. Arad, Erika Stark, care a motivat-o, diplomatic, prin aceea că „nu mai sunt copii… de aceea închidem”…dar cel puțin noi și cititorii noștri știm care este cauza REALĂ a desființării Casei VERA. „Copiii care mai sunt acum în Casa VERA vor fi mutați la Zăbrani… le-a fost făcută introducerea… au fost de câteva ori acolo.”

Ancheta (care parcă nu se mai termină!) asupra personajelor acuzate de abuzuri asupra copiilor, în care sunt cercetați jandarmul Adrian Hordilă și lucrătorul la Compania de Apă Marcel Semidrean împreună cu soțiile lor care făceau parte din personalul Casei VERA e în derulare – iar prea multe detalii care vizează direct părțile nu am avea voie, chiar dacă le-am cunoaște, să le facem publice. Ceea ce putem însă să deducem fără nici cea mai mică teamă că ne înșelăm e că desființarea Casei VERA s-a produs datorită dezvăluirilor apărute în mass-media locale și  preluate de naționale.
Fapt care ne dă o satisfacție profesională aparte – dar care ne și obligă să nu lăsăm să ne scape evoluția cazului de la care a pornit „iureșul” desființării CTF-urilor în Arad.

 

………………………………………………….

[ACTUALIZARE 1] (2 iunie, 2019) Avocatul Poporului a fost la CASA VERA din Sântana, a anunțat că și-a FINALIZAT ANCHETA privind abuzurile sexuale comise acolo și a dat RECOMANDĂRI… fără să găsească pe nimeni „acasă”

Avocatul Poporului a anunţat, vineri, 31 mai, că a finalizat ancheta cu privire la presupusele abuzuri sexuale săvârșite la Casa Vera, lăcaș aflat în subordinea DGASPC. Cazul e anchetat în continuare de către procurorii militari și de cei civili.

Avocatul Poporului a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad să instituie reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial şi să comunice rezultatul cercetării disciplinare a angajaţilor.

La începutul lunii aprilie, Parchetul Militar Timişoara şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au admis că fac cercetări cu privire la presupuse abuzuri sexuale comise asupra unor minore aflate într-o casă de tip familial din oraşul arădean Sântana, după ce au fost reclamaţi un jandarm şi un alt bărbat, ale căror soţii erau angajate ale centrului respectiv. Conform anchetei de presă pe care o puteți citi integral mai jos, o minoră în vârstă de 14 ani a sesizat că ar fi fost abuzată sexual de către cei doi bărbaţi, ani la rând.

Recomandările Avocatului Poporului

Într-un comunicat de presă, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului arată că a recomandat DGASPC Arad „efectuarea unor instruiri ale personalului din Compartimentul de case de tip familial Sântana, cu privire la accesul persoanelor străine în casele respective”.

Instituţia a mai cerut să i se comunice rezultatul cercetării disciplinare a celor şase angajaţi ai CCTF Santana – Casa Vera, dar și stabilirea unor reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial, prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al acestora sau emiterea unor decizii ale directorului DGASPC Arad pentru stabilirea unei proceduri stricte de verificare şi control a persoanelor străine, în vederea asigurării ordinii, siguranţei, demnităţii şi integrităţii copiilor din centrele de plasament aflate în subordine.

În timpul cercetărilor efectuate, Avocatul Poporului a constatat că „cinci din cei şase foşti angajaţi ai Casei Vera Sântana se aflau la momentul anchetei în concediu medical, fiind prezent pentru audieri la sediul DGASPC Arad doar responsabilul de la Casa Vera”.

Acesta a precizat faptul că în urmă cu aproximativ 5 ani, una dintre angajate, în timpul turelor de noapte permitea uneori soţului ei să doarmă în casă, întrucât suferea de „atacuri de panică’” De asemenea, prezenţa soţilor celor două angajate în casă nu a fost considerată neobişnuită, în condiţiile în care aceştia mai ajutau la repararea micilor defecţiuni ale instalaţiilor sanitare sau electrice din casă. Apoi, în urmă cu aproximativ 2 ani a fost interzisă prezenţa oricăror persoane străine în casă, ca urmare a unui incident petrecut cu o familie aflată în vizită la unul din copiii din casă. Responsabilul de la Casa Vera a declarat în final că nu a avut niciodată motive să suspecteze pe soţii celor două angajate de eventuale abuzuri sexuale asupra minorelor din casă sau a altui gen de abuz”, se mai arată în comunicat.

…………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (2 aprilie, 2019) ÎNFIORĂTOARE plângeri din registrul PEDOFILIEI la „Casa VERA” din Sântana! Un JANDARM și un lucrător la Compania de Apă sunt acuzați că au maltratat emoțional și supus la perversiuni sexuale, ani în șir, fetițele găzduite în „Casa de Tip Familial”

Sunt foarte multe persoane – nepublice, publice și foarte publice – implicate în acest caz, care ar trebui să facă istorie (mai ales că nu suntem singura publicație care se ocupă de el) – și să provoace  „acel cutremur de care e nevoie” în sistemul Caselor de Tip Familial (C.T.F.), care sunt nimic altceva decât NIȘTE ORORI… aproape toate! Cel puțin în formula în care funcționează acum. Toți directorii Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului le urăsc (la cei care își merită această funcție ne referim)… le e frică să recunoască asta public, pentru că-și pierd funcțiile și se ceartă cu sindicatele, dar le-ar vrea desființate ieri.
Pentru că n-ai cum, de exemplu, să controlezi ce se întâmplă dincolo de zidurile unei asemenea „CTF”, nici dacă ai la dispoziție logistica SRI: DĂ CLICK PE LISTA CU CENTRELE DGASPC Arad și e suficientă o excursie virtuală ca să realizezi că e, practic, imposibil să ai „harta vieții de zi cu zi” a unui copil astfel instituționalizat, să știi ce se întâmplă cu sufletele alea noapte de noapte, cum sunt educate mințile inocenților ălora de cei care se ocupă de momentele vieții lor! La grămadă… câte 4-5 băieți într-o cameră, 4-5 fete în următoarea… diferiți ca personalitate și cu preocupări uneori diametral opuse, născuți din tată „natural” și mamă „aiurea” sau abandonați ca urmare a cine știe cărei tragedii, cresc, toți deodată, la cheremul unor funcționari ai statului, de cele mai multe ori terorizați de aceștia la modul cel mai oribil pe care vi-l puteți imagina.
Aceasta fiind singura circumstanță atenuantă care se poate găsi în apărarea conducerii – dar o realitate imposibil de „reproșat” cuiva anume, fără o „forțare a subiectului”… ceea ce chiar nu e cazul! Vinovații, în primul rând – și e bine s-o luăm de la primul rând când citim… orice – sunt cei care au săvârșit faptele care urmează.

„CTF”urile sunt, deci, niște lagăre de copii – iar Casa VERA din Sântana, dacă dai crezare declarațiilor câtorva dintre victime, e un LAGĂR de „inițiere sexuală”

Din punct de vedere personal, sunt dispus să recunosc (cu greață, totuși) că am documentat, în 20 de ani de presă cotidiană, multe porcării, am intrat într-o grămadă de cuiburi de viespi și am bântuit multe labirinturi de zdrențe – dar ceea ce am auzit și citit că se petrece acolo depășește până și capacitatea de a povesti a cuiva pasionat / obligat să o facă.

La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara a fost înregistrată, în urmă cu trei săptămâni, plângerea unui copil însoțit de tutorele său din municipiul Arad care a adoptat o fetiță de la Casa de Tip Familial VERA din Sântana, procuror de caz fiind însuși magistratul-colonel Radu Ilina, șeful instituției – probabil cea mai opacă dintre cele de gen, încremenită în timp undeva prin deceniul `50 -`60.
Adoptată după un lung (și cumva normal) parcurs birocratic pe care îl cunoaște toată lumea care a trecut prin așa ceva, de aproximativ un an și jumătate, fetița a stat „închisă în ea însăși” mai bine de un an, având dese accese de plâns isteric, nejustificat de starea prezentă, coșmaruri groaznice și tăceri lungi, nedecelabile de un nespecialist. A fost dusă de noua sa familie la psiholog, i s-au efectuat mai multe examene și ședințe lungi, până când psihologul calificat a descoperit sursa traumelor: abuzarea sa sexuală, în dese rânduri, de către chiar rudele apropiate ale îngrijitorilor săi – în cazul ei, jandarmul Hordilă.
Plângerea a ajuns la Parchetul Militar după ce polițiștii arădeni de la S.I.C. și Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș și-au declinat competența, în cauză fiind vorba despre un jandarm. Cu acel prilej, a fost constituit Dosarul Penal nr. 66/P/2019 împotriva jandarmului Adrian Hordilă – cunoscut de orice justițiabil care a intrat în Palatul de Justiție Arad ca „jandarmul de la poarta Tribunalului”

– a cărui soție, Nicoleta Hordilă, este angajata DGASPC, Casa VERA, Sântana.
Nu se poate povesti, nici din punct de vedere al prevederii legilor în vigoare, nici moral, nici deontologic… nu se poate povesti nici măcar la un pahar de băutură tare ce scrie fetița aia acolo: e un parcurs scriptic greu până și de citit, despre ani de teroare, în care copilul a fost abuzat în cele mai abjecte moduri cu putință nu atâta de personalul angajat al DGASPC Arad, cât de soții acestora (!!!) – în afară de „jandarmul de la tribunal” fiind implicat Marcel Semidrean – angajat la Compania de Apă Arad

– soția acestuia, Stela Semidrean, fiind, de asemenea angajata DGASPC, Casa VERA, Sântana.

Ce caută soții angajatelor într-o casă de copii instituționalizați… e o discuție ce nu mai ține de „administrativ”, ci de „penal”

Am discutat, în afară de tutorele copilei maltratate, cu toți cu care s-a putut discuta, în ziua de 1 aprilie, când am intrat în Casa VERA cu acordul directorului DGASPC Arad, Erika Stark (căreia îi mulțumim pentru transparență și felicităm promptitudinea cu care a acționat când a aflat despre acest caz – abia joi, 28 martie, conform propriei mărturisiri). Administratorul Casei VERA a fost cel care ne-a primit, ne-a plimbat prin toate încăperile și ne-a prezentat „partea vizibilă și pozitivă a situației” în absența copiilor instituționalizați acolo, aceștia fiind la școală (în galeria foto atașată – câteva instantanee). Desigur că știa toată lumea pentru ce am venit, neștiind exact „ce știm” și interesată  fiind mai degrabă de CINE a făcut reclamațiile care ne-au adus acolo și DE CE le-a făcut… cum se întâmplă aproape regulat în orice documentare.

La discuția care s-a derulat vreme de o oră în anexa Casei VERA au fost prezente,  pe lângă cele două doamne angajate, Hordilă și Semidrean, soțul celei din urmă, administratorul Puia

și încă o doamnă care nu s-a recomandat decât prin… atitudinea oripilată și provocatoare de hipertensiune și hiperglicemie.
Vom încerca să comprimăm apărarea acestora într-un paragraf, având în vedere că nu ni s-a permis înregistrarea discuției (nici nu am insistat, pentru că detaliile, oricum, sunt ireproductibile). „Nu e vorba de niciun abuz, iar fata care a reclamat minte… sau trăiește o realitate paralelă ulterior rupturii suferite, dorind să se răzbune cine știe pe cine. Noi nu abuzăm copii, soții noștri sunt oameni serioși, care au venit aici să ajute – să pună faianță și gresie, să repare conducte -, iar domnul Semidrean a mai dormit aici când treceam prin atacuri de panică.” Soția sa spune asta – iar ca și argument de tip emoțional ne prezintă un dosar cu corespondențele pe rețelele de socializare purtate cu copiii care, acum, încep să vorbească cu anchetatorii din DGASPC, Poliție și Parchet. Nici acestea nu se pot reproduce – dar e destul de ușor de înțeles despre ce discutăm: o comunicare pe linie sentimentală între niște copii și „mama lor imaginară”, în probleme ce țin de vârsta adolescenței târzii… venită prea devreme.
Totul e „prea devreme” în aceste CTF-uri…

„Ne vom apăra, dacă acest caz ajunge în fața judecătorilor, și vom demonstra că nu e nici pe departe așa cum spun copiii” – pentru că discutăm despre, deja, patru persoane (două minore și două majore) care au fost audiate de organele în drept. „Ne puteți spune, însă, ce se va întâmpla dacă nu e așa?… dacă nu se confirmă acuzațiile, după o lungă perioadă în care vom suferi un oprobiu public nemeritat?!” – este „retorica îndreptățită” a celor de la Casa VERA.

Tot ce le-am putut promite e că vom „ține pe prima pagină” acest caz, că vom consemna toate luările de poziție ale celor implicați și că nu vom fi părtinitori decât în ceea ce privește ADEVĂRUL despre ce s-a întâmplat acolo… doar că declarațiile, înregistrările audio trimise de patru persoane distincte și fără legături „de culise” una cu cealaltă, nu sunt, deloc, de partea administratorilor CTF din Sântana – înregistrări pe care, desigur, le vom prezenta și instanței, dacă va fi cazul… numai să se trezească domnul magistrat-colonel Radu Ilina și să cheme la audieri oamenii care trebuie chemați la audieri!

***

[ACTUALIZARE] – ora 13.00

Conducerea Tribunalului Arad a dispus, în regim de urgență, punerea la dispoziția Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad a lui Adrian Hordilă – respectiv i-a dat interdicție până și la a mai călca în Tribunal, în afara calității sale de „simplu justițiabil”. Președintele Tribunalului Arad, Otto Șandor Szep a sunat, îndată după apariția acestui articol, la comandamentul I.J.J. Arad și a solicitat punerea jandarmului Hordilă la dispoziția inspectoratului și înlocuirea sa cu alt lucrător, până la finalizarea cercetărilor deschise împotriva sa cel puțin.

***

[COMUNICAT DE PRESĂ] – ora 14.00

Având în vedere gravitatea celor semnalate în mass-media cu privire la evenimente și acte, presupus a fi petrecute în urmă cu aproximativ 4-5 ani, în Casa Vera din cadrul Compartimentului de Case de Tip Familial Sântana, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad informează că în acest caz, în conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, au fost luate următoarele măsuri administrative și disciplinare: toți cei 6 angajați ai Casei Vera din Sântana sunt cercetați disciplinar, iar până la definitivarea cercetărilor întreg personalul a fost delegat în centre pentru persoane adulte cu handicap din subordinea DGASPC Arad. În paralel, echipe mixte de psihologi și asistenți sociali realizează o evaluare a tuturor copiilor din casele de tip familial și centrele din subordine.

De asemenea, DGASPC Arad informează că sistemul caselor de tip familial din subordinea instituției va fi reevaluat și restructurat ca urmare a oportunității de consolidare a rețelei de asistenți maternali. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a fost cooptată ca partener în proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor,  depus de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în cadrul apelului non-competitiv „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”.

Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad precizează că nu tolerează ca prin orice formă sau mijloc copiii ocrotiți în centrele din subordine să devină victime ale oricăror forme de abuz psihic, emoțional sau sexual și că va întreprinde toate măsurile necesare care să ducă la lămurirea acestor acuzații cu privire la faptele petrecute în Casa Vera din cadrul Compartimentului Case de Tip Familial Sântana.

Cu considerație,

Director general / ​​​​​Responsabil relații mass-media

Erika Stark​​​​​​ / Diana Vogel

***

Datele vor fi stocate și utilizate în scopuri strict legate de finalizarea activităților pentru care sunt solicitate, conform Regulamentului UE 679/2016 al Parlamentului European. Proprietatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad; nu poate fi difuzat sau reprodus fără autorizare.

Nr. 13425/ 02.04.2019

Lucian Valeriu, 5 iulie 2019 10:30

harcaian_casaveracasa-veracasa_vera-6casa_vera-11marcel-semidreanhordila_adriancasa_vera-9casa_vera-3