N-CAZURI

[ACTUALIZARE 3] Polițiștii cu „PLANTAȚIA de MARIJUANA de la Iratoșu” și complicele lor au fost condamnați de prima instanță

 

Polițiștii de la Secția 2 Micălaca Cosma Flavius Cosmin și Babota Boby Nicu și complicele lor Meruţa Sergiu Flaviu, prinși la începutul lunii octombrie, 2017, cu o „ditamai plantația de cannabis” la Iratoșu au fost condamnați de prima instanță de fond la pedepse de 2 ani și 6 luni, respectiv doi ani de închisoare.

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Tribunalului Arad este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Având în vedere interesul manifestat de presă cu privire la modul în care au fost instrumentate de către Tribunalul Arad cauzele având ca obiect infracţiuni de trafic ilicit de droguri, vă aducem la cunoştinţă faptul că, în dosarul penal nr. 6229/108/2017, al Tribunalului Arad, în care instanţa a fost sesizată prin rechizitoriu, referitor la săvârşirea unor fapte de trafic ilicit de droguri de risc, prin sentinţa penală din data de 07.03.2018, Tribunalul Arad, în baza art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi republicată, cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit.a Cod penal, cu aplicarea art. 374 alin. 4 şi art. 396 alin. 10 Codul de procedură penală, a condamnat doi dintre inculpaţi la câte o pedeapsă de doi ani şi şase luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de risc.

Prin aceeaşi sentinţă, în baza art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi republicată, cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit.a Cod penal, cu aplicarea art. 374 alin. 4 şi art. 396 alin. 10 Codul de procedură penală, instanţa a condamnat pe unul dintre inculpaţi la  doi ani închisoare, pentru infracţiunea de trafic ilicit de droguri de risc.

De asemenea, instanţa a aplicat  inculpaţilor pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a şi b Cod penal, pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale.

Pe durata şi în condiţiile art. 65 Cod penal, instanţa a  interzis inculpaţilor exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b penal de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza art. 404 alin. (4) lit. b) Cod procedură penală şi art. 399 alin. 10 Cod procedură penală, instanţa a menţinut măsura preventivă a arestului la domiciliu împotriva celor trei inculpaţi. 

Precizăm că, sentinţa penală de mai sus nu este definitivă, împotriva acesteia se poate formula apel în termen  de 10 zile de la comunicare.

TRIBUNALUL ARAD
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] (2 octombrie, 2017) Iată „Plantația de la Iratoșu”, unde cei doi polițiști, supravegheați timp de o lună, cultivaseră cannabis – FILMARE nocturnă – DIICOT / POLIȚIA ROMÂNĂ

[COMUNICAT DE PRESĂ DIICOT]

La data de  01.10.2017  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor COSMA FLAVIUS COSMIN, BABOTA BOBY NICU ( poliţişti în cadrul Poliţiei Municipiului Arad) şi MERUȚA SERGIU FLAVIUS, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în formă agravată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada iunie – septembrie 2017, inculpaţii au cultivat droguri de risc (18 plante de cannabis, în diverse stadii de evoluție), fără drept, pe raza localităţii  Iratoșu („La Sălcii”), judeţul Arad, în scop de comercializare.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că, pentru supravegherea culturii,  inculpaţii au achiziționat o dronă  în valoare de 5.900 lei iar deplasarea în teren se realiza, de regulă, pe timpul nopţii pentru conspirativitate și clandestinitate folosindu-se cagule.

În momentul realizării flagrantului, inculpații Cosma Flavius Cosmin şi Meruța Sergiu Flavius au încercat să-şi asigure scăparea, fapt  ce a impus intervenția  organelor de poliție judiciară și folosirea armamentului din dotare.

La data de 01.10.2017 Tribunalul Arad a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Cosma Flavius Cosmin şi Meruța Sergiu Flavius pentru o perioadă de 30 de zile iar faţă de inculpatul Babota Boby Nicu, măsura arestului la domiciliu.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu  polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Arad – Secţia 2 Rurală.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La acțiune au participat și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale – I.P.J. Arad.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

[COMUNICAT DE PRESĂ – IPJ ARAD]

REȚINUȚI PENTRU TRAFIC DE DROGURI DE RISC

Polițiștii din Arad și procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, cercetează 3 bărbați care ar fi cultivat cannabis în scop de comercializare. Cei în cauză au fost reținuți, 2 dintre aceștia fiind arestați preventiv, iar al treilea, arestat la domiciliu.

În seara zilei de 30 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Arad și procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, au depistat în flagrant delict, într-o zonă împădurită din extravilanul localității Iratoșu, 2 bărbați, care ar fi recoltat plante de cannabis.

Polițiștii i-au imobilizat și identificat pe cei doi bărbați, de 31 și 33 de ani, fiind conduși la sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Arad, pentru audieri.

De asemenea, au fost efectuate percheziții la domiciliile celor două persoane depistate în flagrant, fiind identificată și a treia persoană bănuită de comiterea faptei, un bărbat, de 30 de ani.

La percheziții au participat și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Cei 3 au fost reținuți pentru 24 de ore, iar, în urma probatoriului administrat, Tribunalul Arad a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, față de bărbații depistați în flagrant, iar față de al treilea, măsura arestului la domiciliu.

Cercetările continuă, sub aspectul comiterii infracțiunilor de infracțiunii de trafic de droguri de risc, respectiv cultivarea de cannabis în scopul comercializării.

Totodată, având în vedere că în acest caz au fost implicați 2 polițiști, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Arad a dispus declanșarea cercetării prealabile față de aceștia.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad sesizaseră instituțiile competente, încă de la începutul lunii septembrie a.c., cu privire la implicarea colegilor în activitatea infracțională.

Poliția Română va sprijini întotdeauna activitatea instituțiilor abilitate pentru tragerea la răspundere a tuturor persoanelor bănuite de comiterea de infracțiuni, indiferent de calitatea acestora.

………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE] (1 octombrie, 2017) Soluția Tribunalului Arad: Flavius Cosma, unul dintre polițiști și „cultivatorul” Sergiu Meruța au fost arestați preventiv, iar celălalt, Babota Boby Nicu este „pe domiciliu”. Vezi unde creșteau „iarbă” cei trei dealeri ratați

Polițiștii de la SCCO, coordonați de DIICOT Arad, au reuşit să reţină duminică noaptea trei persoane care se ocupau de cultivarea de cannabis, după ce timp de două luni le-au filat activitatea și interceptat telefoanele. Două din cele trei persoane sunt poliţişti în cadrul Secţiei 2 de Poliţie Micălaca! Unul dintre ei a fost reţinut în urma descinderii în pădurea unde era cultura, iar cel de al doilea a fost luat de acasă.

Miron Codrin, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Arad: „Am efectuat azi noapte (sâmbătă spre duminică-n.r.) la ora 23.00, un flagrant într-o pădure situată în extravilanul comunei Iratoşu, unde exista o cultură clandestină de canabis aparţinând de trei persoane: doi poliţişti în cadrul Secţiei 2 de Poliţie Micălaca şi un civil. Flagrantul s-a realizat faţă de un poliţist şi un civil. Pe cel de al doilea poliţist l-am luat de la domiciliu, fiind şi el implicat în activitatea infracţională. I-am condus la sediul DIICOT şi i-am audiat, după care am luat măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore. Urmează ca astăzi să-i prezentăm Tribunalului cu propunere de arestare.”

Solutia pe scurt:

Admite propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Biroul Teritorial Arad, în dosarul nr. 78 D/P/2017 şi în consecinţă. În baza art. 226 alin. 1, raportat la 223 alin. (1) şi (2) Cod procedură penală şi art. 202 alin.1, 3 şi 4 lit. e Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: 1)COSMA FLAVIUS COSMIN – 2)MERUȚA SERGIU FLAVIUS – ambii inculpaţii fiind reţinuţi preventiv în Centrul de reţinere şi arestare preventivă din cadrul Inspectoratului Judeţean de poliţie Arad, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 01.10.2017 și până la data de 30.10.2017, inclusiv. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Biroul Teritorial Arad, în dosarul nr. 78 D/P/2017 privind pe inculpatul BABOTA BOBY NICU, reţinut preventiv în Centrul de reţinere şi arestare preventivă din cadrul Inspectoratului Judeţean de poliţie Arad, iar în baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală dispune punerea în libertate a inculpatului reţinut. În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 202 alin. 4 lit. d Cod procedură penală, ia faţă de acesta măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 01.10.2017 și până la data de 30.10.2017, inclusiv.

În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală constată că inculpatul domiciliază …..i impune acestuia obligaţia de a nu părăsi imobilul situat la adresa de mai sus, fără permisiunea organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau a instanţei de judecată. Organul de poliţie îl va conduce pe inculpat la domiciliul acestuia. În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;  În baza art. 221 alin. 2 lit. b cod procedură penală, obligă inculpatul să nu comunice cu ceilalţi coinculpaţi, respectiv Cosma Flavius-Cosmin şi Meruţa Sergiu Flavius. Atrage atenţia inculpatului Babota Boby Nicu asupra dispoziţiilor art. 221 alin. 4 Cod procedură penală, privind înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin. În baza art. 221 alin. 3 cod procedură penală, dispune ca pe durata arestului la domiciliu, inculpatul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere. În baza art.275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 01 octombrie 2017, ora 17:45.

………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] Doi agenți de POLIȚIE de la Secția 2, Micălaca, au fost prinși cu „iarbă”

O acțiune care se desfășoară de mai multe zile „pe silențios”, condusă de procurorul Miron Codrin sub coordonarea DIICOT Arad, a culminat astăzi cu prinderea în flagrant cu droguri clasificate „de risc” (cannabis)  a doi agenți de poliție de la Secția 2, Micălaca. Se pare că subofițerii de la IPJ Arad conercializau droguri chiar din sediul poliției de cartier.

Conform surselor noastre, inspectorul-șef al IPJ Arad, Ioan Tamaș, a fost informat prealabil despre această actiune și a susținut ca ea să se desfășcoare profesionist și fără scurgeri de informații.

Cei doi subofițeri sunt acum la audieri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, iar asupra locuințelor lor s-a eliberat mandat de percheziție. Îndată ce DIICOT le va face identitățile publice, vom reveni asupra detaliilor din acest caz.

 

 

Critic Arad, 7 martie 2018 12:45

CANNABIS2-1CANNABIS3CANNABIS2CANNABIS1-1CANNABIS1