[ACTUALIZARE 3] În problema legată de obținerea tichetelor de vaccinare, DSP Arad dă asigurări că „va îndrepta această situație și va găsi soluții astfel încât asemenea evenimente să nu mai fie posibile, iar cetățenii să nu mai fie umiliți”

dsp arad
Distribuie:
[ACTUALIZARE 3] (12 aprilie 2022, ora 19.00):

Direcția de Sănătate Publică Arad ne-a transmis în cursul acestei zile răspunsul la întrebările adresate în baza Legii 544 și care vizau situația halucinantă prin care a trecut o arădeancă în demersul său de a obține tichetele de vaccinare.

DSP nu a negat întâmplarea și, mai mult, a dat asigurări că această situație va fi clarificată în cel mai scurt timp cu putință iar în zilele următoare va face publică procedura de acordare a acestor tichete și va informa beneficiarii despre pașii de urmat.

Ni s-a confirmat și faptul că aceste tichete se află la DSP Arad de aproximativ o lună și vor ajunge la beneficiari.

Fără a indica vinovații pentru această situație umilitoare, ni s-a comunicat strict faptul că „DSP va îndrepta această situație și va găsi soluții astfel încât asemenea evenimente să nu mai fie posibile, iar cetățenii să nu mai fie umiliți”.

DSP Arad a răspuns punctual și anume:
  1. Dacă doza 3 de vaccin este obligatorie în România sau este doar recomandată.

DSP Arad: Doza de rapel (booster) nu este obligatorie în România. Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-I9 se recomandă mai ales următoarelor grupe populaționale:

  • persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din educație)
  • persoanele considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli cronice indiferent de vârstă).

2. Dacă persoanele vaccinate cu 2 doze Pfizer (persoane fără afecțiuni și care nu sunt încadrate în categorii de risc din punct de vedere medical) pot considera că sunt vaccinate cu schema completă de vaccinare. 

DSP Arad: Schema de vaccinare completă pentru vaccinurile utilizate în România constă în administrarea a 2 doze (vaccinurile Comirnaty – Pfizer BioNTech, Spikevax – Moderna Vaxzevria  – Astra Zeneca) și o singură doză (vaccinul Janssen – Johnson & Johnson), conform autorizării emise de Agenția Europeană a Medicamentului.

3. Ce se întâmplă dacă persoanele care au administrate 2 doze Pfizer dar nu doresc administrarea dozei 3, mai ales dacă sunt persoane care nu au avut SarsCov2 și nici nu sunt în categorii de risc sau sunt copii sub 16 ani. 

DSP Arad: Persoanele vaccinate in România, cu schema completă pot beneficia de eliberarea certificatului digital UE.

Certificatul digital UE privind COVID nu este un document obligatoriu, dar este acceptat, la nivel european, ca dovadă autorizată pentru a atesta calitatea de persoană vaccinată.

4. Care este procedura de obținere a voucherelor de vaccinare în cuantum de 100 lei.

DSP Arad: Voucherele de vaccinare în cuantum de 100 de lei se obțin de la centrele de vaccinare, cabinetele de medicină de familie, respectiv ambulatoriile de specialitate.

  1. Dacă persoanele vaccinate cu 2 doze Pfizer beneficiază de voucherele de vaccinare dacă nu au doza 3 care e opțională.

DSP Arad: Beneficiarii voucherelor de vaccinare sunt persoane vaccinate cu schema completă (2 doze, respectiv o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson) începând cu data de 03 septembrie 2021.

6. Cum se procedează pentru ridicarea voucherelor de vaccinare dacă centrul de vaccinare a fost închis.

DSP Arad:  Având în vedere faptul că la nivelul județului Arad au fost închise toate centrele de vaccinare, distribuirea voucherelor se va efectua de Direcția de Sănătate Publică Arad în colaborare cu UAT-ul ( n. red. primăria) unde a existat centrul de vaccinare. Distribuirea voucherelor se va realiza în anumite ore și zile pe care le vom stabili cu conducerea UAT și le vom comunica ulterior presei.

 

raspuns dsp l544
***
[ACTUALIZARE 2](12 aprilie 2022, ora 08.00): Aventura unui VACCINAT COMPLET se încheie unde a început – la DSP… unde „un funcționar m-a întrebat ce valoare are tichetul? Apoi a scos 100 de lei din buzunar și mi i-a întins ca să terminăm discuția. Am lăsat persoana cu mâna întinsă și am plecat trântind ușa!”

Nu există atitudine mai umilitoare decât cea a statului (prin oricare decizie sau instituție a sa) în relația cu cetățeanul simplu. Nu mai necesită comentarii suplimentare acest ultim episod din filmul românesc „În căutarea voucherelor pierdute”.

Redăm integral și fără intervenții experiența și dialogul de luni, 11 aprilie, al doamnei care nu dorea decât să beneficieze de un drept acordat prin lege. Și o facem ca să vadă și cei care ar trebui să vadă cum se aplică de fapt, în viața reală, legile în România. Să vadă cât de greu e drumul de la teoria din Monitorul Oficial și până la aplicarea concretă a ei. Și cum, aproape de fiecare dată, nu există nicio finalitate a măsurilor trâmbițate prin comunicate de presă oficiale sau pe la emisiuni la televizor. Să vadă ce înseamnă să fii „doar un cetățean” în România.

„Am găsit tichetul de vaccinare, dar… «paznicii» nu mi l-au dat”

Cum abordarea de săptămâna trecută (sunat la Centrul de vaccinare, la DSP Arad, la medicul de familie, întrebat în scris la Centrul de vaccinare, întrebat în scris la primărie) nu a dus la nici un rezultat, azi 11 aprilie 2022 am folosit o altă strategie: m-am dus direct la Centrul de vaccinare și am căutat persoana care a întocmit fișa de vaccinare. Am evitat recepția, unde aș fi primit (ca săptămâna trecută) un răspuns generalist.
Chiar dacă pe ușile centrului de vaccinare nu mai există niciun înscris ca să amintească de vaccinare, eu știam că aceea era ușa.

Dialog cu persoana din Centrul de vaccinare

Bună ziua, am venit pentru tichetul de vaccinare.

„Dumneavoastră sunteți, dna X?” a întrebat persoana care mi-a întocmit fișa de vaccinare anul trecut.

Fără să îi fi spus cum mă cheamă, știa cine sunt.

„Ați făcut reclamație pentru că nu ați primit tichetul de vaccinare?”

Da, am răspuns. Vreau să știu de unde pot să îl ridic. Dacă mai este aici și, dacă nu,  cui i-ați dat lista cu nume, ca să știu pe cine să caut.

Dna de la Med Life a fost foarte amabilă, mi-a explicat pe un ton politicos cum Centrul de vaccinare a fost închis de pe o zi pe alta pe data de 29 martie 2022. Cum avea programați oameni la vaccinat cu doza 2. Cum nu a mai putut să îi vaccineze și i-a trimis în Grădiște. Cum de acolo oamenii s-au întors supărați pentru că și acel centru de vaccinare era închis.
Într-un final mi-a spus numele persoanei de la DSP căreia i-a dat lista. Am mulțumit pentru amabilitate și m-am pornit pe drum spre DSP Arad.

DSP Arad pe strada Mărășești, nr. 63.

Clădirea aceea din sticlă, de lângă giratoriul de la Intim. Clădire faină, dar fără număr. Am întrebat paznicul de la bancă unde e Mărășești 63. „Aici” zice. Unde e DSP? „La etajul 4”.
Am urcat și m-a întrebat de la secretariat ce doresc.
Am spus că am venit pentru tichetul de vaccinare.

Răspuns secretariat DSP:Nu există metodologie de predare a voucherelor.”

Am spus că doresc să vorbesc cu dna X (i-am zis numele pe care l-am primit de la Centrul de vaccinare) pentru că mi s-a spus ca doamna a primit lista cu persoanele care au dreptul la tichete.

Ei, de data asta nu a mai avut replică și a chemat persoana X.

Bună ziua, am venit pentru tichetul de vaccinare.

«Poftiți în birou»

M-a întrebat când m-am vaccinat și unde.

I-am spus. A scos dosarul, m-a căutat pe listă și îmi văd numele, data și că în dreptul lui nu era semnat de nimeni.

M-am bucurat în gândul meu că am ajuns, în sfârșit la sursă și o să pot să îmi ridic tichetul.

Surpriză!

Persoana X a  anunțat-o pe Y, că am dreptul să îmi iau tichetul.

Persoana Y mi-a spus că „nu poate să mi-l dea”. Si că „de ce nu l-am ridicat înainte”. Ceva de genul că eu sunt vinovată.

I-am spus persoanei Y că  eu știu că am dreptul să îl ridic în termen de 6 luni. Nicăieri în lege nu scrie că am voie să îl ridic doar în ziua și ora hotărâtă de centrul de vaccinare.

M-a  întrebat de ce nu l-a ridicat altcineva în locul meu.

I-am spus persoanei  Y că am încercat să trimit un membru de familie, dar am fost refuzată. Tichetul se ridica doar personal.

Să ne amintim:

Inițial voucherele se ridicau în termen de 60 de zile. Oferta a început pentru toți cei care se vaccinează de la data 1 septembrie 2021. Ei, dar cum statul și-a dat cu stângul în dreptul, adică nu au alocat tichetele decât în februarie 2022, au prelungit termenul cu 6 luni. Deci tichetele au fost împărțite între jumătatea lui februarie și sfârșitul lui martie 2022. Și nu au anunțat ce se întâmpla în situația în care se închid centrele de vaccinare.

Persoana Y  de la DSP a spus că nu îmi dă tichetul, pentru că nu există metodologie, există un vid legislativ pentru procedura de acordare a tichetelor după închiderea centrelor de vaccinare și că „se zvonește că Primăria ar trebui să le acorde.”

I-am spus că am primit răspunsul de la primărie, cum că ei nu au competențele necesare și m-au direcționat către DSP.

Persoana Y a spus că îi „este frică de Curtea de Conturi. Nu poate să îmi dea tichetul” și că „ puteți să mă dați în judecată dacă vreți.”

Deci, așa merge treaba? am întrebat.

Și, de aici, un gest halucinant al funcționarului DSP Arad

 „Atunci,  ascultați și vă minunați. M-a întrebat „ce valoare are tichetul?”. Apoi a scos 100 de lei din buzunar și mi i-a întins ca să terminăm discuția.

Am rămas pur și simplu perplexă și am spus pe un ton apăsat: „ Dumneavoastră credeți că sunt cerșetoare?”

Am repetat încă o dată aceeași  întrebare, și nu îmi venea să cred că nu înțelege de ce sunt acolo…

Am lăsat persoana  Y cu mâna întinsă și cu banii săi cu tot și am plecat trântind ușa.

Dragă DSP,

nu e vorba aici de suma de 100 de lei, puteau să fie și 50 de lei și oricât. E vorba de un drept care mi s-a acordat conform legii date de Ministerul Sănătății și care îmi este încălcat. Dragă DSP Arad, sesizezi nuanța???

Ai crezut cumva că sunt cerșetoare? Ai crezut cumva că dacă îmi întinzi banii îmi vei închide gura?

Dragă DSP, tichetul acela vreau să îl donez unde vreau eu.

De ce să îl folosească cineva din Primărie sau DSP?

De ce îmi este încălcat dreptul doar pentru că nu m-am putut prezenta în data și ora stabilită în februarie 2022?

Sau mizați pe faptul că oamenii nu vor merge mai departe. Că vor accepta  pur simplu încălcarea dreptului, că nu își permit un avocat ca să-i apere de stat?

Nu vă dau numele reale, pentru nu vreau să încalc legea cu protecția datelor personale.

E trist că într-o instituție unde  toți sunt responsabili, nu e de fapt nimeni responsabil.  După toată tevătura asta n-am aflat cine e responsabil cu acordarea tichetelor după închiderea centrelor de vaccinare…

Și am fost atât de aproape de tichetul meu, și tot nu l-am primit. „Paznicii” dreptății l-au păzit.

Nu cred că mai am șansa la tichetul meu,  6 luni expiră duminică. Nu am pile, relații, timp și destui bani pentru judecata cu statul. Capitulez…”

Între timp, noi așteptăm răspunsul la solicitările transmise în baza Legii 544/2001 pe acest subiect către DSP Arad și către Ministerul Sănătății. Dacă le vom primi revenim.

***

[ACTUALIZARE 1](11aprilie 2021): Filmul românesc „În căutarea voucherelor pierdute” continuă cu un nou episod. Degetul este îndreptat tot spre DSP Arad!

Filmul românesc „În căutarea voucherelor pierdute” continuă cu un nou episod. Și de această dată, degetul este îndreptat spre DSP Arad, singura instituție care nu a transmis un răspuns scris solicitărilor.

Centrul MedLife i-a comunicat petentei, printr-un răspuns pe email, faptul că voucherele alocate centrului de vaccinare închis între timp au fost predate către Direcția de Sănătate Publică Arad.

Așadar, atât primăria municipiului (vezi răspunsul în articolul inițial de mai jos) cât și centrul MedLife prin răspunsurile oferite, indică faptul că aceste vouchere au fost predate către DSP Arad.

raspuns medlife voucher vaccinare

Rămâne de clarificat de ce, telefonic, DSP  Arad a comunicat faptul că „ tichetele nu au venit la DSP de la centre.” dar și că „Nu există metodologie, nu există lege.”

***

[Titlul inițial](6 aprilie 2022): Țeapa voucherelor de vaccinare – o porcărie „made in Romania”!

Nu credem că mai există printre noi cineva care să aibă dubii cu privire la faptul că, în România, măsurile/ deciziile sunt exclusiv populiste, sunt negândite până la capăt și nu au nicio finalitate.

Nici decizia autorităților de a acorda vouchere în cuantum de 100 de lei sub forma unor tichete de masă tuturor persoanelor care s-au vaccinat nu face excepție în a aplica metoda mioritică a bătăii de joc la adresa cetățeanului onest.

De la ce se publică în Monitorul Oficial și până la cum se poate materializa în viața reală, e cale lungă și prezentăm un banal exemplu care este un tipar în societatea noastră.

O situație semnalată de o arădeancă
„Mă puteți ajuta, vă rog? Puteți ca ziar să primiți un răspuns oficial?
Ce fac oamenii într-o situație asemănătoare cu a mea? Anume: centrul de vaccinare s-a închis și doresc voucherul de vaccinare, pentru că sunt încă în perioada de 6 luni de la imunizarea completă.
Unde pot să îmi fac doza a treia? Pe site-ul primăriei Arad scrie că în Grădiște, centrul de vaccinare s-a  închis de la 1 Aprilie. Unde se mai face Pfizer în Arad?
Am fost în data de 4 aprilie 2022 să îmi ridic voucherul de vaccinare. Mă încadrez în acele 6 luni, dar care vor expira în 2 săptămâni. Și am pățit ceea ce urmează:
Am fost la centru de vaccinare Med Life din Arad.
Răspunsul lor: Centrul de vaccinare s-a închis. Sunați la DSP.
Am sunat la DSP Arad.
Răspunsul lor: tichetele nu au venit la DSP de la centre. Sunați la Primărie.
Am sunat la primărie:
Răspunsul lor: Noi nu ne ocupam de așa ceva. Sunați la medicul de familie.
Am sunat la medicul de familie. Suna tot ocupat, ore întregi. Așa că m-am dus la cabinet, pentru că era deschis.
Răspunsul asistentei: Noi avem vouchere doar pentru cei care s-au vaccinat în noiembrie, decembrie.
Răspunsul medicului de familie: Noi dăm vouchere doar celor care s-au vaccinat la noi.
Am întrebat de unde îmi ridic atunci voucherul dacă centrul s-a închis?
Răspunsul medicului de familie: Nu știu. Sunați la DSP.
Am sunat deja…
Unde îmi fac doza a treia de vaccin?
Medic de familie: Nu știu. Noi nu facem vaccinuri pentru că nu sunt doritori, și nu deschid o doză doar pentru o persoană.
Sun din nou la DSP să spun că am urmat toți pașii dar tot nu am primit voucherul.
Răspunsul 2 de la DSP ARAD: Nu există metodologie, nu există lege.
Deci cine încasează voucherul meu dacă legea se va da după ce îmi expiră cele 6 luni?
Nu nu, nu am așteptat până acum. Am fost în decembrie la Med Life. Mi s-a spus că nu au ajuns voucherele la ei.
M-au sunat în februarie și m-au întrebat dacă vreau voucherul, am spus da. Dar nu puteam veni în ziua când au vrut ei și nici nu au acceptat să-l dea unui membru de familie. Au spus că „trec mai departe pe lista cu sunatul”, dacă eu nu pot veni în ziua comunicată de ei.
Deci, eu vreau voucherul. Cine îl folosește sau a semnat în locul meu? În situația mea sunt multe persoane. Pe patru dintre ele le cunosc personal și știu că nici ele nu pot încasa voucherul pentru că centrul de vaccinare s-a închis.
Unde îmi fac doza 3 dacă medicul meu de familie nu face vaccinuri și alte centre s-au închis?
Puteți să întrebați ca ziar pentru un răspuns oficial? Se fură până și aceste tichete în România?”
Răspunsul primit de la Primăria Arad 

raspuns primarie

COMUNICAT DE PRESĂ – primăria Arad, februarie 2022: Începe distribuirea voucherelor pentru vaccinare

De miercuri, 16 februarie 2022, începe distribuirea voucherele pentru vaccinare. Astfel, cei care au schema completă de vaccinare și s-au imunizat începând cu data de 3 septembrie 2021, vor primi alocația de hrană în valoare de 100 lei, sub formă de tichete de masă.

Atenție! Prin schemă completă de vaccinare se înțelege:
 Serul Pfizer (doza I + doza II)
 Serul Johnson&Johnson (doza I)
 Serul Moderna (doza I + doza II)
 Serul Astra Zeneca (doza I + doza II)

Persoanele care s-au imunizat la centrul de vaccinare de pe strada Predeal, respectiv la cel din cartierul Gai, se vor prezenta în vederea ridicării voucherului la centrul amenajat în incinta Cinematografului Grădiște situat pe str. Petru Rareș nr. 25. Programul de funcționare a centrului este de luni până duminică între orele: 08:00 – 20:00.

Arădenii care s-au vaccinat la unul dintre centrele Aradul Nou, Micălaca sau Drive Thru, își vor putea ridica voucherul de la Centrul de Vaccinare Fix – Cinematograful Arta situat pe str. Vasile Alecsandri nr. 2, având programul de funcționare de luni până duminică între orele: 08:00 – 20:00.

Voucherele se vor ridica personal, în baza cărții de identitate și a adeverinței care atestă vaccinarea, în termen de 60 de zile de la data inoculării ultimei doze.

Văzând răspunsul DSP Arad cum că „nu există metodologie, nu există lege”
am început căutările prin comunicările oficiale ale Ministerului Sănătății și în publicările Monitorului Oficial pe această temă.
Am găsit pe pagina oficială a Ministerului Sănătății un comunicat de presă din data de 10 septembrie 2021 cum că această problemă este rezolvată
Categorie: Administrație
Etichete: centre de vaccinare Arad, DSP Arad, medici de familie, Ministerul Sănătăţii., tichete de masă, vouchere vaccinare
Distribuie:
Articolul anterior
Peste 70 de saci cu gunoi s-au adunat într-o zi de ecologizare numai din zona „Zori de Zi”
Articolul următor
Polițiștii rutieri au aplicat doar în ultimele 24 de ore 119 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 50.000 de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie