POLITICE

[ACTUALIZARE 2] USR explică de ce nu a votat schimbul de terenuri pentru Aeroport: „Nu votăm povești, proiectul pentru aeroport a fost respins! Nu am fost aleși de cetățeni pentru a face jocurile cuiva”

 

[ACTUALIZARE 2](29.12.2020): USR explică de ce nu a votat schimbul de terenuri pentru Aeroport: „Nu votăm povești, proiectul pentru aeroport a fost respins! Nu am fost aleși de cetățeni pentru a face jocurile cuiva”

[COMUNICAT DE PRESĂ – USR]

Nu votăm povești

Am promis cetățenilor că vom face o altfel de politică. Am promis transparență și am promis că vom ține cont de interesul cetățenilor. Am demonstrat că nu negociem principii contra voturi.

USR PLUS își va respecta aceste angajamente, pentru simplul motiv că nu există altă cale pentru a aduce performanță în administrație. Ne asumăm faptul că deranjăm vechii politicieni, că stricăm jocuri de culise și cu siguranță provocăm schimbarea de care aceștia se tem.

Recent, în Consiliul Local Arad a fost supus votului un schimb de terenuri. Concret, municipiul urma să cedeze un teren de 8 hectare aflat între aeroport și autostradă, în schimbul unui teren pe care sunt clădiri ale companiei de apă, a ternului de sub parcului Bujor Buda și a parcării din fața hotelului Continental.

Schimbul a fost motivat de obținerea unei finanțări europene, prin care Aeroportul Arad să achiziționeze diverse echipamente. El a fost inițiat pe 26 noiembrie, printr-o procedură preliminară, votată în CLM. Am solicitat încă de atunci detalii despre proiectul care ar justifica acest schimb, detalii pe care nu le-am primit. Am votat totuși procedura, în baza promisiunii că vom primi aceste informații până când va fi supus votului schimbul propriu zis.

Între timp, am identificat proiectul Aeroportului pe pagina Ministerului Fondurilor Europene, depus în luna iunie 2020 și respins. Cu toate acestea, schimbul de terenuri a fost pus pe ordinea de zi a ședinței CLM de ieri, 28.12.2020.

Atât în cadrul comisiilor de specialitate cât și în plen, am solicitat detalii despre proiectul care face necesar acest schimb. Am spus că vom vota dacă ni se prezintă cea mai mică urmă a unui astfel de proiect, o fișă de lucru, orice fel de hârtie care să indice că Aeroportul sau CJA au nevoie de acest teren pentru a beneficia de fonduri europene. Am cerut ca măcar numele acestui proiect să fie rostit și asumat de inițiatori, dacă există.

Pentru că nimic din toate astea nu s-a întâmplat, nu am avut de ales decât să ne abținem, cu promisiunea că vom da totuși votul pentru acest proiect dacă, la o dată ulterioară, vor fi prezentate detaliile pe care le-am solicitat.

Astfel, dacă anumiți arădeni se simt prejudiciați de votul nostru, ne cerem scuze. În același timp, nu am fost aleși de cetățeni pentru a face jocurile cuiva. Administrația serioasă înseamnă proiecte așezate pe hârtie, nu vorbe și promisiuni, de care cu toții suntem sătui.

***

[ACTUALIZARE 1](ora 17.00): Pașca l-a salvat pe Bibi „de îndată” și Aeroportul poate accesa cele 27 de milioane de euro

Printr-o chichiță s-a obținut votul în CLM pentru trecerea unui bun imobil din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea privată a Județului Arad, respectiv un teren proprietate a primăriei în zona Aeroportului. Inițial acest proiect de pe ordinea de zi nu a obținut numărul de voturi necesare pentru a fi adoptată hotărârea, lipsind un singur vot „pentru”. Situația a fost salvată de consilierul Mihai Pașca, absent de la ședința cu scandal. Acesta a venit la fix pentru o ședință de îndată în care s-a mai supus o dată votului proiectul de hotărâre care a și trecut cu 14 voturi „pentru”. Modernizarea Aeroportului ar urma să fie realizată în două etape, prima vizând dotări pentru securitate, iar a doua (unde este nevoie de dovada deținerii actelor conforme pentru toate terenurile) cuprinde modernizarea infrastructurii, dintre care pista și platforma.

Răsuflând ușurat, primarul Călin Bibarț îi mai dojenește pe cei de la USR printr-un  [COMUNICAT DE PRESĂ]:

Primarul Călin Bibarț: „Sper ca actualii consilieri USR să nu mai încerce blocarea proiectelor Aradului”

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț a convocat o ședință de îndată cu un singur punct pe ordinea de zi: aprobarea trecerii unui bun imobil din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea privată a Județului Arad, proiect aflat și pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de azi. Un singur vot a lipsit proiectului pentru a fi aprobat.

„Mulțumesc public consilierilor PNL, PSD, PMP și UDMR pentru sprijinul şi votul acordat. Astfel am putut să intrăm într-o normalitate administrativă. Am fost neplăcut surprins de votul de abținere al consilierilor USR, care astfel blocau reglementarea juridică a unei bucăți de teren pe care municipalitatea o are în perimetrul aeroportului. Riscam să pierdem posibilitatea accesării de către aeroport a unor fonduri europene pentru investiții de 27 milioane de euro.

Sper ca sărbătorile să le aducă mai multă înțelepciune și să înțeleagă că în următorii  4 ani va trebui să administrăm orașul animați de bune intenții pentru toți arădenii”, a declarat primarul Călin Bibarț.

***

[TITLUL INIȚIAL (ora 14.30)]: Plânge Bibi că din cauza USR nu mai are 27 de milioane de euro care să zboare prin (care?!) aeroport

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Primarul Călin Bibarț: „Aeroportul arădean pierde posibilitatea accesării a 27 milioane de euro din cauza consilierilor locali USR”

Reglementarea unei situații juridice. Aceasta era menirea proiectului de hotărâre privind aprobarea trecerii unui bun imobil din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea privată a Județului Arad, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare CLM de luni, 28 decembrie 2020. În schimbul terenului de lângă aeroport, Consiliul Județean transfera în proprietatea Municipiului Arad, Parcul Bujor Buda, aflat chiar în centrul orașului. Dincolo de clarificarea acestei situației juridice, schimbul era extrem de important pentru Aeroportul arădean care astfel putea accesa fonduri europene în valoare de 27 milioane de euro. Consilierii locali USR s-au opus acestei oportunități.

„Din cauza votului negativ al consilierilor USR, Aeroportul din Arad pierde posibilitatea accesării a 27 milioane de euro. Dacă mai adăugăm la această sumă toate celelalte cheltuieli făcute atât de Primăria Arad cât și de către Consiliul Județean Arad pentru documentațiile necesare să ajungem în acest punct, realizăm că pierderea este impresionantă. Pe aleșii locali USR nu pare să-i sensibilizeze acest lucru ”, a punctat primarul Călin Bibarț.

 

Critic Arad, 29 decembrie 2020 8:00