marți, martie 28, 2023

[ACTUALIZARE 2] Un NOU CUTREMUR de magnitudinea 5,7 și cu același epicentru – resimțit în Arad

Un nou cutremur a avut loc la ora 15 și 16 minute în județul Gorj, cu epicentrul la 20 de kilometri de Târgu Jiu (satele Leleşti şi Runcu).
Seismul a avut magnitudinea de 5.7 pe scara Richter, a avut loc la o adâncime de 6,2 kilometri și s-a resimțit și la Arad.

Institutul Național de Fizică a Pământului:

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:52 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 6.2 km. Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 136km V de Pitesti, 167km E de Timisoara, 180km S de Cluj-Napoca, 184km SE de Arad, 196km V de Brasov, 219km E de Belgrade, 223km E de Zemun, 223km V de Ploiesti”.

Cutremurul a fost urmat de două replici: una de 3.4 – la adâncimea de 10 km – la ora 15:26, iar cea de-a doua a avut magnitudinea de 3.5 la o adâncime de 5 km și a avut loc la ora 15:29.

……………………………………………………..

[ACTUALIZARE 1] (14 februarie, 2023 – ora 10.10) Seismul de 5, 2 grade nu a înregistrat pagube materiale sau victime la Arad. IGSU a emis un GHID cu „reguli de comportare în caz de cutremur”

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență  și-a upgradat site-ul fiipregatit.ro/ cu ocazia seismului de magnitudine 5,2 pe Richter cu un GHID de CUTREMUR.
Pompierii militari arădeni au efectuat misiuni de recunoaștere și patrulare în teren pentru identificarea eventualelor efecte produse de cutremur.

BULETIN INFORMATIV

În urma cutremurului produs în data de 13.02.2023, în Oltenia, Gorj, cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 15 km, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad, a dispus ca echipajele de intervenție din cadrul fiecărei subunități să efectueze misiuni de recunoaștere și patrulare în teren pentru identificarea eventualelor efecte produse de cutremur.

De asemenea, la nivelul dispeceratului ISU ARAD, nu s-au înregistrat apeluri care să solicite intervenția forțelor ISU, nefiind semnalate pagube materiale sau victime.

Totodată, în urma misiunilor de recunoaștere, nu au fost identificate probleme.

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/
Reguli de comportare în caz de cutremur: 

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).
https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/

Biroul de presă al ISU Arad

…………………………………………………………….
[TITLUL INIȚIAL] (13 februarie, 2023) Cutremur de 5,2 în România, cu epicentrul în Gorj, resimțit și la Arad

ISU Arad a transmis luni, 13.02.2023, că la ora 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km. A fost resimțit în Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, dar și la Brașov și Belgrad.

Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti.

Până în acest moment, la nivelul județului Arad, nu a fost  niciun apel pe 112 care să solicite intervenția forțelor ISU.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad a dispus ca echipajele de intervenție să efectueze în teren misiuni de recunoaștere/patrulare pentru identificarea eventualelor probleme.

Biroul de presă al ISU Arad

…………………………………………

În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 15 km.
Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/
Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI
#Update În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).
#Update Au fost trimise echipaje în recunoaștere de la fiecare subunitate din județele unde a fost resimțit cutremurul.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și prin aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news