ȘTIRI

[ACTUALIZARE 3] Greva muncitorilor de la ASTRA VAGOANE s-a încheiat. GREENBRIER va plăti 3 zile din cele 5 în care nu s-a lucrat și va crește salariile cu 250 lei acum și 100 în octombrie

 

S-a pus pătura pe țambal: muncitorii au căzut la un acord cu conducerea companiei GREENBIER și, luați întâi separat și apoi „pe mulțimi mici”, au cedat și au acceptat condițiile impuse de angajator. Compania va plăti 3 zile din cele 5 în care nu s-a lucrat și va crește salariile cu 250 lei acum și 100 în octombrie.

……………………………………………………………

[ACTUALIZARE 2] În a CINCEA zi de GREVĂ, „lupta pentru decență” dintre conducerea GREENBRIER și muncitori a ajuns la faza „ÎN DOUĂ ZILE, dacă nu începe lucrul, SE ÎNCHIDE FABRICA”! Liderii protestatarilor urmează să se constituie într-un sindicat REAL – sătui de cel fake creat de „omul-chioșc” Ionel Rusu [FOTO]

Conducerea GREENBRIER EUROPE a pus „tunurile” pe greviștii de la Astra Vagoane după ce „oferta” emisă – după părerea directorilor, „în conformitate cu legea” – ca urmare a negocierilor „colective” cu „sindicatul reprezentativ la nivel de angajator” (nu și la nivel de angajat) a fost respinsă, aproape unanim, de muncitori. Spunem „aproape” pentru că sindicatul oficial, condus de Ionel Rusu, „are foarte putini membri, dar, legal el reprezinta cele 3  fabrici” – conform dezvăluirilor făcute de liderii protestatarilor redacției noastre.

Greva izbucnită pe 9 mai și ajunsă GENERALĂ ca urmare a nerespectării cererilor minimale emise de angajații indieni și români a intrat în faza „războiui pe față”. Azi dimineață, „patronii au întors camerele de filmat și pun șefii să semnăm liste dacă ne apucăm de lucru sau nu” – au povestit sursele noastre. „Dacă în 2 zile nu începem lucru,  se închide fabrica. Unele secții au început. Secțiile importante nu.” – mai aflăm „din culise”.

 

Liderii muncitorilor urmează să se constituie într-un sindicat… REAL – sătui de cel fake creat de „omul-chioșc” Ionel Rusu.

Vom reveni.

………………………………………………….

[ACTUALIZARE 1] (14 mai, 2019) Activitatea ASTRA VAGOANE e paralizată! Acționarii de la GREENBRIER au combinat modelul CEAUȘIST din anii `80 cu cel al mafiei americane din anii 20: au majorat salariile cu 250 de lei brut și au cumpărat liderul de sindicat [GALERIE FOTO]

„Rezistăm – nu ne lăsăm!” este mesajul muncitorilor de la Astra Rail Industries către conducerea GREENBRIER EUROPE în a patra zi de grevă generală. Cei peste 1000 de muncitori care se simt umiliți de salariile mizerabile (1200 – 1500 de lei pe lună), de condițiile de muncă (lipsa toaletelor, a unei săli de mese) și tratamentului de tip sclavagist cu care li se tratează problemele, sunt în a patra zi de grevă, refuzând munca în hale (fotografiile din galerie sunt din dimineața zilei de 14 mai, a.c.).
Muncitorii români s-au raliat la problemele colegilor lor indieni, cu drama cărora s-au solidarizat începând cu 9 mai și, fără a ține cont de „recomandările liderului de sindicat Ionel Rusu, care se ascunde prin birouri și își trimite lacheii prin secții sa îndemne oameni să lucreze” (conform unei surse din interiorul „nucleului dur” ar greviștilor), au intrat într-a patra zi lucrătoare de grevă.

Scrisoarea oficială de mai jos, pe care conducerea GREENBIER EUROPE a adresat-o sindicatului, s-a dorit a fi „pătura pe țambal” care acoperă scandalul ajuns în atenția mediei naționale și internaționale, mai mult i-a înfuriat pe muncitori, făcându-i să declare greva cu caracter permanent, până la rezolvarea tuturor revendicărilor, corespondente nivelului de trai al unei țări din Uniunea Europeană.

 

Iată o capodoperă etico-economică ce îmbină „modelul CEAUȘIST” din anii `80 cu cel al „mafiei americane din anii `20”, parcă:

 

Vom reveni asupra „cazului Ionel Rusu” – liderul de sindicat cel mai contestat din Aradul ultimilor 30 de ani.

***

[TITLUL INIȚIAL] (9 mai, 2019) GREVĂ SPONTANĂ la ASTRA Rail Industries Arad. Peste 1000 de muncitori au ieșit în fața „Casei Albe”, protestând împotriva politicii salariale BATJOCORITOARE prestată de americanii de la Greenbrier

O grevă spontană s-a derulat astăzi la prânz, la Astra Rail Industries Arad, pe parcursul orei de masă a muncitorilor, care au pichetat celebrul și odinioară respectatul sediu de birouri care compun zisa „Casă Albă”. Nemulțumiți de politica salarială batjocoritoare a patronatului american de la Greenbriers, „pălmașii” români rămași la Arad s-au solidarizat cu colegii lor indieni (care trăiesc încă și mai rău!), și care au izbucnit ca urmare a deciziei conducerii firmei, ce a decis să le retragă banii de bilete de avion pentru transportul dinspre India spre România, lăsându-i, efectiv, fără bani de mâncare.

Peste 1000 de angajați, puțini dintre aceștia făcând parte din cunoscutul sindicat care i-a făcut viața mai ușoară exclusiv liderului, Ionel Rusu, au părăsit bancurile de lucru, s-au încolonat şi au marşat spre „Casa Albă”.
„Am solicitat majorări salariale. Conducerea a decis să ne crească salariile cu procentaje infime, între 2 şi 5 la sută. Aceste majorări nu acoperă nici măcar inflaţia. Ni s-a spus să aşteptăm până când se închide anul fiscal în Statele Unite ale Americii, de unde este firma. Păi noi trăim în România, unde anul financiar se închide în martie. Ce avem noi cu America? Vrem salarii mai mari, să simţim şi noi că au crescut, nu doar să acoperim creşterile de preţuri”, este „ideea generală” a protestului, exprimată prin vocea unui angajat al fabricii.

Reprezentanţii Astra Rail Industries au spus că nu vor să comenteze sub nicio formă greva spontană, mai ales că muncitorii au renunţat la protest în jurul prânzului. Aceștia sunt, însă, la capătul răbdărilor, și amenință cu reluarea protestelor, în cazul în care solicitările lor nu vor fi rezolvate… iar acestea pornesc de la un adevărat coșmar social:  1200 de lei net, lunar, fără toalete, sală de mese la locul de muncă, monitorizați de sindicat și autorități respinsabile cu protecția socială corupte.

Critic Arad, 15 mai 2019 12:00

chioscul_lui_rusuASTRA-4ASTRA-3ASTRA-2ASTRA-1greva_astra-1greva_astraastra_vagoane-13astra_vagoane-12astra_vagoane-11astra_vagoane-10astra_vagoane-9astra_vagoane-8astra_vagoane-7astra_vagoane-6astra_vagoane-5astra_vagoane-4astra_vagoane-3astra_vagoane-2astra_vagoane-122CB4B40-BB16-4E2F-896A-A2EAF76F0568C43CC6B2-CE3C-4B1B-8101-1C96DCBC08F5D84CC520-1EE8-4A22-BF48-7A30FAE5DF462E115196-DEF3-4DE3-BB25-023CDC1D9AE3