[ACTUALIZARE 3] ȘOC ISTORIC: Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană! Premierul David Cameron a demisionat

Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 3] 

David Cameron, premierul Marii Britanii, a făcut declaraţii după rezultatul votului anunţându-şi retragerea şi explicând că va încerca să „stabilizeze această navă” în următoarele câteva săptămâni.

David Cameron în conferința de presă: „Voinţa britanicilor este o instrucţiune care trebuie respectată. 
Nu trebuie să existe nicio îndoială în privinţa rezultatelor. 
Vreau să îi asigur pe investitori că nu va exista nicio problemă în privinţa economiei Marii Britanii.
Trebuie să restaurăm puterea economică a Marii Britanii.
De aceea am format un guvern, de aceea am declanşat referendumul în Scoţia şi un referendum în relaţia cu UE. Nu mi-am ascuns convingerea că UK este mai puternică şi mai sigură în Uniunea Europeană, dar cetăţenii Marii Britanii au ales astfel.
Voi face tot ce îmi stă în putere să stabilizez această navă în următoarele săptămâni. Nu e o decizie luată uşor. E timpul pentru o nouă conducere şi un nou premier până în luna octombrie. Un nou premier va negocia ieşirea din Uniunea Europeană şi va putea activa articolul 50”. 

………………………………………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 2] – Numărătoare finală

Potrivit rezultatelor anunţate după ora 9.00, în urma numărării tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, potrivit BBC News online.

Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.

………………………………………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] ȘOC ISTORIC: Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană!

Britanicii au încheiat referendumul la ora locala 22.00 (0.00 ora României), după 15 ore de alegeri tensionate marcate de câteva incidente nesemnificative. Conform numărătorii voturilor de la ora 7 dimineața, tabăra BREXIT conduce cu scorul de 52 la 48 %.
Prezența la vot a fost de peste 72 %.

Irlanda de Nord și Scoția au votat pentru rămânerea în UE, iar Anglia și Țara Galilor a votat pentru ieșire.

La ora 9.00 (ora României) se vor comunica rezultatele oficiale ale referendumului.

………………………………………………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (22 iunie, 2016): Soarta Uniunii Europene este la mâna „perfidului Albion”. 23 iunie este „Ziua Z”! (vezi imnul-pamflet dedicat evenimentului)

Mâine se decide soarta Europei Unite! Un lung șir de erori politice comise atât la Londra cât și la Bruxelles au condus spre această situație în care cetățenilor cu drept de vot din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord le revine misiunea de a tranșa o chestiune de importanță planetară. Se dezmembrează sau nu Uniunea Europeană? Și dacă totuși rămânem împreună, ce garanții avem că mâine, sau poimâine sau la anul, un alt stat membru nu va lua în calcul varianta să iasă din familie, să divorțeze de ceilalți și să o ia de la capăt pe cont propriu? De când a devenit limpede că perspectiva Brexitului nu e utopică, așadar Marea Britanie chiar ar putea părăsi Uniunea Europeană după Referendumul de mâine, toată lumea face calcule. Iar cei mai mulți specialiști spun că nimeni nu poate ieși foarte bine din asta, o criză economică asemănătoare celei din 2008 ar putea fi deja după colț. Își vor asuma oare britanicii un asemenea risc? Și mai e ceva… Riscul dezmembrării Regatului Unit. Pentru ca da, e adevărat că englezii sunt preponderent în favoarea Brexitului, însă scoțienii nu văd deloc cu ochi buni un asemenea scenariu, ei mai degrabă ies din Marea Britanie decât din Uniuna Europeana.

O parte din Marea Britanie vrea să anuleze ,,căsătoria” cu Bruxelles-ul

Electoratul va decide însă dacă se va muta din casa Uniunii Europeane, din motive de neînţelegeri ireconciliabile. Cum referendumul are doar două opțiuni – Da sau Nu – tot atâtea vor fi și urmările. Fie britanicii aleg să rămână în UE, fie decid să-și scoată țara din blocul comunitar. Premierul David Cameron a militat prin toate mijloacele pentru viitorul european al țării sale și a atacat un subiect sensibil pentru britanici, o sursă constantă de nemulţumire.

Așa-numitul mecanism de salvgardare, prin care este restricționat accesul la anumite ajutoare sociale, poate fi invocat pentru o perioadă de șapte ani. În acest timp, doar europenii care abia se angajează în Marea Britanie vor fi privați de beneficii. Restricțiile individuale vor dura patru ani.

O altă măsură care va avea impact direct și asupra românilor este indexarea alocațiilor pentru copiii lăsați în țara de origine. Mai exact părinţii care vor solicita, după eventuala aplicare a noului acord, alocații pentru copiii rămași acasă le vor primi la o valoare raportată la nivelul de trai din România și nu în cuantumul standard din Marea Britanie. Măsura ar putea fi aplicată pentru toți cei care beneficiază de acest ajutor după 2020.

Incertitudinea este mult mai mare în cazul unui vot pentru Brexit și nu doar pentru britanici, ci și pentru restul europenilor.

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Va fi un uriaş salt spre necunoscut. Cu agresiunea lui Putin la est şi extremismul islamic în sud, nu cred că este momentul unei dezbinări a Occidentului.”

Mulți se tem că ieșirea Marii Britanii va da tonul cântecului de lebădă al Uniunii Europene

Deja sunt tot mai mulţi europeni care se îndoiesc de utilitatea rămânerii în clubul celor 28. 58% dintre italieni, 55% dintre francezi şi 43% dintre suedezi cred că ţările lor ar trebui să organizeze referendumuri ca în Marea Britanie, arată un sondaj realizat în această primăvară.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, va declanşa o perioadă de incertitudini majore. Atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Uniunea Europeană, dar şi la nivel global, această perspectivă trebuie evitată. Ne confruntăm cu destule crize, nu e nevoie să mai adăugăm una.”

Intrat abia recent în polemica internaţională a referendumului britanic, Vladimir Putin a fost cât se poate de critic cu decizia Londrei de a organiza acest vot pentru că pune Uniunea Europeană într-o postură vulnerabilă.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Desigur, Rusia vrea să negocieze cu o Europă puternică, pentru că a purta un dialog cu un partener slab nu merită efortul. Putem presupune că cineva într-un fel sau altul va exercita presiuni asupra ţărilor membre şi toate acordurile şi planurile de cooperare se vor face praf. Un partener puternic nu ar permite să i se întâmple aşa ceva.”

Până să se cutremure arhitectura comunitară, Brexitul ar putea însemna sfârşitul carierei politice pentru David Cameron. Dacă nu-şi va da demisia de bunăvoie, jurnaliştii britanici anticipează că va fi înlocuit de partidul Conservator. Va fi păstrat în funcție doar ca să anunțe la Bruxelles decizia electoratului și să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care dă posibilitatea unui stat membru să iasă din Uniune.

Teoretic, procesul de desprindere și negociere a viitoarelor relații cu UE durează doi ani. Practic, fiind o premieră, nimeni nu poate anticipa timpul necesar unei ieșiri din Uniunea Europeană.

Sursa: www.digi24.ro 

Categorie: Știri
Etichete: brexit, marea britanie, referendum, song, uniunea europeana
Distribuie:
Articolul anterior
Cine m-a pus?! – sau Gheorghe din teflon atribuindu-și orașul
Articolul următor
Efervescența de la Arad, pusă în valoare de revista națională a Casei Româno-Chineze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie