Front 7 ȘTIRI

[ACTUALIZARE 2] Un ziarist-localnic care a asistat la căutările trupului tânărului înecat în Crișul Alb: „Doamne ocrotește-i pe toți românii și îi iartă pe cei care ne batjocoresc cu astfel de PROTOCOALE care l-au ucis pe Tavi, proaspăt adoptat de sătenii din Revetiș”

 

Colegul și prietenul nostru din Dieci (comuna care încorporează satul Revetiș, unde s-a petrecut tragedia care a dat breaking-news-ul de ieri) Pavel Cristea a scris azi-noapte un text în care incriminează PROTOCOALELE, de cele mai multe ori aplicate imbecil și fără nicio legătură cu sutuația, după ce a asistat neputincios la „desfășurarea de forțe” care a fost mobilizată – se vede treaba: degeaba – în vederea salvării tânărului de 22 de ani, Octavian, care numai ce se stabilise în satul Revetiș și începuse să fie îndrăgit de comunitate.

Protocolul – se numește textul – și derulează următoarele fapte și concluzii:

„Pe o căldură insuportabilă, aproape 40*C, puțin după ora 15,00, liniștea oamenilor din Revetiș și Cociuba a fost tulburată de sirenele salvării, pompierilor, poliției și la scurt timp a elicopterului SMURD. Intuind că un semen al lor este la grea incercare, cu toții s-au îndreptat spre locul unde se adunaseră mașinile de intervenție, locul în care tinerii satului se răcoresc în zilele călduroase. Imediat, doi copii speriați au adus vestea că un prieten al lor se înecase. Acolo, la locul lor de scaldă, Crișul Alb are o adâncime mai mare, uneori depășind trei metri, iar ei, copiii, și-au amenajat acolo o trambulină, de unde sar în apă. De acolo a sărit și Tavi, deși le-a mărturisit prietenilor de scaldă, că nu prea știe înota. A sărit, apoi a revenit la suprafață foarte agitat, iar cei doi minori aflați în apă au intuit pericolul și l-au prins cu intenția de a-l trage spre mal, aproximativ doi metrii. Nu au reușit deoarece, în disperarea lui i-a tras sub apă. Ei au reușit să se elibereze și să înoate spre mal, iar Tavi să dus la fund. Un alt tânăr aflat pe mal și asistând la scenă, a sunat imediat la 112. Până la sosirea salvatorilor, cei doi minori care au încercat să-l salveze au stat în apă, la câțiva metri de locul tragediei, unde adâncimea este de aproximativ 40 de centimetrii, cu intenția de a-l recupera în cazul în care ar fi fost purtat de curenți.

Ce urmează de aici înainte, seamănă a scenariu de film cu proști. Deși soldații și cadrele medicale și-au făcut datoria, executând ordinele superiorilor și respectând protocoalele, am asistat timp de mai bine de două ore, la o plimbare cu bărcile pe Criș. Spun plimbare deoarece, folosind acele ustensile (căngi), niciodată nu vor reuși să scoată la suprafață nici măcar o cutie de conservă. Cu toate că perimetrul care trebuia periat era de aproximativ 10 x 10 metri, ordinul a fost să se plimbe aproximativ 200 metri în aval de locul tragediei. În jurul orei 19,00 au sosit doi scafandri care, urmând tot un protocol, s-au echipat și au intrat în apă. După aproximativ patru minute de la scufundare, la o distanță de 3 – 4 metri de locul indicat de tineri, la o adâncime de aproximativ trei metri, au pescuit cadavrul și l-au dus la mal.

În acest moment, înainte de a pune în practică un nou protocul, intră în rol un milițian, adresându-se mulțimii de pe mal (aproximativ 15- 20 metri de locul unde era cadavrul) cu expresia: «dați-vă înapoi nesimțiților, altfel vă trimit acasă. Nu vă e rușine!» Oameni s-au conformat, iar jos pe nisip a început protocolul de resuscitare. Mai întâi militarii, după care personalul medical de la salvare. După aproximativ 55 minute, au constatat că pulsul lui Tavi era 0 și nu prezenta semne vitale. A urmat, tot conform protocolului, o ședință foto a criminalistului, întocmirea unor formalități pentru declararea decesului și pe urmă, transportarea cadavrului pentru necropsie.

Dincolo de regretabila dispariție a lui Tavi, un tânăr de 22 ani care nu cu mult timp se stabilise la Revetiș, cumpărându-și o casă, rămânem cu «protocoalele». Da, amintindu-mi și de dispariția lui Ioan (Motoarca), la o distanță de aproximativ zece metri de locul tragediei de astăzi și de ineficiența căutărilor timp de două zile a pompierilor (l-au găsit oameni din sat la cinci metri de locul în care a căzut din căruță și la o adâncime mică -40 cm, afirm cu tărie că și astăzi, chiar dacă l-ar fi căutat două zile, cu sculele din dotare, nu l-ar fi găsit.  Apoi, să aduci elicopterul într-un loc în care încă nu ai o victimă, timp în care poate era eficient într-un alt caz, mi se pare iar o enormitate. Dar peste toate, să resurcitezi aproape o oră un om care a stat mai mult de patru ore sub apă, pare de râsul curcilor. Și toate astea datorită unor protocoale. Fiecare om și fiecare clipă de viață este importantă și trebuie luptat pentru ea, dar să faci gesturi inutile pentru un om care nu mai era de ceva vreme printre vii, în timp ce alții care ar putea fi salvați, mor datorită unor greșeli medicale, pare a ține de «protocolul dracului».

Acum, dincolo de toate protocoalele, oameni din Revetiș îl plâng pe Octavian, tânărul pe care abia l-au adoptat, un om harnic și liniștit , iar eu întreb: Doamne, de ce  pedepsești poporul romîn? Cu ce am greșit așa de tare în fața Ta? Doamne ocrotește-i pe toți românii și îi iartă pe cei care ne batjocoresc cu astfel de protocoale!”

***

O altă mătrurie tulburătoare despre ceea ce s-a întâmplat în după-amiaza de 23 iunie vine tot din partea unui localnic, Marius Brasai – postată tot pe facebook – care, deși nu a participat la nefericitul eveniment, face o descriere meticuloasă a locului și ajută la înțelegerea aproape exactă a cazului.

TRAGEDIE LA REVETIȘ PE CRIȘUL ALB, ÎN LOCUL DENUMIT „LA RUGĂ” !

„Pe Crișul Alb , în hotarul Revetișului se află locul denumit „La Rugă” .
Din vechime în acest loc revetișănii în dricul verii, când căldurile sunt mari, vin la scăldat pentru a se răcori .
Cum cobori de pe mal în Criș întâlnești un vad cu apă puțin adâncă, unde în vremurile când la Revetiș erau multe bibole , bibolarul venea cu ele la adăpat și la zăcătorit. Bibolele se culcau în apă încât nu li se vedeau numai capul și începeau să rumege.
Tot aici pe pietrele care sunt în Criș, revetișănițele își spălau pe timpuri hainele și le băteau cu maiul de lemn .
La vreo treizeci de metri mai în sus este o dalbină cu apă mare, unde cei care stăpânesc bine înotul se scaldă în zilele toride de vară. Într-un lemn de arin sau salcă aplecat deasupra dalbinei, tinerii au improvizat o trambulină, de pe care sar în apa dalbinei.
Ieri, în ajun de Sanzâiene, pe la ora două după amiază, tânărul de 22 ani ȘTEFAN OCTAVIAN, merge la Criș să se răcorească, fiind o zi cu mare zăpușeală .
Aici la Criș îi întâlnește pe prietenii săi Alex și Bogdan, cărora le spune că nu prea știe să înoate . În ciuda acestui fapt, se încumetă și sare de pe trambulina improvizată în dalbină. Momentele acestea i-au fost fatale lui Tavi, pentru că sărind în apa care are o adâncime de aproximativ patru metri și neștiind să înoate , dă semne că se îneacă , intrând în agonie. Alex și Bogdan încearcă să îl tragă la mal, dar fiind în pericol să se înece și ei , renunță și reușesc totuși să ajungă teferi la mal , Tavi rămânând sub ape.
Se dau telefoane la 112, vin echipajele de salvare cu bărci, inclusiv elicopterul Smurd . Se caută câteva ore și nu reușesc să îl găsească pe Tavi . Se solicită o echipă de scafandri, care reușesc să îl scoată pe Tavi de pe fundul apei, în apropierea locului de unde sărise. Era prea târziu însă pentru Tavi, trupul său era neînsuflețit și nu a mai fi putut resuscitat, operațiune care totuși s-a făcut, conform îndatoririlor pe care le au organele de salvare .
Nu l-am cunoscut pe ȘTEFAN OCTAVIAN .
A fost un tânăr de loc din Secusigiu, care în urma unor întâmplări conjuncturale ajunge pe la Rădești, iar anul acesta înainte de Paști, vine la Revetiș, cumpără de la Bujor Feier fosta casă a lui baci Pavăl Covaciu, pe care împreună cu nepotul Gică , începe să o renoveze .
Păcat că s-a curmat viața unui tânăr harnic și muncitor !
CONDOLEANȚE FAMILIEI !
DUMNEZEU SĂ TE IERTE ȘI SĂ ÎȚI FACĂ LOC DE ODIHNĂ , ȘTEFAN OCTAVIAN!”

ȘTEFAN OCTAVIAN – tânărul care, la doar 22 ani, a sfârșit-o cu cele lumești… prost asistat de cei care puteau să îl salveze.

…………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (24 iunie, 2021) Corpul tânărului de 22 de ani care a sărit în Crișul Alb a fost găsit de scafandrii ISU la patru metri adâncime, după două ore de căutări…

„Scafandrii Detașamentului de Pompieri Arad au găsit corpul tânărului de 23 de ani la aproximativ 10 m de locul în care a sărit si 4 m adâncime. Din pacate nu a răspuns la manevrele de resuscitare, fiind decedat.” – au transmis reprezentanții ISU Arad, la ora 20.00 a acestei seri.

I.P.J. Arad:

„În această după-masă, în jurul orei 16, am fost sesizați prin apel 112, despre faptul că o persoană s-ar fi înecat în răul Crișul Alb în dreptul localității Revetiș.

La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje ISU, o ambulantă, un elicopter SMURD și polițiștii Secției 9 Rurală Sebiș.

După aproximativ 2 ore de căutări, scafandrii ISU au recuperat corpul unui bărbat, la 10 metri de mal, la o adâncime de 4 metri.

A fost identificat în persoana unui tânăr de 22 de ani, din localitatea Secusigiu.

Cadavrul a fost transportat la SJML pentru efectuarea autopsiei, cercetările fiind continuate sub coordonarea unui procuror de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gurahonț.”

……………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (ORA 18.00) Pompierii și scafandrii ISU caută un tânăr de 23 de ani care, după ce a sărit de pe o trambulină improvizată, a dispărut în apele râului Crișul Alb
[INFORMARE DE PRESĂ] (()

Detașamentul de Pompieri Sebiș intervine cu un echipaj de cautare salvare cu barca în zonă localității Revetiș pe râul Crișul Alb pentru căutarea unui tânăr de aproximativ 23 ani.

Din apelul făcut la 112 de către celelalte persoane aflate la fața locului reiese faptul că tânărul a sărit de pe o trambulină improvizată, a ieșit de 2 ori la suprafață iar apoi a fost luat de curenți de apă.

În zona respectivă adâncimea Crișului Alb este de aproximativ 4m.

La căutări au fost trimiși si scafandrii Detașamentului de Pompieri Arad.

cf. Biroului de presă al ISU Arad

Vom reveni…

 

Critic Arad, 23 iunie 2021 6:06

octavian-revetisACF9EF50-B2B9-4B72-AEDA-AF084409963913299C71-2913-430B-B5CE-D1467BA05540D12B36A6-664E-42F4-A8B0-93E0B1F287A76B3383C9-93D8-45CB-BF31-CDCA3FF9DC5D67037E27-7521-4ADF-A1B8-2C3F205E9BC734CE88BD-C85D-4D66-8435-60BFBDE40E6493F52105-4F25-4C29-8AFD-0AC3AB85290499A67371-1363-4B6B-AD79-514ABA95EDBBA1F0795D-D04A-4614-BEB8-2CAA23ABD19410EE6A90-9173-48DA-9A5B-01C4168A702B6A6CA717-31AF-47FE-B472-BFE4C55D4E51B9656A48-26D2-4946-9158-A0B16DF40538